Şimdi Ara

Samsung QLED ekranlarda arka aydınlatma tarihe karışabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
562
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Yüksek maliyetli OLED ekranları yaygınlaştırmak yerine daha düşük maliyetli QLED adı verdiği kuantum noktalı LED ekranlara yönelen Samsung bugüne kadar önemli mesafeler kat etti. Şimdi ise arka aydınlatmayı kaldırmayı planlıyor.



    QLED nedir?



    OLED ekranlar, bilindiği üzere organik LED’ler sayesinde arka aydınlatmaya ihtiyaç olmadan daha canlı ve parlak renkler sunabiliyor. Ayrıca enerji tüketimi de önemli miktarda düşüyor. Bununla birlikte, organik materyalin uygulanması aşaması halen maliyetli ve bu da OLED televizyonların fiyatlarının çok yüksek bir seviyede takılmasına neden oluyor.



    QLED tabiri, Quantum Dot LED açılımını kapsıyor ve OLED’den sonraki yeni nesil ekran teknolojisi olarak gösteriliyor. Kuantum noktaları, boyutları 2 ila 10 nanometre arasında değişen küçük yarı iletken kristaller. Başka bir deyişle saç telinin kalınlığının on binde biri kadar.



    Ayrıca Bkz.Intel üretimin bir kısmını Samsung’a kaydıracak



    Kuantum noktaları, boyutlarına göre farklı renkler üretebiliyor. Ayrıca inorganik olduğu için maliyetleri düşük, en canlı renklere sahip ve renk dengesi en üst seviyede. Her piksel için renklerin yeniden üretimi daha iyi ve bu sayede HDR teknolojilerinin uygulanmasında büyük avantaj sağlıyor.





    Samsung’un QLED ekranlardaki yeni çalışmaları arka aydınlatmayı tamamen kaldırarak OLED ekranlara daha fazla benzemesini sağlamak. Bilindiği üzere organik aydınlatmalı LED teknolojisi LG tarafından patentli ve Samsung bunu kullanamıyor. Bu yüzden de kuantum kristalleri üzerinden yürüyor.



    Samsung araştırmacılarının indiyum fosfid diyot materyalleri sayesinde kendinden ışık yayabilen kuantum kristalleri elde ettiği ifade ediliyor. Ekip çalışmalarını Nature dergisinde yayınlamış. Rapora göre kendinden aydınlatmalı QLED ekranlar normal QLED ekranlara göre yüzde 21.4 daha verimli ve kullanım ömrünü 1 milyon saat daha uzatıyor.



    QLED konusunda 170 civarında patent sahibi olan Samsung çalışmalarını daha da yoğunlaştırmayı planlıyor. Şimdilik arka aydınlatmasız QLED ekranlar ne zaman hayata geçecek tam olarak bilinmiyor.




    Kaynak:https://www.guru3d.com/news-story/samsung-researchers-found-a-way-for-qled-technology-to-not-use-backlights.html



  • Geçen forumdaki gencin biri brazzers izlerken logosu kalmıştı diye üzüntü içindeydi, oled tv den soğumuştuk, demek ki Samsung yetkilileri harekete geçmiş. Tebrikler Samsung

  • Qled led panellerin makyajlı halidir . Yeni bir teknoloji değildir geliştirilmiş bir led panel teknolojisidir. Oled ise yeni bir teknolojidir. Şu burning olayı çözülse insanlar rahatlıkla oled alabilse Qledin esamesi okunmaz.

  • Nurullah4335 N kullanıcısına yanıt
    Haberin içeriğini anlayabildin mi??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet hocam niye anlamayayım. Televizyon almak için araştırma yapan insanlar qled in arka aydınlatmalı bir panel olduğunu bilirler ve böyle başlamışsa bunu teknolojiyi değiştirip aynı isimle sürdürmek ne kadar mantıklı. Bu artık yerleşmiş bir düşünce. Qled mi oled mi denilince oled daha iyi. Samsung da böyle bir gelişme karşısında aynı ismi kullanıp qled demeyecektir.Amoden-Super amoled gibi Super Qled gibi yeni bir ismi olacaktır bu teknolojinin. Ya eski tv leri sattırmak için aynı ismi kullanır ki bu yeni tv modellerinin alımlarını olumsuz etkiler ya da oled gibi bir teknoloji yaptık bunun da yeni ismi bu der ve karşısına çıkarıp duyurur satışları arttırır. Ki yeni teknolojilere yeni isimler vermek daha çok işlerine gelir. O anlamda qled eski tarzda şu anki kullanımıyla miladını dolduracak.

