Şimdi Ara

Intel üretimin bir kısmını Samsung’a kaydıracak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Son dönemde işlemci üretimi konusunda ciddi bir sıkıntı içerisine giren Intel büyük yatırımlar yapıyor ancak kısa vadede çare olamadı. Firma bunun üzerine işlemci üretimini diğer dökümcü firmalara kaydırma kararı aldı.



    Yükü dağıtıyor



    Geçtiğimiz yıl Pentium ve Celeron işlemcilerin bir kısmının TSMC tarafından üretileceği gündeme gelmişti. Intel bu kez de diğer bir dökümcü olan Samsung’un kapısını çaldı. Firma belirli işlemcilerin üretimini Samsung’a yaptıracak.



    Ayrıca Bkz.Intel Rocket Lake masa üstü işlemcileri 8 çekirdeğe kadar ölçeklenebilecek



    Net olarak hangi işlemciler olacak belli değil ancak Samsung’un kapasitesi düşünüldüğünde geniş bir yelpaze olabilir. Samsung paketleme ve desen işleme konularında uzman olduğu için Intel’in maliyetleri en alt seviyede tutacağı ifade ediliyor.



    TSMC ve Samsung firmanın stratejisinin ilk önemli ayağını oluşturacak. Önümüzdeki dönemde ihtiyaç durumuna göre GlobalFoundries ve UMC dökümcüleri de devreye sokulabilecek.








  • intel hakkinda bir seyler yazmak istedim yaziyi okuyunca. intel, x86 da israr etmese sanki mobil teknoloji veya daha dogru tabirle "teknolojide mobilite" cok daha iyi yerlere gelebilecek gibi, keza yeni nesil bilgisayarlar windows'u tipki android'deki dalvik emulatoru gibi calistiriyor. erdi bey'in zaman zaman tanittigi yeni nesil diye tanitilan uzun pil omru sunan bilgisayarlar arm mimarisini kullaniyorlar. yani arm tabanli islemciler artik masaustu islemcilerle mukayese edilebilecek performans verebilecek seviyeye geliyor desek yalan olmaz. -ben; ayni tdp degerlerinde x86 mimarili islemcilerden daha basarili olacaklardir, kanaatindeyim- intel bugunleri gorup x86 ya aslinda guzel bir bakis acisiyla yaklasip 4.5w tdp degerli "core m" platformunu ortaya koydu ama denedikleri core m platformunu da ilerletmeyerek ne yapmak istediler anlayamadim acikcasi --gerci en yuksek 7w tdp degerli dedikleri islemcilerde ben core m-7y30'a sahip bir bilgisayari kullanirken 13.9w tdp yi goruyordum, sanirim aciklanan deger hayal kirikligi oldugundan bu isi kiviramiyoruz diye platformu ilerletmediler--



    saniyorum artik, cok guvendikleri x86 mimarili "pentium4 cekirdekleri"nin ekmegi gerek arm mimarisinin cok iyi bir atak yapmasi, gerek ise alternatifine gore fazla guc tuketiyor olmasi nedeniyle artik kurumus oluyor. intel'in pentium4 dedigi islemci; intel'i intel yapan urundur. tamam daha evvel de intel, intel idi ama pentium4 bir baskaydi. o kadar iyiydi ki; onu saniyorum 3.8 ghz hizina kadar zorladilar ancak 4ghz barajini 2000 li yillarin basinda gecemeyince; guclu tek cekirdekten vazgecip, coklu cekirdege yoneldiler ve platformun da ismine once pentiumD, ardindan core2duo ve sonunda core dedikleri ismi taktilar. bugunku i5'ler i7'ler vs.. hangi nesil olurlarsa olsunlar hepsi ayni yapida islemcinin; yani, temeli aslinda pentium4'e dayanan daha sonra core ismiyle yeni bir platform-muş gibi gibi anilan islemcilerdir. tabiki pentium ve core platformlari farklidir ancak temeli pentium4'dedir. pentium3/pentium4 arasindaki fark core/pentium4 arasindaki farktan, cok daha fazladir. misal; daha onceki nesilde olmayan veya denenmeyen veya basarisiz olan izlek ile sanal cekirdek ozellikleri ilk pentium4 yapisinda yer bulmustur.



