Şimdi Ara

'Uzaydan internetin' ünlü şirketi OneWeb iflas etti! SpaceX rakipsiz kalıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Uzaydan internet alanında son yılların en iddialı şirketlerinden olan OneWeb, bugün sürpriz bir şekilde iflas ettiğini duyurdu. CNN'de yer alan haberde, şirketin ABD İflas Mahkemesi'ne resmi başvurusunu gerçekleştirdiği ve gelecek çalışmalarını da tamamıyla durdurduğu belirtiliyor. Uzaydan internet sektöründe lider firmalardan birisi olmak amacıyla yola çıkan OneWeb, şu anda yörüngede 74 uyduya sahip.



    22 Mart'ta uzaya uydu göndermişlerdi



    OneWeb'in uzaydan internet çalışmalarında henüz geçtiğimiz haftaya kadar her şey yolunda görünüyordu. Şirket henüz geçtiğimiz hafta (22 Mart) Soyuz roketiyle tam 34 farklı uyduyu uzaya fırlatmış ve yörüngedeki filosunu 74 uyduya çıkarmıştı. Uzaydan internette SpaceX'in en büyük rakiplerinden birisi olarak değerlendirilen OneWeb'in bu ani iflası büyük bir sürpriz olarak değerlendiriliyor.



    OneWeb'in iflasa götüren etken ise tahmin edebileceğiniz gibi nakit para akışında yaşanan problemler olmuş. SpaceNews'te yer alan bilgilere göre; şirketin en büyük yatırımcısı olan Softbank, bu ay itibarıyla yatırımlarını sonlandırmış. Softbank'ın şu ana kadar toplam 2 milyar dolar gibi müthiş bir yatırım gerçekleştirdiği belirtiliyor. Ancak OneWeb'in her geçen gün artan para ihtiyacı, Softbank'ı bu ortaklığın geleceği konusunda tekrar düşünmeye itmiş. Softbank nihayet bu ay itibarıyla projeden tamamen çekilerek yatırımlarına son verme kararı almış.



    Diğer taraftan OneWeb ise koronavirüs salgınının şirketin iflasında büyük rol oynadığını söylüyor. Bugün bir basın açıklaması yayınlayan OneWeb, yeni yatırımlar almaya aslında çok yakın olduklarını ancak COVID-19 pandemisinin finansal dünyayı derinden etkilemesi nedeniyle sürecin ilerleyemediğini belirtti.





    OneWeb'in uzaydan internet projesinin yaklaşık 7,5 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduğu söyleniyor. Şu ana kadar toplam 3,4 milyar dolar yatırım alınabilmiş. Şirket son olarak 1 milyar dolar daha yatırım arıyordu ancak bu konuda bir karşılık bulamadı. OneWeb'in kısa vadede 650 uyduluk, uzun vadede ise 5260 uyduluk bir filo kurup küresel internet bağlantısı sunma hedefi vardı.



    SpaceX'in uzaydan internette çok büyük avantajları var



    Son olarak OneWeb'in de iflas etmesiyle birlikte Elon Musk'ın Starlink projesi artık uzaydan internet sektöründe neredeyse rakipsiz kalmış durumda. SpaceX bu alanda diğer tüm şirketlere oranla çok daha rahat bir şekilde ilerleyebiliyor, nedeni ise aslında çok basit: Falcon roket ailesi.



    Roketler, uzay araştırmalarında belki de en maliyetli ve bilimsel araştırma kurumlarını en zorlayan kısımlardan birisi. Örneğin geliştirdiğiniz bir uydunun maliyeti 100 milyon dolarsa bunu uzaya göndermek için ikinci bir 100 milyon dolar daha ödemeniz gerekebiliyor. SpaceX ise kendisi zaten bir roket firması. Ayrıca şirketin elinde tekrar kullanılabilir özellikleriyle son 10 yılın uzay araştırmalarına damgasını vuran Falcon roket ailesi var. SpaceX böylece aynı Falcon 9 roketini 4-5 kez kullanarak Starlink uydularını uzaya çok daha düşük maliyetlerle fırlatabiliyor. Diğer taraftan OneWeb ise en uygun kalkış fiyatları için her görevinde farklı bir şirkete/ülkeye gitmek zorunda kalabiliyor.



    Sadece 10 yıl gibi kısa bir sürede uzay sektörünü adeta eline geçiren SpaceX, uzaydan internet alanında kâr sağlayabilen ilk şirket olacak gibi görünüyor. Starlink, muhtemelen çok uzun bir süre bu alanda rakipsiz kalmaya devam edecek.




