Şimdi Ara

## Intel ve Nvidia Anlaştı - AMD Kızgın ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
2.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Firmalar arası teknoloji transferi yeni bir olgu değil. Zira zaman zaman özellikle bilişim firmaları arasında karlılıklı anlaşmalar ile teknoloji transferi yapılabiliyor. Buna en güzel örneklerden birisi Intel ve AMD arasında geçtiğimiz yıllarda yapılan 64-bit desteğine yönelik teknoloji transferiydi zira Intel'in 64-bit EMT64 teknolojisi aslına bakılırsa AMD'nin Athlon64 teknolojisinden ciddi esintiler taşıyor. Tabii dediğim gibi yapıllan anlaşmalar çerçevesinde bu illegal bir gelişme değil fakat AMD - Intel cephesinde yeni gelişmeler var, yazının sonunda değineceğim.

    Dünyanın en büyük işlemci üretisi olan Intel ile grafik pazarında dünyanın en büyük 2 oyuncusundan biri olan ve 2007 ilk çeyrek rakamlarıan göre masaüstü ekran kartı pazarında lider olan Nvidia arasında yeni bir karşılıklı lisans anlaşması da gündemde. Gelen haberlere göre, Nvidia özellikle Intel'e kendi gpu teknolojilerinden bir kısmını karşılıklı anlaşma ve işbirliği çerçevesinde sağlayacak. Aslına bakılırsa Core 2 serisi işlemciler için hazırlanan yonga setlerinde verilmesi düşünülen SLI desteği konusunda anlaşamayan Intel ve Nvidia şimdi çok daha büyük bir iş birliğine girişmek üzereler.

    Intel ile Nvidia arasına gerçekeleşecek teknoloji trasnferinin özellikle Intel açısından önemi büyük. Zira bilindiği gibi firmanın 2009-2010 yılın kadar uygulamayı hedeflediği 2 önemli planı var ki bunlar,

    - Harici ekran kartı pazarına girebilmek (Firma IGP çözümleri ile zaten pazarda ve dizüstü tarafında dominant pozsiyonunu koruyor)
    - Nehalem mimarisi ile birlikte işlemci içine grafik çekirdeğini gömebilmek

    Durum gerçekten ilginç bir hal alacak gibi. Intel'in üretim kapasitesi malum. Donanım dünyasında modern ve çok sayıda üretim tesisine sahip en büyük firmalardan birisi. Nvidia ise 2007 yılınınn ilk çeyreğine göre masaüstü grafik pazarının lideri konumunda. Açıkçası yapılacak teknoloji transferi hem Nvidia'ya sıcak para akışı sağlayacak hemde Intel'e AMD'nin ATi ile entegrasyonu çerçevesinde hazırladığı geleceğe yönelik planlara karşı daha hızlı çözüm üretme kabiliyeti kazandırabilecek.

    Intel ile Nvidia arasındaki teknoloji transferi bir ilk değil aslında. Her iki firma da 2004 yılında özellikle yonga seti üretme konusunda karşılıklı anlaşmaya varmışlar ve Nvidia Intel işlemciler için nForce 4 serisi yonga setlerini geliştirmişti ki bu adım günümüzde zaten nForce 600 serisi ile de devam etmekte.

    Yazının başında değindiğim noktaya geri dönersek, Intel ile Nvidia arasında karşılıklı lisans anlaşmaları bir yana AMD özellikle öfkeli. Her ne kadar resmi bir açıklama olmasa bile firma bir noktada Intel'in kendisini taklit ettiğini düşünüyor. AMD'nin bunu düşünmesindeki en dikkat çekici etken faktörler,

    - Intel yeni nesil 45nm üretim teknolojisine sahip soket B (soket 1306) formunda hazırlanacak işlemcileri ile şu an yonga seti tarafından sağlanan bellek kontrol ünitesini AMD tarafında çok uzun süredir kullanıldığı gibi işlemci üzerine alacak.

    - Yine bildiğiniz gibi ATi ile satın alma sürecinin resmi olarak tamamlanmasının hemen ardından AMD ilk ciddi projesi olan ve CPU+GPU olarak ta bilinen Fusion teknolojisinden bahsetmişti. Özellikle yeni nesil üretim teknikleri ile 2009-2010 yıllarında hazır olması beklenen bu teknoloji ile AMD grafik çekirdeğini de işlemci üzerine alarak ilk etapta düşük bütçeli taşınabilir sistemler olmak üzere farklı bir oluşumu kullanııclara sağlamayı planlıyordu. Tabii AMD'yi kızan gelişme Intel'den geldi ve yukarıda haberde vahsettiğimiz gibi Intel de Nehalem mimarisine sahip işlemciler üzerine grafik çekirdeğini entegre etme planları olduğunu açıkladı.