    intel; nanoteknolojide lider konumda bulunurken yaptiklari hatalarla bugune geldi. daha o zamanlar herseyin kuculmeye, mobillesmeye basladigini gormemezlikten geldiler, halbuki intel'in kurucularindan olan moore'un dedigi her 5 yilda ayni alanda transistor sayisinin 2 ye katlanmasi olayi; **moore yasasi** -daha sonra 2 yil demedim dedigi halde; 2 yil soylemis gibi kendisine atfedilmistir, gunumuzde son zamanlara kadar ortalama 18 ay'da 2 ye katlanmaktaydi- daha farkli yorumlansaydi, gelecegin mobil pazar oldugunu ongorup ona gore hareket edebilirlerdi, hatta bugunku durumlari yorumlarsak, boyle yapmalari gerekiyormus.



    son yillarda silisyum icin, moore yasasi'nin da sinirlarina gelmis bulunuyor gibiyiz. 7nm boyut silisyum'un atom kristalleri sinirlarinda bulunuyor. 7nm boyutun altindaki durumlarda atomlar birbirlerine cok yaklastiklari icin; kristallerdeki iletim hareketlerinin; normal fizik yasalariyla hesaplamalari sasiriyor. o denli yakinliklarda cok dogru kuantum mekaniksel hesaplamalar yapilmasi gerekiyor ve kuantum fizigi; belirsizlikler uzerine kurulu. yani, tam sonuc yerine "beklenen degerler" verir, bu yuzden yapilmasi gereken; silisyum yerine farkli bir yari-iletken veya iletken veya bilgi iletim elemani -suandaki iletimi elektronlar yapmakta- kullanmak gerektigidir. tabiki firmalar suanda silisyum daki bilgi birikimlerini cope atip, yeni bir seyler denemek istemiyorlar. aslinda bu konuda "meksika acmazi"ndayiz desek dogru olur.



    intel bir donemin en onemli sirketiyken, bu gunlerde biraz sallanmasi yine kendi inatlari ve dayatmalaridir. her ne kadar suanda sallaniyormus gibi de olsa da en koklu sirketlerden birisi oldugu icin elbette atlatacaktir ama sallanmaktan cikmalari icin yeniden gecmiste oldugu gibi yenilikler yapmasi gerekmekte. samsung'un bugun geldigi nokta ise intel'in 2000'lerdeki durumu gibi. intel'e gore tek farklari gelecegi daha iyi analiz etmeye calismalari oldugunu dusunuyorum.



    not: yorumum saniyorum biraz uzun olmus. intel hakkinda da bildiklerimi yazayim dedim. daha onceleri nokia hakkinda bildiklerimi ve ongorulerimi farkli bir forumda yazdigimda hakli cikmistim. yanilmayi severim, bakalim bu sefer yanilacak miyim diye aklimdan gecenleri unutmadan yazayim dedim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seglopsi -- 30 Kasım 2019; 3:50:35 >




  • Bu editör (?)marka fanlığında çığır açtı.Haber kaynağında 1defa hariç tsmc nin esamesi okunmuyor ama çeviri de tsmc den geçilmiyor yazık çok yazık...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos -- 30 Kasım 2019; 6:3:10 >
  • seglopsi kullanıcısına yanıt
    Bir düzeltme yapayım. Core mimarisi Pentium 4 'ün değil Pentium III 'ün devamıdır. Pentium 4 mimarisi performans olarak fiyasko olduğu için çöpe atılmış ve Pentium III 'ten itibaren Core Duo olarak devam edilmiştir. Hatırlarım; Pentium III 933Mhz işlemcim P4 1.7GHZ den performanslıydı.

