Sayın dergul, Benim kafamda ilkokuldan beri Elektronik Mühendisi olmak vardı allaha şükürde oldum, bu yolda önce Anadolu Teknik Lisesi Elektronik bölümünü bitirdim daha sonrada Elektrik ve Elektronik Mühendisliğini (her ne kadar devletimiz önümüzü kapasada, var mı böyle bir şey ÖSS'de tüm soruları yapsanızda Elektronik Mühendisliği bölümlerine giremiyorsunuz Türkiye'de). Özetle Elektronik'i seviyordum ve Elektronik Mühendisi oldum.
Ancak asıl değinilmesi gereken noktaya gelince nicin herkes Elektrik ve Elektronik Mühendisi, Bilgisiyar Mühendisi v.b. olmak isitiyor? Ben bu sorunuza Elektrik ve Elektronik Mühenidisi (EEM diye kısaltıcam bundan sonra) olmak isityor kısmına cevap veriyim. Çünkü EEM olamkla birlikte çok geniş bir alanda iş sahibi olursunuz, dökümcü olursanız sadece dökümcüsünüzdür. Ama bir EEM'nin çalışma alanını ben buraya sığdıramam. Hemen hemen her sektörde kendinize iş bulabilirsiniz. Hatta biraz iddalı olucak ama EEM iş alanı en geniş bölümdür. Eğer bir işletme iktisat Master'i yaparsanız yada benim yaptığım gibi Açıköğretim ikinci üniversiteden İktisat veya İşletme diploması alırsanız. Her çeşit yönetim kademesinde önünüz açıktır. Yok eğer elektronik'te elektrikte bilgisayarda v.b. yükselmek istiyorsanız EEM bitirseniz buda mümkün. Ayrıca kız isterken karizma oluyor
Bu son yazacağım gerçek bir olay ama sadece espri lütfen kimse alınmasın. Eski kız arkadaşımı bir gün evinden almaya gittim sinema için kızın pederi beni içeri çağırdı tırstım tabi. Neyse girdim merhaba merhabadan sonra Kızın peder mesleği sordu EEM'yim dedim bide üstümde takım elbise filan var bide kapıya gıcır mondeo ile gelmişim, kızın pederinin tavır hemen değişti EEM'yim diyince. Neyse biz kızla çıkarken kızn pederiyle valide fısıldaşıyor "işte kız sonunda doğru düzgün birini bulmuş, efendi bir çocuğa benziyor ... , neydi o eski zıppır çocuk" Zıppır çocuk diye bahsettiği benim eski kız arkadşımın benden önceki çıktığı müzisyen bir arkadaş. İşte bizim mesleğin kız babası üstünde böylede bir etkisi var
İşte bu kadar öğrencinin dökümcü değilde EEM olmasının sebebi budur belkide
technologist, önce seveceğin, başarılı olabileceğin bir dal seç. bazı meslekler evet ilk baştan avantajlıdır, ama işler armut piş ağızıma düş diye yürümüyor. seçtiğin alanda kendini yetiştirmeli ve gelitirmelisin. her mesleğin kendine göre standartları var. eğer onlara uygun değilsen zaten tutunamazsın. o yüzden seçim yapmadan önce yapıp yapamayacağın konusunda emin olmalısın. üniversitede bir arkadaşım vardı, pedegoji derslerini alıncaya kadar psikolojinin kendisi için en uygun meslek olduğunu anlayamamıştı.
sondelikanlı bir söz vardır, "bir kızı herkes ister ama bir kişi alır" benim yazdığım şeyler herkes eem olmasın üzerine değil, insanların yanlış yönlendirilmemesidir. burada istediğini yaz, kendini istediğin kadar öv, ama bir şeyi değiştiremeyeceksin. yazılarını okuyan herkes mühendis olmayacak. sakın yanlış anlama diğerlerini umutsuzluğa sürüklemek istemiyorum. onlar için en iyisi sadece mühendisliğin olmadığı, teknisyenliğinde bir geleceği olduğunu görebilmeleridir. size garip gelebilir ama teknisyenliği seven insanlarda var. eğer bir şans verilirse başkalarıda katılabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 11 Aralık 2007; 0:18:40 >
Sayın dergul, Ben bir post daha atarken siz cevpa yazmışsınız. Şöyle diyim size elbette birileri teknisyen olmak zorundadır. Aynı şekilde birileri işçi, kasiyer, sekreter, usta v.b. olmak zorundadır. Bu mesleklerin hepsi gereklidir mesela çöpçü kardeşlerimiz olmasa çöpler toplanmaz hepimiz hasta olur salgın hastalıklar yayılırdı. Ben teknisyen, tekniker karşıtı değilim bilhassa kendim bu mesleği 6 yıl icra ettim. Ama demekki bir bildiğim olmuş ki dört senemi ve bir ton paramı (yaklaşık 25000YTL -30000YTL) harcıyıp mühendis olmuşum.
