Orjinalden alıntı: engin1975 iyide zaten bütün linuxları tek tek indirip kuramamki buna ne kota yeter nede zaman
O halde hangi amaçla kullanacağınızı söyleyin, o amaçla kullanmış olanlar önerilerde bulunsunlar. Google'da araştırın, özelliklerine bakın, kafanıza yatanı indirin.
Herkes kullandığı dağıtımın en iyi olduğunu iddia edecektir ve ne tuhaf ki bu iddiaları da doğrudur. Çünkü kullandıkları dağıtımı ihtiyaçlarını karşıladıkları için kullanıyorlardır. Öyle olmasaydı zaten en iyi dağıtım o olmazdı. Ama daha somut bir yanıt beklediğini biliyorum, madem XP'ye yakın olsun istiyorsun neden Ubuntu'yu bir denemiyorsun?
ubuntu yada kubuntu arayüz zevkinize bağlı olarak tercih edebilirsiniz. bu dağıtım gerçekten çok hızlı geliştirdi kendisini. open suse benim en tad alarak en pratik kullandığım ilk dağıtımım ve ilk göz ağrımdı. Ondan önce bende sizn gbi bir çok dağıtımı kah download ederek kah satın alarak deneme şansım oldu. tabi tek tek denemelr çok sıkıcı bir durum ama son durağı bulmanız adına gerekli de bir durumdu o zamanlar ama şu an için ubuntu serisi yada pardusu yeni başlayacaklara tavsiye ederim. eğer ing sıkıntınız varsa dökümanlara ulaşmak adına tercihiniz de pardus daha ağır basabilir.
ubuntuyu kuruyorum ekran 1024 768 fazla omuyor. flash player birde diğer oynatıcı shockvave midir nedir yazılışını hatırlamıyorum. indirip kuramıyorum. 64 bit makinam notebook. dvd divx mpeg oynatamıyorum. automatıc indirdim okadar program kurdum yine oynatmadı. vlc player kurdum bu programın windows versiyonu her şeyi oynatır linux ta dvd açmadı suse kuruyorum hatalar mevcut uyarısı geliyor sonrada kurulum tamamlandı diyor. hataları dos ekranı gibi açılan pencerede çabuk geçtiğinden okuyamıyorum. bundada dvd mpeg oynatamıyorum amam flash player sorunu yok suse enterprise indirdim kurdum beğenirsem ücretini verir alırım diye. onda da ses kartımı tanımadı. ses yok görüntü var. yine dvd oynatmıyor. şimdi yine open suse 10.2 kurdum yine dvd yok bluetooth etkinleştirdim cep telefonumla bırakın bağlantıyı birbirlerini görmüyorlar bile restart yapıp windowst yapıyorum herşeyi. nasıl yaptığınızı açıklayacak kimse yokmu? gelecek linux mu almalıyım baksanıza windowsa çok yakın bu arada pardus kurdum ses kartını tanımadı ondada dvd oynatamadım ne yapmalıyım.acele
valla ben şuana kadar bir kaç tane denedim yazayım görüşlerimi
suse10.2: ciddi bir mp3 video sorunu var vlc playerla sorunu hallettim ancak vlc payerı kapattığımda çaldığı halde ne sistem çekmecesinde nede panelde gözüküyordu ancak son kullanıcı için ideal bir dağıtım bas bas ben baba bir işletim sistemiyim diye bağırıyordu
ubuntu:maceram 6.06 ile başladı 7.04 ile bayağı güzel olmuş
pardus :video izleyip nette gezinen benim gibiler için en ideal dağıtım
mandriva :sadece 1 cd lik bir sürümü vardı onu kurdum ancak çok yapay geldi fakat 2007 dvdsini indirdim en
yakın zamanda kuracağım
gelecek linux:windowsa benzeyen linuxu ne yapayım ben
pclinuxos: fena sayılmaz ancak türkçe destek bulmak zor
archlinux:kurulum yapamadık bir türlü bende cd sini attım
fedora: ne olduysa dvd de sorun vardı sanırım çekerken bir hata yaptım kurulum şansım olmadı hiç
slackware kurdum.şu an itibariyle nete çıkamıyorum(bu mesajı winden atıyorum),klavye ayarlarını nerden yapacağımı henüz bulamadım türkçe karakterleri kullanamıyorum,ekran kartımı vs. kendim tanıtmam gerekecek.araştırıp öğreneceğim artık yanlız kde'yi hiç sevmedim çok gıcık geldi bana en yakın zamanda gnome kursam iyi olacak sanırım.