    İşte bu 2 gelişmenin AMD tarafında yorumlanması bu şekildeymiş. AMD kapalı kapılar ardında Intel'in ciddi şekilde kendisini taklit ettiğini düşünüyormuş. Tabii bu noktada donanım firmaların kullandığı benzer teknolojileri göz önüne aldığımızda birçok firma birçok firmayı taklitçilik veya proje/teknoloji hırsızlığı ile suçlayabilir ama tabii Intel'in üzerinde çalıştığını açıkladığı ve AMD'nin uzun süredir kullandığı veya geleceğe dönük kulanacağını açıkladığı yeni nesil teknolojiler ile ciddi benzerlik göstermesi dikkatlerden de kaçmıyor. Zira bildiğiniz gibi iki firma arasında o kadar ciddi bir rekabet var ki neredeyse her attıkları adım irdeleniyor ve bir diğeri ile anında kıyaslanıyor.

    Nvidia ve Intel tarafında gelişmeler bu yönde. Her iki firmanında yapmış olduğu resmi bir açıklama veya ortaya çıkan daha fazla detay en azından şu an için yok. Yakında durumun tam olarak netleşmesi bekleniyor. Gelişmeler bu yönde. Aktarması bizden yorumlaması sizden...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 8 Mayıs 2007; 6:13:02 >







  • bence amd inteli taklit ediyor ilk önce 45nm ye kim geçti bakalım.
  • Valla taklit olayı doğrudur.Ama rekabet edebilmesi için bunu yapmak zorunda tabiki.Fusionla cpu+vga fiyatları çok düşecek gibi.Ama dezavantajları da olcak tabiki.(vga upgrade için 2 sini birden değiştirmek, o.c. yonunde birbirlerini sınırlandırma, ısı gibi).Ayrıca çok iyi cpu-gpu ikilileri beklemiyorum.Çünkü gpu o/b ekran kartlarındaki gibi sistem rami kullanacağı için yavaş olur.Ha derlerseki biz üretilen en hızlı ramleri kullanacaz sistemlerde orası ayrı.

    quote:

    Orjinalden alıntı: şoray uzun yolda

    bence amd inteli taklit ediyor ilk önce 45nm ye kim geçti bakalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi k2fg9 -- 8 Mayıs 2007; 16:47:20 >




  • At binenin kılıç kuşananın... yeni projelerde yükünü tutan yol alan atı koşturacak
  • Piyasa nın kızışması bakalım nasıl hal alacak..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: erowerlord

    Piyasa nın kızışması bakalım nasıl hal alacak..

    ucuzlama yonunde olursa iyi olur
  • nedn bilmiyorum ama ben amdnin yanındayım bana garip gibi geldi bence amd daha iyi gibi geliyo bana hem yeni işlemcileri intele göre daha az ısınıyor
  • kızdıysa yapacak tek biseyi var
  • batmasın ikiside yeter.istedikleri kadar taklit etsinler birbirlerini
  • quote:

    Orjinalden alıntı: FeNoMeNMaN

    kızdıysa yapacak tek biseyi var

  • AMD ve Intel - ikisi de bilgisayarın bizlere kadar uygun fiyatlarla yansımasının baş oyuncuları.
    Bunların rekabetinden dolayı PC ler alınabilir haldeler.Ancak, teknoloji tarafında IBM ile şu anda boy ölçüşemezler.Yine de, özellikle AMD, şu kısa kurulum geçmişine rağmen, teknolojik olarak (uygulama alanı,farklı arayışlar,ilk adımlar) sanki Intel in önünde.
    1 Ghz barajını aşan ilk AMD idi,64 bit uygulamaları masamıza getiren yine O,dahili bellek kontrolcüsü (ki bu olay benim 10 yıl önceki düşüncem idi) ve daha bir çok bilinmeyen gelişme ile sanki biraz önde diyebilirim.
    Rekabetin artması ve nizamı bir şekilde yapılması, en büyük temennimiz, yoksa bir taraf tuttuğmuz yok
    Bu bizim işimize ve teknolojinin gelişmesine sebeb olan en önemli etkendir




  • İntelin AMD'den çok ders çıkarttığı belli ve AMD'nin doğru attığı adımların peşinden gidiyor yani buna taklit etmekte denilebilir. Ayrıca 90nm'den 65'e 65nm'den de 45'e geçmek intelin teknolojisini taklit etmeyle alakası yok. Bunlar sadece mikroişlemci boyutlarını ifade ediyor, boyutlar düştükçe maliyet düşüyor yani bu intelin teknolojisi falan değil. Ama dahili bellek kontrolü, cpu içine entegre cpu falan AMD'nin kendi bulduğu teknolojiler, İntel'in bunları AMD'den esinlenerek yaptığı apaçık ortada.
  • intel de artik yavas yavas oyun tabanli bir islemciye donusecek.
  • bu işlerde duygulara yer yok
  • Ben fusion melez cpu+gpu görmedim , AMD nin ati ile birleştikten sonra böyle bir şey yapacağız demesi son kullanıcı için çok fazla bir anlam taşımaz ki?
    Şimdi Intel Nvidia nında böyle bir şey yapabileceği hakkında gelen haberler güzel.

