Şimdi Ara

3. nesil Ryzen işlemcilerde neden stok sıkıntısı yaşandı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
723
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • AMD, Zen 2 mimarisi üzerinde şekillenen 3. nesil Ryzen işlemcileri sayesinde oldukça güzel günler geçiriyor. Firma yeni işlemcilerini satışa sunduğu ilk dönemde stok sıkıntısı yaşamıştı. Neyse ki şu günlerde bulunabilirlik durumu düzelse de yaşananların nedeni merak ediliyordu.



    Satışlar AMD'nin beklentisinin üzerinde



    Anandtech’e konuşan Mark Papermaster’a göre bunun sebebi AMD’ydi. O dönemlerde çokça TSMC’nin 7 nm nodunda yeterli üretim yapamadığı iddia edilmiş ve TSMC suçlanmıştı. Buna karşın resmi ağızdan doğrulandığı üzere AMD 3. nesil Ryzen işlemcilerinin bu denli satılacağı tahmin edememiş ve TSMC’den daha küçük ölçekte siparişte bulunmuş.



     



    Bunun bir kanıtı olarak da daha sonraları piyasaya yeterli miktarda 3. nesil işlemci sürülmesiyle sorunun çözülmesi gösterilebilir. Zira eğer TSMC’nin üretim bantlarında yetersizlik olsaydı sıkıntı bu kadar kısa bir sürede çözülemezdi.



    Ayrıca Bkz.AMD: Hedefimiz endüstrideki yıllık ortalama %7’lik IPC geliştirmesinden fazlasını vermek



    Yaşanan gelişmenin AMD’ye satış kaybı olarak döndüğü düşünülürken, ilerleyen nesillerde kırmızı ekibin beklentilerini daha yüksek tutup daha hacimli sipariş vermesi umut ediliyor.



     








  • Riske girmek istemediler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • RAIZEN kullanıcısına yanıt
    AMD ve GF arasında ki anlaşma yüzünden oldu. Sürekli olarak 1000 ve 2000 serisi hacimli üretime devam ediyor. Bir kısım 12nm IO çipe ayrıldı onlarda 3000 serisine gidiyor.

    AMD güveni hissettiği an üretim artar. Bakalım neler yaşanacak. Bu sene 7nm üretim hatları duman kaldıracaktır. Yeni nesil konsollar, yeni nesil CPU ve GPU'lar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kadar satılacağını kimse tahmin edemedi. %85 e varan oranlarda sattı kaç ay üst üste. Belki daha olsa daha bile satardı.

  • kendileri bile inteli yerden yere vurup böyle tokat manyağı yapacaklarını tahmin edemedi :D

  • AMD'nin yükselmesi sevindirici ama Intel'in rekabetten uzak kalmaması lazım ki piyasa dengelensin.

  • Ben amd ye ön yargılıydım ama bu işlemciler beni şaşırtı. Intel eğer böyle devam ederse bir daha sistem toplarsam amd yi seçicem.

  • 3600 tek başına ne kadar sattı kim bilir
  • 6700 k var 2080 ti ye 2 k da tam yetmiyor inteli beklemelimiyim yoksa 3950 alıp geçmelimiyim, sanki ryzene geçtiğim gün intel 5 kat güçlü oyun performansı sunan işlemci duyaracak gibi hissediyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambocuk -- 31 Aralık 2019; 22:47:32 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Intelin acilen mimari degisikligine gidip yarisa tekrar katilmasi lazim, su an AMD nin fx serisinde yaptigi gibi var olan saat hizini arttirip cekirdek sayisini arttirarak karsilik vermeye calisiyor ama 3. nesil Ryzenler ortaya ciktigi an Intel bu kafa ile giderse aradaki fark ucurum olacak gibi gorunuyor.
    Bu durum da AMD nin kendini guvende hissettigi an fiyatlari yukariya cekmesi anlamini tasiyor.
    Biz kullanicilar acisindan iki firmanin da kendini guvende hissetmelerini onleyecek bir duzende yol almalari gerekiyor
  • Me[S]uT kullanıcısına yanıt
    Yoktu bir ara tootancılarda. Onun rüzgarı ile elde kalan r51600 ler bile satış artışı yaşadı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • AMD, Dr. Lisa SU dan sonra bambaşka oldu. Dr. Lisa SU müthiş bir insan. AMD yatsın kalksın Lisa SU ya dua etsin...

