Şimdi Ara

Yeni koronavirüsün aile ağacındaki yeri deşifre edilerek yayılım haritası oluşturuldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Seattle’daki bir kanser araştırma merkezi olan Fred Hutch’ta biyolog Trevor Bedford ve meslektaşları, yeni tip koronavirüs veya SARS-CoV2 olarak adlandırılan virüsün genetik parmak izini çalışarak Çin’in Wuhan şehrinden yayıldığını ve küçük diziler halinde başka yerlere de ulaştığını gösterdiler.

    Haritalama 13 Şubat’ta, Amerikan Bilimde İlerleme Derneği’nin yıllık toplantısında sunuldu ve bu bağlantıda, bilim insanlarının desteğiyle sürekli olarak güncellenmeye devam ediyor. Trevor Bedford, "Bu genetik haritalama; bilim insanlarının parçaları birleştirmesinde, yani bu virüsün neler yapabileceği ve müdahalelerin virüsün yayılımını yavaşlatıp yavaşlatmadığı konusunda yardımcı olacak" diye konuştu.

    Virüsün ortaya çıkmasından beri dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, insanları enfekte eden virüslerin genetik detayları da dahil olmak üzere, olağanüstü bir bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Araştırmacılar, 100’ün üzerindeki virüs örneğinin genetik yapısını paylaştı. Bu genomları kıyaslayan biyolog Bedford ve meslektaşları, virüsün aile ağacındaki parçalarını birleştirebildi. Bedford, “Bunu artık haritaya yerleştirebiliriz çünkü; bu genomun, bu mutasyonlarla ve bu genomla bağlantılı olduğunu biliyoruz ve böylece bu bağlantılar hakkında bilgi edinebiliriz.” dedi.

     
    SARS-CoV2'nin filogenetik haritası (https://nextstrain.org/ncov)

    Araştırmacılar, yeni koronavirüsün dünya çapındaki yayılımından ötürü, virüsteki mutasyonları tanımlayabileceklerini buldular ve daha ölümcül hale geldiğini gösteren hiçbir şey olmadığını söylediler. Bir virüsün yayılabilmesi için mutasyonların gerçekleşmesi beklenir. Bedford, virüslerin genel olarak “çok hataya eğilimli bir çoğalma biçimi” olduğunu söyledi. Mesela, mevsimsel griplerde mutasyonlar her 10 günde bir ortaya çıkar ama aniden ve şiddetli olan bu mutasyonlar konusunda endişelenmeyiz.

    Bunların yanı sıra genetik haritalandırma, yeni koronavirüsün 2013’te Çin’de bulunan ve yarasalardan bulaşanbat coronavirus” ile yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Bedford, “Ancak iki nesil, 20 ila 70 yıl önce ayrılmış olmalı ve yeni olan virüsün o zamandan beri nerede olduğunu gerçekten bilmiyoruz.” dedi.

    Ek olarak, Johns Hopkins Üniversitesi yeni tip koronavirüsle ilgili detaylı istatistikleri barındıran bir web sayfası oluşturmuştu. Sitede, virüse hangi bölgelerde ne sıklıkta rastlandığı; kaç kişinin hayatını kaybettiği, kaç kişinin iyileştiği gibi güncel veriler yer alıyor.







  • Komplo teoricileri gelmeden yazayım. "yeni olan virüsün o zamandan beri nerede olduğunu gerçekten bilmiyoruz" Cümlesinden kasıt hangi hayvanda evrildiğini bilmiyoruz manasına geliyor. Kuş giribinin domuzda evrimleşip insana geçmesi gibi düşünün.

  • Hesaplamalı biyolog nedir? İnsan azıcık neyi copy-paste yaptigina bakar. Daha iyisi Türkçe öğrenir.

  • goldhand35 G kullanıcısına yanıt
    Aslında bu biraz da bilimsel çevirideki kıtlığımızdan kaynaklanıyor. TDK' da bu üzerine çalışan bilimsel kökenli dil uzmanları olması şart. Computational Biologist' i direkt Google Translate' e atınca haliyle böyle ucube bir çeviri çıkıyor. Üzücü olan ise;

    Çok kullandığımız CFD gibi bir kavramın bile HAD (hesaplamalı akışkanlar dinamiği) şeklinde dilimize tercüme edilmiş olması...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.