apolloturk2, niye böyle bir şey yaptın anlamıyorum. Slackware, Linux'u iyi bilenlere yöneliktir. Ayrıca içinde GNOME yoktur. Dropline GNOME indirip kurmanız gerek.
Slackware'de her şeyi elle yapmak zorundasınız. Hiçbir kolaylık tanımaz. Her ayarı elle dosyaları düzenleyerek yapmalısınız. O yüzden, size hiç tavsiye etmiyorum. Biraz öğrenin, sonra denersiniz Slackware'yi
sadece kendime en uygun dağıtımı arıyorum hazır indirmişkende kurup incelemek istedim.nete çıkmayı başardım bu mesajı slackware üzerinden atıyorum.Tr klavye sorununuda hallettim. slackwarede oldugumu unutup sanki debian yada ubuntuymus gibi apt-get install fglrx yazınca ubuntumu ozledim bi an.neyse bundada slapt-get varmış sanırsam onu bulup kuracam birazdan
Bundan sonra birde pardus felis ve fedora denemeyi düşünüyorum sonrada en içlerinden en beğendiğimi kurup hep onda kalmak istiyorum. apt-get ve gnome den dolayı sanırım son kararım yine ubuntu olacak gibime geliyor. Şu ana kadar kurduklarım mandriva- le2005 knoppix- versiyonunu hatırlamıyorum Debian 3.1 sarge (kurana kadar akla karayı seçmiştim harddiskimi görmüyordu normalde) Debian 4.0 Etch (Hoşuma gitti fena değil) Ubuntu 6.06 (kurarken sürekli donuyordu alternate cd den kurdum fakat hep kernel panic veriyordu) Ubuntu 7.04 (Şu ana kadarki en beğendim) Suse 10.2 (kurmayı beceremedim) Slackware (Gnome olmayışı kötü oldu-kurulum ekranı pek kullanışlı değil-daha kanaatim oluşmadı) Pardus (kurulan ilk versiyonunu denedim kuramadım) bunların arasında en iyisi ubuntu 7.04 benim için
EDIT:An itibariyle ekran kartı driverınıda yükledim şimdi kde biraz daha güzel göründü gözüme ama yinede gnome daha kullanışlı bence.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi apolloturk2 -- 11 Mayıs 2007; 1:04:02 >
mandriva da hemen hiç sorun yaşamıyorum. 2007 versiyonunda terminal ortamında da türkçeyi tanıyor. Bu demektir ki server olarak bir kayıt yaptığında Türkçe harfleri örneğin ı için 305 gibi bir formatta verip almak zorunda değilsin artık. Menuleri zaten türkçeleştirmişler.
Sadece üzerindeki mysql çalışmadı ben de yenisini indirip kurdum. Çalışmayan bir paketi pek yok.
Ayrıca hiç bir driver yüklemek zorunda bırakmadı. Bütün donanımı kendi tanıdı ve kendi kurdu. Geçmişte birkaç dağıtım denedim (suse redhat dahil). En iyi donanım tanıyan her defasında mandrake-mandriva olmuştu.
Bütün dilleri ve klavyeleri eskiden beri zaten tanıyordu. Ayrıca bir paket indirip kurmak zorunda pek bırakmıyor. Sadece netscape 7.2 ve kmess msn chat ihtiyacım oldu, onları indirdim kurdum sadece. Şu anda windows da ne var, daha fazlası burada var, eksiği yok.
