Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | DH Hız Aşırtma VT | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorileriniz | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri
Cevap: Elektrik-Elektronik Mühendisliği

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Donanım / Hardware] >> Elektronik >> Cevap: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Sayfa: <<   < önceki  1 2 [3] 4   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
burninglife

9 Temmuz 2007; 23:58:48 
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

öncelikle herkese merhaba..ben de tesadüfen nette meslek seçimi hakkında bilgi edinmek için dolaştığım sıralarda bu güzide tartışmaya rastladım ve kendimi şanslı sayıyorum..konuyu baştan sona okudum ve edindiğim bilgiler ışığında kafamda bazı düşünceler şekillendi..kısaca kendimi tanıtmam gerekirse kadıköy anadolu lisesi sayısal öğrencisiyim şuan için; ancak kafasında pek çok soru işareti olan bi sayısal öğrencisi
sayısal seçerken düşündüğüm şey elbet bir mühendis olur işin ucundan biz de tutarız hayat bizi sürükler artık hayırlısı düşüncesiydi ki özellikle bu konuya bir göz attıktan sonra kendi çapımda bunun kesinlikle ve şiddetle yanılş olduğu kanaatine varmış bulunmaktayım..şuan kafamda ise tam bir yol ayrımı var..şimdilik kafamdan her türlü mühendislik olayını atmış bulunmaktayım..makine,elektronik,endüstri,inşaat vs..düşündüğüm iki şey ise tıp ve hukuk..ancak öyle bir dönüş yaptım ki sayısal öğrencisiyken kafasındaki soru işaretini hukuk fakültesine dönüştüren bir sayısal öğrencisi oluverdim..bu benim için çok kritik bir karar fakat;hukuk okuduktan sonra önümün açık olduğunu düşünüyorum;buna ilaveten sosyal alana da sayısala nazaran daha fazla ilgim olduğunu keşfettim burada yazı yazan ve bana bu keşfimde yardımcı olan herkese teşekkür ederim...ayrıca bu kararımın ne derece doğru veya yanlış olduğunu gereçeleriyle beraber belirten arkadaşlara ve tecrübeli abilerime şimdiden ayrıca teşekkürler

i386

10 Temmuz 2007; 10:11:16 

omarr35, tıp ile ilgili yaptığın hesapta bir iki hata var. İngilizce tıp okumuyorsan fakulte 6 sene. Ingilizce tıp okumanın ne TUS kazanmana, ne de mesleğine çok bir etkisi var. Tez aşamasında okuduğunu anlayacak kadar dil bilmen çok faydalı.

Yani 24 yaşında mezun olursun. Uzmanlık iki sene kadar önce 5 yıla çıktı. Bir iki istisnası var ama ortalama 5 yıl. 24+5=29 eder.
Kendine güveniyorsan, sağlam ders çalışırım diyorsan 30 yaşında uzman dr olarak iyi bir gelirin olabilir.

Özel sektörde doktorların aldıkları maaşlar değişken. Anlaşmalar belli bir sabit ücret + nöbet + bakılan hasta sayısı + yapılan operasyon vs. üzerinden hesaplanıyor. Acıbadem ile özel Göztepe hast. aynı ücreti veremiyor haliyle.

Bir de branşına göre ücretler değişiyor. Kadın doğum ve çocuk her zaman daha fazla kazanır. Zaten TUS taban puanlarına bakarsan durumu görürsün.

Her neyse dr. olursan orta halli bir özel hastahanede, henuz 30 yaşında branşına göre 6.000YTL~13.000YTL gibi gelirin olabilir.

Pratisyen maaşı döner hariç 950YTL kadar. Döner çalışılan kuruma göre değişiyor. Dandirik yerlerde az kişi olduğu için daha fazla döner alma gibi bir durum da olabiliyor. 600YTL~2000YTL arası döner sermaye alan dr. biliyorum.

Şimdiye kadarki meslek hayatında (10+) Elektronik ArGe dışında birşey yapmamış, yapmaya da pek niyeti olmayan, bu işten iyice bir gelir elde edebilmiş, hem teknik hem idari anlamda biryerlere gelebilmiş biri olarak, hala mühendislik değil tıp tavsiye ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i386 -- 10 Temmuz 2007; 10:15:55 >
FIMIN

10 Temmuz 2007; 12:26:10 

Ben başından beri mühendislik istiyordum. Tıpı başaramıyacağımı biliyorum. Latince kelimeler yerine sayılarla uğraşmak bana daha kolay geliyor. Mühendislik olmasaydı matematik okuyacaktım. Bu seçimi yapmak kendini tanımakla ilgili. Özel üniversitede burslu elektronik okuyan arkadaşım üç sene okuduktan sonra bıraktı. (Hazırlık dahil) Bu sene sınava girdi ve işletme istiyor. Onun gibi birkaç arkadaşım daha var. (işletmeyi mühendisliğe tercih eden. ) kendini tanımak için kariyer testleri falan var. Onca uğraştıktan sonra mühendisliği bırakmak boşa zaman kaybı.

