Şimdi Ara

NASA, dev bir göktaşına iniş yapmaya hazırlanıyor: İşte müthiş görevin detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA, dev bir göktaşına iniş yapmaya hazırlanıyor: İşte müthiş görevin detayları



    Amerikan uzay ajansı NASA, Dünya'dan milyonlarca kilometre uzaklıkta bulunan dev bir göktaşından örnek maddeler toplamaya hazırlanıyor. NASA'nın ünlü sondası OSIRIS-REx, önümüzdeki yıl Bennu asteroitine iniş yapacak. Bu konuyla ilgili bugün resmi bir açıklama yayınlayan uzay ajansı, OSIRIS-REx'in iniş yapacağı bölgeyi nihayet belirlediklerini duyurdu.



    OSIRIS-REx yaklaşık 20 metre genişliğindeki bir kratere iniş yapacak. NASA'lı bilim insanları kratere Nightingale ismini vermiş. Uzay ajansının ifadelerine göre Nightingale dört farklı aday bölge arasından seçilmiş. Nightingale'in bilimsel anlamda en yüksek potansiyeli sunduğu belirtiliyor. Organik materyal ve suyun bol miktarda bulunabileceği tahmin ediliyor.



    NASA, dev bir göktaşına iniş yapmaya hazırlanıyor: İşte müthiş görevin detayları



    Konuyla ilgili Space.com'a bazı açıklamalar yapan OSIRIS-REx baş araştırmacısı Dante Lauretta,"Tam 10 yıldır hayalini kurduğum bir gün bu. Bugün geldiğimiz nokta, yüzlerce çalışanımızın Bennu'dan gelen tüm verilerin birer birer üzerinden geçmesi ve binlerce saatlik emek sonucu mümkün oldu." ifadelerini kullandı



    Nightingale bölgesi iniş için en uygun konum olarak belirlenmiş ancak NASA'lı bilim insanları yine de bazı potansiyel risklerin olduğunu belirtiyor. Nightingale sadece 20 metre genişliğinde ve etrafı da tamamıyla büyük kaya parçalarıyla kaplı. OSIRIS-REx'in de altı metrelik bir genişliği var, yani çok geniş bir çalışma alanı olmayacak. Dante Lauretta, bu gibi durumların örnek toplamayı zorlaştıracağını söylüyor.



    Nightingale'ın 3D render görüntüsü:











    OSIRIS-REx uzay aracı, yaklaşık iki kilogram ağırlığında örnek madde toplayabilecek kapasiteye sahip. NASA, ilk denemede başarısız olsalar dahi numune toplamak için ikinci ve üçüncü kez deneme imkanlarının olduğunu belirtti. OSIRIS-REx'in üzerinde üç farklı tüp bulunuyor. Ayrıca Nightingale'in engel çıkarması halinde Sandpiper ve Kingfisher isimli diğer iki bölgeye de iniş yapılabilir.



    OSIRIS-REx'in numune toplama görevi Ağustos 2020'de başlayacak. Toplama süreci tamamıyla otonom olarak gerçekleşiyor. Bennu ve Dünya arasında müthiş uzaklıklar var dolayısıyla gerçek zamanlı iletişim sağlamak mümkün değil. Radyo sinyalleri ışık hızında hareket ediyor ancak uzayın inanılmaz boyutlarında ışık hızı bile bildiğiniz gibi yavaş kalıyor.



    OSIRIS-REx uzay aracı 2019 yılı boyunca Bennu asteroitini tüm detaylarıyla incelemiş ve iniş bölgesini belirlemeye çalışmıştı. Ağustos ayına kadar bilimsel araştırmalar sürecek. Örnek toplama sürecinin tamamlanmasının ardından ise uzay aracı 2021 yılında Bennu'dan ayrılacak ve Dünya'ya doğru yolculuğuna başlayacak. OSIRIS-REx'in Eylül 2023'te Dünya'ya ulaşması bekleniyor.



    NASA, dev bir göktaşına iniş yapmaya hazırlanıyor: İşte müthiş görevin detayları



    800 milyon dolarlık maliyetle geliştirilen OSIRIS-REx, 2016 yılında uzaya fırlatılmıştı. Uzay aracı yaklaşık iki buçuk yıllık uzay macerasının ardından 1 Ocak 2019 tarihinde Bennu'nun yörüngesine yerleşti. Bennu çok küçük boyutlara sahip olduğu için (sadece 500 metre genişliğinde) yörüngeye yerleşme süreci biraz zorlu geçti. Ancak nihayetinde NASA bu zorlu görevi kusursuz bir şekilde tamamlamayı başardı. OSIRIS-REx şu anda 'en küçük cisim yörüngesinde dönen uzay aracı' rekorunu elinde bulunduruyor.



