Şimdi Ara

NASA, Ay'a insan göndermenin maliyetini açıkladı: 35 milyar dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
1
Favori
2.530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Amerikan uzay ajansı NASA, Ay'a insan indirmenin tahmini maliyetini bugün resmen açıkladı. İnsanlı uzay programı başkanı Doug Loverro'nun yaptığı açıklamalara göre, uzay ajansı, 2024'te Ay'a astronot indirmek için önümüzdeki dört yıl içerisinde ekstradan tam 35 milyar dolarlık bütçeye ihtiyaç duyacak.



    Trump yönetimi geçtiğimiz günlerde NASA için önerilen yeni bütçeyi duyurmuştu. Öneriye göre 2021 mali yılı için uzay ajansının bütçesi 25,2 milyar dolar olacak. Bütçenin bir önceki yıla göre %12 arttığı ve 26 yıl içerisindeki rekor seviyeye ulaştığı belirtiliyor. Ekstra bütçe tamamıyla insanlı Ay programı Artemis için kullanılacak. Uzay ajansının ayrıca Dünya araştırmaları gibi bazı diğer alanlardan da bütçe kısıntılarına gittiği ve buralardan Artemis programı için yeni bütçeler yarattığı belirtiliyor.



    NASA'nın aslında orijinal planı 2028 yılı itibarıyla Ay'a astronot indirmekti. Ancak Trump yönetimi burada geçtiğimiz yıl bir değişikliğe gitti ve uzay ajansının yeni hedefini 2024 yılı olarak belirledi. Bu değişiklik ABD'de epey bir tartışmaya neden olmuş durumda. Özellikle de Kongre'deki Demokratlar, 2024 değişikliğinin arkasında politik nedenler olduğunu düşünüyor. Trump'ın görev süresi, önümüzdeki yıl tekrar seçilmesi halinde bildiğiniz gibi 2024'e uzayacak.



    Ayrıca Bkz.NASA'nın Ay'a göndereceği yeni astronotlar bu uzay kıyafetlerini giyecek



    Astronotlar Ay'ın buzla kaplı Güney Kutbu'na inecek



    NASA, yeni Ay programı Artemis için epey ilginç planlara sahip. Uzay ajansı öncelikle önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Ay'a birden fazla insansız görev düzenlemek istiyor. Ancak bu görevler direkt olarak NASA tarafından gerçekleştirilmeyecek. NASA'nın anlaşma sağladığı bazı Amerikan uzay şirketleri, kendi gözlem araçlarını geliştirip Ay'a gönderecek ve NASA yerine keşif görevleri gerçekleştirecek.





    İnsansız keşif görevlerinin ardından NASA, 2024 yılında Ay yüzeyine yaklaşık 50 yılın ardından ilk kez bir astronot indirmeyi planlıyor. NASA'nın Apollo programı dahilinde Ay'a gönderdiği astronotlar ekvator ve çevresine iniş yapmıştı. Artemis astronotları ise çok daha ilginç bir bölgeye inecek. NASA'nın yeni hedefi Ay'ın su buzullarıyla kaplı Güney Kutbu'na astronotlar indirmek ve yeni uzay üssünü bu bölgede inşa etmek.



    NASA, Ay yüzeyinde su buzullarının bulunduğunu 2018'de sonuçlanan bir araştırmayla onaylamıştı. Uzay ajansının ifadelerine göre su kütleleri kutup bölgelerinde yer alıyor ve oldukça düzensiz bir dağılışa sahip. NASA buralardaki su kütlelerinin geleceğin insanlı Ay görevleri için hayati önem taşıyacağını söylüyor.



    Ay, aslında suyun buz halde bulunabilmesi için çok da uygun bir ortama sahip değil. Gündüz vakti Ay'ın sıcaklığı 100 santigrad dereceyi aşabiliyor. Ancak yörüngesindeki 1.54 derecelik eğiklik nedeniyle Ay'ın kutuplarında hiç güneş ışığı görmeyen bazı bölgeler de var. NASA bu bölgelerdeki sıcaklıkların -157 santigrad dereceyi aşmadığını ve dolayısıyla su buzulları için uygun bir ortam oluşturduğunu söylüyor. 



    NASA'nın Artemis programına şu ana kadar Avrupa, Japonya, Avustralya ve Kanada'dan resmi destek gelmiş durumda. Hem bilimsel hem de maddi anlamda iş birlikleri yapılıyor. Önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte Kanadalı, Avustralyalı, Japon ve Avrupalı astronotların Ay'da ilk adımlarını attığını görebiliriz.