Bu özellikleri taşıyan başka dağıtımlar da, belki daha iyileri de vardır. Ben sadece kendi deneyimlerimi aktardım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi user1 -- 11 Mayıs 2007; 15:54:36 >
Orjinalden alıntı: apolloturk2 slackwarede oldugumu unutup sanki debian yada ubuntuymus gibi apt-get install fglrx yazınca ubuntumu ozledim bi an.neyse bundada slapt-get varmış sanırsam onu bulup kuracam birazdan
Aslında slackware'de splat-get olmuş yada olmamış bu sizin için bağlayıcı olmamalı. Çünkü slackware görünen o ki kaynaktan derleme yapan en çok kullanıcı sayısına sahip olan dağıtım! Slackware tgz paketlerini kullanır. Kaynaktan derlediğin uygulamaları güvenle kaldırmak amacıyla checkinstall adlı harikulade bir otomatik paketleyici de mevcuttur. Tgz nin yanında rpm ve deb paketleride oluşturabilme gibi yetenekleri de vardır kendilerinin.
user1 arkadaşım mandrivada flash player ve schokvave player sorununu nasıl hallettin. bende free 2007 kurdum bayağıda beğendim gnome olarak kurdum ama internette flash player da sorun yaşıyorum hiç oynatmıyor
ya hani normal ekran koruyucaya geçiyorya PC bekleme süresi dolunca.. o zaman defult ayarlada olan ekran koruyucu çıktı karışık renkli bişey çok hoş bişey....
valla pratiklik adına çok güzel bir şey apt-get gibi bir sistemin olması.yanlız slackware neredeyse hiç bir donanımı tanımadı.touchpadi bile kullanamadim henüz zaten windowsumda göçtü biraz önce.şimdi format atıp xp yüklücem yanınada bir linux dağıtımı tabii ama hangisi ona karar veremedim henüz.
quote:
Orjinalden alıntı: penguin
quote:
Orjinalden alıntı: apolloturk2 slackwarede oldugumu unutup sanki debian yada ubuntuymus gibi apt-get install fglrx yazınca ubuntumu ozledim bi an.neyse bundada slapt-get varmış sanırsam onu bulup kuracam birazdan
Aslında slackware'de splat-get olmuş yada olmamış bu sizin için bağlayıcı olmamalı. Çünkü slackware görünen o ki kaynaktan derleme yapan en çok kullanıcı sayısına sahip olan dağıtım! Slackware tgz paketlerini kullanır. Kaynaktan derlediğin uygulamaları güvenle kaldırmak amacıyla checkinstall adlı harikulade bir otomatik paketleyici de mevcuttur. Tgz nin yanında rpm ve deb paketleride oluşturabilme gibi yetenekleri de vardır kendilerinin.
valla pratiklik adına çok güzel bir şey apt-get gibi bir sistemin olması.yanlız slackware neredeyse hiç bir donanımı tanımadı.touchpadi bile kullanamadim henüz zaten windowsumda göçtü biraz önce.şimdi format atıp xp yüklücem yanınada bir linux dağıtımı tabii ama hangisi ona karar veremedim henüz.
quote:
Orjinalden alıntı: penguin
quote:
son olarak ubuntuda kalmaya karar verdim şu an itibariyle benim için en uygun dağıtım ubuntu belki ileride performans artırmak amaçlı bir takım işlemler yapabilir veya debian'a geçmeyi düşünebilirm ama şu an için uzun bir süre ubuntuda kalmayı düşünüyorum.
user1 arkadaşım mandrivada flash player ve schokvave player sorununu nasıl hallettin. bende free 2007 kurdum bayağıda beğendim gnome olarak kurdum ama internette flash player da sorun yaşıyorum hiç oynatmıyor
paketlerin içinde flash var ve yuklenmiş. Flash player konusunda bir sıkıntım yok. Shockvave konusunda ise bir tecrubem yok. Ne işe yaradıgını bile bilmiyorum. Yalnız konu o ki shockvave linuxda nasıl calısır dıye arastır. Baska bir dagıtımda çalışıyorsa burada da çalışır.
