Şimdi Ara

TSMC 5nm yonga üretimine hazır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticisi TSMC'nin, 5nm tabanlı yongaların seri üretimine başlayacağı bildirildi. Gelen bilgilere göre üretim bu yılın ilk yarısında ve yüksek ihtimalle Nisan ayında başlayacak.



    Ayrıca Bkz.Redmi Note 9 Pro tanıtıldı, işte özellikleri ve fiyatı



    Gelirin yüzde 10'unu oluşturacak



    ULV (ultraviyole litografi) teknolojisini kullanan ikinci şirket olan TSMC, son birkaç yıldır 5nm üretim süreci üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Şirketin son olarak ürettiği 7nm+ yongalar ise en son amiral gemisi akıllı telefonların işlemcisinde kullanılmıştı. Artan transistör yoğunluğu ve düşük güç tüketimi sunacak olan 5nm yongaların, PC donanımları ve mobil cihazlarda kullanılacağı belirtiliyor.





    Analistler TSMC'nin üretim kapasitesinin dolu olduğunu ve çok fazla sipariş almayacaklarını belirtiyor. Buna ek olarak 5nm yongaların ise şirketin bu yılki gelirlerinin yüzde 10'unu oluşturması bekleniyor. TSMC'nin hedefleri arasında ise bu yongaların, orta sınıf tüketici için kullanılabilir hale getirmek.








  • Üretime hazırsa iPhone 12 serisinde kullanılacak olan A14 çipler muhtemelen 5 nm litografisiyle üretilecek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sebeple AMD Ryzen 4000 5nm üretilebilir dendi, ardından yine 7nm üretilecek haberleri geldi, umarım yeni nesil 5nm olarak gelir.

  • 3 fabrika daha açsa elinde teknoloji var cok üret çok kazan
  • DH | equ* kullanıcısına yanıt
    Yıllar önce bi işlemci fabrikası açmanın maliyeti 5 Milyar Dolar'dı şimdi 8-10 Milyar olsa, çok büyük para ha diyince ikinci fabrikayı açalım olmuyor malesef. Gerçi köprü parası da neyse :)

  • .V. . kullanıcısına yanıt
    Pek mümkün gözükmüyor. Ryzen 4000 7nm+ olacak, Ryzen 5000 5NM olacak gibi duruyor. Hatta süper beşli diye bir şey konuşuluyor o da Ryzen 5000, 5nm, DDR5 ve PCI Express 5.0'ın birlikte duyurulma ihtimali. Enfes değil mi :) Kulis bilgisi, ne kadar doğru bilinmez..

  • msatic M kullanıcısına yanıt
    Amd artık TSMC'nin öncelikli iş ortağı, çok süpriz olmaz 5nm ancak maliyet, üretim hacmi vs büyük ihtimal 7+ gelecek. Ben de zaten 5-6000 serisini bekleyen gruptanım, benim mantık şu: yeni standartın başında yüksek hızda ve kapasitede ram modülü al o nesil boyunca değiştirdiğin sistemlerde kullan. Elimdeki bütün sistemler ddr3, haliyle ddr4 sistemlerin son demlerinde ddr4 ram'a yatırım yapıp sistem toplamak istemiyorum. DDr5 en erken 2022 gibi boy gösterecek, 2023'den önce yaygınlaşacak gibi durmuyor, epey maliyetli de olacaktır işin orasını nasıl denkleştirir bilemeyeceğim. Bir taraftanda mevcut soket eskidi değiştirlmesi gerek ama Ddr5 yetişmezse 1-2 nesil için ara soket çıkartacak vs umarım şöyle çok sorunlu bir dönem olmadan ddr5'e geçilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.