Şimdi Ara

IEEFA: Türkiye enerji bağımsızlığına çok yakın, ancak ek teşvike ihtiyaç var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Oldukça yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip Türkiye, geçtiğimiz yıl saha tipi güneş kurulumlarında hızlı bir artış yaşamıştı.  Avrupa pazarının önde gelen ülkeleri olan Almanya ve İngiltere’nin üzerinde olan bu potansiyel ne yazık ki çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşmasında yeteri kadar kullanılamıyor.



    Çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin son kullanıcılar arasında yaygınlaşması için hayata geçirilebilecek tedbirlerin kaleme alındığı ve Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yayımlanan, "Yeni Teşvikler Türkiye’nin Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sektörünü Aydınlatıyor" adlı rapor önemli konulara dikkat çekiyor. Rapora göre çatı pazarındaki kurulum harçlarının ve katma değer vergisinin kaldırılması ile enerji bağımsızlığına giden yoldaki pürüzler temizlenebilir.



    Ayrıca Bkz.General Electric'in dev rüzgâr türbini enerji üretmeye başladı



    Kurulum yatırımlarının geri ödeme sürelerinin de hesaplandığı raporda, günümüz şartlarında bu sürelerin 11 yıla düştüğü ancak sağlanacak ek teşviklerle bu sürenin öncelikle 7 yıl seviyesine ve 2030 yılında ise 2 yıla kadar inebileceği belirtilmiş. Geri ödemelerdeki potansiyel düşüşün ise güneş enerjisi teknolojilerindeki ilerleme neticesinde ortaya çıkacak maliyet düşüşleri ile mümkün olabileceği ifade edilmiş.  



    Ek teşvikler, cazibe yaratır



    Çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin tüketiciler arasında yaygınlaşması için alınması gereken tedbirler konusuna da yer veren rapor; ilk yatırım maliyetlerinin düşürülmesi için KDV’nin kaldırılmasını, güneş enerjisi paneli kurulumu için alınan kredinin ev kredisi veya elektrik faturalarına entegre edilmesini ve üretilecek fazla elektriğin şebekeye verilmesi kapsamında uygulanan teşviklerin Avrupa seviyelerine çekilmesini tavsiye ediyor.  





    Söz konusu raporu kaleme alan uzmanlardan biri olan IEEFA Enerji Finansmanı Analisti Gerard Wynn yaptığı açıklamada, “Türkiye büyük çaplı güneş enerjisi sistemlerinde dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Hükümet çatı pazarında da benzer bir büyümenin yaşanabilmesi için temelleri attı. Haneler bu teknolojiyi kullanmak için hevesli, ancak öncelikle biraz daha fazla finansal desteğe ihtiyaçları var. Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretmenin güzelliği, ülkenin hem diğer ülkelere nazaran çok daha avantajlı olduğu doğal bir enerji kaynağından yararlanıyor olması, hem de oldukça pahalı olan kömür ithalatını bu sayede azaltabilecek olması olarak dikkat çekiyor. Türkiye 2018 yılında kömür ithalatına bir önceki yıla göre %12 artışla toplam 4,4 milyar ABD doları ödedi ifadelerini kullanmış.




  • ülkemizde her türlü potansiyel var ama vizyon sahibi bir hükümetimiz yok. vergileri azalacak diye temiz enerjiye izin vermiyorlar, yada vergileri yüksek tutuyorlar o yüzdende anlamı olmuyor güneşe yada rüzgara geçmenin.dünya bu konuda 50 yıl ileride bizden üstelik güneşi olmayan avrupa bile. zaten adamalr yapay güneş yapmak üzere tam anlamıyla uçuşa geçeçcek batı ve uzakdoğu. bizde hala imamhatip yapalım dağa taşa
    çok geç kalındı çok. ben evimin çatısını komple yeniledim 4 sene önce. dedimki çatıyı güneş panelinden kurayım. izni mevzuatı vs olcak gibi değil. teşvik yok. akülü sistemle olmaz böyle şeyler, çift taraflı sayaç olmalı. elektrikli arabamızda öncü olduğumuz gibi bu konudada ön saftayız.
  • murad_123 isimli üyenin mesajları zararlı siteye yönlendiriyor

  • çok geç kalındı çok. ben evimin çatısını komple yeniledim 4 sene önce. dedimki çatıyı güneş panelinden kurayım. izni mevzuatı vs olcak gibi değil. teşvik yok. akülü sistemle olmaz böyle şeyler, çift taraflı sayaç olmalı. elektrikli arabamızda öncü olduğumuz gibi bu konudada ön saftayız.

