Şimdi Ara

31 ışık yılı uzaklıkta keşfedilen Süper-Dünya, yaşama elverişli olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
7.782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uluslararası astronomlardan oluşan bir grup bilim insanı, 31 ışık yılı uzaklıkta yeni bir süper-Dünya* keşfetti. Bugün konuyla ilgili bir açıklama yayınlanan astronom ekibi, keşfedilen yeni gezegenin yaşama elverişli olma olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyledi. GJ 357 d ismi verilen gezegen, NASA'nın TESS Uzay Teleskobu'yla keşfedildi.

    GJ 357 d gezegeninin, Dünya'nın yaklaşık iki katı oranında bir büyüklüğe ve altı katı oranında da bir kütleye sahip olduğu belirtiliyor. Astronomların yayınladığı makaleye göre GJ 357 d, host yıldızının yaşanılabilir bölge* sınırları içerisinde yer alıyor. Yani teorik anlamda gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunma ihtimali var.

    GJ 357 d, GJ 357 isimli kırmızı cüce türünde bir yıldızın yörüngesinde yer alıyor. Küçük boyutları ve düşük parlaklığıyla dikkat çeken GJ 357 yıldızı, Güneş'in yaklaşık üçte biri oranında bir büyüklüğe sahip. GJ 357'nin ayrıca Güneş'ten tam %40 daha soğuk olduğu belirtilmiş.

    GJ 357 sisteminde şu anda keşfedilen üç farklı gezegen var. NASA'nın hazırladığı temsili görsel:

    GJ 357, bizim Güneş'imize göre çok daha küçük, çok daha soğuk ve genel anlamıyla çok daha sakin bir yıldız. Ancak GJ 357 d gezegeni, yıldızına çok yakın bir konumda yer aldığı ihtiyaç duyduğu ısı ve enerjiyi rahatlıkla alabiliyor. Astronomlar ifadelerine göre GJ 357 ile GJ 357 d arasındaki uzaklık, Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığında sadece %20'si seviyesinde. GJ 357 d gezegeninin yıldızı etrafındaki bir tam turu da 55,7 günde tamamlanıyor.

    Konuyla ilgili konuşan araştırma lideri Lisa Kaltenegger,"Gerçekten de çok heyecan verici bir keşif oldu. GJ 357 d gezegeni ile ilk kez Dünya'ya yakın bir konumda yer alan ve host yıldızının yaşanılabilir bölge sınırlarında bulunan bir süper-Dünya keşfettik." ifadelerini kullandı.

    Bilim insanları önümüzdeki dönemlerde GJ 357 d'yi daha detaylı bir şekilde incelemeye çalışacak. Gezegenin atmosferik yapısı veya yüzey suları gibi konularda şu an için pek bir bilgiye sahip değiliz. Bildiğiniz gibi oksijen ve su yaşamın olmazsa olmazları. Konuyla ilgili Lisa Kaltenegger, GJ 357 d'nin bir atmosfere sahip olması durumunda çok büyük bir ihtimalle yaşama elverişli olacağını söyledi.

    31 Temmuz'da Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.


    *Süper-Dünya (veya Dev Dünya), kütleleri Dünya'dan fazla, ancak bir gaz devinden küçük olan ötegezegenler için kullanılan bir terimdir. Süper-Dünyalar gaz veya kayalık gezegenler olabilir. Örneğin haberde bahsi geçen GJ 357 d gezegeni kayalık bir süper-Dünya.

    *Astronomide bolca duyduğumuz "yaşanılabilir bölge" ifadesi bir yıldızın, yörüngesindeki bir gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulundurmasına olanak tanıdığı alan veya uzaklık anlamına geliyor. Örneğin bir yıldız ne kadar büyük veya ne kadar küçük olursa bu yıldızın yaşanılabilir bölgesi de ona göre yıldıza yakın veya uzak oluyor.

    TESS, nasıl gezegen avlıyor?


    Güneş Sistemi dışındaki ötegezegenler araştırılırken genellikle bu gezegenlerin yıldızları incelenir. Yıldızların yörüngelerindeki gezegenler dönerken yıldızın önüne geçer ve Dünya'ya ulaşan ışığı da engeller. Astronomlar da bu küçük karartıları analiz ederek gezegenlerin büyüklüğü ve yıldızına olan uzaklığı gibi birçok bilgiye ulaşabiliyor. NASA'nın 25 Temmuz'da gezegen avına başlayan TESS uydusu da işte tam olarak bu teknikten yararlanarak çalışıyor.

    Gökyüzünü 26 farklı bölüme ayırarak gözlem gerçekleştiren TESS her bir bölümü en az 27 gün boyunca inceliyor. NASA araştırmacılarının ifadelerine göre dev teleskop sadece iki yıl içerisinde tam 200.000 farklı yıldızı inceleyecek ve binlerce yeni gezegeni de ilk kez keşfedecek.

