Şimdi Ara

Çin'in yeni nesil 'yapay güneşi' tamamlandı 'Sınırsız enerjiye doğru'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
8
Favori
2.938
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çin'in yeni nesil 'yapay güneşi' tamamlandı 'Sınırsız enerjiye doğru'



    Tüm insanlığa yetecek kadar sınırsız ve temiz enerji vaadi sunan nükleer füzyon, dünyanın her tarafından bilim insanlarının yaklaşık 60 yıldır üzerinde çalıştığı çok büyük bir hayal. Günümüzde ABD, Çin, Almanya, Fransa ve Güney Kore gibi devletlerin yanı sıra Google gibi özel şirketler dahi nükleer füzyona çok büyük yatırımlar yaparak sınırsız enerji hayalini gerçeğe dönüştürmek için uğraş veriyor.



    Bu alandaki çalışmalarda lider ülkelerden olan Çin, yeni nesil deneysel füzyon reaktörü HL-2M'nin geliştirme sürecinde sona gelindiğini açıkladı. Yerel haber ajansı Xinhua'da yer alan ifadelere göre tokamak türü bir reaktör olan HL-2M, önümüzdeki yıl itibarıyla resmen faaliyetlere başlayacak.



    HL-2M'nin, Çin'in önceki füzyon reaktörlerine göre çok daha gelişmiş bir manyetik sınırlandırma sistemine sahip olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan proje lideri Duan Xuru, HL-2M'nin yaklaşık 200 milyon santigrat  derece sıcaklıkta hidrojen plazma bulutu üretebileceğini söyledi. HL-2M'nin bu sıcaklıktaki bir plazmayı ne kadar süre muhafaza edebileceğini hep beraber göreceğiz.



    Ayrıca Bkz.Nükleer füzyon sandığımızdan daha mı yakın? İşte MIT'li bilim insanının ilginç tahmini



    Çin'in deneysel füzyon reaktörlerinde elde ettiği veriler, dünyanın en büyük füzyon reaktörü projesi olan ITER'ın (Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör) geliştirme süreci için çok büyük bir öneme sahip. Uluslararası bir araştırma ve mühendislik megaprojesi olan ITER; Avrupa Birliği, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya ortaklığında geliştiriliyor. 2035 yılında ilk döteryum-trityum füzyon reaksiyonunu gerçekleştirecek olan ITER'ın, nükleer füzyondan verimli bir şekilde enerji elde ederek tarihi bir ilke imza atması bekleniyor.



    Nükleer füzyon tarihi değiştirebilir mi?



    Füzyon, günümüzdeki klasik nükleer santrallerde gerçekleşen fisyon reaksiyonlarının tam tersi. Yani atomları parçalamak yerine atomları birleştirerek (genellikle iki hidrojen atomu) enerji üretmeye dayanıyor. Yıldızımız Güneş'in de yakıt kaynağı olan bu reaksiyonlar, hem herhangi bir radyoaktif atık oluşturmuyor hem de fisyon reaksiyonlarına göre çok çok daha fazla enerji ortaya çıkarıyor.



    Çin'in yeni nesil 'yapay güneşi' tamamlandı 'Sınırsız enerjiye doğru'



    Tabi ancak Güneş ve Güneş gibi diğer yıldızların çekirdeklerinde ekstrem şartlar altında gerçekleşebilen bu reaksiyonları Yeryüzü'nde ortaya çıkarmak ve muhafaza etmek tahmin edebileceğiniz üzere pek de kolay bir iş değil. Zira füzyonun Yeryüzü'nde gerçekleşmesi için yaklaşık 100 milyon santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç duyulurken aynı füzyon reaksiyonları Güneş'in çekirdeğinde 14.6 milyon santigrat derece sıcaklıkta ortaya çıkabiliyor(yüksek basınç sayesinde).



    Bilim insanları, 100 milyon santigrat derece sıcaklığında stabil bir şekilde füzyon reaksiyonları gerçekleştirebilecek bir reaktör üretmek için henüz yeterli teknolojiye sahip olmadığımızı söylüyor. Bir füzyon reaksiyonunu gerçekleştirmek ve ortaya çıkan plazmadan verimli bir şekilde enerji elde etmek o kadar zor ki günümüzde kullanılan füzyon reaktörleri bırakın sınırsız enerjiyi, çalışmak için harcadıkları enerjiyi bile karşılayamıyor.



    Bilim insanlarının "Mars'a insan göndermekten bile daha zor" şeklinde tanımladığı nükleer füzyon, şu an için bir hayal olarak kalmaya devam edecek. Ancak Çin'deki HL-2M, Almanya'daki Wendelstein 7-x ve nihai olarak Fransa'daki ITER gibi reaktörlerde yapılan çalışmalar her geçen gün bizleri bu hayale bir adım daha yaklaştırıyor. Bakalım Yeryüzü'nde yapay bir yıldızın üretildiği günleri görebilecek miyiz.




    Kaynak:http://www.xinhuanet.com/english/2019-11/26/c_138584676.htm







  • Reaktör tamamlandı önümüzdeki yıl çalıştırılacak demişsiniz sonrada yazının içeriğinde hayal olmaya devam edecek denmiş çelişkili olmamışmı?

