Şimdi Ara

Matematik, “Naziler, İngiltere’yi daha erken bombalasalardı ne olurdu?” sorusuna cevap buldu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
761
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Matematik, “Naziler, İngiltere’yi daha erken bombalasalardı ne olurdu?” sorusuna cevap buldu



    İkinci Dünya Harbi'nin seyrini Müttefik Kuvvetlere özellikle de İngiltere’ye verdiği moralle değiştiren çatışmalardan biri de ülkenin Nazi Almanya’sının Hava Kuvvetleri Luftwaffe’yle savaştığı ve 1940 yılının Mayıs ile Ekim ayları arasında devam eden Battle of Britain’dır.



    Söz konusu mücadelede Almanların stratejik anlamda küçük değişiklikler yapmış olmaları halinde, çatışmanın ne şekilde sonuçlanmış olacağı ise tarihçilerin uzun bir süredir tartıştığı bir konu. Normaş şartlar altında tarihçilerin uzmanlık alanına giren bu konu, York Üniversitesinde görev yapan bilim insanları sayesinde matematik biliminin de ilgi alanına girmiş bulunuyor.



    Ayrıca Bkz.Boeing uçaklarda ortaya çıkan yazılım hatası, uçakların gösterge ekranlarını karartıyor



    Üniversitede görev yapan matematikçilerin tartışmaya dahil olmalarını sağlayan yöntem ise bootstrapping olarak bilinen bir istatistiksel metot. Türkçeye “yeniden örnekleme” olarak da çevrilen yöntem, en basit haliyle büyük veri setleri oluşturmak ve yeniden örnekleme yapmak için kullanılıyor. Araştırmacıların işlerini oldukça kolaylaştıran bu yöntemde uygulanan testlerin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar vermesi sağlanabiliyor.



    “Bootstrap yönteminde, yapılacak olan yorumu bazı parametrelerin istatistiksel çıkarımlarıyla yeniden çizilmesiyle yapılmaktadır. Ardından bu işlemin daha güvenilir olabilmesi için fazlaca tekrarlanır. Bootstrap yöntemiyle, varyans tahminleri başarılıyla elde edilmektedir ve varyans tahminleri konusunda sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca Bootstrap metodu, örnek dağılışının normal olmadığı durumlarda ya da çok küçük veri setlerinde varyans analizine göre üstünlük taşımaktadır. Bootstrap metodu, yoğun matematik formüllerinden uzak, sınırlı varsayımlara sahip, anlaşılması ve kullanılması oldukça kolay bir yöntemdir. Özellikle varsayımların yetersiz kaldığı durumlarda güvenilir sonuçlar vermektedir. Bootstrap metodu, olasılıkta olduğu gibi güven aralıkları, hipotez testi ve regresyon analizinde de kullanılmaktadır” (kaynak)



    Alternatif senaryolardan biri ya da birkaçının uygulanması halinde ortaya çıkacak sonuçların değerlendirildiği çalışmada, Almanya’nın "ilk saldırıyı gerçekleştirme tarihi" ile "Luftwaffe'nin nereleri bombalasa daha iyi olurdu" konularına odaklanılmış. Elde edilen sonuçlar ise ortaya ilginç istatistikler çıkarmış. Çatışmanın galibinin Almanya olacağını gösteren tahminler, erken başlayacak bombalama faaliyetleri ve hedef önceliğinin İngiltere’nin uçak pistlerine verilmiş olması halinde sonuçların düşman lehine değişeceğini göstermiş.



    İngiltere'nin galip gelme olasılığı ciddi anlamda düşüyor



    Buna göre %50 galibiyet senaryosunda İngiltere’nin kazanma şansının %10’lar seviyesine ve %98’lik senaryoda ise bu olasılığın %34’lara indiği görülmüş.



    Matematik, “Naziler, İngiltere’yi daha erken bombalasalardı ne olurdu?” sorusuna cevap buldu



    Masa başında yapılan tartışmalar bir yana, işin içine istatistiksel teknikler ve veriler girdiğinde Battle of Britian gibi savaşın önemli bir mücadelesinin seyrinin nasıl değişebileceğini görmek oldukça ilginç. İkinci Dünya Harbi’nin savaş sahnesine özellikle hava kuvvetleri alanında getirdiği değişiklikler ve “uygulansaydı” diyeceğimiz taktiklerin doğuracağı sonuçları görmek için sanırız bootstrapping gibi matematiksel yöntemlerle yapılmış çalışmalarla daha çok karşılaşacağız.




    Kaynak:https://www.popularmechanics.com/science/a30469204/nazi-battle-britain-math-model/







  • Geçmişte yaşanmış ve sonuçlanmış her şeyi matematik veya akıl yürütme ile farklı şekilde sonuçlandırmak zaten mümkün değil mi ki? Alıntıda istatistik ifadesi yer alırken, yazının bir çok yerinde istatik yazıyor. Bir an ben mi yanlış biliyorum diye şüphe etmedim değil.

  • yalcinhezer Y kullanıcısına yanıt
    Uyarı için teşekkürler. Düzelttim.

  • Dünya bugün daha yaşanılır bir yer olurdu enazından bizim çoğrafyamız.

