Şimdi Ara

Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
2.115
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    3. jenerasyon PCIe NVMe SSD’ler uzun bir süredir bant genişliğinin limitlerine takılıyorlardı. En performanslısı diyebileceğimiz NVMe SSD’ler okumada yazmada 3500MB/saniye civarlarında seyrediyordu. 4. jenerasyonla bant genişliği ikiye katlanınca Corsair MP600 gibi bu standardı destekleyen NVMe SSD’ler, misal veriyorum 3. jenerasyon destekli Corsair MP510 gibi NVMe SSD’lerin hızını özelliklede okumada neredeyse ikiye katladılar.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    Corsair MP600 satışa çıktığında kutusu böyle olmayacak, bu AMD’nin sağladığı bir test ekipmanı olduğu için kutusu böyle. Ama nedir, orijinalinin kutusundan da bu yapılı pasif soğutucu ve aradaki iletimi sağlayacak termal pad çıkıyor, ürün 5 yıl garantili.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi'

    M.2 2280 formunda, siyah PCB’li bir SSD. Üzerinde MP600 yazılı bir etiketi var, termal bir etkisi yok bu etiketin. Ne yapıyorsunuz, isterseniz etiketi çıkarıp beraberinde gelen pasif soğutucusuyla, isterseniz anakartınızdaki soğutucuyla veyahut 3. parti başka bir aktif soğutucuyla mesela kullanabiliyorsunuz bu SSD’yi.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi'

    Elimizdeki MP600’ün 2TB’lık olanı, iki yüzünde de NAND’ler mevcut. Boştayken 1.1W, yük altındayken ortalama 6.5W tüketiyor. Bir önceki nesil yine yüksek performans sınıfı Samsung 970 EVO ortalama 5W tüketiyor. Benim kendi sistemimde kullanmayı tercih ettiğim, yaklaşık 3 yıldır da kullandığım 512GB’lık OCZ RD400 mesela 6W tüketiyor, kısacası sunduğu hıza göre ortalama tüketimi gayet normal, dizüstülerde de kullanılabilir.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    MP 600 şu an için sadece 1TB ve 2TB seçeneğiyle geliyor, tahminimce 512GB olanını da ilerleyen zamanlarda görürüz. Üzerinde Phison PS5016-E16 kontrolcüsü bulunuyor. 16nm mimarili bu kontrolcü daha önce de gördüğümüz LDPC ECC motoru, yani düşük yoğunluk parite hata kontrol motoruyla geliyor ama bunun farkı 4. nesil olması, kod bazında geliştirmelerle benzer NAND’ler ile daha yüksek terabayt yazım ömrü vaadediyor. Kontrolcüye SK Hynix’in 8GB DDR4 devasa bir DRAM’i eşlik etmiş, önceki nesil yine 2TB NVMe SSD’lerde çoğu zaman 1GB’lık DRAM’ler görüyordu, burada da zincirler kırılmış.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    SSD’nin en önemli parçası, kullanılan NAND’ler. Açıkçası ben de MP600 serisinde MLC, yani hücre başına 2 bit depolanan, teorik olarak daha kaliteli NAND’lerden kullanıldığını düşünmüştüm ama 3D TLC NAND’lerin kullanıldığını görüyoruz. Çoğu NVMe SSD’de TLC NAND kullanılıyor artık. MP600’ün 1TB’lığı için 1800TBW, 2TB’lığı için 3600TBW yazım ömrü biçilmiş. Misal veriyorum Samsung 970 EVO’nun 1TB’lığı için yazım ömrü 600TBW, yani işin özeti şu, TLC olduklarına bakmayın, yazılım motorlarındaki geliştirmeler sayesinde yeni nesilde benzer yongalar kullanılmasına rağmen ömürleri ciddi arttı.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    MTBF, yani tahmini hata verme aralığı için 1.7 milyon saat denmiş. Yazım ömrü konusuna gelecek olursak, 2TB’lığı için 3600TBW dedik ama bu 3600TB yazınca tak bozulacak demek değil, şanslıysanız bu değeri ikiye, üçe hatta daha fazlasına bile katlayabilirsiniz. 

    Sıralı 4.950MB/saniye okuma ve 4.250MB/saniyeye yazma hızı, okuma için 680 bin IOPS, yazma için 600 bin IOPS, kağıt üstü veriler bu şekilde. Şimdi sıra geldi pratikte görebildiğimiz hızlara.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    Crystaldiskmark. Sıralıda 5GB/saniye okuma ve yazmada 4.2GB/saniye. PCI-e 4.0, NVMe SSD’ler için gerçekten farklı bir dönemin kapılarını araladı. Lakin şunu da belirtmek lazım, sıralıda önceki nesile göre neredeyse iki kat performans artışı var ama günlük deneyimi birebir etkileyen 4K, küçük parçacık testindeki fark PCI-e 3.0 standardındaki NVMe SSD’lere göre ortalama %40-%50 civarlarında. 

