Şimdi Ara

Baykar'dan dikey iniş kalkışlı insansız hava aracı geliyor: Bayraktar DİHA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
3.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Türkiye’nin insansız hava aracı (İHA) ihtiyacını karşılamada kilit rol oynayan Baykar Savunma’dan yeni İHA geliyor. Şirket, dikey iniş kalkış yapabilen yeni bir hava aracı üzerinde çalışıyor.



    Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA), keşif ve istihbarat görevlerinde faaliyet yürütebilecek Taktik İHA sınıfında bir hava aracı olarak tanımlanıyor. Bayraktar DİHA otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.



    Ayrıca Bkz.Atmaca füzesi ile donatılan TCG Kınalıada korveti bu hafta donanmaya katılıyor



    Bayraktar DİHA’nın elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçeceği, seyir uçuş modunda ise yalnızca yakıt motorunun aktif halde bulunacağı ifade ediliyor. İniş modunda ise dikey iniş, gövde üzerine iniş ve paraşütlü iniş olmak üzere üç farklı opsiyon bulunacak.



    Baykar Savunma’nın dikey iniş kalkış yapabilen hava aracı, otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını gerçekleştirebilen uçuş kontrol sistemine de sahip olacak. 30 kilogram azami kalkış ağırlığına ve 5 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olacak Bayraktar DİHA, 12 saat havada kalarak görevini icra edebilecek.



    Bayraktar DİHA özellikleri



    Temel uçuş performans kriterleri Gelişmiş özellikler
    150 Kilometre Haberleşme Menzili Tam Otomatik Uçuş Sistemi
    45-50 Knot Seyir Hızı Sensör Füzyonu Yardımlı Tam Otonom
    80 Knot Maksimum Hız Otonom Kalkış ve İniş Sistemi
    9000 Feet Operasyonel İrtifa Yarı Otonom Uçuş Modu
    15000 Feet İrtifa Tavanı Hataya Dayanıklı Sistem Mimarisi
    12 Saat Havada Kalma Süresi Üç Yedekli Uçuş Kontrol Sistemi
    5 Metre Kanat Açıklığı Yedekli Servo Eyleyiciler
    1.5 Metre Uzunluk Elektro-Optik (EO) Kamera Modülü
    Dikey İniş Kalkışlı Kızılötesi (IR) Kamera Modülü
    30 Kilogram Azami Kalkış Ağırlığı Lazer Mesafe Ölçer - Lazer işaretleyici
    5 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi Digital Veri ve Video Link







  • Bana mı diyorsun at gözlüklü diye? Ben yıllardır savunma sanayiini dikkatle takip eden biriyim, bu konuda yazan çizen biriyim. Ucuz haber sitelerinde mevzudan habersiz insanların yazdığı çamur haberleri okuyup meseleyi öğrendiğini sanan zırcahiller ahkam kesiyor. Anka'nın sınıfı farklı, Bayraktar'ın sınıfı farklı. Ayrıca gelişim süreçleri de birbirinden farklı oldu. Bayraktar sahadaki acil SİHA ihtiyacına daha hızlı cevap verdi. Anka ise SATCOM iletişim sistemi ve SAR radarı gibi ileri gelişmiş özelliklerinin tamamlanması beklenerek siparişe açıldı, ardından da zaten TSK'nın ihtiyaçlarına uygun sipariş verildi. Bayraktar'ın silahlarını entegrasyonu Anka'dan 1,5 yıl önce tamamlandı (keza teslim konusunda da özel firma olması etkisiyle teslim tarihlerini hep öne çektiler), ki bu dönem tam da terörün patladığı döneme denk gelir, Bayraktarın siparişlere de hızlı cevap vermesi sayesinde PKK sahada karakol basamaz hale geldi. Anka daha gelişmiş olsa da silah entegrasyonu ancak 1,5 yıl sonra yapılacaktı. Ardından üretimi ve kuvvete teslimi de en az 1 yıl aldıktan, 2,5 yıllık terörle mücadele zaafiyeti yaşandıktan sonra ne anlamı var acaba? ki arada yarış da bulunmuyor.
    Bayraktar taktik sınıf bir İHA'dır, ANKA ise MALE sınıfı, TSK'nın bu türde ayrı ayrı İHA'ya ihtiyacı var. Yine şu an Anka'dan geliştirilen AKSUNGUR farklı, yine Baykar'ın geliştirdiği AKINCI İHA daha farklı sınıfta, farklı isterlere, özelliklere, yüklere sahip İHA'lar. Yine onlar da TSK envanterine girerken sizin gibi cahil tipler, ucuz haber sitelerindeki yalanlara inanıp, ortada bir sui-istimal arayacaksınız. Yapacak birşey yok malesef. saatlerce anlatsan boş sizin gibilere.
  • Bizim bu alanda gelişmemiz ilginç ve güzel. Demek ki yapılınca oluyormuş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Musty3535123 M kullanıcısına yanıt
    bulun bulun sürekli muhalefet olacak birşeyler bulun, size lazım olan heykel heykel heykel

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Musty3535123

    Bu mesaj silindi.
    Komik olmayin. Adamin tek sucu Erdogan'in damadi olmak mi ? Ne yapsin diplomasini mi yaksin?
  • Musty3535123 M kullanıcısına yanıt
    Ulan adam türünün en iyisi sayılacak Akıncı İHA'yı geliştiriyor. Türkiyenin ilk SİHA'sını sahaya sürüyor. Onun gece gündüz demeden siparişleri vaktinden önce yetiştirmesi sayesinde PKK sahada siliniyor. Hala çamur atıyorsunuz.

