Şimdi Ara

Örümceklerin gözleri, yeni bir tür derinlik algılayıcı kameraya ilham veriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Günümüzde telefon, araba ve video oyun konsolundaki derinlik sensörleri, mesafeyi ölçmek için entegre ışık kaynakları ve çoklu kameralar kullanır. İnsanlar ise stereo vizyonu kullanarak derinliği ölçer yani bir nesneye baktığımızda, iki gözümüzün her biri farklı iki derinlik ölçer ve beyinlerimiz bu iki görüntüyü çeker, piksel piksel inceler ve piksellerin kayma şekline göre nesneye olan mesafeyi hesaplar.



    Ayrıca Bkz.Volkanik püskürmelerin bazıları neden daha patlayıcı?



    Bir örümcek türü olan zıplayan örümceklerin, ince, kıllı kafalarında, yapılandırılmış ışık projektörleri ve benzeri şeyler için yer yoktur ancak etkili bir avcı olabilmek için nereye gittiklerini ve ne yakaladıklarını görmeleri gerekir. Örümceğin gözlerinin her biri kendi içinde derinlik algılayıcı bir sistemdir. Her göz çok katmanlı olup mesafeye bağlı olarak görüntüyü farklı miktarlarda bulanıklaştırma ile gören yarı saydam retinalara sahiptir. Farklı gözlerden ve katmanlardan gelen farklı bulanıklıklar, örümceğin küçük sinir sisteminde karşılaştırılır ve doğru bir mesafe ölçümü üretir.





    Araştırmacılar, zıplayan örümceklerin gözlerindeki derinlik ölçümlerinden ilham alarak kompakt bir lens sistemi yarattılar.



    Elektrik mühendisliği profesörü Federico Capasso ve ekibi tarafından geliştirilen metalensler, gelen bir görüntüyü, örümceğin gözünde olduğu gibi, farklı bulanıklık oranlarında iki benzer görüntü olarak algılar. Bu görüntüler zıplayan örümceğinki gibi bir algoritma kullanılarak karşılaştırılır ve sonuç olarak küçük, gerçek zamanlı görüntü derinlik hesaplamasını yapmış olur.





    Metalenslerin, mevcut ve yeni optik işlevleri, mevcut lenslerden çok daha verimlidir. Deneyin büyük çoğunluğunda yalnızca 3mm büyüklüğünde lensler kullanılmıştır ve bu yalnızca otonom arabalara ve endüstriyel robotlara değil; küçük araçlara, akıllı ev eşyalarına ve telefonlara dahil edilebileceği anlamına gelir.








  • ziplayan orumcek gozlerinin yakin cekim makro fotolarina hic baktinizmi bilmiyorum. 8bacakli killi cirkin bir varlikda boyle guzel parlak gozlerin olmasi cok ilginc.

  • Yaradılış mucizesi Rabbimiz bizlere araştırmamız için herşeyi sunmuş bize araştırıp öğrenmek kalıyor rabbim yaratmış herşeyi zaten

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Teknoloji doğayı taklit eder ama biz de doğayı tahrip ederiz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Örümceğin böyle bir algısı olduğunu veya gördüğünü nasıl öğrenebiliyor bu profesörler?

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Niye çirkin olsun? Çok güzel hayvanlar bence...
    https://www.youtube.com/watch?v=VrS6akzR3sk

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    bu animasyondada gozler one cikartilarak guzel gosterilmis zaten. ve sadece 2 gozu buyuk gosterilmis. buyuk parlak gozler bebeklerin ozelligidir, bu sekilde sirin gostermisler. gercek oranlarla oyniyarak. bu sekilde herseyi sirin guzel gosterebilirsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: İbrahim770

    Örümceğin böyle bir algısı olduğunu veya gördüğünü nasıl öğrenebiliyor bu profesörler?
    ziplayan orumcek diger orumcekler gibi ag orup avini beklemez. adi uzerinde, uzakdan atak sekilde avinin uzerine ziplar. bunu yapabilmesi icin derinligi ve mesafeyi hassas sekilde hesaplamak zorunda.






  • Telefon ile bir binanın 3B yapısını oluşturup (4K olarak ya da yüksek çözünürlüklü) Bunları Google Earth gibi bir yerde depolamamız yakındır. Hatta bir gün birisi çıkıp böyle bir proje oluşturabilir.
    3B objeleri telefonla oluşturup yükleyerek bundan kazanç elde edebilenler bile olur.

  • Çoğu icat doğaya bakıp yapılmıştır zaten.Mesela bir pervane tasarımında baykuş kanatlarından esinlenilmişti.Baykuş kanatları yapısı itibariyle çok sessizdir.Böylece daha sessiz pervane yapmışlardı.Uçak pervanesimiydi başka bir şey miydi hatırlamıyorum.Televizyonda izlemiştim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.