Şimdi Ara

Japon uzay aracının asteroit 'bombaladığı' anlardan müthiş görüntüler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
2.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Japonya'nın Hayabusa2 isimli uzay aracı geçtiğimiz yıl çok ilginç bir işe imza atarak yörüngesinde bulunduğu Ryugu asteroitinin yüzeyini bombalamıştı. Japon uzay ajansı (JAXA), Ryugu'daki bu müthiş patlamadan yeni ve çok daha net görüntüler paylaştı. Dünya'dan milyonlarca kilometre uzaklıkta gerçekleşen patlamayı aşağıdaki videoda net olarak görme fırsatı yakalıyoruz.





    Yüzeyin altından taze örnekler topladı



    JAXA'nın Hayabusa 2 misyonundaki en büyük amacı, Ryugu gök taşından örnek maddeler toplayıp Dünya'ya getirmekti. 2019'un Nisan ayında gerçekleşen bombalama işlemi de bu planın en büyük parçasıydı. Hayabusa2, patlamanın ardından kısa bir süre sonra Ryugu'nun yüzeyine yaklaştı ve oluşan kraterden taze örnekler topladı. Uzay aracı şimdi yüzeyin altından alınan bu örnek maddelerle birlikte Dünya'ya geri dönüyor.



    Ayrıca Bkz.Jüpiter'i tüm ihtişamıyla gösteren bu inanılmaz fotoğrafa bir göz atın



    Japon bilim insanlarının ifadelerine göre, Ryugu'nun yüzeyine fırlatılan 'bomba' yaklaşık bir tenis topu büyüklüğündeydi. Cismin yüzeye saatte 7200 kilometre gibi bir hızla çarptığı belirtiliyor, yani Dünya'daki ses hızının yaklaşık altı katı. Patlama sonrasında oluşan kraterin 17,6 metrelik bir genişliğe sahip olduğu ölçülmüş. 



    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Kobe Üniversitesi'nden araştırmacı Masahiko Arakawa,"Kraterin boyutları açıkçası beni çok şaşırttı. Ryugu'daki krater, benzer bir senaryonun Dünya'da gerçekleşmesiyle oluşmasını bekleyeceğimiz kraterin yaklaşık yedi katı oranında bir büyüklüğe sahip." ifadelerini kullandı.





    Japon araştırmacılar, krater üzerindeki çalışmaların ardından Ryugu'nun yüzeyinin tahmin edilenden çok daha genç olduğu sonucuna varmış. Daha önce yüzeyin  100-200 milyon yıl yaşında olduğu tahmin ediliyordu; ancak şimdi bunun doğru olmadığı ve yüzeyin yaklaşık 9 milyon yıl yaşında, yani oldukça genç bir yapıda olduğu ortaya çıktı. JAXA, Ryugu'nun yüzeyinin güçlü bir yapıya sahip olmadığını ve oluşan kraterin de bu nedenle beklenenden çok daha büyük olduğunu söyledi.



    JAXA'nın yayınladığı yeni görüntüler, Ryugu yüzeyinde yer alan başka bir uzay aracı tarafından çekilmiş. Hayabusa, bombalama işleminden önce Ryugu üzerine birden fazla küçük gözlem araçları bırakmıştı. Bu araçlar, gök taşı üzerinde çeşitli ön-araştırmalar gerçekleştirdi.



    Hayabusa2'nin Ryugu'daki görevi geçtiğimiz yıl Kasım ayında resmen sona erdi. Uzay aracı şu anda evine geri dönüyor. JAXA, Hayabusa'nın Aralık 2020'de Dünya'ya ulaşacağını söyledi.



    Örnek maddeleri Dünya'ya bıraktıktan sonra uzayda yolculuğuna devam edecek



    Hayabusa 2, Ryugu'dan topladığı numuneleri Dünya'ya bırakacak ancak uzay aracının kendisi Yeryüzü'ne iniş yapmayacak. JAXA sözcüsü Keiiçi Murakami, Hayabusa'nın Dünya'ya kısa bir süre uğradıktan sonra uzaydaki yolculuğuna devam edeceğini söyledi. Geçtiğimiz Kasım ayında konuşan Murakami,"Ekibimiz şu anda Hayabusa'nın 2020'nin ardından uzayda neler yapabileceği konusunda çalışmalar yürütüyor. İkinci bir asteroit keşif görevine çıkma ihtimalimiz var." ifadelerini kullanmıştı.