(yanlış anlamayın git işletme yaz demek istemiyorum)

Cramer

10 Temmuz 2007; 13:35:24 

merhaba arkadaşlar
bende elek elek muh de okuyorum . okul 2 seneye bitecek. Şimdi bunun yanında açık öğretim işletme okumayı düsünüyorum.
yani bu yıl başlarsam okul bitince ordada 3. sınıfa geçmiş olurum. Sizce bu bölümün faydası olurmu.
Yoksa işletmeyi boşver bir kaç sertifika almak için kurslaramı git dersiniz. Sorum okulu bitirmiş müh olmuş arkadaşlara.

seba

10 Temmuz 2007; 14:26:19 

quote:

Orjinalden alıntı: Cramer

bende elek elek muh de okuyorum . okul 2 seneye bitecek. Şimdi bunun yanında açık öğretim işletme okumayı düsünüyorum.

bende şubatta mezun oldum.işletme mastırı düşünmüştüm bende kimisi yap iyi olur diyo kimisi hiç gereği yok diyo.işbaşvurularında sertifikalarında önemi var ben okulu bitirmeme rağmen hala kararsızım mastır konusunda .senin bişeylere erken karar vermeye çalışman iyi.

arkadaşlar bu konuda tecrübelerini paylaşırlarsa iyi olur.

coskunnn

10 Temmuz 2007; 21:11:40 

quote:

Orjinalden alıntı: i386
Şimdiye kadarki meslek hayatında (10+) Elektronik ArGe dışında birşey yapmamış, yapmaya da pek niyeti olmayan, bu işten iyice bir gelir elde edebilmiş, hem teknik hem idari anlamda biryerlere gelebilmiş biri olarak, hala mühendislik değil tıp tavsiye ediyorum.

Sebebini gerçekten merak ettim doğrusu.

muuzoo

Sisteme Gözat

10 Temmuz 2007; 21:24:25 

quote:

Orjinalden alıntı: coskunnn

quote:

Orjinalden alıntı: i386

Sebebini gerçekten merak ettim doğrusu.

Açıkçası bende merak ediyorum. Ünide alan olarak elektronik i seçecek olan biri olarak (önümüzdeki dönem sınıfımdaki herkesin aksine elektronik ağırlıklı dersler alacağım.) çok sitemkar bir mesaj olduğunu düşünüyorum. sanki bunca yıldır uğreştım da ne oldu gibi bir anlam çıkardım. Haksızssam düzeltin.

Ruhu Küskün Bomboş Bir Beden!

i386

10 Temmuz 2007; 22:18:46 

Bunca yıl uğraştım da ne oldu diye algılamayın yazdıklarımı. Bunca yıl uğraştım, hamdolsun karşılığını da aldığıma inanıyorum. Mesleğim ve yaptığım projeler hem ortalamanın üzerinde maddiyat sağladı, hem de -en azından bir süre öncesine kadar- beni çok eğlendirdi. Ancak bu durumun elektronik mühendisleri arasında yaygın olmadığının farkındayım. Bunun bilincinde olarak fikir belirtiyorum.

Yazdıklarımı, iç yüzünü bildiğim tıp ve elektronik mühendisliği yollarının bir karşılaştırması olarak okuyun lutfen. Halimden bir şikayet yahut pişmanlık olarak değil.

