Şimdi Ara

NASA, uzay araçlarında kullanılacak yeni itki sistemlerinin test görüntüsünü paylaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, devletler ve onlara bağlı kurumların sürdürdüğü projeleri durdurmasına hatta bazen iptal etmesine ol açabiliyor. Örneğin NASA, geçtiğimiz günlerde Ay ve Mars’a insan taşımak için tasarladığı Space Launch System (SLS) roketinin geliştirme sürecini salgın nedeniyle durduğunu açıklamıştı. SLS gibi önemli projelerin durdurulması ise haliyle uzay çalışmalarından tamamen vazgeçildiği anlamına da gelmiyor.  



    SLS projesini durduran kurum Ay’a iniş yapacak uzay araçları ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. NASA’nın bu kapsamda yaptığı paylaşım bu sefer söz konusu araçlarda kullanılan iticiler. Motor dünyasının isimsiz kahramanları olarak bilinen iticiler, uzay araçlarının doğru rotada kalması ve yükseklik kontrolünün sağlanması gibi hayati görevleri küçük ayarlamalar yaparak yerine getiriyor.



    Ayrıca Bkz. Tüm sokak lambaları aynı anda birer araç şarj istasyonu olan cadde: Electric Avenue-W9



    Frontier Aerospace, yeni nesil itici projesi kapsamında NASA ile birlikte çalışıyor. Şirketin geliştirdiği iki prototip itici, Mart ayı içinde 60’a yakın ateşleme testine tutulmuş. İticiler, NASA’nın TALOS projesi kapsamında geliştiriliyor. Uzay’ın soğuk ortamında icra edilen görevlerin daha güvenli yapılmasını amaçlayan proje kapsamında geliştirilen iticiler için MON-25 adı verilen bir roket yakıtı kullanıldığı ifade edilmiş. Yetkililer, MON-25’in düşük sıcaklıklar için uygun bir yakıt olduğunu ifade ederken NASA ise MON-25 sayesinde uzay araçlarında kullanılan sistemlerin daha küçük ve hafif tasarlanabileceğini ayrıca maliyetlerin de düşeceğini vurgulamış.



    MON-25’in geçmişinin 1980'li yıllara dayandığını ifade eden NASA yaptığı açıklamada, “uzun yıllardır test edilen bir yakıt. Ancak bugüne kadar hiçbir uzay aracında kullanılmadı. Testler planlandığı gibi giderse MON-25’i Astrobotic isimli şirketin Peregrine aracında kullanacağız.” değerlendirmesini yapmış. Peregrine, Ay yörüngesi ile yüzeyine yük götürmek için kullanılacak.





    Tüm be gelişmelerin ışığında NASA’nın yöneticisi Jim Bridenstine, Frontier Aerospace’ın geliştirdiği iticilerin test görüntülerini paylaştı. Twitter üzerinden yapılan paylaşımda iticilerin ateşleme anında parlak bir ampul gibi ışıldaması gözlemlenebiliyor.






    İleriki süreçte yapılacak testlerle güvenirliğinin ispatlanması halinde, yeni iticiler hem kurum hem de özel şirketler tarafından kullanılmaya başlanabilecek.




    Kaynak:https://www.cnet.com/news/see-nasas-hot-new-moon-lander-thruster-glow-up-during-testing/







  • Çok güzel itiyor

  • Virüs mirüs derken Laval nozülü görmeye hasret kalmışız
  • Yüzlerce yıldır var olan roket itki sisteminin en gelişmiş hallerini görüyoruz ancak hala büyük kayıp var ve hala mars' a bile insanlı seyahat çok zor. Umarım fizik bilimi ve ileri mühendislik kabiliyetleriyle çok daha farklı itki sistemleri görmeye ömrümüz yeter.
  • Haber başlığında niye “itki sistemi” kelimesi kullanılmış tam anlayamadım.

    “İtiş sistemi” daha güzel ve doğru duruyor sanki.

    Çok “itici” olmuş.