  • biri haber editörünün kafasına termodinamik kanunlarını fırlatsın.
  • ironman68 İ kullanıcısına yanıt
    Deneysel bir reaktör diye belirttim. Verimli bir şekilde enerji elde edebilmek için 100 milyon santigrad derece sıcaklığındaki plazmayı herhangi bir problem yaşamadan çok uzun süre muhafaza edebilmeniz gerekiyor. Şu anki reaktörler bunu 10-20 saniye gibi bir süre için yapabiliyor yalnızca.

    Çin'in yeni reaktörü önümüzdeki yıl çalıştırılacak ve deneyler başlayacak ancak bu elbette füzyon enerjisini hemen kullanmaya başlayacağız anlamına gelmiyor. Aşılması gereken daha çok engel var.

  • Kaç para lan bi güneş?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Jacobıan kullanıcısına yanıt
    Sebep?

  • Patlayıp ta dünya höte gelmese bari. ikiyüzmilyon derece dünyaya gök taşı çarpmış gibi etki yapar herhalde hatta daha fazla.

  • konu hakkında bilgim yok ama sorum çok. zaten küresel ısınma diyoruz buzullar eriyor diyoruz bu melanet şey daha da artırmaz mı ısınmayı. birde bu 007 james bond filminde işlenmişti sanıyorum

  • emir_sezer E kullanıcısına yanıt
    Hocam küresel sıcaklık artışının sebebi; ürettiğimiz ısı enerjisi değil üretim için kullandığımız bazı yöntemlerin ortaya çıkarttığı yan ürünlerin dünyanın soğumasını yavaşlatması.

  • Çalışma olarak ITER'den önde gidiyorlar. Başarıya ulaşabilecekler mi göreceğiz.

  • Yorumları okuyunca kendimden geçtim. Yorum yapmadan önce biraz bilginiz olsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ironman68

    Reaktör tamamlandı önümüzdeki yıl çalıştırılacak demişsiniz sonrada yazının içeriğinde hayal olmaya devam edecek denmiş çelişkili olmamışmı?
    Zaten deneysel bir reaktör çindeki ve mevcut şu ankiler. İter projesi füzyon çalışmalarını önde götürüyor. Editör deneysel reaktör tamamlandığı haberini vermiş, füzyonu hemen yarın kullanıyoruz demeyi kastetmemiş. Zaten bende başlığı görünce yapay güneş projesi sanmıştım oda gene aynı topraklardan :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt
    sağol kardeş de karbondioksit fosil yakıtlar tamama da sonuçta bu da ısı yayacak havayı ısıtmayacak mı cisimleri ısıtmayacak mı şimdi güneş havayı ısıtmıyor ışığın değdiği cisimler ısınıyor bu aygıt yada her neyse ısıyı nasıl yayacak ısı yayarken hava ısınacak mı vala çok fikir bile yürütülmüyor ama bu cihaz aygır santral her neyse faaliyete geçmeden tüm dünya kamuoyu aydınlatılmalı

  • Patlasa bir şey olmaz ki radyoaktivite bile oluşmaz azıcık süre çalışan reaktörden.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bilmeyenlere öğrendiğim kadarı ile ben de ilave bilgiler vereyim. Bu füzyon reaktöründe yakıt olarak hidrojen izotoplarından döteryum ve trityum atomları manyetik alan içinde hapsedilerek, lazer ışınları ile 100 milyon santigrad derecede sıcaklık oluşturarak birleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu hidrojen atomlarının birleşmesi sonucunda büyük bir ısı ortaya çıkmakta ve bu atomlar helyum atomuna dönüşmektedir. Bu reaktörün çalışmasında süreklilik kazandırılabilirse başarıya ulaşılacağına inanılmaktadır. Bu reaktör projesi yaklaşık olarak 60 yıldır insanoğlunun hayallerini süslemektedir. Başarılırsa diğer nükleer fisyon reaktörleri gibi radyoaktif atık sorunu kalmayacaktır. Bu füzyon reaktör projesinin çevreci olduğu kabul edilmektedir.

  • emir_sezer E kullanıcısına yanıt
    Hocam ısı enerjisi sadece elektromanyetik formda değil fiziksel bir temas ile de iletilebilir. Yani güneş ışığı havanın içinden geçip onu soğuran bir cisme değdiğinde ortaya çıkan ısı bu cisme temas eden havaya da aktarılır. Füzyon olayına gelirsek ürettiği ısı zaten en önemli enerji kaynağımız olacak. Bununla suyu buharlaştırıp türbinleri döndürebiliriz ve elektrik üretebiliriz. Bu sayede bu iş için kömür ve doğal gaz yakmak ya da fisyon reaktörü kullanmak zorunda kalmayız.
  • Ne kadar deha varmış forumda adamlar 60 yıldır yapmaya çalışıyor bizimkiler yapmadan işin mantığını ilmini çözmüş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Füzyon bu nasil patlasin ?

  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt
    tşklr

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.