  • şahsi görüşüme göre küçük çaplı güneş sistemleri şuan için israf. örneğin büyük çaplı bir sistemde bakım için tutulan eleman maliyeti göz ardı edilebilir. ama küçük çaplı güneş sistemlerinin bakım onarım maliyetleri oran olarak yüksek olur. küçük bir arıza yapsa tamir ve bakım ücreti pahalıya patlar

  • Bu tür işler tam kapasite ve iyi şartlarda kullanılırsa ~6 yılda kendini amorti ediyor.

  • Musty3535123 M kullanıcısına yanıt
    Çift taraflı sayaç? Bildiğim kadarıyla bireysel kullanıcıların aracı şirket olmadan elektrik satması pek mümkün değil. Zor o işler.

  • ülkemizde her türlü potansiyel var ama vizyon sahibi bir hükümetimiz yok. vergileri azalacak diye temiz enerjiye izin vermiyorlar, yada vergileri yüksek tutuyorlar o yüzdende anlamı olmuyor güneşe yada rüzgara geçmenin.dünya bu konuda 50 yıl ileride bizden üstelik güneşi olmayan avrupa bile. zaten adamalr yapay güneş yapmak üzere tam anlamıyla uçuşa geçeçcek batı ve uzakdoğu. bizde hala imamhatip yapalım dağa taşa

  • KENDİ ÜLKEMİZDE SÜRGÜN YAŞIYORUZ.

  • interwap kullanıcısına yanıt
    aracı şirket yok, çift taraflıyı taktır elektrik aldığın şirkete sat. bunun belli bir limiti var yoksa taktıramıyorsun diye biliyorum. onu bunu geç, ne engeli var ? taksın herkes sayacını, kursun çatıya panelini. ha ama o zaman almasakta ödediğimiz doğalgaz parası sorun olur bak o var. birde herkese doğalgaz santrali kurdurdular, elektrik lazım olmazsa o santraller çalışmaz.
  • Aslında kentlerde kullanım alışkanlığı pek yok ama yazlık mekanlara gidin neredeyse çatısında güneş enerjili ısıtma sistemi olmayan tek bir bina yok. Demek ki istenirse olabiliyor. Ama öyle birden bire herkes balkona çatıya güneş paneli kurmaya başlayacak bir gün sonra da ondan şikayet edeceğiz.

    IEEFA: Türkiye enerji bağımsızlığına çok yakın, ancak ek teşvike ihtiyaç var
    https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/muhendislerden-catidaki-gunes-enerjilerine-tepki-29765132

    Mühendislerden çatıdaki güneş enerjilerine tepkili:

    TURİZMİN başkenti Antalya’nın kanayan yaralarından biri, bina çatılarındaki güneş enerji panelleri ve su tanklarının yarattığı görsel kirlilik. Makine Mühendisleri Odası (MMO) görüntü kirliliğine dikkat çekerken, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ise olası bir depremde tank ve panellerin yaratacağı tehlikeye işaret etti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 20 Aralık 2019; 15:55:13 >
  • yıllardır beklediğim düzenleme.maalesef bir türlü gelemiyor.dolar uçtu sistemler de uçtu.millet şimdi nasıl yaptırsın.ama yine de mevzuatlar yasalaşmalı ve imkanı olan, isteyen yaptırmalı.çift sayaç olayı çok mantıklı.bu işler yurtdışında uzun yıllardır serbestçe yapılıyor.biz neden yapmayalım.halkımız faydalanmalı bu tarz işlerden.devletimiz önünü açmalı bu tarz işlerin.

  • yurtdışına enerji ithalatı çok yapılıyor bir an önce ithalatı kesecek üretimler yapılmalı

  • bu ay çakar lamba ile ilgili 8-10 tane yasa tasarısı, torba yasa, yönetmelik vb. yapıldı. hükümetin programı yoğun böyle basit işlerle uğraşmazlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.