Şimdi Ara

Yavaşlatma davasında Apple cihaz başına 25$ ödeyebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Eski iPhone modellerini bilerek yavaşlattığı gerekçesiyle pek çok ülkede hakkında dava açılan Apple birer birer tazminat cezalarını kabul etmeye başladı. Fransa’da 25 milyon Avroluk cezanın ardından ABD’de daha büyük bir tazminat yolda.



    Rekor tazminat



    2017 yılında gündeme gelen olayda eski iPhone modellerinin yazılım güncellemeleri ile yavaşlatıldığı ortaya çıkmıştı. Kullanıcıları oldukça kızdıran olayda Apple; zayıflayan bataryalar nedeniyle performans darboğazı yaşanmaması için bunu yaptığını savunmuştu.



    Elbette bu savunma kullanıcıları tatmin etmedi ve pek çok ülkede davalar açıldı. Apple olaydan bir süre sonra düşük fiyatlarla batarya değişim programı başlatmıştı.



    Ayrıca Bkz.Realme markasının ilk akıllı bilekliği duyuruldu



    ABD’de devam eden yavaşlatma davasında ise davacıların fazlalığı nedeniyle 500 milyon dolara varan bir tazminat söz konusu. Apple davanın daha fazla ileri gitmemesi için davacılar ile uzlaşı yoluna gitmeye karar verdi.





    Davaya göre Şubat 2017 yılında yayınlanan iOS 10.2.1 güncellemesi ile iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus ve iPhone SE modellerinde bilinçli yavaşlatma başladı. Apple eskiyen bataryanın verimsizliğe yol açmaması için böyle bir karar aldığını belirtse de kızgın tüketicileri ikna etmeye yetmedi.



    Apple’ın uzlaşma kapsamında en az 310 milyon dolar ödemesi gerektiği ifade ediliyor. Oluşan zarara göre ise 500 milyon dolara kadar çıkabilecek. Yine bu miktarın cihaz başına 25$ olarak düşeceği belirtiliyor ancak davacı sayısı bu rakamı değiştirebilir. San Jose mahkemesinin uzlaşı için gerekli onayı vermesinin ardından tam miktarın belli olacağı vurgulanıyor.








  • niye ? hiç olmazsa anlıyorsun ki bataryan bitmiş yenisini alır geçersin özellikle türk malı deji bataryalar gayet iyi ve fiyatı uygun.

    ama firma sana bataryan bitmiş demiyor senin işlemcini gpu nu ram hızını kısıp seni aldatıyorsa işin rengi değişir. Sen sorunsuz bir telefon kullandığını sanarken telefonun çöpe dönmüştür haberin yok.
    iphone 8 de tam yavaşlatma politikasına dahil olmuştu ki bu dava ilk gündeme geldiğinde yavaşlattıkları bütün cihazlara kısa sürede tekrar güncelleme göndererek eski haline getirdiler şimdi iyi performanslı çalışıyor.bu arada haklı gören var bu sadece iphone için değil tüm markalar için söylüyorum hiç bir firmanın sırf yeni cihaza yönlendirsin diye yavaşlatma politikası uygulamaya hakkı yok bu tamamen kullanıcıların haklarına,bütçesine tecavüz etmekten farksız...
  • Her ne kadar da apple a gıcık olsam da bu davada apple o kadar da haksız değil. %25 e gelince kapanan telefonlar bence yavaşlayandan daha kötü

  • Apple'ı buna rağmen savunanlar da var

  • iphone 8 de tam yavaşlatma politikasına dahil olmuştu ki bu dava ilk gündeme geldiğinde yavaşlattıkları bütün cihazlara kısa sürede tekrar güncelleme göndererek eski haline getirdiler şimdi iyi performanslı çalışıyor.bu arada haklı gören var bu sadece iphone için değil tüm markalar için söylüyorum hiç bir firmanın sırf yeni cihaza yönlendirsin diye yavaşlatma politikası uygulamaya hakkı yok bu tamamen kullanıcıların haklarına,bütçesine tecavüz etmekten farksız...

  • TheStarBox kullanıcısına yanıt
    niye ? hiç olmazsa anlıyorsun ki bataryan bitmiş yenisini alır geçersin özellikle türk malı deji bataryalar gayet iyi ve fiyatı uygun.

    ama firma sana bataryan bitmiş demiyor senin işlemcini gpu nu ram hızını kısıp seni aldatıyorsa işin rengi değişir. Sen sorunsuz bir telefon kullandığını sanarken telefonun çöpe dönmüştür haberin yok.

  • Belki Microsoft da buna göre kendini denk alır zira Win7 bilgisayarlara desteğini çektiği anda cihazlarda önemli verimlilik kaybı yaşanıyor Win10'a geçirmek için kullanıcı sahiplerini mağdur ettiği ispatlanır ise başı fena halde derde girecektir.
    Bir de bunun oyun firmaları yanı var. Mesela RockStar'dan aldığınız GTA4 oyununu ne yaptı isem tekrar çalıştıramadım, gerek üyelik sorunu gerek ise artık şifrelerini tanımaması gibi hatalar ile oyuncuyu GTA5 almaya iteleyen bu kasıtlı zorlaştırmadan dolayı tonlarca oyuncu elinde GTA4 ile kalakaldı zira oyunu çalıştırıp oynamak mucize gibi. Bu da bir suçtur ve ürününe bile ve isteyerek çalışmasını engellemek tazminat gerektirir.

  • E bunu kapatabileceğimiz seçenek koydular, demekki onu da yemediler.

  • android telefonlarda da var bu
  • 18 önce aklınız neredeydi ? (Anlamadı)
    Yani haber eski 18 gün önce söylendi.
    Türkiye’de geçerli değil.

    Bkz:
    https://teknoseyir.com/haftalik-gundem-degerlendirmesi-2020-07

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zırt pırt güncelleme olması iyi birşey değildir. Cihazlar yavaşlıyor, bataryalar cortluyor. Jeff Bezos'un iphone'u da hacklendi. Apple bu konuda en vasat firmadır

  • Apple bunu odemez
    Her iPhone'a 25 dolar zam yapar
    Sonra 25 dolarlik indirim yapar fiyatta inovasyon diye satar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten her sene iPhone'ların fiyatı artıyor ama ödememe gibi bir şansları yok ABD'yi Türkiye ile kıyaslamayın orada tüketici kanunları her zaman tıkırında işler.
  • 25 doları üzerine verip afyonu alırlar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bize yok tabi ki
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.