    Kaynak:https://edition.cnn.com/2020/03/28/tech/oneweb-softbank-bankruptcy-scn/index.html







  • Uzaydan internet demek malesef kullanicilarin o ulke icinde bagimsiz internet baglantisi kurma ozgurlugune sahip olduklarini garantilemiyor bence.
    Sonucta bu interneti kullanmak icin kullanicilar dijital uydu alicisi benzeri cihazlari alip onlar uzerinden baglanti kurmak zorundalar. Bu baglantiya da sonucta ulke icinde izin veriliyor olmasi lazim. Yoksa hangi altyapiyi kullanip baglanti kuracaklar.
    Yada ben mi yanlis anliyorum, teknik bilgisi yeterli kisiler yorum yapabilirse guzel olurdu.
  • Düzelttim teşekkürler uyarı için.

  • Uzaydan internetin acilen yaygınlaşması lazım. Şu an Çin'de ne olup bittiğini bilmiyoruz. İnanılmaz bir sansür var. Ülke genelinde adeta intranet var. Kuzey Kore, Türkmenistan ve Tacikistan'da aynı şekilde, dünyayla bağlantıları yok. COVID-19 vakalarıyla ilgili hiç bir veri akışı yok.

    1.500.000.000 nüfusku Çin'de 3.300 ölümcül COVID-19 vakası gözüküyor.

    Aşağıdaki haritayı yakınlaştırınca Tacikistan, Türkmenistan ve Kuzey Kore'nin hiç bilgi vermediği çok net gözüküyor. Uzaydan internet olsaydı her birey kendi çabalarıyla gerçek veriyi dünya ile paylaşırdı.
    https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6




  • LKLC kullanıcısına yanıt
    Rica ederim iyi günler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Virtual Reality kullanıcısına yanıt
    Uzaydan internet demek malesef kullanicilarin o ulke icinde bagimsiz internet baglantisi kurma ozgurlugune sahip olduklarini garantilemiyor bence.
    Sonucta bu interneti kullanmak icin kullanicilar dijital uydu alicisi benzeri cihazlari alip onlar uzerinden baglanti kurmak zorundalar. Bu baglantiya da sonucta ulke icinde izin veriliyor olmasi lazim. Yoksa hangi altyapiyi kullanip baglanti kuracaklar.
    Yada ben mi yanlis anliyorum, teknik bilgisi yeterli kisiler yorum yapabilirse guzel olurdu.

  • Ulan Elon neler yapmışsın öyle.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Virtual Reality kullanıcısına yanıt
    Çin farkındaysanız kaç aydır bu virüs ile uğraşıyor ve adamlar 10 günde hastane yaptılar ve durumu kontrol altına aldılar.Bu kadar uzaklaşmadan önce bizim ülkemizde bile düzgün veri akışı olmuyor açıklanan bişey yok bu kadar komplo teorisi üretmek yerine olayın ciddiyetini kavramak lazım.

  • Yapsınlarda Kurtulalım şu Ttnetten Covid19 yüzünden herkez evde zaten aradım 2 gün sonra gelecek dediler karşı mahallede var şaka gibi altyapı kaldırmıyor belli Fatura yine aynı ödüyoruz 2 gün vermediler interneti kul hakkı bu yer İstanbul çekmeköy hamidiye mahallesi ödemelerimde düzenli

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu adamların uyduları öyle yörüngede sahipsiz duruyormu şimdi?

  • Bir olay aniden olmaz, zira olmadan önce işaretini verir olduktan sonra izini bırakır batacaklarını biliyorlardır, covid salgınınıda görünce bayrağı çekmişler.

  • Uydudan internet çok şahane olacak<br /><br />Uydu alıcıya falan ihtiyaç olmuyacak<br /><br />Elindeki telefon yeterli olacak baglanman için<br /><br />Belki bir sim kartla işi çözerler<br /><br />Bence tel numarasına gerek kalmiyacak<br /><br />Çok şey değişecek bence

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Wikipedia Ingilizce bolumunde projenin son kullanici terminali hakkinda bilgi :

    User terminals
    The system will not directly connect from its satellites to handsets (unlike the constellations from Iridium, Globalstar, Thuraya and Inmarsat). Instead, it will be linked to flat user terminals the size of a pizza box, which will have phased array antennas and track the satellites. The terminals can be mounted anywhere, as long as they can see the sky.[83]

    In 2019 tests by the U.S. Air Force Research Laboratory (AFRL) demonstrated a 610 megabit per second data link through Starlink to a Beechcraft C-12 Huron aircraft in flight.[102]

  • hardtracker H kullanıcısına yanıt
    GPS nasıl kullanıyorsan onu da öyle kullanacaksın. Neyini anlamadın ki?

  • GPS kullanmak icin herhangi bir arac kullanmiyorsunuz tabiki, sinyaller baz istasyonlari araciligi ve merkezi network cihazlari ile uydulara gonderiliyor.

    Starlik o sekilde calismayacak, cepten direk uyduya baglandim diye bir olay yok.

    Uydu alicisi seklinde cihazlar olacak ve siz o cihazlar uzerinden starlink baglantisini saglayacaksiniz.
  • keşke bizim ülkeye gelse de tekelden kurtulsak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kuasudba kullanıcısına yanıt
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.