    Uzay ajansının bir önceki gezegen avcısı olan Kepler toplamda 2662 ötegezegen keşfetmişti. Bu rakam şu anda bilinen ötegezegen sayısının yaklaşık %70'ine karşılık geliyor. Yani Kepler'in, tek başına ötegezegen keşif tarihini değiştirdiği söylenebilir. Ancak NASA, TESS'in bu konuda bir adım ileriye gideceğini ve toplam ötegezegen keşfi konusunda Kepler'i dahi geride bırakacağını tahmin ediyor. 







  • hocam sakız çiğnemek orucu bozar mı.

  • Tamam gezegeni buldular da daha Mars'ı adam akıllı inceleyemediler. Buna sıra gelene kadar ömrümüz yeter mi bilemiyorum.
  • Tamam buldunuz ne oldu?

  • Dunya duz evrim gercek

  • Günümüzde henüz keşfedilmemiş ve belki CERN deneylerinde atılan adımlar sayesinde keşfedilecek ve uzay araçlarımızı ışık hızına yakın hızlarda yolculuk edebilmesine olanak tanıyacak bir maddenin keşfini heyecanla bekliyoruz. Tabi ömrümüz buna yetmeyebilir.

  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    Bak bunun cevabını 1976 yılında vermişler.http://isamveri.org/pdfdrg/D00033/1976_c15/1976_c15_4/1976_c15_4_AYDINAA.pdf

    Bu kitap da 90 yılından beri internette. Tekrar tekrar bu soruyu sormayın artık.

  • hanahmet H kullanıcısına yanıt
    hocam ironi yapıyorum. Demek istediğim millet nelerle ilgilenirken biz hala nelerle meşgul oluyoruz.
  • yeni bir başlangıç yapabiliriz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sayı tehlikeli birsey cıkmasın :)

  • İlginç olan durum, gezegene ulaşım sağlayacak teknolojimiz ne yazık ki yok. Komplo teorilerini baz alarak var olduğunu kabul edelim. Yıldızı etrafında yaşanabilir alanda bulunan bir gezegende canlı olma olasılığı oldukça yüksek bir durum ki ayrıca gelişmiş bir medeniyete de ev sahipliği yapıyor olma şansıda mevcut. Kolonileştirmeye giderken bu denli bir sürpriz ile karşılaşmak insanlık açısından pek iç açıcı olmaz. :)

  • Başka bir dünyaya gitme diye düşünmeden önce canımız ciğerimiz dünyaya gözümüz gibi baksak Başkasına gerek olmadığını anlasak ne güzel olacak

  • İronini islam dini üzerinden alaycı bi tavırla yapma. Mazallah seni gavur sanarlar. Hem unutma ki yeni yeni insanlar doğup büyüyor, ve böyle sorular her zaman sorulur ver sorulmuştur da...

  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    Millet nelerle ilgilenirken sizin beyninizde sadece 1-İslam'la uğraşmak, alay etmek ve aşağılamak ve 2- seks var

    Habere gelince
    Doymak bilmeyen aç gözlü kapitalistler dünyayı sömürdüğü yetmiyormuş gibi şimdi de bu güzel gezegeni sömürmeyi düşünüyorlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Statistik -- 2 Ağustos 2019; 8:38:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gezegenin kütlesi dünyanın altı katı bu da demek oluyor ki yer çekimi dünyadan kat ve kat fazla öyle bir gezegende kemiklerimiz kırılır bir metreden düşmek bile bizim için ölümcül olur olası canlılar küçük boylu ve çok sağlam bir kas ve kemik yapısına sahip olurlar

  • Hadi be arkadaşlar lütfen yaşanabilir bir gezegen olsunda şu dünyadan artık gidelim. Belki orda emekli de olurum. Ben bir EYT liyim de o yüzden şey ettiydim di. ??

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Statistik

    Millet nelerle ilgilenirken sizin beyninizde sadece 1-İslam'la uğraşmak, alay etmek ve aşağılamak ve 2- seks var

    Habere gelince
    Doymak bilmeyen aç gözlü kapitalistler dünyayı sömürdüğü yetmiyormuş gibi şimdi de bu güzel gezegeni sömürmeyi düşünüyorlar
    İslamla uğraşan dış mihrakların adamıdır. gerçi böyle birşey olsaydı Kuran bunu yazardı. Yazmıyorsa gezegen yoktur. Sen kafanı yorma aç oku hepsi orada yazıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sturmgewehr44 -- 2 Ağustos 2019; 10:34:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IceRulez

    hocam sakız çiğnemek orucu bozar mı.
    Bozmaz
  • oraya gidene kadar oranın kıyameti çoktan kopmuş olacak !

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.