    Kaynak:https://arstechnica.com/science/2020/02/nasa-puts-a-price-on-a-2024-moon-landing-35-billion/







  • Bir de neden 50 yıldır gidilmiyor sorusu var. Çünkü aya gitmenin hedefi aya gitmek kadar psikolojik olarak dünyaya ben 1 numarayim diyebilmekti. Onu dediler. Ve fazlasına gerek yoktu. Tabi maliyetler de inanılmazdı. Rakipte kalmayınca. Bu araştırmalara gerek kalmadı. Şu anda Amerika yine sadece bilim için gitmiyor aya. Çin, Rusya, Hindistan uzay çalışmalarında ilerliyor. Amerika yine ben en büyüğüm diyecek. Ayrıca o gün nasıl her şeyi ilk defa yapıyorlardiysa bugün de neredeyse herşeyi yine ilk defa yapıyorlar. Teknoloji tamamen farklı. Bir devamlılık olsaydı farklı olurdu. Ama devam olmayınca teknoloji gelişmedi. Şimdi yeniden keşif yapılıyor. O gün o misyonlarda çalışan bir çok mühendis artık yok. Deneyim devamlılığıda pek yok. Ayrıca güvenlik kaygıları da eskisi gibi değil. O sebeple herşey çok daha fazla zaman alıyor.
  • 35 milyar toplam maliyet mi yoksa insansiz arac gondermenin uzerine ilave maliyet mi?

  • WB kullanıcısına yanıt
    Önümüzdeki dört yılın için toplam maliyet şeklinde belirtilmiş.

  • Bu mars olaylarına falan inanasım falan gelmiyor bir yakınım high jump operasyonun dan bahset di ne buldular acaba da millete yalan ay görüntüsü gösteriyorlar neden antarktika ilersine gitmek yasaklan dı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Deswaaa -- 12 Şubat 2020; 8:56:53 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Peki ilk aya insanlı inişin maliyeti neymiş?

    Onca eski teknoloji ile bu başarılmis ise yepyeni teknolojiler ile daha uygun maliyetli ve daha az Zaman harcanarak günümüzde yapılması gerekmez mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zamanında sovyet ekonomisini çökertmek için yapılan bir şovdu bu aya insan gönderme ve koca abd ekonomisini bile çökertecekti az kalsın. Ne gereği var tekrar gitmenin?

  • trakyAli-1986 kullanıcısına yanıt
    Yeni teknoloji eski teknolojiyi ucuzlatır.

    Cep telefonlarından dem vurun. 5 yıl önceki tepe modelelrden daha hızlı orta ve orta-alt sınıf telefonlar bugün, geçmişteki pahalı telefonlardan çok daha ucuz ve hızlı. Ancak en tepe modellerin fiyatı artmaya devam ediyor.

    Aya gitmenin maliyeti de aynı. 50 yıl öncesinin teknolojisiyle gidilecekse çok ucuza mal olur. Ama bir Apollo 13 ve nice yükselişte patlayan mekikler gibi bir sonuç çok da uzakta olmaz. Güvenlik maliyet demek. Ayrıca görev tanımında inanılmaz değişiklikler ve eklemeler var. Bunlar da ek maliyetler demek.

    Bu kez aya gitmenin amacı daha farklı. Sonraki adımlar için yatırım yapılıyor.

  • gecmis ay yolculuklarinin maliyetinin eflasyonla bugune denk maliyeti 600milyar dolardi. bir daha aya gidilmemesinin nedeni buydu. ilerleyen teknoloji ile maliyet 35milyara dusmus demekki, butun anahtar maliyette zaten. maliyetler makul rakamlara indikce uzayin gercek fethi baslayacak.