Çünkü elbetteki herkes en üstünü hedefler ben bu gün tüm teknisyen, tekniker kardeşlerime bir şekilde mühendislik diploması almalarını öneririm. Elbetteki hepsinin alması mümkün olmıyacak bir kısmı teknisyen, tekniker olarak hayatının sürdürecektir.
Peki şu soruyu kendinize sorun çocuğunuzun teknisyen mi , EEM mi olmasını isterdiniz. Benim çocuğum yok ama Allah bahşederse ilerde EEM olmasını isterdim, teknisyen değil. Sizin cevabınızda bu olurdu eminim. O yüzden gittiğiniz mantık yanlış elbette birileri teknisyen olmak zorunda ama siz çok çalışıp o kişi olmamalısınız. Eğğ tabi devletimizin önümüze koyduğu engelleri saymaz isek yinede olamıyorsanız eğer EEM. Teknisyen olarak elinizden gelenin en iyisini yapıp en yüksek ücreti kazanmaya mümkün olan en iyi noktaya gelmeye çalışcaksınız. Unutulmamalıdır ki ülkesini en çok seven kişi işini en iyi yapandır.
Kaderci mantıklan yada nede olsa bu işi birisi yapmak zorunda mantığıylan gidersek o zaman hiç okula gitmeyip inşaatlarda harç torbaları taşıyalım, buda nasumuzla para kazanabildiğimiz bir iş sonuçta, niye okuyorsunuz ki nede olsa birileri inşaatlarda harç torbalarını taşımak zorunda.
Dolayısıyla nede olsa birileri teknisyen olucak mantığı avutma mantığıdır.
doğru sölüyorsunuz ancak şöle her ikisinide seçmeyi izin verseler hemen atlarım çünkü bu bölümün aşığıyım hem elektrik hem elektronik çok güzel çok mükemmel bölümler hepsini öğrenmek uzman olmak istiyorum bu alanda kabiliyetim ve azmimin olduğu bilincindeyim ama yök abet kriter filan hepsi engel oluyor bu arada control damarıma daha çok basıyor tabi tavsiyeleriniz için teşekkürler...
SonDelikanlı hocamın dediklerine herfiyen katılıyorum bir gün akraba ziyareti yenge taraflarıda orda arada tek genç olarak ben ve nerde okuyorsunuz evladım diye sorulduğunda EEM okuyorum deyince bir anda salondaki tüm suratlar bana dönmüştü müthiş bir andı acaba hangisi kızını düşünmüştü o anda
ben teknisyenliği seven kişilerdenim, çocuğum olursa itibarlı bir meslekten çok seveceği, benimsiyeceği bir mesleği seçmesini isterim. burada önemli olan kaderci olmak değildir, yada itibarlı bir mesleği seçmekte değildir. önemli olan kendimize en uygun olan mesleği seçebilmektir. mesleğinize ısınamazsanız, sevemezseniz zaten onda başarılı olamazsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 11 Aralık 2007; 0:27:21 >
dediğiniz çok doğru insan sevmediği bir işi yapamaz ama elektroniğe meraklı bir çocuğun elektronik mühendisi olması mı daha iyi olur yoksa teknisyeni mi ben şahsen mühendis olmasını isterim sonuçta istediği sevdiği mesleği gönül vererek devam ettirir hemde etiketi olur hatta kaliteli mühendis o konuda aranan adam olur... bu benim görüşüm herkesin görüşüne saygım sonsuz.
