Şimdi Ara

AMD Zen 3 önümüzdeki sene bizlerle, Zen 5 için bir ekip daha görevlendirildi!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD Zen 3 önümüzdeki sene bizlerle, Zen 5 için bir ekip daha görevlendirildi!



    Ryzen işlemcileri AMD’nin FX modellerinin ardından işlemci pazarında yeniden eski günlerine döndüğü modeller oldu. Intel’i yıllardır koruduğu çekirdek konfigürasyonundan daha fazlasını vermeye zorlayan rekabet koşullarından en çok faydalanan taraf şüphesiz kullanıcılar.



     



    Son gelen haberlere göre Zen 3 mimarili 4. nesil Ryzen işlemcileri önümüzdeki senenin sonlarına doğru piyasadaki yerini alacak. Aynı zamanda AM4 soketinin alacağı son nesil olacak modelleri takip edecek işlemciler şimdiden hazırlanmaya başlandı bile.



     



    Henüz netlik kazanmasa da TSMC’nin 5 nm üretim tekniğiyle karşımıza çıkacak Zen 4 çözümleri ise 2022 yılından önce beklenmezken AMD’nin 2021 yılında Zen 3+ gibi rafine edilmiş bir mimari ile karşımıza çıkması bekleniyor.



    Zen 5 için yeni bir ekip daha görevlendirildi



    Son olarak şu an ufukta yeni yeni belirmeye başlayan Zen 5 içinse elimizdeki bilgiler bir hayli kısıtlı. Buna karşın AMD’nin çalışmaları hızlanırmak için ikinci bir ekibi görevlendirmesi umut verici görünüyor.



    Ayrıca Bkz.Gigabyte Celeron N3350 işlemcili Pico-ITX anakartını duyurdu



    Moore’un Kanunu’nun uygulanabilirliğinin azalması ve zorlaşan üretim süreçleri nedeniyle Zen 5’e kadar arada rafine edilmiş mimarilerle zaman kazanılması oldukça muhtemel. Dolayısıyla 2020’li yılların ortalarında halen Zen mimarisinden söz ediyor olabiliriz.



     




    Kaynak:https://wccftech.com/amd-zen-3-launching-2020-zen-4-zen-5-in-development/



  • moore kanununun sonuna geldik 3-5 sene sonra yazılımın önemi daha çok artacak. Oyun motoru ve Grafik API leri evrim geçirecek. aynı donanım üzerinde bu yeni yazılımlar daha performanslı çalışacak. donanım üreticileri driver geliştirirken en yüksek performansı hesap edecekler. Programlama dili üreticileri en hızlı makine dilini nasıl üretiriz diye saç baş yolacaklar.
  • moore kanununun sonuna geldik 3-5 sene sonra yazılımın önemi daha çok artacak. Oyun motoru ve Grafik API leri evrim geçirecek. aynı donanım üzerinde bu yeni yazılımlar daha performanslı çalışacak. donanım üreticileri driver geliştirirken en yüksek performansı hesap edecekler. Programlama dili üreticileri en hızlı makine dilini nasıl üretiriz diye saç baş yolacaklar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 25 Ekim 2019; 15:0:32 >
  • Şaka maka harbi 7nm lere geldik he. 1nm nin altını görürmüyüz yav ?

  • yine insan
    yine 9 dan 5 e çalışma
    gene insan hataları !

    cpu ve gpu mimarisini artık yapay zeka yapılandırsın.

  • yapay zekayı eğitmek için milyonlarca mükemmel örnek gerekiyor. nereden bulunacak bu kadar örnek.

  • gelsinde alalım
    efsane soket oldu
  • quote:

    Orijinalden alıntı: .V.