    😁



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ibrahiMAC -- 26 Mart 2020; 20:13:43 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Perturbator kullanıcısına yanıt
    Sizin ve benim gibi bu tür doğru ve gerçekçi fikirlere inanlar her nasılsa desteklenmiyor. Havalı, cafcaflı ve olumsuz yazılar daha çok beğeni alıyor. Tek beğeni benden fakat, sağlığımız izin verirse hayal ettiğimiz gerçekleri görme şansına sahip oluruz. Çalışmalarım konusunda bilginiz var mı bilmiyorum. Eğer bu günkü dünyanın, ülkemizin kaotik ortamı ve sağlığım izin verirse çalışmalarımı kesinlikle başarı ile sonuçlandıracağıma inanmaktayım. Çalışmalarımın ayrıntıları konusunda sadece bilgisayar üzerinden takip edebileceğiniz YOUTUBE adresim;https://www.youtube.com/channel/UCs_813Abuwc6Ij6LtRMPuJA/discussion?view_as=subscriber

    Ayrıca Twitter adresimde de bana ait, iç itki ile tekerleksiz yerde kayarak hareket eden prototip videosunu izleme imkanı bulabilirsiniz. Saygılarımla,
  • gravite itki sistemleri bulunmadan bu işler zor gider

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Yaptığınız yorumda çok haklısınız, global de değilde kendi ülkemiz ölçeğinde konuşursak eğer, bu durumda olmamızın tarihi, politik, sosyolojik ve bunlara bağlı olarak ekonomik başlıklarda açıklamaları var. Tüm bu başlıklarda konuyu irdelemek sayfalar alır. Halk olarak belli dönüşümleri geçiremediğimiz için tabii bilimlerin önemini değerini anlama, bilimcilerin sözlerine saygı duyma konusunda en kötünün iyisi bir halkız. Mustafa Kemal Atatürk döneminde bu dönüşümü zorla yaşama evresine girsek ve göğe daha fazla baksakta sonrasında işler tam tersine dönmüş üretmeyen, hayal etmeyen bir tüketim toplumuna çevrilmişiz.
    Sizinle daha önce yine benzer bir konuda bir kaç cümle cevaplaşmıştık, sizden haberim var ancak çalışmalarınızı derinlemesine öğrenecek durumda olmamıştım. Burada varlığınız beni mutlu ediyor.
    Bu tür farklı çalışmalarda bulunan yada fikirleri olan tanıdığım insanlar olmuştu, kimisi yeterli liyakata sahip değildi kimisinin ekonomik durumu engeldi, farklı bir tanesi ise bilim dışı ve çok uç fikirlere sahipti onla tartışmalarımız fazla olurdu.
    Kendi özelimde çocukluğumdan beri farklı itki sistemlerine sahip, bağımsız şekilde atmosfer ve dış uzayda seyir edebilecek araçların mümkünlüğünü hayal ettiğimi bilirim. Makine mühendisliği son sınıf öğrencisiyim fizik eğitimi de almak istiyorum ancak ekonomik ve kültürel yapımız benim dünyaya ve insanlığa hiç bir faydası olmayan bir şirkette 8-17 arası sistemin belirlediği birim paralara çalışıp aileme hayırlı bir evlat olmamı gerektirdiği için bu konularda yeni şeyler deneyimleme konusunda olumsuz seneler geçirdim ve fazlaca uzaklaştım.




  • Perturbator kullanıcısına yanıt
    Yanıtınızı beğenerek ve zevkle okudum. Dilerim isteklerimiz gerçekleşir de gelecekte tanışma şansına da sahip oluruz.

  • keşke türkiyede uzay araştırması işinde gelişse

  • DavutBurak36 kullanıcısına yanıt
    Şu anda yeterli ekonomik güce sahip olsaydım patent başvurusu yapmam için hiç bir engelim kalmayacaktı. Hakkımda bilginiz var mıdır bilmiyorum. Çalışmalarım konusunda ayrıntılı bilgi almak için, eğer bilgisayarınız varsa (cep telefonlarından ulaşılmıyor) Youtube kanalımın "TARTIŞMA" sayfasından takip edebilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UCs_813Abuwc6Ij6LtRMPuJA/discussion?view_as=subscriber
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.