Şimdi Ara

Vejetaryen, vegan diyet ile tip 2 diyabet ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Vejetaryen, vegan diyet ile tip 2 diyabet ilişkisi
     
    Harvard T.H. Chan School of Public Health kurumu araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre sebze ağırlıklı diyet, tip 2 diyabet riskini anlamlı bir derece azaltmakla birlikte her tür vejetaryen diyetin bu azalmayı sağlamadığı düşünülüyor.

    Sebze temelli diyetler son dönemlerde oldukça popüler olmasına rağmen vejetaryen diyetler, besin içerikleri, miktarları ve tüketim koşulları bakımından farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle araştırmacılar, konuyu mercek altına aldı.

    Araştırma için sayısı 300.000'i aşan kişiden oluşan, 9 farklı araştırma meta-analiz yöntemiyle incelendi. Meta-analiz sonucunda, sebze temelli diyetin diyabet riskini azalttığı lakin her tarz vejetaryen diyetin bu azalmaya katkıda bulunmadığı belirlendi.

    Vegan diyet, vejetaryen diyete oranla diyabet riskini daha fazla azaltıyor

    Vejetaryen, vegan diyet ile tip 2 diyabet ilişkisi 

    Sebze, meyve, tam tahıl, bakliyat ve kuruyemiş ağrılıklı vegan eğilimli diyetin; şeker, işlenmiş un ve işlenmiş yiyecek içeren vejetaryen beslenme düzenine göre, diyabet riskini daha fazla azalttığı tespit edildi. Ayrıca sağlıklı sebze temelli diyet uygulayan kişilerin, sağlıksız bitki temelli diyet uygulayan kişilere oranla diyabet riskinin %23 daha az olduğu belirlendi.

    Sebze temelli beslenme düzeninin yararlarının; et ve hayvansal ürün tüketiminin azalmasından, lif yönünden zengin beslenme düzeninden, obeziteden korunmadan, düşük kilodan ve bu faktörlerin kombinasyonundan dolayı oluştuğu düşünülüyor.

    Ayrıca Bkz.2 milyon yıl önceki gen mutasyonu; kalp hastalıklarımızın temelini oluşturuyor

    Yapılan araştırmayla birlikte, araştırmaların çoğu düşük kalorili ve ketojenik diyetlere odaklanmış durumda. Yeni meta-analiz beslenme düzeninin kişinin sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymakla birlikte, sadece kırmızı etin miktarının azaltılmasının, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yetmediğini de gözler önüne seriyor.

    Araştırma JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlandı.



  • Acaba sadece bi korelasyon mu var yoksa nedensellik mi Belki de vegan/ vejetaryen beslenenler genellikle sağlıklarına daha fazla dikkat eden insanlar olduklarından böyle bi sonuç çıkmıştır. Belki de beslenme alışkanlıkları farklı olduğundan aldıkları ortalama kalori arasında da fark vardır. Göz önünde bulundurulması gereken bi çok faktör var. Bi okumak lazım
  • Saygın dergilerde yayınlanmış ilginç makaleleri burada görmek güzel oluyor. Devamını bekleriz.

  • Acaba sadece bi korelasyon mu var yoksa nedensellik mi Belki de vegan/ vejetaryen beslenenler genellikle sağlıklarına daha fazla dikkat eden insanlar olduklarından böyle bi sonuç çıkmıştır. Belki de beslenme alışkanlıkları farklı olduğundan aldıkları ortalama kalori arasında da fark vardır. Göz önünde bulundurulması gereken bi çok faktör var. Bi okumak lazım
  • beklenecek sonuc. meyve tahil ve bakliyatlarda seker iceriyor ama lif posa oranlari daha fazla, sindirimleri daha uzun surdugu icin seker kana daha yavas karisiyor.

  • Bu tip popüler makalelerde okudugunuz % artislar azalislar riskler, net degil bagil olarak belirtilir. Yani net risk %1 den %1,23 e cikar ve bu aslinda risk farki yok demektir ve albenisi yoktur. Bu yüzden "relative risk increase 23%" yazarak dikkatsiz okuyuculari yalan söylemeden aldatirlar.

    Arastirmaya dahil edilen 300.000 kisi de aslinda, 300.000 kisini son 5 yilda ne yedin, ne yemedin, gibi sorulara cevap verdigi anketlerden olusur. Veriler genellikle alkol-sigara kullanimi, egitim seviyesi, vücut-kitle endeksi verileri göz önünde bulundurmadan analiz edilir. Cünkü bunlar göz önunde bulundurulduklarinda diger tüm etkileri perdelerler ve beslenmenin etkisi fark yaratmaz. Ortaya hicbir ise yaramayan arastirmalar cikar.

    Isin gercegi son 70 yildir insanlar zaten %80 bitki kaynakli besleniyorlar. Bu miktarin %95i bugday+misir+pirinc+patates = seker. Sonuc ortada.

  • Güzel düşünmüşsün, araştırmak lazım.
  • Sizler için Mealdoc adında yapay zekâ destekli bir sağlıklı beslenme uygulaması geliştirdik. Diyetisyen desteği ile ketojenik diyet gibi birçok diyeti yorulmadan yapabilmeniz için beslenme tercihleriniz ve vücut ölçülerinize göre beslenme planları oluşturuyoruz. Platformdaki onlarca vejetaryen diyetten de faydalanabilirsiniz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.