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    doğrudur. yepyeni mimariler çıkabilir. bu yüzden 3-5 sene dedim. daha ilerisini kestirmek çok güç
  • sende çok abartın !

    altı üstü 3 bacaklı transistör sıralaması yapacak !
  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    Şimdilik 3nm'ye kadar kesin ineceğiz gibi gözüküyor ama onda bile maliyetler 7nm'den 5nm'ye geçişe göre çok artıyor. Daha ötesi ise teknik açıdan mümkün olsa bile maliyetinden dolayı çok büyük olasılıkla tüketiciye ulaşmayacak. Farklı elementlere geçilecek artık. Kum (silisyum)'un devri elbet sonlanacak. Ha şimdi 7nmde bile 64 çekirdek 128 thread AMD EPYC server işlemcileri var. Ayrı mimariyi koruyarak 3nm'de 128 çekirdek 256 thread işlemci yapsalar daha ne.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ProjectMan

    sende çok abartın !

    altı üstü 3 bacaklı transistör sıralaması yapacak !
    o zaman yapay zekaya gerek yok. for döngüsü ile sırala gitsin
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Doğru dedin BoşnakAğa. Tokat manyağı oldu Intel. (!)

  • Ryzen işlemciler ileriye yatırım gibi birşey, tek eksikleri bana göre tek çekirdek performansının düşüklüğü oda olsa intel diye birşey kalmaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quantum işlemci bile ! bu şekilde saydırıyor !
    en uzun dayanan hata vermeyen anlamına geliyor.
  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    Zaten picometre araştırmaları var.

    Aslında bu 7 nm çok eski teknoloji.

    2002'de IBM 3nm çip yapmıştı. Tabi buradaki fark şu. Son kullanıcıya gelmesi için epey vakit lazım. O 3nm çipi üretmek milyon dolarlık AR-GE oluyor ama şuan 7nm üretmek çok düşük maliyetli. 3nm çip 2002'de kim bilir üretilmek için kaç milyon dolara mal oldu.

  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    malesef bu nm olayınında bir sınırı olacak.Fizik kuralları belli bi yerden sonra daha fazla atomik çapta çalışma yapmaya engelleyecektir.Özetlemek gerekirse elimizde 5-6 atomluk bir nano parçamız var diyelim fizik diyor ki evet bu 5-6 atom burada ve kullanabilirsin. ama bu boyut 3-4'e indiği zaman fizik burada işlemiyor.Çünkü quantum diyor ki bu 3-4 atom hem burada ama aynı zamanda burada değil. aynı anda başka yerde de olabilir gibi bir ikilem oluşuyor. Bu sorunun çözümü ile bence çağ atlayacağız :D

  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    Hocam bu isimlendirmeler hiçbir şey ifade etmiyor. Hani çok önce koptu dananın kuyruğu ama özellikle 20nm ile NM kelimesinin neredeyse hiçbir anlamı kalmadı. Aynı kapı aralığında farklı dizilimler ile üretilmiş işlemciler güncellendiği için NM değerini DEĞİL ismini küçülterek devam ediyorlar. Piyasa ağzıyla konuşuyor adam. Tutup 16NM++ mı desin tabi. Misal TSMC'nin ürettiği 7 nm işlemciyi ele alalım. 16 nm tabanlı olduğu için teoride gerçek 7 nm'ye inse en az 5 kata yakın transistör sayısında artış olması gerekirdi. 2 ile 3 arası ancak veriyor. Bunu daha önceki NM isimlendirmelerinde de yaptılar. Gerçek NM değerlerine böyle daralan bir piyasada ulaşmak için yatırım yapmak akıl işi değil. Intel transistörü hadi gerçek oranda artıramıyoruz da bari elimizdekinin en iyisi şeklinde dizelim diye UEV litografi dizilim tesisi kurmak için 7 ile 10 milyar dolar arası bir miktar yatırım yaptı. Hala hedefine ulaşmış değil. Harcadığını alamayacağı gibi de bir piyasa var. O yüzden aceleye bindirmiyor hiç. AMD'de at gibi koştu geldi bir de. Öyle ya da böyle pazarından çok şey kaptı. O da gitti gpu'ya girdi bu yüzden. o NM tesisinin üretim ile bir şekilde para döndürmesi lazım tabi :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 25 Ekim 2019; 23:31:41 >
  • Rembrandt | AMD’s MONSTER 5nm APU





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 26 Ekim 2019; 1:5:47 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.