    Güneş Sisteminin oluşumundan bu yana hiçbir değişikliğe uğramayan asteroitlerin, bilimsel araştırmalarda birer zaman kapsülü görevi görme gibi müthiş bir özelliği var. OSIRIS-REx'in iniş yapmaya çalıştığı Bennu, karbon zengini asteroitlerden birisi. Bilim insanları bu tür asteroitlerin Güneş Sistemi'nin oluşumu, evrimi ve Dünya'daki yaşamın başlangıcına dair çok önemli bilgiler verebileceğini düşünüyor. 



    Bennu'nun yaklaşık 4,5 milyar yıl yaşında olduğu tahmin edilmişti. Göktaşı, milyarlarca yıl sonra bugün ilk kez bir ziyaretçiyi bünyesinde barındırıyor. 




    Kaynak:https://www.space.com/osiris-rex-asteroid-sample-site-nightingale.html







  • Keşke göktaşından alınan örnekte aminoasitlere rastlansa. Çok heyecan verici olurdu.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F7CE7F94C

    Keşke göktaşından alınan örnekte aminoasitlere rastlansa. Çok heyecan verici olurdu.
    duyaya dusen meteorlarda bulunmus aminoasitler hatta nukleobazlar mevcut. detayli bir aramada cok daha fazlasinin bulunmasida olasi. lakin ilk kazilan kum cukurundan bir seyin cikmasi cok buyuk sans olur yada meteor kusaginin sandigimizdan cok daha hareketli renkli oldugu anlamina gelir.
  • :))

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Buna inilebiliyorken Aya çakılmak nedir bilader?????

  • O kadar uzaklıktan yapılması helal olsun
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Hocam, şöyle type 3 bir medeniyet bizi bulsa inanılmaz olurdu :) tabi bizi yok etmek istemezlerse...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-F7CE7F94C

    Hocam, şöyle type 3 bir medeniyet bizi bulsa inanılmaz olurdu :) tabi bizi yok etmek istemezlerse...
    dunya disi gelismis medeniyetleri hep bizim daha ileri teknolojiye sahip halimiz gibi hayal ediyoruz ama gelisim ilerleme sadece teknolojiyle olmuyor, canli varligin kendiside degisiyor, dusunme kapasitesi, bilinc seviyesi cok daha ileri gidiyor. bir karinca kolonisi icin bizde type 3 medeniyetiz. karinca kolonisiyle nasil iletisim kurarsin? haberlesmeleri basit kimyasal feromon kokularla gerceklesiyor. kokuyla nasil kendi dusuncelerini iletebilirsin. iletebilsen bile evrenin geri kalaniyla ilgili, bizim dunyamizla ilgili konseptleri ne kadar anliyabilir. bizim dunyamizi evreni bosver bizim varligimizi kavriyabilir mi? yoksa onune cikan yiyecekleri toplayarak yuvasina besin tasimaya devam mi eder? demek istedigim o kadar ileri bir medeniyet bizden cok daha yuksek bilinc seviyesinde olacaktir, bizim bir omur anliyamiyacagimiz miktarda bilgiyi dusunceyi milisaniyeler icinde isleyebilecek iletebilecek beyne sahip olacaktir. o dusunceleri ses dalgalariyla ifade edebilirler mi, etselerde biz ne kadar anliyabiliriz. yani arada kurulabilecek bir iletisim yok. bizle kontaga gecmeleri icin bir neden yok. cok ilgilerini cekersek bizim karincalara yaptigimiz gibi uzakdan izlerler yada tum medeniyetimizi camdan terraryumun icine koyup evlerine dekor yaparlar, haberimiz olmaz. buyuk ihtimal yanimizdan dikkat bile etmeden gecip gidiyorlardir, bizde ne olduklarini bilmedigimizden farketmiyoruzdur. varliklarini ancak bu bolgede bir cikarlari ihtiyaclari olduguna gorebiliriz oda muhtemelen sonumuz olur. insaat yaparken arazideki karinca kolonilerini dusunurmusun, yoksa uzerine betonu doker gecermisin.




  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Kesinliklr haklısınız hocam. Bir bilim insanının sözü geldi aklıma sanırım michio kaku söylemisti. Karıncalar otobandan geçse de veya otoyolun ortasında da yaşasa. Otoyolun ne olduğunu anlamaları imkansız gibi bir şey demişti. Birde şöyle bir şey vardı. En basit örnekle, dumanla iletişim kuran bir medeniyetin nasıl ki internet üzerinden mesajlaşan bir medeniyeti anlayamayacağı gibi. Bizlerde gelişmiş medeniyetleri anlayamayız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep taş hep taş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.