Şimdi Ara

Rusya, yerli yazılım ve uygulamaların ön yüklü gelmediği teknoloji ürünlerini yasaklayabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Salı günü kabul edilen bir tasarıya göre ülkede satışı yapılan tüm cep telefonları, bilgisayar ve akıllı telefonların Rus menşeili yazılım ve uygulamalarla ön yüklü gelmesi şartı aranacak.



    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onaylaması halinde Ocak 2021’de yürürlüğe girmesi planlanan yasa tasarısı kapsamında aranan şartları sağlamayan şirketlere, sattıkları cihaz başına 3 bin dolara yaklaşan para cezası verilmesi öngörülüyor.



    Yasanın hangi ürünleri kapsayacağı ve yazılımların ne şekilde yükleneceğine dair detayların belli olmadığı tasarı, ileriki dönemlerde Rus hükümeti tarafından olgunlaştırılacak.



    Ayrıca Bkz.Tüm olumsuzluklara rağmen nükleer enerjiye duyulan ihtiyaç, devam ediyor



    Tasarının haklılığını savunan Duma Milletvekili Aleksey Kanayev yaptığı açıklamada, “Yasa teklifiyle Rus bilişim şirketlerini daha rekabetçi hale getirmeye çalışıyoruz. Bu sayede tüketici haklarını da korumuş olacağız.” ifadelerini kullanmış.



    Uzmanlar, Yandex ve Mail.ru gibi Rus teknoloji şirketlerinin tasarıya destek verdiğini ifade ederken ülke pazarının hakimi durumunda olan Apple, Samsung ve Huawei gibi şirketlerin ise söz konusu teklife karşı çıktığını belirtiyor.





    Ülkenin internet üzerindeki kontrol mekanizmasını genişletmek ve yabancı şirketlerin geliştirdiği teknolojilere olan bağımlılığı azaltmak maksadıyla aldığı değerlendirilen kararın ileriki dönemde nasıl şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz. Teklifin yasalaşması halinde Apple’ın yaklaşık 3 milyar dolar değerindeki pazardan çekilebileceği belirtiliyor.








  • yerinde bir karar. acı çekmeden bağımsız olunamaz.

  • Türkiye de aldığımız ürünlerin içinden Türkçe kullanım kılavuzu bile çıkmıyor. Bence benzer tedbirleri daha kapsamlı bir şekilde ülkemizde de uygulanması lazım.

  • biz çok gerideyiz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burda olsa istemezükçüler kıyameti koparır...

  • Baskıyla zorlamayla olacak iş değil. (yerli çözümler ya işlevsel, kullanılır olmalı ya da yerli seçenek olarak sunulmalı ve yerli yazılımlı cihazlar için şirketler değil devletler %2 - %3 vergi iade etmeli. Bakın diğerlerine ek vergi gelsin değil, teşvik edilmek istenen cazip hale getirilmeli diyorum.)

  • Aci cekse ne yazar ... Tanidik bir ulke aklina geldi mi ? ;)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: smart1978

    Aci cekse ne yazar ... Tanidik bir ulke aklina geldi mi ? ;)
    Türkiye Aklıma geldi, Atatürk'ün bağımsızlık için verdiği acılar ile dolu savaş aklıma geldi.
  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Baskı zorlama ile değil devlet eliyle yapılıyor, bu bir süreç ve zoraki olarak başlatıldığı için elbette çözümleri de çıkarılacaktır. örnek olacağı için Türkiye'ninde ilerideki profili kopyalaması iyi olur. eksikleri orada görülür burada ona göre aksiyon alınır. tahminen 2-3 yıldan önce ciddi bir kazanım elde edilmez. herkesin bir bahanesi varsa onlarında olacak. izlemedeyiz. :))

  • .V. . kullanıcısına yanıt
    en azından yasak getirmemiş. bak Amerika Kaspersky ye yasak getirdi. işte linki.https://www.donanimhaber.com/ABD-hukumeti-Kasperskyye-yasak-koydu--93745
    ABD tekel olmak istiyor. Rusya da tekel çıkmazından kurtulmak istiyor.

  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Baskımı istiyorsun. Daniskasnı ABD yapıyor. işte linkihttps://www.donanimhaber.com/ABD-hukumeti-Kasperskyye-yasak-koydu--93745

  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Devlet eliyle yapılan zorlama değil mi?