  • 1969da bikaç yüz milyon dolara göndemiştin dayı ,ne iş?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 12 Şubat 2020; 9:58:49 >
  • Hâlâ gerek varmı, ne âlemi var uzaya gitmenin, aya gitmenin. En basit haliyle, bir gidenlerin refah seviyesine bakın, birde gitmeyenlerin. Uzay demek hayal demek, uzay demek bilim demek, uzay demek keşif demek. Uzay demek ilerleme demek. O para çöpe atılmıyor. Bu devirde neyi açıklamaya çalışıyoruz. Neden bu haldeyiz belli.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Öyle ise tamam. Ama sadece modülden indim ayda gezdim ikide araç kullandım hadi dönüyoruz kafası ile gidiliyor ise komplo teorilerine karşı bakın gidiyoruz demekten başka birşey değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    Hocam Apollo görevlerinin resmi maliyeti , 1973 yılında Amerikan Kongresine sunulan raporlara göre 25.4 milyar dolar. O da bugünkü haliyle muhtemelen 100 milyar dolardan fazladır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yanliz kararin satir aralari buram buram politika kokuyor. en bastan tarihinin 2024 bir sonraki secim oncesi olmasi politik bir neden, birde su satir "Uzay ajansının ayrıca Dünya araştırmaları gibi bazı diğer alanlardan da bütçe kısıntılarına gittiği ve buralardan Artemis programı için yeni bütçeler yarattığı belirtiliyor." tam trump politikasi. nasayi kuresel isinma ile ilgili arastirmalardan uzak tutup, ulusan prestij uzerine oyniyacagi derin uzay hedeflerine yonlendirmek. tamda cumhuriyetci parti tabanina yonelik hedefler.

    soguk savasdan sonra nasanin cok bir sey yapamamasinin nedenlerinden biri bu politik oyunlar. baskanin biri cikiyor, kennedy'nin ay yolculugunu baslatmasi gibi kendi adiyla anilacak buyuk bir proje baslatmak istiyor, bush zamaninda mars programini baslatmisti, sonra baska degistiginde on milyarlarca dolar harcamis projeler, yapilmis argeler bir kalemde siliniyor, obama mars seferi icin insa edilen orion roket programini iptal etmisti. yani nasa bir adim ileri gidip, hersseyi silip bir adim geri gidiyor.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: vs-fb

    Hocam Apollo görevlerinin resmi maliyeti , 1973 yılında Amerikan Kongresine sunulan raporlara göre 25.4 milyar dolar. O da bugünkü haliyle muhtemelen 100 milyar dolardan fazladır.
    O Apollo projesinin tamamı 1 görevin maliyeti değil.17 görev var Apollo projesinde.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vs-fb

    Hocam Apollo görevlerinin resmi maliyeti , 1973 yılında Amerikan Kongresine sunulan raporlara göre 25.4 milyar dolar. O da bugünkü haliyle muhtemelen 100 milyar dolardan fazladır.
    Haberin detyında 2024 yılına kadar 35 milyar dolar ek harcama gerekecek diyor.
    Bugüne kadar harcanan tüm paraları sayarsak 100 milyar doları bulur.
    Ayrıca başka bir açıklamada özel firmaların da uzay çalışmalarına yatırım yaptığından maliyetlerin paylaşıldığından bahsediliyor.

    Öte yandan sıfırdan karoser motor ve sistem geliştirerek araç üretmenin maliyetiyle bu üretilen üzerine geliştirme yapmanın maliyetini karşılaştırmak makul olmaz. Bu programın masrafı içerisine ilk aya gidiş masrafı da katılmalı.
  • Bir de neden 50 yıldır gidilmiyor sorusu var. Çünkü aya gitmenin hedefi aya gitmek kadar psikolojik olarak dünyaya ben 1 numarayim diyebilmekti. Onu dediler. Ve fazlasına gerek yoktu. Tabi maliyetler de inanılmazdı. Rakipte kalmayınca. Bu araştırmalara gerek kalmadı. Şu anda Amerika yine sadece bilim için gitmiyor aya. Çin, Rusya, Hindistan uzay çalışmalarında ilerliyor. Amerika yine ben en büyüğüm diyecek. Ayrıca o gün nasıl her şeyi ilk defa yapıyorlardiysa bugün de neredeyse herşeyi yine ilk defa yapıyorlar. Teknoloji tamamen farklı. Bir devamlılık olsaydı farklı olurdu. Ama devam olmayınca teknoloji gelişmedi. Şimdi yeniden keşif yapılıyor. O gün o misyonlarda çalışan bir çok mühendis artık yok. Deneyim devamlılığıda pek yok. Ayrıca güvenlik kaygıları da eskisi gibi değil. O sebeple herşey çok daha fazla zaman alıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Deswaaa kullanıcısına yanıt
    Düz dünya palavralarına inanma

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ama olmazki daha sömürülecek kaynaklar var dünyada ayda ne işin var şimdi senin önce burdakilero sömür sonra gidersin orayada. Demek lazım bunlara

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 52 yıl önce Holywood stüdyosu gösterdiler, şimdi Ay'a gitmeye çalışıyorlar. Bu kadar beklemelerinin sebebi bu

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.