  • Omo covotosonon polonon yogonon copogo yorlo dogoil.
    (Ama civatasinin pulunun yağının çapacı yerli değil).

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Musty3535123

    Bu mesaj silindi.
    Çıldırın ;)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İHA = İnsansız Hava Aracı.
    DİHA = Dikey Hava Aracı.

  • Musty3535123 M kullanıcısına yanıt
    Tai'de ki durumdan haberiniz yok sanırım. Durum içler acısı. Çalışanlar, mühendisler salla başı al maaşı modunda. Bu sebeple muharip uçağının çok çok uzun yıllar piyasaya çıkacağını sanmıyorum. Yazık. Damat dediğiniz kişi bu ülkenin parlak bir girişimcisi. Kimi çalıştıracağını biliyor. Yandaş, dışdaş gibi garip söylemleri bırakıp olaya odaklanmamız gerek artık.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • MIT mezunu adama damatligi sayesinde yukseldi diyorlar
  • Yapar mı, yapar.
    Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dropzone

    bulun bulun sürekli muhalefet olacak birşeyler bulun, size lazım olan heykel heykel heykel
    80 seneyi geçti silueti dahi sizi korkutuyorsa bu bile heykellerin faydasını idrak edebilmek için yeterli
  • Hükümet düşmanlığı ne hale getirmiş insanları. Adam MİT de eğitim almış biri. Ülkede kaliteli işler yapıyor ama bizim derdimiz başka. Siyasetiniz yerin dibine batsın. Olaya odaklanın.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dropzone

    bulun bulun sürekli muhalefet olacak birşeyler bulun, size lazım olan heykel heykel heykel
    bu boş kafalar bu ülkede olduktan sonra bu ülkeden bi b.k olmaz. kardeşim baykar yapmasın mı diyorum ben ? üretim yapan herkes yapsın büyüsün, devletten destekte alsın ama herkes alsın, sadece yandaş almasın.

    TAI yi b.k götürüyor demişler, yaw adamlar yerli motor yaptı taktı ihalara, yurtdışından talep var, yurtdışından tai üretimi istiyor, bizimkiler ithal motorlu baykar satmaya çalışıyor; nedeni bu yandaş sadece o.

    at gözlüğüyle bakmayın olaylara, böyle cahil olmayın. hak eden hakettiğini alsın, büyüsün üretsin.

    özelleştirilen ttelekomun halini görüyoruz 2 gündür. adamlar parayı cukkalayıp kaçtılar, kim özelleştirdi bunu ? kim vericek hesabını ?

    elimizde 4g baz istasyonu var, bu bulunmaz nimet, üretmeyi başarmışız, neden hayla ithal kullanılıyor ? bunlara kafa yorun, iyi olan yürüsün, ona lafımız yok.

    ilk mesajımda yazdıklarım doğrudur, araştırın okuyun, şak şak yapıp geçmeyin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Musty3535123 -- 27 Eylül 2019; 12:21:38 >




  • Siçim yiklişiyir

  • Pistte sürünürcesine havalanmak için, üst hıza çıkarak göklere doğru havalanmanın ivmesini yakalayan hava araçlarından çok dikey inip kalkan ya da sağa sola kavisleyerek meyleder yatay seyir yapabilen uçan kuşa benzeyenden çok kendine özgün tasarımlarda uçan nesneler icat ederek geliştirmemiz gerekir.....Uçak gibi ağır ve fosil yakıt enerjilere bağlı ve giderek ağır masraflı hava araçlarının kullanılması bilhassa savunma ve uzay teknolojileri açısından sürdürülemez hâl almaktadır.....

    Örneğin, Türkiye gibi ekonomisi zaafiyette olan bir ülkenin savunması uzay çalışmalarında ağır,pahalı ve de uzun zaman alacak hava platformlarını geliştirmede bilinen klasik yolu izlerse, çıkılmaz darbogazlara girebilir....Şöyle İspanyol LHD sinden devşirme değilde bilâkis daha fiyakalı olan İtalyan geliştirilmiş LHD sini geliştirerek bir nevi amfibi özellikli gemiyi aynı zamanda bir hava üssü haline de getirebiliriz.Gemi üstünde ki seyrüsefer ve komuta,savunma,tarama/arama bloklarının kapladığı alanın genel alandan çıkarıldığında; 4750 metrekaredeki alanda ağır hava platformlarından farklı gelistirilmş daha küçük çok işlevli dikine kalkabilen seri, taşıdığı sılâhlar termobarik,lazer olan uçan nesnelerden en az 220adetten olmak üzere, düşmanın hava üstünlüğünü aynı zamanda çoklu algılama önlem ve imha şartlarında harp gücü yönünden üstün olmamızı sağlayacaktır.Halbuki, iş Şinok helikopterlerine ve F 35B dikine hava araçlarına kalsa geminin güvertesi sıkışık uygunsuz durum oluşturacaktı.......





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.