    Whatsapp'ın yerlisini denediler millet sadece ödül/hediye internet için kullanıyor. Youtube'un yerlisi mümkün de değil, (birikmiş içerik yok, yabancı içeriğe ulaşamazsın, kimse senin platformuna videosunu yüklemez. Vimeo, Dailymotion bile Youtube'un alternatifi olamadılar.) Bunun ilerisi kapalı devre ülke içi internet.. (Bunun da denemesini Rusya yapmak istiyordu sanırım, Rusya yapıyor, Avrupa'nın güçlü hükümetleri yapmak istiyor diye doğru bir şey değil.)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CleanCoders

    en azından yasak getirmemiş. bak Amerika Kaspersky ye yasak getirdi. işte linki.https://www.donanimhaber.com/ABD-hukumeti-Kasperskyye-yasak-koydu--93745
    ABD tekel olmak istiyor. Rusya da tekel çıkmazından kurtulmak istiyor.
    Kaspersky'i yasaklamasının nedeni, Rus Hükümetiyle ilişkili olduğunu düşünmesi... yani Huawei'ye yapılanla aynı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black Code -- 7 Kasım 2019; 19:33:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Black Code

    Kaspersky'i yasaklamasının nedeni, Rus Hükümetiyle ilişkili olduğunu düşünmesi... yani Huawei'ye yapılanla aynı

    Alıntıları Göster
    Bunların hepsi hikaye, Dijital savaş içindeyiz. Zero Days belgeselini bir izle.
  • Oov çok büyük baskı, ne özel şirketlere müdahale etmişler ne de son kullanıcı için bir yasak yok. (başka konularda baskı örneği yok mudur, vardır ama diğer örneklerle karşılaştırmak lazım.) Yıllarca Youtube kapalıydı, 2 yıldır Wikipedi yasaklı.. Çok sesli medyanın sesini kıstılar. Pembe kalemlerle yazılan sahte pembe tatlı haberler farklı isimler altında aynı metinlerle çıkıyor. (bu yanlışın da dünyada örneği vardır ama bunun da var olan örnekleri arasında konumuna bakılmalı.)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • fuckulteli kullanıcısına yanıt
    Zero Days belgeselini bir izle. Dijital bir savaşın ortasındayız. bu savaşı başlatan ABD dir.
  • Яндекс şu an oldukça iyi bir noktada. İnsanları Google'a bağlayan tek şey alışkanlıkları.
    Birçok serviste Яндекс Google'dan daha iyi.

    En basitinden Google'da bir resmi sitesine gitmeden tam ekran açamıyorken, Yandex bunu yapabiliyor.

    Arama sonucunda çıkan videoları videonun olduğu siteye gitmeden doğrudan arama motoru üzerinde izleyebiliyorsun. Pratik bir şey.

    Başka harita uygulaması Google'dan daha başarılı. Özellikle Rusya'da bariz başarılılar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kısa sürede izleyeceğim.


    Dijital savaş demeyelim de, "dijital sanayi" dijital üstünlüğün değerinin artması diyelim, önce gelişen ardından geleni tüketicisi yapıyor. Facebook grubu (whatsapp, instagram) Google vb. dijital dünyanın kendisi oldular. 200 ülkenin kendine ait "instagram"ı olsa kimse kimseden haberdar olmaz. İnsanlar kapsayıcı, herkesin bir arada olduğu bir dünya, dijital platform arıyor. Amerikan teknoloji öncüleri (belki hollywood etkisiyle, belki savunma güçleriyle belki tümünün birleşimiyle) tüm dünyanın kabul gören dijital ürünlerini ortaya koyuyorlar. Başkasından çıkan ürünleri ise satın alıyorlar. (bu beni de rahatsız etse de yasaklarla durdurulabilecek bir şey değil, daha derinliği olan çözümler ile belki uzun vadede durdurulabilir ama doğrudan onlara karşı önlemlerle değil)
    Facebook, Google savaş başlattı olarak görmüyorum, onlar büyümek isteyen para kazanmak isteyen kar amacı güden şirketler. Biz de tüm dünyayla birlikte onların karşı koyamaz müşterileri, (belki farklı bir bakış açısıyla köleleri olduk) Youtube izliyoruz, reklam veren Türkiye'den reklam veriyor. Türkiye'de reklam pastasından elin amerikalı şirketi pay alıyor, hatta reklam pazarını kontrol ediyor.
    Aslında benzer şeyleri görüyoruz sanırım sizinle ama farklı yönlerden bakıyoruz. Devletler hükümetler engelleyerek durduramazlar.
    İdolojik kaygılar gütmeden ülke içinden çıkan her ürünün arkasında durmalıyız, bunu bizden biri mi geliştirmiş yoksa yine vatandaşım olan hoşuma gitmeyen biri mi geliştirmeliyiz buna bakmadan başarılı olması için önünü açmalıyız. Kendi içimizde yaşadığımız sorunlar tartışmalarla Amerikadaki özgür düşüncenin, özgür bilimin fırsatlarıyla yarışamayız, yarışamıyoruz. Buradan gidip oraya faydalı oluyor aynı kanı taşıyan vatandaşımız. Aynı ülke içinde farklı düşünce hakim olmasın isterken yabancı bir ülkenin kültürünün hakimiyetine karşı duramıyoruz. Savaş deyip büyütüp/abartıp gerçekleri saptırmamak lazım. Üreten ülkeler için bize savaş açtı deyip olayı kavramaktan uzak kalıyoruz sadece.

    Belgesele bakacağım en kısa zamanda.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.