Şimdi Ara

Alışverişlerde yeni TC kimlik kartları ile ödeme yapılabilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
4.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • TC kimlik kartlarının çipli kartlara dönüşümü devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 45 milyon kişi klasik kartını, yeni çipli kartlarla değiştirdi. 2023’te herkesin yeni kimlik kartlarına geçiş yapması hedefleniyor.



    Yeni kimlik kartları üzerindeki çip, vatandaşa pek çok kullanım kolaylığı sunacak. 2023 yılından itibaren kimlik doğrulama işlemi, kimlik üzerindeki çip ile yapılacak. Bu sayede kimlikte sahtecilik yapılamayacak. Anlaşmalı kurumlarla dijital entegrasyon yapılarak çeşitli işlemler gerçekleştirebilecek. Bu işlemlerde ek bir güvenlik katmanı olarak PIN şifresi ya da parmak izi ile ek doğrulama yapılacak.



    Ayrıca Bkz.Cem Yılmaz'ın yeni filmi 'Karakomik Filmler' gişede çakıldı



    Kimlik kartlarını elektronik çip özelliğinin geliştirilmesi, verilerin şifrelenmesi ve güvenliğinin sağlanması işlemlerini TÜBİTAK UEKAE yürütüyor. Kişisel veriler Türkiye sunucularında kriptolu bir şekilde tutuluyor. Aracı kurumlarla işlem yapıldığı zaman pos cihazlarında veri tutulmadan işlem gerçekleştiriliyor.



    Ödeme yapılabilecek



    Kimlik kartlarının dijital entegrasyonunun tamamlanması ile birlikte kartlar, alışverişlerde kullanılabilecek. Bu kartların alışverişte kullanılması için pos cihazı geliştiren biOnay şirketinin kurucusu Ümit Yaşar Usta, sistemin çalışma mantığı hakkında açıklamalarda bulundu.



    Usta, kimlik doğrulama ve karttan veri okuma işleminin temaslı bir şekilde POS benzeri onaylı cihazlarla yapılması gerektiğini söylüyor: "Bu işlem esnasında vatandaşlar PIN numaralarını girerek ya da parmak iziyle kimliğin onlara ait olduğunu ispatlıyor. Yetkili kurumlar, kartta bulunan kişisel bilgilerinizi (doğrum tarihi, yeri, anne adı gibi) sadece yetkili oldukları alanlar doğrultusunda okuyabiliyor. Yetki kontrolü Nüfus Genel Müdürlüğü (NVİ) ve yetkili kurumlara verilen kripto anahtarlarla kontrol ediliyor. NVİ başka bir kuruma kişisel veri okuma yetkisi verirken, kart sahibinin PIN ile cihaz üzerinde onayını da şart koşabilir. Parmak izi ise asla kart dışına çıkarılamıyor ve cihaz üzerinde hiçbir kişisel veri kaydedilmiyor. Bu özellik bağımsız güvenlik laboratuvarlarınca test edilip sertifikalandırılıyor."



    Eğer kimlik kartınızı yenisi ile değiştirmek istiyorsanız https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu alabilirsiniz. Eski kimliğiniz ve 1 adet biyometrik fotoğrafınız yeterli oluyor.








  • Butce delinmis hem de oyle boyle degil resmen kara delik. Haliyle devlete yeni ekmek kapilari lazim.
    - Yeni ehliyet
    - Yeni kimlik karti
    - Yeni vergiler
    Ne zaman devletin parasi bitse yeni kimlik karti cikartiliyor. Ulan eskisi ne zaman demode oldu? Eskiden nufus cuzdani kayboldugunda gider yenisini cikartirdik, simdi her sene yeni kimlik aliyoruz anasini satayim. Bankalarin kredi kartlari bile en az 5 yil gidiyor
  • Yeni kimliğin çıkma amacı da bu değil miydi zaten birçok elektronik işlem tek kartla yapılacaktı. Geç bile kalındı...

  • hep aynı hikayeler. yeni kimlikler çıkarken. herşey çipin içinde olacaktı güya. ehliyet , kimlik vs. şimdi ne oldu.ehliyet yenile para. kimliği yenile para.

  • aynen yapılan alışverişlerden komisyon almaya da başlasın devlet. Vergi yetmiyor çünkü. Bence kazandığımız paranın %65i değil %95i falan devlete gitmeli.

