Şimdi Ara

Havadaki CO2’yi yakalamak için su yosunu kullanılan reaktör geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Alglerin (su yosunu) karbon hapsetme yeteneğini uzun bir süredir inceleyen bilim insanları, karbon emisyonlarının düşürülmesinde ve çevre dostu biyoyakıt üretiminde söz konusu bitkilerin elimizdeki en etkin çözüm yöntemlerinden biri olabileceğini düşünüyor. Fotosentez yoluyla CO2’yi, suyu ve güneş ışığını depolayan su bitkisi böylece enerji üretiyor. Aslında çoğalmak için üretilen bu enerji, bilim insanlarına göre biyoyakıt üretmek için dönüştürülme potansiyeline sahip.
     

    Bu konuda çalışmalarını sürdüren ABD merkezli Hypergiant Industries, alglerin karbon depolama özelliğinden istifade ettiği bir yöntem geliştirmiş. Kutu şeklinde bir makine üreten şirket, bu sayede yarım hektarlık bir alanda bulunan ağacın emebileceği kadar karbonun bu makinede depolanabileceğini iddia etmiş.

    Eos Bioreactor isimli makine, devasa bir su soğutma sistemine sahip bilgisayar kasasına benziyor. 90 x 90 x 210 cm ebatlarındaki reaktörü insanların yoğun olarak yaşadığı bölgelere yerleştirmeyi düşünen Hypergiant, bu sayede makinanın atmosferden yakaladığı ve ayırdığı CO2’yi biyoyakıta dönüştürmek suretiyle civarda bulunan binaların karbon ayak izini düşürmeyi planlıyor. 

    400 kat daha etkin 

    Söz konusu reaktörde CO2 depolama yetenekleri nedeniyle tercih edilen Klorella (tek hücreli yeşil tatlı su yosunu) adlı algin bir türü kullanılmış. Sürekli havanın pompalandığı bir su tankının içinde yaşayan bitki, aynı zamanda yapay ışığa maruz bırakılıyor. Bu sayede bitkinin enerji üretmesi için ihtiyaç duyduğu besinler de sağlanabiliyor.

    Hypergiant, bu haliyle kullanılan reaktörün CO2’yi rakip ağaçlara kıyasla tam 400 kat daha etkin olarak depoladığını belirtmiş. Şirket, bu farkın reaktörde kullanılan ve sistemin ışığı, ısıyı ve pH seviyelerini kontrol ederken faydalandığı makine öğrenmesi yazılımı sayesinde oluştuğunu ifade etmiş. 

    Eos Bioreactor'ın piyasaya sürülmesi kapsamında daha fazla açıklama yapmayı düşünen şirket yetkilileri, bu kapsamda 2020 yılını kendilerine hedef seçtiğini söylüyor.








  • Oxygen Not İnclueded daha nce yapmıştı bunu :)

  • Şimdi bir hükümet çıkıp araç sahiplerinin araç başına oluşturdukları yıllık x birim CO2 için bu sistemden kurma zorunluluğu getirse, bu sistemi de belli şirkete ihale ile lisanslasa ve hükümet ve ihaleyi alan manyak para kırsa, off diyorum.

  • Mükemmel.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • interwap kullanıcısına yanıt
    Araç ve yakıt alırken ötv filan verdikya daha ne :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kenbalx

    Araç ve yakıt alırken ötv filan verdikya daha ne :)
    Ürettiğin CO2'nin tekrar toplanması için ödüyorsun.
  • interwap kullanıcısına yanıt
    ötv nin maksatı zaten o. ÖTV Ecevit zamanında AB bin dayatmalarıyla çıkarken doğaya ve çevreye zararı olan şeylere ötv geldi. Yani devlet o parayla ağaç dikiyor sosyal sorumluluk projeleri yapıyor
  • Buna verilen parayla 10.000 tane fidan dikilir.
    Bu ağaçları, oksijen üretmek, erezyonu engellemek, doğadaki hayvanlara yuva olarak kullanmak, insanların piskolojisini düzeltmek için orman sefası sürmek, hertürlü ahşap üretim malzemesi olarak kullanmak ve ates enerjisine çevirerek ısı üretmek gibi aklıma gelmeyen daha birçok şeyde kullanilabilir. Yanı herşeyin orjinali ıyidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xDarkAngelx -- 21 Eylül 2019; 16:7:50 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Muhteşem bir proje. Bu paraya şehrin dışına binlerce ekilebilecek ağacın hesabını yapan akıl şehir içinde maruz kaldığımız pis havanın farkında değil sanırım. Ben hayatımda ilk defa Karadeniz yaylalarından birine çıktığım zaman 2 saat uykuyla 48 saate yakın gayet aktif kalabilmiştim. Bu süreçten sonra şehre inince resmen bayılarak uyumuştum. Vesselam aktif hayatımızda temiz havaya şehrin içinde ihtiyacımız var. Dışında da olursa arada bir gidip gelerek temiz bırakmak şartıyla psikolojik stabilitemizi de bir nokta da sağlayabiliriz. Her ikisi ayrı şeyler.

  • Gereksiz bir Proje. Ormana Kenevir ekin daha guzel temizler havayi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.