    Anvil’s Storage Utilities. Okuma ve yazma testindeki hıza bakarsanız sonuçlar aynı, burada test yazılımının sınırlarına ulaşmış oluyoruz. Dolayısıyla pek doğru bir ölçüt değil ama alınan toplam skoru kendi SSD’nizle, diğer SSD’lerle karşılaştırmak için kullanabilirsiniz.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi'
     
    ATTO Disk Benchmark. Burada da çoğu PCI-e 3.0 standardı NVMe SSD’den özellikle 4KB’a kadar olan testlerde yarı yarıya daha başarılı Corsair MP600.

    AS SSD Benchmark. Okuma ve yazmada skorlar gayet iyi ama gecikme süreleri aslında önceki nesil, benzer segmentte sayılabilecek NVMe SSD’lerin gerisinde kalmış lakin toplamda oluşan skor yarı yarıya daha başarılı.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    Sentetik testleri bir kenara bırakalım, pratikte neler sunuyor peki? Açıkçası Corsair MP600’ün yazma hızına, okuma hızına erişebilecek ikinci bir SSD’im yok, dolayısıyla 2800MB/saniye okuma, 1400MB/saniye yazma yapabilen bir SSD ile test ettim, 1GB/saniye ile, uzun aktarımlarda da bir yavaşlama olmadan aktarım yapabildim ama dediğim gibi, test için MP600 kadar hızlı bir SSD’ye daha ihtiyacım var ve aslında sizin de var.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    Nasıl yani diyeceksiniz, şöyle açıklayayım. MP600’ü aldınız diyelim, taşınabilir bir diskten dosya atacaksınız, MP600’ün tam potansiyelinden faydalanabilmek için o cihazın da MP600 kadar hızlı olması gerek aslında. Ağdan dosya çekeceksiniz veya paylaşacaksınız, çoğu anakart 1Gbit ethernet kartıyla geliyor ama 10Gbit bir kart da aldınız diyelim, yine de tam anlamıyla değil, bir kısmından faydalanırsınız. Örnekler çoğaltılabilir ama işin özeti şu, tek başına MP600 çok çok hızlı, tamam ama tam potansiyelinden faydalanabilmek için kaynağın da hedefin de benzer hızlarda olması gerek.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    Isınma konusunda şüpheliydim, hızlar böyle olunca beklentim ciddi ısınacağı şeklindeydi, içinden pasif soğutucu çıkması da en önemli işaretlerden biriydi. MP600’ün yarı hızındaki, şahsen kullandığım NVMe SSD bile sentetik testlerde hızlıca 70 derece sularına çıkıp hız düşüyor sonuçta ama beni şaşırtmayı başardı. X570 tabanlı Asus ROG Crosshair Hero anakart üzerindeki pasif soğutucuyla test ettim ben, anakartların üzerindekilerden kutusundan çıkan soğutucuyu kullanmaya fırsat kalmayacaktır diye düşünüyorum. MP600, 57 derecenin üzerine çıkmadı ki 57 derecedeyken hız düşmüyor zaten, termal açıdan şaşırtan bir mutluluk oldu açıkçası.
     
    Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi' 

    Corsair MP600. PCI-e 4.0 standardı sadece MP600 için değil, standardı destekleyen tüm SSD’ler için zincir kıran bir yenilik oldu, yeni çıtalar getirmiş oldu. MP600 hızıyla performansıyla uçuk bir SSD, gündelik kullanıcılar için çok fazla, benim gibi içerik üretenler için fazla, AI, makine öğrenmesi, SQL sunucuları, kurumsal odaklı olmadığı için PLP desteği yok ama sunduğu hızlardan yola çıkarsak böyle kurumsal ihtiyaçlara bile cevap verebilecek türden bir SSD bu. Ama nedir, hiçbir şeyden, hiçbir masrafdan kaçınmadığınız bir sistem toplayacaksanız, PCI-e 4.0 destekli bir anakartım da olacak, bana tüketici sınıfında paranın alabileceği, bu videonun çekildiği tarih itibarıyla en hızlı SSD’lerden birini ver dediğinizde, işte o zaman Corsair MP600 parlayan seçeneklerden biri.
     
     
     







  • Günlük kullanım için tamamen gereksiz.Süper bilgisayarlar için ve profesyonel içerik üreticiler için düşünülebilir.Yeni çıkan birçok ürün ihtiyaç olmadığı halde bu tür haberler sayesinde insanlara empoze ediliyor.Sırf bu ssd'nin uyumlu olduğu bir sistem kurmaya niyetlensek maliyeti ne olur acaba?

  • Kendi soğutucuylada bir sıcaklık testi yapsaydınız fena olmazdı.İnceleme için teşekkürler

  • Burak can dostum güzel insan bu ürünü Erdi incelemişti neden tekrar sen inceleme gereği duydun baştan sona izledim farklı bir şey söyleyecek misin diye aynı şeyleri söyledin aynı konu AMD Ryzen 9 3900x işlemcide de oldu loop a düştünüz

  • Görünüşe göre bu Corsair SSD'de Gigabyte gibi phison referans pcb'si var.Nandlarıda birebir aynı.
    Toshiba yapmış ellerine tutuşturmuş gibi duruyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Executor Arhentir -- 25 Temmuz 2019; 18:34:26 >
  • jahoon kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,


    Erdi Özüağ'ın videosu "ilk bakış" videosuydu. Dolayısıyla içerisinde misal veriyorum Crystaldiskmark için sunulan resmi veriler vardı, bir sisteme takılıp alınmış sonuçlar değildi.


