ben elektroniğe amatör olarak ilgi duyuyorum. Seneye öss ye gireceğim. Mühendislik Fakultelerinden birini tercih etmek istiyorum (tabi ki teknik bir üniversiteden odtü , itü gibi)
Makine yada elektrik-elektronik mühendisliği düşünüyorum ama Fizikte elektrik başarım mekaniğe göre çok daha iyi. O yüzden makine de zorlanırım gibi geliyor. elektronik daha cazip geliyor bana.
Ve başka bir sorum (konu dışı ama) endüstri mühendisliği ne iştir? ne iş yapar? herkes olmak istiyor çevremde ama ne yaptığını bilen yok..
bence hangi iş hobilerine yakınsa onu seçmelisin bu şekilde yaptığın işi istekli yaparsın ve başarıyı yakalarsın. endüstri bana göre; mekatronik=eletronik + makina ise endüstride= makina+işletmedir. yanlışmıyım
evet puanları yüksek ama hedefleri saptayıp ona göre çalışma taraftarıyım puandan önce ne istediğim önemli. inkar edemem uçuk puanlar var mesela ODTU elektronik ilk 1000den öğreni alıyor
evet elektroniği seviyorum yalan yok. hatta ilkokuldayken (gerçi çok basit bir örnek olacak ama) küçük motorlarla kumandalı araba yapmıştım çokokrem kutusuna )
gerçi o günden bu güne çok şey değişti ama işte mesleğin iyi ve kötü yanlarını araştırıyorum
makine yerine elektronik daha cazip geliyor bana. işi sevme konusunda şüphem yok. çalışmayı da bir şekilde yapmam gerekecek zaten. o kadar bölüme girip çalışmamam aptallık olur
bilgisayar ve elektronik hobilerim diyebilirim. ama bilgisayar mühendisliği düşünmüyorum. bilgisayar bir hobi olarak kalsın mesleğim elektronik olsun diyorum
bu meslekte olan yada bilgisi olan tüm arkadaşlardan mesleğin pozitif ve negatif yönlerini (kısa da olsa) ve kimlere uygun olup olmadığını anlatmalarını rica ediyorum
şu ana kadar ve bundan sonrakilere de zaman ayırıp, mesaj yazan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum
boşver elektronik mühendisi olma bence mühendis olma doktor filan ol. ille mühendis olacaksan bilgisayar mühendisi ol, lise fizikteki elektrik başarın veya mekanik başarın hiç birşeyin göstergesi değil.
elektronik okumanın getirdiği yük gerçekten çok ağır dışardan göründüğü gibi değil. sadece çok çalışan ve disiplini elden bırakmayan bu işi götürebiliyor. zekaydı meraktı bunlar neredeyse hiçbir belirleyiciliği olmayan faktörler, çünkü çevrenizdeki herkes belli bir potansiyele sahip. hocaların yaptığı zulümü orada okumadan tahmin edemezsin. itfx de bildiğim kadarıyla hacettepe öğrencisi ya da mezunu. lisedeyken çok iyi öğrenciler diye tabir edilen kişilerin yüzde 60 ı bu bölümde sürünüyor. kısacası dirayetl olmak gerek ama ben elektroniği tavsiye ediyorum kendini en iyi hissedeceğin meslekse seçmende fayda var. çok çalışan yapar.
çoğu durumda emeğinin karşılığını alamıyorsun gibi geliyor bana, gereksiz yere zor, en iyi iş bulanlar programcı oluyorlar durum buysa o zaman elektronik değil bilgisayar oku.
doktor ol dedim çünkü diyelim süper bir işin var elektronik mühendisi olarak, ama doktorluğun verdiği manevi huzuru mühendis olarak birşey yapınca hissedeceğini sanmıyorum, "kayan yazı yaptım çok huzurluyum" komik yani.
makine mühendisliği, çok istediğim halde olamadığım bir mühendislik dalıdır. bendeki tanımı budur. olabilseydim şimdi ne düşünürdüm, bunu da hep merak eder dururum. düşünsene cevabını hiç bir zaman bulamayacağım, kedinin kuyruğunu yakalamaya çalışması gibi birşey. yani bunların sonu yok iken bilinçli olmak, kararlı olabilmek, azimli omak ve kanaatkarlık sanırım daima önemli olacak.
bence tercih dönemine kadar iyicene düşün makine mühendisliğimi seni daha çok mutlu eder yoksa elektronik mühendisliği mi çünkü sevmediğin bir bölümde okumak gerçekten ilerki sınfılarında bir işkenceye dönüşecektir , bölüm derslerinde başarılı olabilmenin en büyük koşullarından biri o konuya gerçekten ilgi duyman ve sevmendir çünkü bölüm dersleri matematik , kimya gibi derslere benzemez eğer okuduğun bölümünü seviyorsan hiç zorlanmadan bir çok kişinin arasından sıyrıldığını görebileceksin ayrıca eğer elektronik mühendisliği okuyacaksan bilgisayarla ilgili konuları da göz ardı etme çünkü elektronik mühendisliğinin %50 si de yazılımdır sınavda ve hayatında başarılar
ben gıda mühiyim. ama çalışma alanı olarak insanların yedikleri şeylerle değil, attıkları şeylerle uğraşıyorum. yani kirli su, duman, çöp, vb. ama elektronik, mekanik cihazları imkanlarım dahilinde tamir edebiliyorum. nedenini sormayın, fazla açıklama yapamıyacağım. ancak şunları diyebilirim ki, çoğumuzun çalışma alanı yine bizim yapımızda gizli . . . , kaderimizde ...