    Burada önemli olan Taklitten çok, Kimin ne kadar kısa sürede neler sunabileceği. AMD de kızıyormuş, Intel gibi bir deve bir zamanlar, uygun fiyatlı Performanslı işlemcilerinle kök söktürdün,şimdi nerelerdesin?

    Good Bye AMD
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oldkhn

    Ben fusion melez cpu+gpu görmedim , AMD nin ati ile birleştikten sonra böyle bir şey yapacağız demesi son kullanıcı için çok fazla bir anlam taşımaz ki?
    Şimdi Intel Nvidia nında böyle bir şey yapabileceği hakkında gelen haberler güzel.

    Burada önemli olan Taklitten çok, Kimin ne kadar kısa sürede neler sunabileceği. AMD de kızıyormuş, Intel gibi bir deve bir zamanlar, uygun fiyatlı Performanslı işlemcilerinle kök söktürdün,şimdi nerelerdesin?

    Good Bye AMD

    Fusion daha kimse görmedi somut olarak piyasada görmemizz 2009-2010 u bulucak ve 2. bi not fx 57 haberidne söylemişti amdnin 2009 yılına kadar yapacağı tüm cpuların dökümanları hazır durumdaymış yani bu tür teknoloji şirketleri bizim sandığımzın aksine uzun süreli yol haritaları çiziyorlar ve şuan içinde daha ilerisini planlarını yapıyorlardır




  • siz herşeyi ne kadar kolay zannediyorsunuz..şimdi neden bu teknolojiyi çıkarsın...daha yeni çıkardıkları üzerinden kazancını sağlasın..sonra çıkarır..nedir bu sabırsızlığınız anlamadım gitti..bazen cidden sinirleniyorum böyle yazıları gördüğümde...yaw çıksa napacan o teknojiyii..o teknolojiye yetecek ne var piyasada..allahım sen sabır ver yarabbim...

    quote:

    Orjinalden alıntı: oldkhn

    Ben fusion melez cpu+gpu görmedim , AMD nin ati ile birleştikten sonra böyle bir şey yapacağız demesi son kullanıcı için çok fazla bir anlam taşımaz ki?
    Şimdi Intel Nvidia nında böyle bir şey yapabileceği hakkında gelen haberler güzel.

    Burada önemli olan Taklitten çok, Kimin ne kadar kısa sürede neler sunabileceği. AMD de kızıyormuş, Intel gibi bir deve bir zamanlar, uygun fiyatlı Performanslı işlemcilerinle kök söktürdün,şimdi nerelerdesin?

    Good Bye AMD




  • Fusion teknolojisinin bir devrim yaratcağı kanısında değilim keza x86 mimarisi aslında esnek bir mimari değil ne kadar esnetebilirlerki daha en fazla extra komut setleri olusturuluyor kaç programcıda oturup o komut setlerini kullanarak program yazıyorki?Bence intel amd ilk önce programcıların kafasına işlemci yapsınlar böylelikle programcılar burunlarının doğrultusunda gitmeye devam etmezler
  • rekabet güzel ama umarım yasal zeminde oluşur.. amd buraya büyük güçlüklerle geldi. bir tekel e kafa tutarak masaüstünde ve mobil platformda hakettiğimiz ürünlerle karşılaşmamızda çok büyük sinerji sağladı.

    hatta keşke üçüncü bir güç de olabilseydi .. cyrix ya da via dan bahsediyorum.

    bakalım cpu-gpu savaşları nereye gidecek. her ne kadar başdöndürücü ilerlemeler kafamızı karıştırıyorsa da bilinçli tüketici için bunlar hem seçim şansını arttrıyor hem de harcadığımız paraya değecek sistemler kurmamızı sağlıyor. her zaman fiyat-performans oranı çok iyi bir alternatif mutlaka bulunuyor.

    Tabi burda donanimhaber topluluğunun yani bizim seviyeli ve bilinçli paylaşamımız çok önemli oldu ve de olacak. Teşekkürler arkadaşlar. hepinizi seviyorum.

    Saygılarımla....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tanak -- 8 Mayıs 2007; 11:22:04 >
  • inşallah nvidianın sonuda ati gibi olmaz yani ikinci plana atılmaz.... amd sağolsun atiyi ikinci plana atmayı başardı....
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.