Sayın technologist, EEM'nin karizmasının büyüklerimizin gözünde yüksek olduğu aşikar. Aynı şeklide Doktor, Bilgisayar Müh. , Makine Müh. , İnşaat Müh. bunlarında karizması yüksek. Aslında mesela bir Müzisyenlik, bir ressam v.b. sanat dallarının benim gözümde yeri çok yüksektir ama ülkemizde pek kıymetleri bilinmemektedir. Müzisyenlik, bir ressam v.b. sanat dallarının benim gözümde yeri yüksektir çünkü bu meslekleri ben yapamam hemen hemen her mesleği yapabilirim okullarını okursam eğer mesela tıp okusaydım iyi kötü bir doktor olurdum işi kıvırırdım yani. Ama sanatçı olamam çünkü yeteneğim yok. Ayrıca genellikle bu tür sanatçılar kız babalarında zibidi zıppır v.b. damgası yiyiverirler hemen Türkiye'de.
Amerika'da Rice üniversitesinin EEM bölümünü bitiren ve halen Amerikada çalışan bir arkadaşım anlatıyor. Maerikalı bir iş arkadaşının (oda EEM) John olsun mesela ismi Facebook'ta elinde gitar önünde mikrofon şarkı söylerken çekilmiş resmini görüyoe diyalog şöyle; Ahmet: vay John seninde on parmağında on marifet, demek gitar çalıp şarkıda söyliyebiliyorsun John: Yok ya onu artistik olsun diye bir müzisyen arkadaşımın gitarı elimde poz verip çektirdim. John: Zaten Gitar çalıp Şakı söyliyebilsem, niye Mühendis olayım ki
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonDelikanlı -- 11 Aralık 2007; 0:36:11 >
Sayın dergul, Sayın technologist lafı azımdan almış yani ben daha itibarlı olsun diye doktor ol demedim ki. Elektronik teknisyeni olan biri elbettek Elektronik müh. de sevecektir. Elbette herkes sevdiği işi yapsın, ancak affınıza sığınarak Mantığınızda biraz hata var bence.
sondelikanlı mantığımda bir hata yok, asıl senin mantığında hata var. evet meslek lisesinde okuyan veya okumuş olan herkes mühendis olmak ister, bende zamanında istedim. ama bazen istemek yeterli olmuyor. geçmişe baktığımda sırf itbarlı olduğu için yada maddi kazanımı daha fazla olduğu için mühendisliği istememin yanlış olduğunu görüyorum. matematiği ve hesap yapmayı seviyorum, ama mühendislik uygulamaları için yeterli olamdığımı görüyorum. zamanında farklı düşünebileseydim şuan daha mutlu olduğum elektrik öğretmenliğini daha erken kazanabilirdim. o zamanki mühendislik sevdam bana 3 yıl kaybettirdi.
gördüğüm kadarıyla başarılı olduğun bir işin ve kariyerin var. bu yüzden başkalarına mühendisliği öneriyorsun. asıl yanlışlık burada, çünkü onlar senin kadar başarılı olamazsalarsa ne olacak. ya yazını okuyan kişiler mühendislikten çok teknikerliğe yatkınlarsa ne olacak, bunu hiç düşündünmü. onları teknikerlikten soğutarak yardım ettiğinimi düşünüyorsun. burada mühendisliğin itbarından, kariyerinden, maddi getirilerinden bahsederken, teknisyenliğe geldiğinde zorluklardan bahsettmek adil bir yönlendirmemi oluyor. oysa mühendisliğinde kendisine göre eksileri ve zorlukları, teknisyenliğinde artıları vardır. senin için iyi olan başkası için kötü olabilir. bu yüzden meslek seçiminde belli bir kalıba göre yönlendirmek değil, kişiler için en uygun olanı seçmek önemlidir.
bu topic'in mühendislik üzerine olduğunu kabul ediyorum, ama buradaki tartışmaları teknisyenlik veya başka mesleklerle karşılaştırmak yerine burayı okuyanların kendi potansiyellerine göre yapmak daha sağlıklı olur.
Elbetteki teknisyen olan arkadaşlarıma mühendis olmaya çalışmalarını öneriyorum. Bu günkü ÖSS sistemiyle bu çok zor ancak yapabiliyorlarsa olsunlar. Çünkü; Elektronik teknisyenliği yapabilen birinin mühendislik yapmaya elverişli olamıyacağına inanmıyorum,
Ancak sınavda bilemediğiniz bir soruyu atlamak gibi yapmayı deneyin ancak yapamzsanız atlayıp b