ben de kubuntu demek isterim donanımımı tanıdı kurulumu kısa sürüyor beryl gibi çok sorun çıkaran masa üstü uygulamaları altını üstüne getirmeme rağmen çökmüş değil apt-get olayı harika neredeyse aklınıza gelen tüm programların paketleri hazır indirsin ve kursun ekran kartım ati radeon X serisi ve hiç bir sorun yok... Lakin pardus daha genç bir işletim sistemi olmasına rağmen pisi uygulamaları dağları aşmış durumda bence her linux severin HDD sinin bir köşesi pardusa ait olmalı...
arkadaşlar yazdıklarınızı okuduktan debian 4.0 yanında ubuntu sürümünü de indirmeye karar verdim. fakat ubuntunun 2 farklı sürümü karşıma çıktı. biri cd boyutunda diğeri dvd. aralarında ki fark nedir acaba ?
bi çok kişi ubuntu diyor.gerçekten de ubuntu kullanılabilecek bi linux.Ben 7.10 indirmiştim .tam kuracaktım ;suse ile xgl yi kurdum (rastlantısal oldu biraz ) ama senin için pardus ta iyi olabilir .Çünkü türkçe ve sistemine tam hakim olabilirsin .
Slackware adamı sıkar ama öğrenince alışkanlıkta yapar.(Bknz ben :) ) Biraz eski paketleri kullanır ama stabildir ve her ay sizden yüzlerce MB lık güncelleme istemez.
Yeni başlayacaklara artık Pardusu tavsiye edebilirim.ilk sürümünü kurduğum gün silmiştim.Geçenlerde 2007.2 yi kurdum baya ilerleme kat etmişler.Sanırım 2008 de daha iyi olacaktır.Bu hızı biraz daha artarsa sanırım 2009 oldukça iyi bir yere gelecektir.
Bence linux sürümü tercih edilirken bir kaç hususa dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle "debian" tabanlı olması lazım neden debian derseniz? Debian paketleri didik didik incelenerek dağıtımlar oluşturuluyor ve en stable şekilde son kullanıcıya sunuluyor kurulum ensında ve sonrasında çok daha az hatalarla karşılaşıyoruz bu güzel birşey. Daha sonra "Synaptics" e sahip olmalı ki öncelikle ihtiyaçlarımız depolarda var ise oralardan **** derlemekle uğraşmalayım öyleki bazen derlememiz gereken programların bağımlılıkların bile bağımlılıkları olabiliyor buda bahsi geçen programın kurulumunu tamamlamak saatleri alabiliyor. Yine bana göre diğer bir tercih ise desteğinin rahatlıkla kendi dilimizde alabileceğimiz geniş forumları olmalı. Türkçesi işletim sisteminin her yerine işlemiş olmalı. Bu niteliklere ve bunun benzerlerine sahip olan işletim sistemleri öncelikle;
UBUNTU (Gnome arayüzü ile geliyor. Debian tabanlı synaptic i var geniş forumları var ve tamamen türkçeleştirilebiliyor hatta kurulum esnasında ethernet kartınızı tanıdıysa mevcut dil paketleri çekiyor tam olarak türkçe kuruluyor tek kelime ile son kullanıcıyı tam teşekküllü memnun eden sürüm)
PcLinuxOS ( Kde ile beraber geliyor Mandrivia tabanlı prm paket yöneticisini kullanıyor yine "synaptics" içerisinde mevcut ve depolarında 5000 den fazla program hali hazırda sizi bekliyor biraz uğraşarak türkçeleştirmek mümkün.)
Pardus (Kde ile beraber geliyor PİSİ denilen olayı hiç fena değil ben notebook uma kurdum touchpad ayarları beni kanser etti istediğim kısayolları atayamadım tastamemen türkçe olması çok güzel oldukça geniş destek alabiliyorsunuz hele içersinde ki IRC programıyla direk baglandıgınızda PARDUS kanalında size destek veren gönüllü güzel arkadaşların olmasıda ayrı bir güzellik ama depolarında programlar yeterli seviyede.)
