Şimdi Ara

TR uzantılı domainler ODTÜ'den özel firmalara transfer ediliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
2.097
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • BTK’nin 21 Aralık 2018’de imzaladığı sözleşme ile .tr uzantılı domainlerin kayıt yetkisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) alındı ve BTK’ye devredildi. 29 yıldır ODTÜ tarafından gerçekleştirilen .tr domain kaydı işlemi, BTK’nin belirlediği 13 firma tarafından yürütülecek.



    TR uzantılı domainlerin kayıt ve diğer işlemleri ODTÜ’ye ait nic.tr isimli web sitesinden yapılıyordu. TR uzantılı domainlerin, BTK’nin belirlediği kayıt operatörlerine transfer edilmesi gerekiyor. Bu işlem şimdilik nic.tr’den yapılıyor. Bu yılın Ağustos ayında nic.tr web sitesi kapatılacak ve .tr Ağ Bilgi Sistemi'nin (TRABİS) faaliyete geçecek. Transfer ve diğer işlemlerin TRABİS’tan yapılması gerekecek.



    Nic.tr faaliyetteyken nic.tr üzerinden alınmış alan adlarının DNS sunucu yönlendirme hizmeti nic.tr tarafından verilmeye devam edilecek. TRABİS’in faaliyete geçtiğinde alınan alan adlarının sunucu yönlendirme işlemi ise hizmet aldığınız kayıt kuruluşu tarafından yapılacak.



    Ayrıca Bkz.AMD FreeSync isimlendirmesi değişti



    BTK’nin belirlediği 13 kayıt operatörü arasında ODTÜ Geliştirme Vakfı sahipliğinde kurulan METUnic firması da yer alıyor. Dilerseniz .tr uzantılı domaininizi bu firmaya transfer ederek hizmetinizi ODTÜ çatısı altında almaya devam edebilirsiniz.



    2010 yılında BTK tarafından hazırlanan İnternet Ağ İnternet Alan Adları Yönetmeliği’ni yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelik ile birlikte ODTÜ, üniversitenin mevcut haklarının yeterince korunmadığı gerekçesiyle hukuki süreç başlatmıştı. Davaların sonucunda ODTÜ ve BTK fikir birliğine vararak TRABİS’in kurulmasına karar verdi. Com.tr, net.tr gibi .tr uzantılı domainlerin kayıt yetkisinin BTK’ya devri için 21 Aralık 2018’de sözleşme imzalandı. Ağustos 2020’de TRABİS’in faaliyete alınmasına karar verildi. Yaklaşık 400 bin adet .tr alan adı bulunuyor.



    Nic.tr üzerinden domain transferi nasıl yapılır?





    TRABİS açılana kadar transfer işlemleri nic.tr üzerinden yapılıyor. Nic.tr anasayfası altında bulunan “Aktarım yapmak için tıklayınız” butonu ile transfer sayfasına ulaşabilirsiniz. Hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan kayıt firmaları arasından istediğinizi seçerek işleme devam edebilir ve GSM numarası ile doğrulama yaparak ilgili firmanın web sitesine yönlendirilirsiniz. Kayıt firmasından gerekli bilgileri doldurduktan sonra hesap aktarımı sağlanmış olacak.








  • Şimdi haberde neden böyle bir şey yaptıklarına dair bir bilgi verilmemiş? 30 yıldır odtüdeyken ne olduda şimdi akıllarına düştü? Merak ettiğim bir diğer hususta şu mesela yurtdışındaki siteler google.de google.fr gibi olurken bizde com.tr olmasının sebebi odtü'müydü acaba? tsk.tr dışında başka kullanan site bilmiyorum umarım bundan sonra com.tr yerine .tr kullanımı artar.
  • Tam anlamadım ben.
    Şu an com.tr kullananların alan adımı değişecek? Yani com.tr .tr'mi olacak?
    Yoksa isteyen .tr'mi alacak?
  • Benim anladığım .tr alan adlarınının kaydını bu zaman kadar sadece ODTÜ yapabiliyordu, bundan sonra 13 özel firma da yapabilecek.
    ODTU devre dışı kalmadı METUnic diye onun da nic kaydı yapan firması var.Sadece transfer etmek gerekiyor gibi algıladım ben olayı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Charmlander

    Benim anladığım .tr alan adlarınının kaydını bu zaman kadar sadece ODTÜ yapabiliyordu, bundan sonra 13 özel firma da yapabilecek.
    ODTU devre dışı kalmadı METUnic diye onun da nic kaydı yapan firması var.Sadece transfer etmek gerekiyor gibi algıladım ben olayı.
    Odtu .tr alan adlarının sahibiydi. İstediği firmalara satış izni veriyordu. Şimdi Odtu'nün bu yetkisi BTK'ya geçti. Odtu de diğer domain firmaları gibi firma kurup domain satacak.

    .tr uzantılı domainlerden yılda 9 milyon para toplanıyordu. Bu para odtu'ye değil BTK'ya gidecek artık. Neden odtu'den alındığı anlaşılmıştır herhalde.

    .tr değil de com.tr şeklinde kullanılmasının tek sebebi odtu'nun böyle istemesidir. BTK'ya geçiş tamamlandıktan sonra sadece .tr olan alan adları da satışa sunulması bekleniyor.




  • Geçen yıl sonu müşterilere defalarca mail atmıştılar , geriden geliyorsunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "alanadi.tr" seklinde sadece "tsk.tr" var başka ".tr" domain verilmiyor. "com.tr" "net.tr" gibi siteler de ODTÜ tarafından işletilen "nic.tr" sitesi üzerinden veriliyordu, artık 13 farklı firma tarafından verilebilecek.

  • peki odtüden özel firmalara geçtikten sonra domain fiyatlarında bir artış olur mu?
    malum şuan adsoyad.com.tr 5 yıllık tescil ile 50 liraya geliyor.

    sanırım ilerleyen zamanlarda göreceğiz ak ile karayı :)
  • .tr yi kim takar :)

  • Umarım .tr herkesin kullanımına açılır artık.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • com.tr sahibi olup hiç bir islem yapmasan sorun yasayacak mıyız ?
    Nic.tr'ye baktım ama tam anlamadım.
  • 2nd level domain isimlerini kullanan sadece Türkiye değil.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Second-level_domain

    Böyle bir kararı zamanında almışlar ve şimdiye kadar da böyle devam ediyor.

    ODTÜ'den alınmasını bir ODTÜ mezunu olarak çok doğru buluyorum. Bu işi ODTÜ değil ülkenin resmi Bilgi Teknolojileri Kurumu yapmalıydı.

    Umarım ODTÜ'den çok daha iyi bir şekilde sürdürürler.
  • sitedeki "25. yıl türkiyede internet sloganı" dikkatimi çekti. 25 yıldır 8-16 dsl den kurtulamadık TT bu ülkenin yakasından tez zamanda düşersin.

  • Yandaşlara peşkeş.

  • ODTÜ uygun fiyatlı com.tr domain satarken diğer firmalar 3-5 katı fiyat bedel biçiyor. Bununla ilgili ne yapacaklar acaba?

  • schipht kullanıcısına yanıt
    Olmaz. birçok firma .com.tr yerine .com/tr şeklinde adres kullanıyor. TR domainle uğraşmamak için. TR domaini com domainden pahalı yaparlarsa kimse .tr almaz. Firmalar da tr sitelerini .com.tr'den .com/tr'ye çevirirler olur biter.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 9 Ocak 2020; 13:0:37 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • demek yakında tüm firmalara zorunlu yapıp burdanda gelir yapacaklar çokomelli

  • Yine birilerinin ceplerine havadan para girecek

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.