  • Keske daha erken bombalasalarmis....

  • Cevabi zaten bilinen bir soruya yeni cevap bulunmus.

    Almanların Battle of Britain'i kazandıklarinin farkına varmayıp harekatı sonuclandırmaları tarihsel bir gercektir. Tabi burada kazandıklarını fark edememelerinin sebebi ingiliz yanıltma taktikleridir (alman casus ucaklarının cektigi fotograflarda bol bol görülen maket tank ve ucaklar).

    Sonucta almanlar acısından zamanlaması yanlıs olan tek sey harekatın bitirilmesidir. O gün cıkarmayı yapsalar ingiltereyi isgal edebilirlerdi.

  • o devirde alman hava kuvvetlerinde uzun menzil agir bombardiman ucaklari yok. ingilterenin tamamina ulasamiyorlar. yani rusyanin dogusunda tank uretip cepheye gonderdigi gibi ingiltere de kuzeyinde uretime devam edebilir. ikinci nokta o devirde akilli bombalar yok, yuksekden binlerce bomba atiliyorki dise dokunur bir hedefe denk gelip imha edebilsin, yani guneydeki fabrikalara ciddi zararlar vermekde zor. ucuncu nokta hava ustlerini vurmak hic bir anlam ifade etmiyor, devrin ucaklari modern jetler gibi degil, herhangi bir duzluk alandan, cim yesil alandan havalanabiliyorlar, bombardimanda ucaklari yerde tek tek isabetli vurmakda mumkun degil. yani ne kadar bombalarsan bombala ingiltere hizla ucak uretip karsi cevap verecektir. o devrin ingilteresi en az almanya kadar endustriyellesmis bir ulkeydi.

    uzerine ingilterenin kendi anakarasinda olmasi avantaji var, radar ile dusmani gorup cok sayida ucagi bir anda uzerine gonderebiliyor, toplam ucak sayisi az olsada catisma sirasinda yakin ustlerden kalkip dogru yere gittikleri icin ingiliz ucaklari hep daha kalabalik oluyor. kisaca ingilterenin deniz gucunu asip bir kara istilasi yapilmadikca o savasin havadan kazanilmasinin hic bir yolu yok. hava ustunlugunu mutlak olarak kuramadikcada ingilterenin deniz ustunlugunu asmanin hic bir yolu yok. tabi birde bunun amerika boyutu var. amerika muhtemel bir ingiltere istilasina kesinlikle kayitsiz kalmayacaktir.

    kisaca hangi senaryoyu kurarsan kur almayanin bir cikis yolu olmuyor. almanyanin o devirde yapacagi tek akilli hamle bismark'in zamaninda yuruttugu gibi savasin cikmasina firsat vermeyecek akilli diplomatik hamleler olmaliydi. kuduz it gibi onune cikana saldirirsan eninde tum dunyayi karsina aldigin bir savasin ortasina dusersin. zamaninda bismark bunu engellemek icin cok cabalamis. ornegin fransayi yendikleri savasin sonrasinda fransadan toprak talep etmiyor. biliyorki ilerde bu baska bir savasin nedeni olacak. tekrar savas isteyen fransayi diplomasi ile yanlizlastiriyor, buna firsat vermiyor. ne zamanki bismark gorevden iniyor yerine gecen aptallar once rusyayla sonra ingiltere ile surtusmeye basliyorlar. ingiltere ile deniz gucu yarisina giriyorlarki bunu tehdit olarak goren ingiltere kendiliginden dusmanlasiyor. neticesi birinci dunya savasi. birinci dunya savasindan sonra iktirada ilk savasi cikaranlardan da aptallari geciyor sonucu yikilmis parcalanmis bir ulke.





  • İngiltere Güney ve Doğu sahillerini çok iyi radar ağı ile izlemekteydi. Alman uçakları kalktığında İngiliz uçakları geldikleri yerde hazır bekliyorlardı. İngiliz uçakları hızlı üretiliyor ve uçak kaybında pilot kurtulmayı başardıysa başka bir uçakla devam edebiliyordu. Ama bu Almanlar için geçerli değildi. Her düşen uçak bir pilotun da yok olması demekti. İngilterede o tarihlerde uçakları için bağış kampanyası dahi yapılıp cephe gerisinde halkın da desteği sağlanmıştı. Kaçkere tekarlarsanız tekrarlayın sonuç değişmezdi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Almanlar esas fırsatı Dunkirk'de kaçırdı. Kara kuvvetleri İngiliz ve Fransızları kuşattıkları anda Hitler tartışmalı dur emrini verdi. İngilizler suda yüzen ne varsa seferber edip tahliyeye hazırlanırken Luftwaffe'nin başındaki Göring führeri tahliyeyi engelleyeceğine dair söz verdi lakin başaramadı. Kağıt üzerindeki İngiltere çıkartması olan Deniz Aslanı Operasyonu çıkarma gemilerinin yetersizliği nedeniyle ertelenirken İngilizlerin bombardıman sonucu teslim olabileceklerine dair bir inanış hasıl oldu ve "The Blitz" hayata geçirildi. İlk başta stratejik hedefler amaçlanmışsa da bombardıman uçaklarından biri seyrüsefer hatası sonucu bombalarını Londra'ya bıraktı. İngilizler de buna karşılık verince Avusturyalı onbaşının tepesi attı ve şehirler hedef alınmaya başladı. Amacından sapan Blitz İngiliz inadını kıramadı ve Almanların gözünü doğuya çevirmesiyle yeni bir cephe açılmış oldu.