  • Nurullah4335 N kullanıcısına yanıt
    Bugün satılan Qled TV ler arka aydınlatmalı doğru da haberde bahsettiği baska bir şey. samsung Qled TV nin arka aydınlatma olmayan versiyonunu icat etmiş ondan bahsediyor. Yani haber doğruysa yani nesil Qled TV ler arka aydınlatma olmadan aynı oled gibi kendi ışığını üretebilecek. oled den farkı yanma riski taşımayacak. Kullanılan maddeler inorganik olduğu için 1 milyon saat ömrü olduğunu soylüyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E hani micro ledler çıktıydi oled den fazlası var eksiği yoktu o noldu ?
    Bildigimiz lcd ledden farkı her pikselin bağımsız arkasında beyaz ışığı vardı hatta.
    O noldu o ?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu kuantum dot arka aydıtlatmasını sony 2013de trilüminos diye piyasaya sürdü. Bu olayı farklı bir şirket bulmuş.

    Normal led tvlerde yanda sıralı dizilmiş beyaz ışık veren mavi ledin önünde fosfor konulur ve fosfor beyaz ışıma yapar. Gözümüz arkasındaki led mavi olsa bile fosforun beyazını görür. Bu yöntem ucuz ve klasiktir. Evinizdeli led ampülde böyledir.

    Quantum noktacıkları ise yşne yanda ve arkada sıralı dizili olan mavi ledin önüne koyulmuş bir filtredir. Filtrenin içinde kırmızı ve yeşil kristal gibi noktacıklar vardır. Arkadan gelen mavi ledin ışığı bu filtredn geçince mavi kırmızı ve yeşilin karışımı bir aydınlatma oluşur. Buda yine beyaz renk arka aydınlatmayı sağlar. Tv panelinin verebildiği Renk skalası genişler

    [simage]https://www.avcesar.com/source/actualites/00/00/51/F6/QuantumDotGood_Main_4 1000.jpg[/simage]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-92A2F8722 -- 1 Aralık 2019; 2:19:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşey çorba gibi birbirine karışmış.

    Bunun kaynağında Samsung'un çakallığı da var, yazarın konuyu tam olarak anlamaması da var.

    Samsung'un çakallığı QLED terimini tamamen milletin kafasını karıştırma maksatlı olarak kullanması.

    Samsung'un "QLED" dediği şey farklı bir şey, yine Samsung'un "QLED TV" dediği şey tamamen farklı bir şey.

    Samsung, "Quantum Dot Light Emitting Diode" kelimelerini QLED olarak kısaltıyor. Oysa ki, bu konuda bahsi geçen makalede Samsung bünyesinde çalışan bilim insanları aynı şeyi QD-LED olarak kullanmış.

    Çakallık bunun neresinde peki?

    Samsung'un "Quantum Dot"ı kendiliğinden ışık yayan bir diyot olarak değil, sadece bir renk filtresi niyetine kullanıp "QLED TV" diye pazarladığı LED televizyonlar için de kullanmasında gizli.

    Bu haberin konusu olan şey aslında televizyon değil, bugüne kadar ticari bir kullanımı olmamış farklı türden bir diyot.

    Piyasadaki mevcut televizyonlar ana olarak 2'ye ayrılıyor:

    1. OLED TV
    2. LCD TV (LCD TV'ler kalktı diye düşünebilirsiniz, ama sadece ticari ismi kalktı, teknik olarak değil. LCD TV'lerin arka ışığında eskiden bildiğimiz floresan kaynakları kullanılırken yerini LED aldı. Tıpkı floresan lambaların yerini LED ampüllerin alması gibi. Gerisi aynı teknoloji.)

    Piyasadaki mevcut LCD TV'ler kabaca ikiye ayrılıyor:

    1. LED TV
    2. QLED TV

    Bu konuda bahsedilen şey piyasaya sürülebilirse şu şekilde olacak:

    1. OLED TV
    2. QD-LED TV (QLED ile karıştırılmasın diye farklı şekilde yazdım. Ticari olarak nasıl isimlendirileceği farklı olabilir.
    3. LCD TV (LED TV ve QLED olarak.)

    Burada OLED ve QD-LED birbirine benzer teknolojiler.

    Piyasadaki diğer ismi geçen teknolojiler bunun neresinde kalıyor?

    MicroLED, OLED ve QD-LED ile benzer.

    MiniLED, yine LCD'nin bir alt türü.

    Samsung burada birden çok ata oynuyor. Hem MicroLED üstünde çalışıyor, hem QD-LED üstünde çalışıyor, hem de QD (QD-LED değil karıştırmayın) ve OLED'lerin aynı anda kullanıldığı melez bir teknoloji üstünde çalışıyor.

    Samsung OLED TV üretebilir, ama LG'nin sahibi olduğu beyaz OLED teknolojisinin gerisinde olduğu için o topa girmiyor.

    OLED TV'ler ile QLED TV'lerin arasında da fiyat açısından uçurum yok.

    Haberde geçen %21.4'lük verim artışı diye bir şey yok. QD-LED'lerin teorik maksimum enerji verimliliğini %21.4 olarak belirlemişler. Yani verilen elektrik enerjisinin %21.4'ünü teorik olarak ışığa çevirebiliyor.
  • test

  • Kral 12-15 bin tl butceli bir tv onerir misin?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.