    Benim hazırladığım ise inceleme videosu, aslına bakarsanız bambaşka videolar. Kendi test sistemime takıp Crystaldiskmark, Anvil's Storage Utilities, Atto Disk Benchmark, AS SSD Benchmark gibi sentetik testler uyguladım, 512bayt testlerine kadar inip PCI-e 3.0 NVMe SSD'lere göre yüzdelerle avantajını dile getirdim, aslında tuhaf bir şekilde önceki nesile göre gecikme süresinde geride kaldığını gördüm ve aktardım, gerçek dünya testi yapıp ulaştığı maksimum sıcaklığa değindim ve bunun okuma/yazma hızlarına zeval verip vermediğini birebir gösterdim gibi ve gibi, daha birçok detaya da değindim. Mesela kullanılan önbellek miktarı da çok önemli, bu SSD'de 8GB olduğunu özellikle belirttim, bir önceki nesilde bu rakamın 1GB ile sınırlı olduğu gibi gibi.


    Hem videolu hem yazılı bir inceleme, bu detayları kaçırmanıza şaşırdım doğrusu :O



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi burakesan -- 24 Temmuz 2019; 23:37:44 >




  • aynı seviyedeki asus aynı hızlarda ve corsair 3200 tb ömrü varken asus'un 3600 tb :)
    benim tercihim asus olacaktır çünkü fiyatlar aynı

  • Tamda bir kaç gündür bu ürünün araştırmasını yapıyordum. 1tb 970Evo+ alıp raid tamamlamak ile bunun arasında kaldım. Direk bunu aldım. Benim için geç bir inceleme oldu Burakjığım (=

    Dolar üzerinden daha ucuza alınıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şahsi görüşüm olmamış. nvme x3 için bile teorikte ulaşılan o/y hızlarının, pratikte ne kadar verimle kullanılabildiği tartışılırken salt daha yüksek o/y performansı öncelik olamaz. Zaten en önemli kriterlerden bi tanesi gecikme süreleri. Örnek vermek gerekirse PC'nin genel ram'leri sırf bu yüzden daha değerli diyebiliriz. Yani sistemin toplam performansına en büyük katkıyı sağlayan parametrelerden bir tanesi gecikme süresi. Win sürekli arka planda kurulu olduğu diskle bi nevi değiş tokuş içerisindedir. Tabi bunun büyük bir çoğunluğunu arka planda çalışan gerekli gereksiz programlar, hizmetler vs.. yapar. üstüne birde bizim işlemlerimiz de var. tabi bunların gerçekte ne kadar etkileyip etkilemediği de tartışma konusu. Diğerleri de 4kib gibi küçük ve yoğun dosyaların aktarımı mevzusu. Geriye de bir şey kalmıyor.
  • RAMDİSK yaratıp hızı tam olarak görebilirdik aslında ne dersin

  • 1 gb/s 2 tb m2 ssd 1000 lira olsun ona bile raziyim
    5 gb/s ev kullanicisi icin cok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim merak ettiğim m2 pci3.0 bağlanan ssdleri pci4.0 bağladığımızda ssd performansı artıyor mu? Sata2nin sınırlaması gibi düşünün.Sata3 bağladığın anda ssd direk 520mb okumalara çıkıyor.
  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    ASUS, SSD üretiyor da bizim mi haberimiz yok? Hadi onu geçtim Corsair 2 TB MP600'ün hata öncesi yazma ömrü zaten 3600 TB.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vay be ilk harddisk'im 4.3GB idi. Saniyede ne kadar okuduğu hiç hatırlamıyorum muhtemelen bunu ölçen yazılımlarda yoktu o zamanlar. SATA bile yoktu...

    Şimdi saniyede 5GB okuyanları var. Ha bana 500MB okuyanıda fazla fazla yetiyor şuan o da ayrı.

  • Corsair kılıçları çekti! 'Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi'

  • Sabrent 1TB Rocket NVMe 4.0 Gen4 PCIe M.2 Internal SSD Extreme Performance Solid State Drive (SB-ROCKET-NVMe4-1TB)

    Bunu da test edersiniz belki 199$ şuan +

  • Merhaba güzel bir inceleme fakat bu tip ürünlerin incelemesinde diskten değil ramdisk üzerinden kopyalama yaparsan ekipmanın asıl hızı ortaya çıkacaktır.

  • Video incelemeyi ayrıca metin olarak da yayınlamanız hoş olmuş.

  • RAM disk ile bunun 10x hızında uçuyoruz :D

  • Yazılımlar ve diğer donanımlar, bu kadar hızlı kayıt ortamlarına ne kadar uyum sağlayacak? Mesela cpu, gpu hızlarının, bu kayıt ortamına verdiği tepkiler nasıl?

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.