  • salak hitler şehri bombalatacağına sanayi tesislerini bombalatsaydı şimdi başka şeyler konuşuyor olabilirdik.

  • İstatistik, matematiği temel alır fakat ayrı bir bilimdir. Ona bakarsak fizik de matematik o zaman...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok meşhur bir söz var "Nazi almanyasını 24 saat geç ele geçirmiş olsaydık dünya bu gün Almanca konuşmak zorunda kalacak" şeklinde.

    Keşke sadece almanca konuşulsaydı yada ingilizce .Tek devlet olurdu terör ekonomik ,savaşlar ,işgaller kurma savaş senaryoları vb belaları yaşamazdık.

  • Birinci Dünya savaşının Tek mağlubu vardır. Türk imparatorluğu. Tüm afrika arap yarımadası basra ve balkanlar ile polonya (galiçya)nın bir kısmı.kaybedilmiştir. 2. dünya savaşının tek mağlubu vardır. o da İngiliz imparatorluğu. Hindistan ve pakistan, mısır ve bazı adalar kaybedilmiştir. 1936 yılı Almanyası ile bugünkü Almanya ya bakın aynıdır. Kıbrısı bile 1960 larda bırakmak zorunda kalmıştır.

  • Bootstrap metodu Ronaldo için de uygulanmalı. Acaba o diz sakatlığını geçirmeseydi neler görürdük diye aklımdaki en büyük soru işareti olarak kaldı.

    Aşağıdaki görsel Ronaldo’nun sakatlanmadan önceki performansı. 20 ya da 21 yaşına kadarki istatistiği sanırım. Messi ve CR7 bu yaşlardayken yokları oynuyorlardı. En fazla yaklaşabilen Mbappe olmuş ki o bile fazla maç sayısıyla ancak yaklaşabilmiş.
    Matematik, “Naziler, İngiltere’yi daha erken bombalasalardı ne olurdu?” sorusuna cevap buldu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • İstatistiğe inanmıyorum.
    İngiltere' nin Alan Turing adlı bilim adamı sayesin de ENIGMA adlı şifreli mesajları kırma makinesini icat etmesi neticesin de Almanların adım adım ne yapacağının öğrenilmesi 2.Dünya savaşını kazanma da en önemli faktör olmuştur.
    Öte yandan, Amerika olmasaydı, İngiltere zor kazanırdı o savaşı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 16 Ocak 2020; 12:54:37 >
  • Artık haberi yazan arkadaş mı anlatamadı. Yoksa araştırma dedikleri bu şey anlatıldığı gibi saçmalık mı onu bilemiyorum. Ancak haberi okuyunca aklıma şöyle bir soru takılıyor. Halamın bıyıkları olsa amcam olurdu.

    Bir kere zaten bazı varyasyonlarda Almanya, bazısında İngiltere galip gelecektir. Neticede iki ihtimal var. Şöyle şöyle olsaydı Almanya galip gelirdi demek çok saçma. Erken bombalasaydı? Ya hu arka planda neler oldu? Bakalım erken bombalama şansı var mıydı? İstediği noktaları bombalama şansı var mıydı? Falan falan...

    Eyvallah istatistik konuşalım. Ama yani saçma saçma araştırmalar da yapmayalım. Zamanın birinde yapılmış savaş üzerinden insan öldürmenin bin çeşit varyasyonunu hesaplayacaklarına insanı yaşatmanın varyasyonu üzerine kullansalar bu teknolojiyi insanların savaşmasına gerek kalmazdı.

  • Bana göre her ne kadar önüne gelene savaş açıp zor duruma düşmüş ise de buna rağmen bu kadar ülkeye karşı savaşı kazanabilecek iken savaşlarda sabırsızlıktan her yeri bir an önce ele geçirme hevesinden dolayı basit hatalar yapılmış, hatalı kararlar alınmıştır ki bu da savaşın kaybedilmesine sebep olmuştur.

  • kayamtky K kullanıcısına yanıt
    Amerika'nın üretim gücü ve lojistiği olmasaydı ne İngilizler ne de Sovyetler Almanları yenemezdi. Japonlar 2. Dünya Savaşı'nda Ruslara bulaşmazken Pearl Harbor saldırısı sonrası Almanya Amerika'ya savaş ilan ederek kendi sonun hazırladı.

  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    Evet başka şeyler konuşacağın kesin Nazi saf ırk teorisine teslim olmuş bir dünyada ailenle beraber kuru bir parça ekmeği yiyebilmek için demirden bir kafes içinde çürüyor olurdunuz. İşkence veya eğlence amaçlı acılı bir ölüme mahkum edilmediysen tabi. ( Şimdiki dünya düzeni de çok hoş değil tabi .
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.