  • Önce kullandıkları plastiği duzeltsinler,hayatta Mitsubishi carisma arabadan daha dandik plastik aksam olmaz diyordum, TC kimlikler ile karşılaştım .

    Durduğu yerde solan kimlik kartı .
    Duzeltesiye kadar eski kafa kağıdına devam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    olur mu devlet herşeye sahip olmalı arasıra vatandaşına harçlık falan vermeli..
  • İlk verilen kartlardaki parmak izleri geçersiz demişti nüfus memuru, geçen aylarda ehliyet işlemleri için gittiğimde söylemişti.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Alışverişlerde neden kimliğimi kullanayım ki? Adı üstünde kimlik bu. Üstünde T.C. yazıyor, benim vatandaş olduğumun kanıtı sadece. Markette niye kullanayım abi? Banka kartı yok mu onu kullanırım. Anlam veremedim, çok saçma geldi şahsen. Yanlış mı düşünüyorum?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-21F9C8AD0 -- 24 Ekim 2019; 9:59:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne için? Devletin harcamalarımızı takip etmesi için mi?

  • interwap kullanıcısına yanıt
    sanki daha önce takip edemiyor muydu???



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taha akan -- 24 Ekim 2019; 9:58:54 >
  • Şu yeni kimliğin tek kullanım alanını Garanti Bankası şubesinde numaratörden sıra almak için kimlik kartının arkasındaki bardoku okutarak sıra aldığımda deneyimledim. Zaten ayda yılda bir şubede işim oluyor onda da mobil app'den sıra alıyorum kağıt israfı olmasın diye.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kimliği ödeme aracı kullanmak için tek bir banka yetkilendirilirse hata olur.. Yetkilendirmeyi ihale adı altında yapabilirler ama öyle bir ihale yaparlar ki istediklerine ihaleyi verirler. Bu işin kaymağını da birilere peşkeş çekmesinler. (devlet bankaları ve en büyük 5 banka hizmet verebilsin) (futbolla aram yok ama passolig de bir şeyler döndü, hem bilet alma, devretme konusunda sorunlar okudum. İnan ne sıkıntısı var futbol severlerin bilmiyorum ama memnun değiller gibi. Bir ödeme alt yapısını sunan banka niye alternatif bank, bu da çok konuşuldu.. Milletin aklında soru yer etmeyecek şekilde ödeme alt yapısı hayata geçmeli.

  • Butce delinmis hem de oyle boyle degil resmen kara delik. Haliyle devlete yeni ekmek kapilari lazim.
    - Yeni ehliyet
    - Yeni kimlik karti
    - Yeni vergiler
    Ne zaman devletin parasi bitse yeni kimlik karti cikartiliyor. Ulan eskisi ne zaman demode oldu? Eskiden nufus cuzdani kayboldugunda gider yenisini cikartirdik, simdi her sene yeni kimlik aliyoruz anasini satayim. Bankalarin kredi kartlari bile en az 5 yil gidiyor
  • Leipold kullanıcısına yanıt
    Haberde bahsi geçen yeni bir kart değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lord Melkor

    Haberde bahsi geçen yeni bir kart değil.
    Benim cebimdeki kart'in bir ust modeli. Ben cebimdekini yaklasik 20 ay once aldim Turkiye'de bulundugum donemde. Benim icin yeni, ve gereksiz.
  • Leipold kullanıcısına yanıt
    Keşke ne demek istediğiniz anlaşılsa. Şurda saçma sapan algı yapmasak da anlamlı şeyleri konuşsak. Haberde bahsi geçen yeni bir kimlik kartı mı yoksa hali hazırda değişim sürecinde olan mı ? Her sene yenisini alıyoruz demişsiniz her sene neyin yenisini alıyoruz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lord Melkor -- 24 Ekim 2019; 10:46:36 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • banka kartlarını kimlik kartına taşısalar cüzdan da baya bir incelme olur.

  • interwap kullanıcısına yanıt
    ef bi ay, opın dı dor

  • Ünlemeli Ü kullanıcısına yanıt
    Eskiden bank kartları tek karta birletiriyorlardı. Pc ye bağlı okuyucu yazıcı ile kendinde yapabiliyordun. Manyetik alan sayesinde. Çiplilerde oluyor mu bilmiyorum.
    Bu arada kredi kartı nakit karttan güvenlik konusunda daha avantajlı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ben hala almadım

    son tarihe kadar da yeni kimliği almayı düşünmüyorum
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.