  • gokhantinmaz G kullanıcısına yanıt
    p3 ve p4 arasindaki fark inanilmaz fazla dedigim gibi, hatta ayni frekansta bile calisiyor olsalar p3 islemci ile p4 arasinda, p4 lehine en az 2 kat teorik olarak fark olmali diye dusunuyorum. p3 sisteminiz ile p4 sisteminiz farkli olabilir mi? misal; p3 islemciniz win98 uzerinde iyi bir performans verirken, p4 islemcinizi winXP ile degerlendiriyor olabilir misiniz?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Intel’in maliyetleri"
    Şunu nasıl yazdınız, Allah aşkına. Üretimi Samsung yapıyor, faydasını Intel görüyor. "Intel'in maliyetlerini" diyeceksiniz.
  • seglopsi kullanıcısına yanıt
    Yok, arkadaşın dediği doğru. Taa Z80 işlemcileri görmüş bir moruk olarak bizzat şahidim. Pentium III serisi IV serisinden aynı frekansta daha hızlıdır. P3-933 işlemci P4-1700 işlemciden hızlı değildir ama epey yakındır.

    AMD Athlon 1400 (thunderbird çekirdek) P4-2200 işlemciye denk hatta çoğu zaman daha hızlıydı. P4 bir fiyaskodur. Önceleri güçlü işlemci demek yüksek MHz demekti, zira mimariler birbirine yakındı. (486 dahil öncekiler aynıydı, AMD 386 DX40 doğal olarak Intel 386 DX33 işlemciden hızlıydı gibi). Pentium, Pentium MMX farklılaştı ama azdı. Ciddi fark Intel Pentium II ve AMD K6 ile oluştu.

    Ancak çoğunluk için yüksek MHz hala güçlü işlemci demekti. K7 Athlon (ve Duron) işlemciler Pentium II (ve Celeron tabii) rakibi olarak çıkıp Pentium III serisini bile ezince Intel Pentium IV serisini çıkardı. P4 işlemcinin (netburst mimari) tek özelliği yüksek Mhz görebilmesiydi. Aynı Mhz değerine göre P3 işlemciye göre daha yavaş, Athlona göre çok daha yavaştı. Bu yüzden ilk P4 1300-1800 serileri çok dalga konusu oldu, ancak 2400 ile işe yarar hale geldi.

    Yüksek Mhz ise yüksek ısıydı. Herkes AMD ısınır diye bilir ama hatalıdır. En çok ısınan AMD işlemci K7 Athlon Thunderbird 1400 işlemcidir. Aslında çok ısınmıyordu (Tipik/max=65/72 watt TDP idi) ama o zaman şimdiki gibi iyi soğutucu olayı yerleşmemişti. En çok ısınan işlemciler Pentium 4 serisidir. Özellikle 3.2 Ghz üstü prescott çekirdekler (76/151 watt TDP) ile 105 derece görüyordu.

    P4 yine de epey sattı, zira herkes yüksek Mhz daha güçlü sanıyordu. Zaten işlemcinin amacı da buydu, kullanıcıyı yanıltmak. Arkadaşın örnneğindeki P4-1700 muhtemelen bu furyanın ürünüdür. P4 furyası tabii, ama yanına dandik kasa-psu, dandik anakart, az ve yavaş bellek, dandik disk ve olağanüstü !!! S3 Trio 3D/32 ekran kartıyla. P3 ise dengeli toplanmış olabilir.

    Bu furya en son aynı dandik donanımla 1000 TL Pentium 4 3.06 Ghz ile devam etti. Nerede ise bakkallar bile satacaktı ve almayanı dövüyorlardı. Çare abi bende athlon var demekti.

    P4 fiyasko olduğundan dana sonraki seriler bunu değil Pentium III M (dothan çekirdek) işlemcisinin devamıdır. Dothandaki kapasiteyi keşfeden de intel değil, hin oğlu hin bir kişidir. daha önce yazdım)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.