Şimdi Ara

ASELSAN; 'Pardus temelli milli sunucu göreve hazır!'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
1.699
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ASELSAN; 'Pardus temelli milli sunucu göreve hazır!'



    ASELSAN tarafından bir süredir geliştirilme aşamasında olan, kritik ve gizlilik arz eden görevler başta olmak üzere Komuta Kontrol Sistemlerinde, İşaret İşleme Sistemlerinde, Veri Merkezlerinde, Taktik Bulut Yapılarında ve Yüksek Performanslı Depolama Sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanan Milli Sunucu GÖREVSAYAR 40S projesinde nihayet sona gelindi.



    Ayrıca Bkz.NASA, UUİ ile birlikte alçak yörüngeyi ticarete açıyor! İlk anlaşma Axiom Space ile



    Elektronik Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Sistemi (EHKKKS) ve Ağ Destekli Yetenek (ADY) projeleri kapsamında geliştirilen GÖREVSAYAR 40S’in sahip olduğu yüksek işlem gücü ile güvenilirlik özellikleri dikkat çekiyor.



    ASELSAN; 'Pardus temelli milli sunucu göreve hazır!'



    Arazi şartları göz önünde bulundurularak tasarlanan Milli Sunucu Bilgisayarı, aynı bir PC gibi ihtiyaca göre konfigüre edilebiliyor. ASELSAN tarafından paylaşılan bilgilere ışığında GÖREVSAYAR 40S; “56 çekirdek işlem gücü, GPU üzerinde Genel Maksatlı Hesaplama (GPGPU - General Purpose Computing on Graphical Processing Unit) desteği, gelişmiş haberleşme ara yüzleri (10Gbit Ethernet, USB 3.0, CanBus, RS422/232 Seri kanal ara yüzleri) ve 768 GB RAM ve 48 TB’a kadar kalıcı bellek sağlayabiliyor.



    ASELSAN; 'Pardus temelli milli sunucu göreve hazır!'



    Yazılım ayağında milliğinin ön planda tutulduğu Milli Sunucu Bilgisayarı için ASELSAN bünyesinde geliştirilen özelleştirilmiş BIOS kullanılıyor. Siber güvenlik önlemlerinin işletim sistemi yüklenmeden önce alınması maksadıyla geliştirilen BIOS’a ilave olarak GÖREVSAYAR 40S’in ilk etapta PARDUS ile uyumlu çalışması hedeflenmiş. Ancak sistem, ihtiyaçlar dâhilinde diğer Linux sürümleri, Windows ve türevi işletim sistemleri ile de kullanılabilecek.




    Kaynak:https://www.aselsan.com.tr/a_bulten_18_7384.pdf







  • Pardus'un arka planı beyaz logosunu alıp direkt görselin üzerinde bırakmışlar. Yahu .png .eps falan arkası transparan bir dosya bulamadınız mı?

  • Ruslar tamamen milli işletim sistemi ve tarayıcı kullanıyorlar, askeri kurumlar için millilik olmazsa olmazdır, aselsana başarılar diliyorum.

  • Pardus umarım daha da geliştirilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • çghb

  • pardusmu kaldı ,debian yükleyip masaüstüne pardus un wallpaperini koymuşlardır , al sana pardus :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: face1tr

    Pardus'un arka planı beyaz logosunu alıp direkt görselin üzerinde bırakmışlar. Yahu .png .eps falan arkası transparan bir dosya bulamadınız mı?
    Tam aynısını yazıyordum. Projenin ne kadar ciddi olduğu açık
  • Hayret kimse kullanılan devreler vs yabancı bu nasıl milli demedi😀😀

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yerli ve milli Mac Pro herhal

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • face1tr kullanıcısına yanıt
    yorumu görene kadar farketmemiştim. galiba yaşlanıyorum :(

  • 56 çekirdek? Xeon yerine bari EPYC koyun.

    ASELSAN iyi bir yerden başlamış. Devamını getirmeliler.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Galatas4ray

    Hayret kimse kullanılan devreler vs yabancı bu nasıl milli demedi😀😀
    Yok logoya takmışlar bu sefer.
  • Pardus adını duydukça sinirler tepeme çıkıyor. Yazılım alanında yerli ve milli masalının dik alası, bayrak tutanı.

    Meraklı olanı tutan yok, kullansın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eleştiriyoruz, konuşuyoruz diye bozulanlar oluyor, bozuk atıyorlar. Bunları bırakın, ciddi değiliz işlerde. Eski sağlam ve özgün alt yapı yok, bir anda kaçtılar. Donanımı nedir acaba? AMD işlemci, ATI ekran kartı ya da IBM PPC işlemci, ATI ekran kartı mı var diye düşünüyorum. Gerçi Pardus'un PPC donanımlar için sürümü yok ama Debian alt yapısını uyarlayıp geçirdiler mi?
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    İşlemci Intel Xeon mu? AMD ya da IBM diye düşündüm. Donanımlarını merak ediyorum.
  • Bundan nerdeyse 10 yıl önce xp işletim sistemli bilgisayarıma Pardus kurmuştum. Mail atmıştım pardus'un resmi sitesine bana cd hediye göndermişleri. O zaman gerçekten çok güzel bir işletim sistemi demiştim ve kullanmaya devam etmek istemiştim ama aynı zamanda bilgisayarım iş icabı Photoshop ve Wacom intuos da kullandığımdan dolayı Pardus'dan vazgeçmek zorunda kalmıştım. Çünkü, Wacom ve adobe verimli çalışmamıştı. Keşke o zamanlar verimli çalışabilseydim pardus ile.
    Çok hızlıydı ve gerekli programları şimdi Mac'de app store'dan nasıl alıyorsam, onun da bir store'u vardı ve herşeyi oradan ücretsiz olarak alabiliyordum. Şimdi Pardus haberini okuyunca o günleri aklıma geldi:) çok geç kalında, herseyde geç kalındığı gibi ama nerden başlarsak başlayalım halen geç değil. Başarılar dilerim.

  • Wacom Intuos kullanıcısına yanıt
    56 cekirdek dediginie gore 2x Xeon islemci var. Belki 2. versiyonda 64 cekirdek Threadripper'e gecerler. Tabii bunun kullanildigi yerin milyonlarca dolarlik savas gemileri, radar istasyonlari vb oldugunu dusunursen bir kac bin dolar fazla verip kendini ispatlamis, guvenilir sistem istenmesi hakli bulunulabilir. Threadripper daha guclu ve hizli olabilir ama boyle kritik bir sistemde herhangi bir hataya yer verilemez. O yuzden tercih etmemislerdir.
  • Tensi T kullanıcısına yanıt
    Anlıyorum, Xeon'lara güvenmişler anlaşılan. Bir ara işlemci fabrikası deniyordu, ses seda yok o işten. Ruslar Elbrus mimarisini geliştiriyorlar, bizim işlemcilerimiz nerede?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wacom Intuos

    İşlemci Intel Xeon mu? AMD ya da IBM diye düşündüm. Donanımlarını merak ediyorum.
    2 tane Xeon Platinum 8280 (28+28=56) büyük ihtimal ile. Bu ikisinin fiyatı 20.000$ civarı. Ama 1 tane EPYC 7742 ile rekabet edemiyorlar, 7000$ işlemci ile
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.