Onun dışında diğer baba dağıtımlar olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde taht kurmuş sürümler openSUSE 10.2 Fedora 7
Dağıtımlarınıda inceleme fırsatım oldu openSUSE Yast ile çok güzel kontrol edilebiliyor ama codec ve firefox için font ayarları yapmaya kalkınca benim gibi bir acemiyi kanser edebilecek bütün donanıma sahip kıl oldum lanet okuyup sistemden kaldırdım. openSUSE nin dil desteği olayına gelince eskiden win98 yüklü türkçe bir makine ingilizce explorer yüklersen ne kadar türkçe çalışıyorsa o da okadar türkçe çalışıyor.
Fedora 7 ise içinde virtual machine nin gelmesi güzel olan bir sürüm lakin ati ekran kartı olanları sinir krizine sokuyor desktopuma kuramadım zaten kurulum dilini türkçe yapınca arızaya bağlanıp kurulumu iptal ediyor daha sonra ingilizce seçerek kurarsanız çalışıyor türkçe desteği fena değil openSUSE ye nazaran daha iyi ama yinede ubuntu yada pardus kadar türkçe değil.
Şuan Ubuntu kullanıyorum ve diğer işletim sistemleri için neden kendimi bu kadar yorduğumu anlamaya çalışıyorum gerçekten çok memnunum. Geçen eğlence olsun diye apache2 server i kurayim dedim mysql php5 v.s hepsini kurmam ve faliyete geçirmem 25 dakkamı almadı... ha ben kde kullancam diyorsanız PcLinuxOS (kubuntu yu beğenmedim) tavsiye ediyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Speedyshit -- 20 Ağustos 2007; 22:04:15 >
Benim icin en iyi linux, Pratik kurulumlu,kurulumdan sonra fazla ayar gerektirmeyen ve gnomle beraber gelen herhangi bir linux, ubuntu kullaniyorum memnunum.
En iyi linux senin donanimini taniyandir. Fedora kişisel taraftan çekilmeseydi fedora derdim Ama su an Centos a yöneldim ev kullanicisi icin suse tavsiye ederim ben suse 10.0 kullandim fallout tactic falan oynuyordum YAst la program kurmak cok kolay tabi Fedoradeki Jum un da hakkini yemem.
Pardusun ilk ciktiginda kullanmistim suse ye rakip bile olamazdi Turkix projesi bitmeseydi pardusdan daha kullanisliydi .Tabi yeni surumlerini denemedim yorum yapamam.
Örneğin sunucu kuracaksam RedHat (eğer müşteri para ödeyebilecek ise tabii. Yoksa Debian). Öteki uçta destop vs. için Ubuntu olur, Pardus olur, Fedora olur...
Elbette herşeyin çözümü Linux olacak diye bir kural da yok - Hala güvenlik denince OpenBSD'nin sunduğu rahatlığı verebilen bir Linux dist. bulamadım mesela. Belki biraz eski kafalı olduğum için. Ya da örneğin grafik çalışmalar için Darwin temelli sistemlerde elde edilebilen performans başka hiçbir dağıtımda yok.
Pardus'la ubuntu arasında bi tercih yapmak isterseniz bence pardus. neden derseniz pardusta bir sürü kodek yüklü olarak geliyor ve kodek falan yüklemenize gerek kalmıyor..Hem türkçe desteğide baya mükemmel.Kde'nin üstünlüğü ile pardus biraz daha öne çıkıyor kde daha çok özelleştirilebiliyor gnome a göre.Aslında bunu soran arkadaş bi kaç dağıtım deneyip ondan sonra hangisini kullanacağına karar verirse daha iyi olur.Ama bu konuyu açmasıda linux kullanmak isteyenlere bi ön bilgi oluşturmuş sanırım.