Şimdi Ara

Dünya'nın yakınından geçen dev asteroit, astronomları endişelendirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
3.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Yaklaşık 100 metre genişliğinde olduğu tahmin edilen dev bir göktaşı, geçtiğimiz hafta Dünya'nın yakınlarından geçti. Konuyla ilgili Washington Post'a açıklamalar yapan astronom Alan Duffy, 2019 OK ismi verilen göktaşının "rahatsızlık verici düzeyde" yakın bir konumdan geçiş yaptığını ve astronomlar olarak gelecek asteroit tehditleri konusunda büyük endişe duyduklarını ifade etti.



    NASA tarafından yapılan açıklamalara göre 2019 OK asteroiti, 25 Temmuz tarihinde Yeryüzü'ne 73 bin kilometre kadar yaklaşmış. Yani Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığının yaklaşık beşte biri seviyesinde bir uzaklıktan bahsediyoruz. 2019 OK'nin 57 metre ila 130 metre arasında bir genişliğe sahip olduğu tahmin ediliyor.



    Brezilyalı ve ABD'li astronomlar 2019 OK'yi yakın geçişten sadece birkaç gün önce keşfetmişlerdi. Göktaşının 73 bin kilometre kadar yaklaşacağını ise son birkaç saate kadar kimse tahmin edemedi. Astronomlara göre bu durum, Dünya'nın potansiyel bir asteroit tehditi karşısında ne kadar savunmasız olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyor.



    2019 OK'nin yörüngesini gösteren simülasyon:








    Washington Post'a konuşan Alan Duffy,"Bu bir Hollywood filmi değil. Tamamıyla gerçek ve şu anda var olan bir tehditten bahsediyoruz. 2019 OK büyüklüğünde bir asteroitin Dünya'ya çarpması dev bir nükleer bombanın patlamasıyla eşdeğer bir felakete yol açar. Bu seviyedeki bir patlama bir şehri yok edebilir." ifadelerini kullandı.



    2013 yılında sadece 20 metre genişliğinde bir göktaşı Rusya'nın Çelyabinsk şehrinin gökyüzünde patlamıştı. Dev patlama yoğun şok dalgaları ortaya çıkardı. Bunun etkisiyle binlerce evin çatıları yıkılmış, pencereleri paramparça olmuş ve yaklaşık 1200 kişi de yaralanmıştı.



    Potansiyel bir asteroit tehditi için ne kadar hazırlıklıyız?




    NASA'nın ifadelerine göre şu anda 19.000'i aşkın Dünya'ya Yakın Cisim (Near Earth Objects) bulunuyor. Bunlardan yaklaşık iki bin tanesi Dünya için potansiyel bir tehlike olarak değerlendiriliyor. Buradaki ilginç nokta ise Dünya'ya Yakın Cisimler'in sayısının her geçen yıl önemli ölçüde artması. NASA, her yıl yaklaşık 1500 yeni DYC'nin keşfedildiğini söylüyor. Yani astronomların henüz keşfetmediği, ancak Dünya'ya çok yakın yörüngelerde yer alan küçük veya büyük binlerce asteroit var.



    Peki durum böyleyken şu anda bir asteroit çarpışmasını önceden tahmin etme ve önlem alma ihtimalimiz tam olarak var mı? Geçtiğimiz yıllarda konuyla ilgili konuşan NASA araştırmacıları,"Büyük asteroitler de dahil olmak üzere DYC'lerin önemli bir çoğunluğunu hala keşfedebilmiş değiliz. Yani dev bir gökcismi Dünya'ya çarpacak olsa büyük bir ihtimalle hiçbir uzay ajansı bizi önceden uyaramayacak. Çünkü çarpışma anına kadar öyle bir göktaşının varlığından bile haberdar olmayacağız." ifadelerini kullandı.



    Gökbilimcilerin bu konuyla ilgili çözüm önerilerinden birisi ise tamamıyla DYC keşfetme amacıyla tasarlanmış dev bir teleskobun uzaya fırlatılması. Yeterli ödeneğin sağlanması halinde söz konusu teleskobun kısa sürede geliştirilebileceği ve göreve başlayabileceği belirtiliyor. Dünya için potansiyel tehlike oluşturabilecek göktaşları bu şekilde önceden keşfedilebilecek ve ardından gerekli görülmesi halinde savunma sistemleri harekete geçirilecek.

     




  • Bizde S-400 var. Tayyarenin tepesine koyar gerekirse menzile sokar yok ederiz. Ahem öhöm...

  • ok ucu kadar meteor'un verdiği hasar inanılmazken. 57-130 metre genişliğindeki meteor çarpsa dünyaya herhalde dünyanın yarısı yokolurdu...

  • simülasyon çok fena ya. dibinden geçmiş dünyanın. ay'a da çarpabilirmiş yani ama tam ters taraftayken yakalanmış. bir de yörüngesi niye öyle o taşın? öyle yörünge mi olur güneşi daha yakın turluyor ondan uzaklaştıkça da daha uzun mesafede geri dönmeye başlıyor. bence en tehlikelisi güneş. etki = tepki olayı da 8 dakika.
  • ahmet kontuy kullanıcısına yanıt
    Şimdiye kadar başka etkileyen faktör olmadıysa yörüngenin öyle olması normal, sonuçta güneş sisteminin bir parçası değil, uzayda başı boş dolaşırken Güneş'in etkisiyle dairesel bir hareket çizmeye başlıyor ama yörünge çapına göre hızı çok fazla olduğu için düzgün yörünge hemen oluşmuyor.
    Similasyon bence eksik. Dünya'nın o kadar yakınından geçiyorken yörüngesinin değişmemesi pek mantıklı gelmedi.
    Uzman arkadaşlar daha açıklayıcı bilgiler paylaşabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne kadar savunmasız ve biçare olduğumuzu Bi daha anladık

  • aslında yaşam çok kırılgan

  • Bu asteroitler de sürekli fake atıyorlar😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Siradan vatandaslar da rahatsiz oldu :/ . Bir bu eksikti :/

  • Beckonn B kullanıcısına yanıt
    Biyolojimiz de öyle. Etten kemikten ve kolayca ölebilen canlılarız maalesef.

  • blackzeros B kullanıcısına yanıt
    Meteor düşme çekimleri doğru ama en sonda taze meteor krateri gibi gösterilen yer meteor krateri değil, Turkmenistan'da Karakum Çölü'nde 40 yılı aşkın süredir yanan Darvaza çukuru (Cehenmem Kapısı), yanma sebebi ise doğalgaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hızı yüksekse Dünyanın çekiminden o kadar etkilenmeyebilir.

  • dünyaya bir kalkan gerekiyor. bu taş bir meteor yağmuru olsaydı, hepimiz yok olmuştuk. bu taşın çok çok daha büyüklerinin yağmur gibi yağdığını düşünün hatta dünyanın yüz katı bin katı büyüklüğünde gezegen yağmurunun bize doğru yaklaşmakta olduğunu düşünün. insanoğlu ne yapabilirdi, hiç bir şey.

  • Çarpmaz bize, daha yaşar Dünya.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Allah gözdağı verdi. Allah göz dağı verdi. Müslüman olun, domuz yemeyin, namaz kılın. Yoksa çarparım ha diyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Astronomlar dışında kimsenin bi tarafında değil :D

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • IceRulez kullanıcısına yanıt
    O kadar da degil. Zaten surekli ufak meteor dusuyor ama atmosferde kaybolup gidiyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dünyanın arka tarafına geçeriz ...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Uydularımızı geliştirmemiz lazım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.