gördüğüm kadarı ile bu mesleğin zor olduğu yönünde bir atmosfer var
tercih dönemine kadar düşüneceğim zaten. rehber öğretmenlerle de ayrıca konuşacağım ayrıntılı olarak (ne kadar yararı olur bilmem)
evet doktor olunca insana verilen bir huzur ve insanlara yardım etmenin verdiği bir mutluluk var ama benim oldum olası biyoloji ile aram iyi olmadı. biliyorum kutsal bir meslek ama bence yapmak çok zor. her ne kadar manevi bir katkısı olacaksa da doktor olarak mutlu olamayacağımı hissediyorum
çok kararsız durumdayım. daha önümde 1 sene var ama çok zaman geçmeden hedefim şu üniv şu bölüm diyebilmeliyim kendi kendime. bu yüzden bir kararsızlık içerisindeyim.
makine ve elektrik-elektronik bana en yakın gelenler (belki daha sonrasında yüksek lisans olarak mekatroni ama onu düşünmek için daha erken). "inşaat, malzeme, gıda, endüstri, gibi mühendislikler açıkçası ilgimi çekmiyor"
quote:
tfx de bildiğim kadarıyla hacettepe öğrencisi ya da mezunu.
geçen hafta hacettepe odtü ve bilkent i gezdik ta ankaraya gidip. üçü de güzel yerler. zaten birbirlerine yakınlar sanırım. güzel bir üniversite. ama ilk önce benim bölüm seçmem gerek
elinizden geldiği kadar yardım ediyorsunuz sağolun arkadaşlar ama en azından ben kesin bir karara varana kadar önerilerinizi bekliyorum teşekkürler
Ben ee mühendisiyim ve 1 senedir ciddi manada mesleğimi icra ederek çalışıyorum. Ama okuduğuma açıkçası pişmanım neden çünkü mesleğimi çok sevdiğim halde önce okulda beni bezdirdiler. Yapılan haksızlıklar,hocaların kendilerinin mezun olduklarındaki bilgileri hala bize anlatmaları vs...Sonra işimde bana hakettiğim parayı alamadığımı düşünüyorum. Benim arkadaşlardan çalışanların hemen hepsi bu durumda diğerleri de ya işssiz ya da askerde... Demem o ki, elektronik iyi para kazandıran meslek değil çünkü çok fazla mühendis var. Biliyorum ki ben işten ayrılsam yerime benden daha az paraya çalışacak birini mutlaka bulacaklardır. Yani karnını doyurmak için haksızlığa sana istemediğin işi yaptırmalarına boyun eğebilirsin. Mesela ben PCB çizmeyi sevmiyorum digital elektroniği ve programlamayı çok seviyorum ama tamamen bunları yapabileceğim bir iş bulamadım. Bu ülkede bulabileceğimi de zannetmiyorum. Yani demem o ki, elektronik biliyorsun geniş bir alan, sevdiğin kısmı sevmediğin kısmı var. Ama sorun şu ki sevdiğin kısmını icra etme olasılığın o kadar az ki.
Durum bu arkadaşım. Ben kişisel olarak bir kere daha dünyaya gelsem doktor olurdum ne pahasına olursa olsun. Parası kesinlikle bizden daha iyi. İşsizlik derdi yok. Uzmanlaştığın (yani sevdiğin veya bilerek seçtiğin) dalında çalışman garanti gibi. İnsanlar dünyada olduğu sürece sana doktor olarak ihtiyaç duyulacaktır.
Bence hobi ile mesleği karıştırmamak gerekiyor. Meslek seçiminde hobilerini dikkate almak seni muhtemelen ilerde mutsuz bir insan yapacaktır. Çünkü para kazanmak için yapmayı mecbur hissettiğin bir değer asla senin için bir daha sevecen gelmeyecektir ve kafanda kirlenecektir. Eski heyecanını kaybettirecektir. Mesela televizyonda sevdiğin takımın maçı varken veya arkadaşlarınla görüşmeye gitmek istediğin bir zamanda işinde mesaiye kalıp patronunla veya onun baskısıyla başbaşa elektronikle uğraşırsan bir daha ben inanmıyorum ki sen diyota, dirence, işlemciye, pile...vs bir daha hobi gözüyle bakabileceksin. Dolayısıyla bence bırak elektronik hoby olarak kalsın. Sen gir ameliyatına kurtar insanları evinde de yap hobi elektroniğini...
Sana elektronik aşığı biri olarak söyleyeceklerim bunlardır. Ayrıca mesleğini sevmek falan hikaye abicim insan işin içine girince anlıyor ki, sen çalışıyorsun ve tek amacın para kazanmak. Dolayısıyla son olarak diyeceğim sana ençok parayı kazandıracak mesleği seçmen... İlerde hayatın içine girince anlıyorsun ki para dışındaki şeyler meslekte çok da önemli değilller. Ben parayı seven biri değilim ama düzen böyle arkadaşım ve elinde sonunda düzenin adamı olacaksın...
Karar alma sürecinde sana gönülden başarılar diler en hayırlı kararı almanı temenni edeerim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkankan -- 1 Mayıs 2007; 10:48:31 >