Şimdi Ara

NASA'nın Ay'a göndereceği yeni astronotlar bu uzay kıyafetlerini giyecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Amerikan astronotlarını Ay'a geri götürmek isteyen NASA, 2024 hedefine ulaşmak için çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Artemis programıyla ilgili bugün yeni bir basın toplantısı düzenleyen uzay ajansı, Amerikalı astronotların Ay'da giyeceği yeni uzay kıyafetlerini de resmen tanıttı. 



    NASA başkanı Jim Bridenstine tarafından düzenlenen etkinlikte iki farklı uzay kıyafeti tanıtıldı. Bunlardan turuncu olanını astronotlar Orion uzay kapsülünün içerisinde giyecek. Yani hali hazırda basınçlı olan bir ortam için tasarlanmış. Mavi, beyaz ve kırmızı renkleriyle dikkat çeken diğer kıyafet ise Ay yüzeyinde kullanılacak. İri bir yapıya sahip olan bu kıyafete xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) ismi verilmiş.





    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Jim Bridenstine,"Nihai hedefimiz belli: Mars'a gidiyoruz. Ancak Mars'a gitmek için önce astronotlarımızın Ay'a geri dönmesi gerekiyor, burayı bir deney alanı olarak kullanacağız. Amerikan astronotlar 2024 yılı itibarıyla Ay'a resmen geri dönecek." ifadelerini kullandı.



    Bridenstine ayrıca yeni uzay kıyafetlerinin tüm vücut tipleriyle uyumlu olacağının altını çizdi. Bu yılın başlarında NASA bildiğiniz gibi yalnızca kadın astronotların yer alacağı bir uzay yürüyüşü planlıyordu ancak yeterli uzay kıyafeti olmaması nedeniyle bu görev iptal edilmişti. Bridenstine, geçtiğimiz dönemlerde çokça konuşulan bu duruma bir gönderme yaptı.





    Düzenlenen basın toplantısında ayrıca yeni uzay kıyafetlerinin 60'lı ve 70'li yıllarda kullanılan Apollo kıyafetlerine göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu belirtildi. Astronotların yeni kıyafetlerle esnek bir şekilde hareket edebileceğinin altı çiziliyor. Örneğin astronotlar çok daha rahat bir şekilde dizlerini bükerek yerden cisimler alabilecek, kollarını istedikleri gibi hareket ettirebilecek ve parmaklarını da yine rahatça kullanabilecek. Apollo kıyafetleri bu konularda epey hantaldı.



    NASA son olarak, Artemis astronotlarının yeni uzay kıyafetleriyle tam sekiz saat boyunca herhangi bir ikmal gereksinimi duymadan Ay yüzeyinde araç dışında görev yapabileceğini belirtti. NASA şu anda 2023 yılına kadar kıyafetlerin yapımını tamamlamayı hedefliyor.










  • fotoğraftaki kıyafet üzerinde muhtelemen tüm donanımlar yoktur. çünkü ayın yer çekimi çok daha az olduğundan dolayı daha fazla ekipmanı rahatlıkla taşıyabilir astronotlar. (örenğin 60kg'lık bir ekipman orada 10kg oluyor. veya 120kg orada 20kg oluyor)

  • Hala epey hantal duruyor. Fazla ihtiyaç duyulan bir ürün olmayınca gelişimi de çok yavaş oluyor. Telefon gibi herkese satabilecekleri bir şey olsa nasıl 3-5 seneye bilim kurgu filmlerindeki gibisini yaparlar.

  • amele olan düşünsün !
    sen amele misin !?

  • Konuya çok uzaktan bakarsak doğruluk payı var. Dünyada telefon çerçevelerini azaltmaya çalışan mühendis sayısı eminim ki insanın soluyabileceği oksijeni olabildiğince az hacme sığdırmaya çalışan mühendis sayısından kat kat fazladır ancak mesele tam olarak böyle değil. Tam tersine seri üretime geçilmeyecek ürünleri hayata geçirmek daha kolaydır.

  • NASA’nın bu işten çok fazla anlamadığı yeni tanıttığı giysilerden anlaşılıyor

  • Muhalif olacağım diyen gerizekali arkadaşlar sizin memlekete ne hayriniz olmuş ki eleştiri yapıyorsunuz memleket için ? Lan bu devlet bizim ulan sığırlar.

  • joven kullanıcısına yanıt
    bizim milletin de en büyük özelliği sanırım bir halt çakmadığı mevzularda yorum yapmak. Adamların senin babanın yaşı kadar tecrübesi var laklak yapıyorsun

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fenomenon

    fotoğraftaki kıyafet üzerinde muhtelemen tüm donanımlar yoktur. çünkü ayın yer çekimi çok daha az olduğundan dolayı daha fazla ekipmanı rahatlıkla taşıyabilir astronotlar. (örenğin 60kg'lık bir ekipman orada 10kg oluyor. veya 120kg orada 20kg oluyor)
    kütle değişmiyor ağırlığı değişiyor, diyelim ve ortamı gerelim biraz
  • Ben renge takildim neye gore sectiler acaba :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.