  • rambocuk kullanıcısına yanıt
    9900k nın %2-3 performanslısı gelir en fazla gelecek nesilden pek beklentiniz olmasın bence. Üstelik intel amd gibi ucuza üretimde yapamadığından mecbur daha pahalıya satmak zorunda kalacak? 8700k ve 9900k dan çok performanslı işlemciler gelmesini beklemiyor kimse zaten

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rambocuk kullanıcısına yanıt
    Bugün alacaksan 10900x /10920x öneririm. Bende de 6700k vardı, onu 2.ci sistem yapıp 10920x'e geçtim. 15500 timespy CPU puanı, 8000 cinebench R20, 9:30 dakikada blender quick testi bitiriyor. Overclock ile her konuda 3900x'den iyi, oyunlarda da aynı frekansta 9900k'dan geri kalmıyor. SLI vs gibi avantajları da var ve eski nesil mainboardlarını nispeten uygun fiyata bulabiliyorsun.

    6 ay beklerim diyorsan 10900k alabilirsin. 9900k dan çok daha iyi olacak.

    1 yıl beklersen AMD 4900x almak çok mantıklı olur zira en sonunda AMD bir FPU birimi daha eklemesi (%50 kayar nokta hesabı artışı) gerektiğini anlamış.

    2 yıl sonra 10nm ile intel ilk işlemcilerini desktop'a duyuracak. Eğer Icelake'deki gibi bir IPC artışını yüksek frekans ile sunabilirse ikinci bir core duo vakası olur. 2021'in ortasından önce olmaz bu. O kadar bekleyip 2080 ti ekran kartını 6700k ile eskitme.

    Hemen değiştireyim ama çok param yok diyorsan, en leş am4 450 chipset anakartı 500tl'ye al, ona bir amd 3700x tak 2 sene kullan at. Tabi bu durumda 3200 mhz cl14 hatta mümkünse 3600 cl14 destekleyen ramlarının olduğunu var sayıyorum. Böyle düzgün ram'ın yoksa AMD 3700X'den uzak durmalısın. Ramların 16gb - 2400 mhz falansa intel 9700f veya düz 9700 alabilirsin. Bu geçici sistem yeni ddr4 rama para harcamak yanlış olur.

    Karar senin :)





  • Adamlar peynir ekmek gibi işlemci satıyor. Lisa Su başa geldiğinden beri AMD düzeldi bir kadının gücü işte.

    Ekran kartlarını cok iyi destek veriyorlar. RX 570 ilk çıktığında neydi şimdi ney o ucuk farkı görünce adamların müşteri memnuniyeti olması dicek söz bulamıyorum. Nvidia tarafında bu kart için Nvidia 1600 serisi çıkardı 1650 ile bile geçemedi sonra S modelleri çıkardılar

    PC Upgrade yaparsam AMD den şaşmam bu saatten sonra.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-2C5CD639E

    Adamlar peynir ekmek gibi işlemci satıyor. Lisa Su başa geldiğinden beri AMD düzeldi bir kadının gücü işte.

    Ekran kartlarını cok iyi destek veriyorlar. RX 570 ilk çıktığında neydi şimdi ney o ucuk farkı görünce adamların müşteri memnuniyeti olması dicek söz bulamıyorum. Nvidia tarafında bu kart için Nvidia 1600 serisi çıkardı 1650 ile bile geçemedi sonra S modelleri çıkardılar

    PC Upgrade yaparsam AMD den şaşmam bu saatten sonra.
    Bir intel işlemci ve nvidia ekran kartı parasına ile mis gibi 2 amd işlemci ve ekran kartı aldım, 2 oyuncu sistemi kurdum. Amdyi seviyorum. İnşallah 2020de de iyi işler yapacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Babangida Babayaro -- 1 Ocak 2020; 2:45:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Babangida Babayaro kullanıcısına yanıt
    Bende R5 3600x + RX 5700XT düşünüyorum. 2020 İlkbahar da gecebilirim. Yeni nesil konsol almayı düşünüyordum ama PC ye gectikten sonra alışkanlık yaptı bırakamıyorum. Türkçe yama keyfi birde özgürlük olması beni benden alıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kaptan666 kullanıcısına yanıt
    tavsiye ettiğin işlemci piyasada yok ve 5 bin tl, en iyisi idare edeyim amd 4900 çıkana kadar
  • intele bir tomar laf ediyordunuz bide asdadaf

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.