    Karbon zengini bir asteroit olan Ryugu'nun yaklaşık 4,6 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilen maddelerden oluştuğu ve Güneş Sistemi'ndeki yaşamın yapı taşları olan organik materyallar içerdiği düşünülüyor. Japon bilim insanları, Ryugu'dan getirilecek örneklerin Güneş Sistemi'nin oluşumuna ve evrimine dair çok önemli bilgiler verebileceğini düşünüyor.




    Kaynak:https://www.syfy.com/syfywire/watch-as-hayabusa2-blasts-a-176-meter-wide-crater-into-an-asteroid







  • Galiba bu seferde biz onları kıskanıyoruz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • deep impact görevinde amerikalılar böyle astreodi bombalayıp tozlarını toplayıp dünyaya getirmişti. sanırım onda bir şey çıkmamıştı bakalım japonlardan bir sevindirici haber alabilecek miyiz..

  • Belki kaltriyonun katrilyonda bir ihtimalle olabilir fakat dışardan gelecek bir örnekte bakteri veya virüs vss halinde dünyaya gelmesi ne tür sorunlar oluşturabilir sizin hayal gücünüze bırakıyorum... dünya dışında bir labaratuar kurun orada inceleyin örnekleri..

    Bu ihtimali hiç düşündüler mi bir şey keşfedeceğiz ama insanlığa maal olacak bir şeyde getirmeyelim...

    Sizin görüşünüz nedir...

  • çok kafaya takma, zaten dünyaya çok sayıda gök taşı düşüyor.

  • uzayı zaptedeceğiz !
    uzayın zaptı yakın !

  • Dünyadaki ses hızı saatte 1235.5 km.

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Düşenler yanarak düşüyor üzerinde canlı kalması imkansız

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • raxetul kullanıcısına yanıt
    Düzelttim teşekkürler uyarı için.

  • milyarlarca yildir farkli boyutlarda goktaslari dunyaya dusuyor. su an bile bir yerlere ufak bir goktasi dusuyordur. uzayda yakinlarda tehlikeli bir hastalik olsa simdiye kadar cokdan ulasirdi. ikinci noktada milyarlarca yildir uzayda dolasan bir kaya parcasinin cok ileri metabolizmaya sahip bir yasami desteklemesi mumkun degil. yasam olsa bile dunyada volkan bacalarinda, kaynar asitli sularda yasayan son derece dayanikli ama bakteri kadar agresif ve patojenik olmayan archaea tipi yasam vardir.

  • bunlar uzay yaratığı. kaltriyonun katrilyonda bir ihtimalle canlı kalabilir

  • Amerikalıların bizi yediği yetmiyor.
    Japonlar siz bari yapmayın.
    (tepsi dünyacı)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • LKLC kullanıcısına yanıt
    Abi bu ilk defa başıma geldi. Senin gibi işini özveri ile yapan arkadaşların artması dileğiyle. Sana da çalışmalarında başarılar diliyorum.
  • bakteri imkanı yok gibi de virüs gelebilir. virüsler yarı canlı oldukları için ölü halde yıllarca bekleyip uygun ısı nem koşulları olduğunda tekrar aktifleşerek yayılan çoğalan bir nevi mekanik sistemler. canlılar diyemedim.

    o yüzden hava su ışık olmayan yerde canlı kalması pek mümkün değilse de virüslerin cansız olarak beklemesi mümkündür.

    bir virüs dünyayı kazıyabilir. corona onun yanında süt dökmüş kedi kalabilir.
  • Dünyanın düzenine soktuğumuz çomaklar yetmedi sırada uzay var.
    İnsan kendi kıyametini kendisi koparacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-3E5F5BDEA

    Belki kaltriyonun katrilyonda bir ihtimalle olabilir fakat dışardan gelecek bir örnekte bakteri veya virüs vss halinde dünyaya gelmesi ne tür sorunlar oluşturabilir sizin hayal gücünüze bırakıyorum... dünya dışında bir labaratuar kurun orada inceleyin örnekleri..

    Bu ihtimali hiç düşündüler mi bir şey keşfedeceğiz ama insanlığa maal olacak bir şeyde getirmeyelim...

    Sizin görüşünüz nedir...
    Tam konuyla alakalı bir film geldi aklıma LİFE diye bilenler vardır izleyin derim, Gelecek olan ordanda gelir bence yani tabi önlem şart vardır illaki onlarında bilmediğimiz önelmleri diye düşünüyorum.
  • Yörüngesinden çıkardılar şimdi dünyaya geliyor. Hadi bakalım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Belki alien gezegeni adamlarin mekanini bombaladilar intikam için gelirlerse derim japonlar yapti onlara gidin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adamlar dünyanın en borçlu ülkesi ))) hala boşa para harcıyorlar. Önce borcunuzu ödeyin ......ler )))

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.