Şimdi Ara

Havadaki nemden elektrik üreten jeneratör geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Massachusetts Amherst Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, elektrik üretmek için kullanılan geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak oldukça farklı bir teknikle enerji üretmeyi başardı. Bilim insanlarının kullandığı yöntemde elektrik enerjisi su buharından elde ediliyor.



    Daha önceki örneklerinde benzer bir şekilde havadaki su damlacıklarının yakalanarak içme suyu elde edilmesine de olanak veren yöntemin kalbinde ise ultra ince bir film tabakasının içine yerleştirilmiş nanoteller yatıyor.



    Ayrıca Bkz.Ubisoft, önemli bir AAA sanal gerçeklik oyunuyla VR dünyasını değiştirmeye geliyor



    Elektrik üretmek için kullanılan ve Air-gen adı verilen deneysel jeneratörde kullanılan nanoteller, Geobacter olarak bilinen bir bakteri türünden üretilmiş. İçerikteki proteinler, tellere elektriksel iletkenlik özelliği kazandırmış. Milimetrenin 10 binde biri kalınlığa sahip film içine yerleştirilen nanoteller daha sonra dikdörtgen şekle sahip iki adet düz elektrot arasında sıkıştırılmış. Sistemin üstü kısmından bir bölüm ise havayla temas kurmak maksadıyla açık bırakılmış. Bu sayede su buharını yakalayan sistemin elektrik üretmesi mümkün hale getirilmiş.



    Duvar boyalarını elektrik üretir hale getirebilir



    Araştırmacılar, henüz prototip aşamasında olan cihazın küçük elektronik aletleri, Sahra Çölü gibi kuru bir bölgeden elde ettiği elektrikle çalıştırabildiğini ifade ediyor. Bilim insanları, devam eden çalışmalar kapsamında ise E.coli bakterisine ait bir türle daha çok protein içeren teller ürettiklerini de belirtiyor. Bu da haliyle daha fazla elektrik enerji anlamına geliyor.





    Sistemin geniş ölçekteki potansiyel kullanım alanları ise bir hayli heyecan verici. Araştırmayı yöneten bilim insanları Jun Yao ve Derek Lovley yaptıkları açıklamada, “Söz konusu teknolojiyi duvar boyalarına entegre edebiliriz. Böylece evinizin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamaya başlayabilirsiniz. Ya da Air-gen ile üretilen harici sistemlerle şebekeden bağımsız elektrik üreten araçlar geliştirebiliriz.” ifadelerini kullanmış.



    Araştırmacılar, nanotel üretimini endüstriyel ölçekte gerçekleştirmeye başlayabilirlerse sürdürülebilir enerji üretimine ciddi katkılar yapacaklarını umuyor. Araştırma sonuçları Nature dergisinde yayınlandı.




    Kaynak:https://newatlas.com/energy/air-gen-water-vapor-electricity/







  • Gelişme çok güzel ama şimdilik kullanışsız olduğu da bir gerçek. Yine de adım adım ilerlemekte fayda var belki bir gün gerçekten işe yarar bir şeye dönüşebilir. (Bakteriler ne kadar süre dayanıyor? 1 Volt elde etmek için kaç metre kare alan boyanmalı? Sürekli enerji üretiyorsa ve yenilenmesi de gerekmiyorsa bir çok yerde kullanılabilir.)
  • Gelişme çok güzel ama şimdilik kullanışsız olduğu da bir gerçek. Yine de adım adım ilerlemekte fayda var belki bir gün gerçekten işe yarar bir şeye dönüşebilir. (Bakteriler ne kadar süre dayanıyor? 1 Volt elde etmek için kaç metre kare alan boyanmalı? Sürekli enerji üretiyorsa ve yenilenmesi de gerekmiyorsa bir çok yerde kullanılabilir.)

  • Fosil yakıtlara alternatif oluşturulan yeni teknolojiler dünyamızın geleceği açısından çok önemlidir.

  • biz wikipediyi yeni açtık, bu konuyu bir sonraki yüzyılın nesline havale ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProfXavier -- 21 Şubat 2020; 15:34:50 >
  • Havadan nem kapar şimdi bu alet...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Antalya da yaşayan biri olarak, kesinlikle pilot bölge Antalya olmalı, çok iyi çalışır, bu tarz gelişmeler sayesinde sıfır karbon salınımı çok ta uzak değil gibi.

  • Adanalılar bu haberi çok beğendi😁

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sjjajanabaha S kullanıcısına yanıt
    Aradığım mizah.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • teoride okey, pratikde yani uygulamadaki kullanılabilirliği tartışılır. kullanım alanı, kapasitesine bağlı olarak yok gibi bir şey. belki uzay teknolojisine veya farklı alanlara bir şekilde ilham kaynağı olabilecek bir çalışma olmuş denebilir. oksijenden bol ne ne var. yapacaklarsa bu işi eğer oksijen ile yapsınlar. bu da adanalılara gelsin: adanalı ramazan, "gel dedin geldim emin abi.."





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.