gripin518

3 Kasım 2007; 11:07:04 

Elektrik Mühendisleri Odası Karar Tutanağı
ELEKTRİK ELEKTRONİK /ELEKTRİK VE ELEKTRONİK UNVANLI MÜHENDİSLERE, ELEKTRİK SMM BELGESİ DÜZENLENMESİ AŞAMASINDA UYGULANACAK YÖNTEM
TOPLANTI TARİHİ : 19.11.2005
TOPLANTI NO : 39/39
TOPLANTI YERİ : ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
Saat 10:00’da toplanıldı ve ;
KARAR NO 1: EMO SMM Hizmetleri Yönetmeliği’nin “SMM Belgesi ve SMMH Belgesi Verilmesi” başlıklı 9. maddesindeki; “EM’nin lisans diplomasında birden fazla unvan bulunması durumunda SMM belgesi unvanın belirlenmesi için EM’den transcript istenir.” hükmü gereği yapılan transcript incelemelerinde aşağıdaki şekilde işlem yapılmasına;
a) 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Üniversitelerin Elektrik – Elektronik / Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerine girerek bu unvanla mezun olanların, mezuniyetlerinden sonra Elektrik SMM Belgesi almak üzere EMO’ya istemde bulunmaları halinde, transcriptlerinde aşağıda yazılı olan derslerden aldıkları kredi sayısı en az 50 (elli) olmalıdır. Alınması gereken 50 (elli) kredinin yaklaşık 10 (on) kredisi, anılan derslere ait laboratuar, uygulama ve projelerden sağlanmalıdır. Öğrencilerin ileride doğacak mağduriyetlerinin önlenmesi için durumun YÖK ile tüm Elektrik - Elektronik / Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlıkları’na iletilmesine,
Alınması Gereken Dersler:
1 - Elektrik Mühendisliğine Giriş
2 - Elektrik Ölçme
3 - Güç Elektroniği
4 - Elektrik Makineleri
5 - Elektromekanik Enerji Dönüşümü
6 - Enerji Üretimi
7 - Enerji İletimi
8 - Enerji Dağıtımı
9 - Güç Sistemlerinin Analizi
10 - Elektrik Tesisleri
11 - Elektrik Tesis Proje
12 - Elektrik Tesislerinde Koruma
13 - Elektriğin Endüstride Uygulanması
14 - Güç Elektroniğinin Endüstriye Uygulanması
15 - Güç Kalitesi
16 - Elektrik Sürücü Sistemleri
17 - Aydınlatma ve İç Tesisat
18 - Yüksek Gerilim Tekniği
19 - Elektrik Santralleri
20 - Elektrik Enerjisi Ekonomisi
21 - Topraklama
b) 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılından önce Üniversitelerin Elektrik Elektronik / Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerine girerek bu unvanla mezun olmuş üyelerimiz ile bu bölümlerde halen okumakta olan aynı durumdaki öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında, Elektrik SMM Belgesi almak üzere EMO’dan istemde bulunmaları halinde, transcriptlerinde aşağıda yazılı olan dersler içersinden Aydınlatma ve İç Tesisat ile Yüksek Gerilim Tekniği derslerini almış olmaları koşuluyla, geri kalan derslerden de en az dört dersi daha alarak toplam altı adet dersin alınmış olmasının aranmasına ve bunun tüm Elektrik Elektronik / Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlıklarına, YÖK’e ve üyelerimize iletilmesine;
Alınması Gereken Dersler:
1-Elektrik Makineleri
2-Elektromekanik Enerji Dönüşümü
3-Enerji Üretimi
4-Enerji İletimi
5-Enerji Dağıtımı
6-Güç Sistemlerinin Analizi
7-Elektrik Tesisleri
8-Elektrik Tesis Proje
9-Elektrik Tesis Koruma
10-Aydınlatma ve İç Tesisat
11-Yüksek Gerilim Tekniği
12-Elektrik Santralları
c) (b) maddesinde yazılı koşulu sağlayamayan üyelerimizin; üniversitelerin ilgili bölümlerinden (b) maddesinde yazılı koşulu sağlayacak şekilde ek ders eğitimi alarak tamamlamaları ve bu durumu belgelendirmeleri halinde, kendilerine Elektrik SMM Belgesi verilmesine; (ek ders eğitimi alarak ders tamamlama işlemi, (a) maddesinde belirtilenler için uygulanmayacaktır)
d) (a) ve (b) maddelerinde sayılan derslerle aynı içerikte olup, farklı adlar altında alınan derslerin de anılan derslere eşdeğer kabul edilmesine;
KARAR NO 2: EMO SMM Hizmetleri Yönetmeliği’nin “SMM Belgesi ve SMMH Belgesi Verilmesi” başlıklı 9. maddesinin “h” bendinde belirtilen, 01.01.1997 tarihinden önce mezun olmuş olan Elektrik Elektronik veya Elektronik Mühendisi unvanlı üyelerimize ilişkin getirilen istisnanın; bu koşula uyan üyelerimize, EMO Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yetkilendirme Belgesi almak istemeleri durumunda, Elektrik YG Tesislerine ilişkin mesleki deneyimlerini resmi belgeyle (geçici kabul tutanağı, hakediş raporu,TEDAŞ veya İller Bankası ile yapılan sözleşme) belgelendirmeleri durumunda, uygulanmasına,
oy birliği ile karar verildi.

emo nun aldığı bu kararla birlikte smm belgesi için elektrik-elektronik mühendislerinden transkiript istenmekte. şıu anda proje ve saha mühendisi olarak çalışmaktayım. ileride smm belgesine ihtiyacım olacağı kesin. benim problemim yüksek gerilim tekniği dersini almadım ve smm belgesi alabilmek için ek ders almam gerekiyo. ek dersi herhangibir ünv. deden alabilir miyim? bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.

CANON A570 IS
SonDelikanlı

3 Kasım 2007; 12:17:35 

@gripin518
Bildiğin gibi bu kararın yürütmesi durdurulmuş(2005 yılında) ancak bir ay kadar önce Danıştay EMO lehine durdurma kararını bozdu ve EMO'yu haklı buldu.
Yani şu an Transkript inceleme tekrar başaldı.
Aradaki iki yıllık süreçte tahütnameyle Elektrik SMM alanların SMM'leri yalan olucak (elektrik ve elektronik mühendisleri için söylüyorum.)
Birde olaya netlik getirilmedi bir türlü bu dersler dışarıdan alınsa olur mu olmaz mı oda belli değil?
Bide benim gibi yurt dışında Üniversite bitirenler için ayrıca sorunlar oluşacak gibi geliyor bana (sanki keyfimizden gittik Meslek Liselerinin önünü kapayıp mafettiniz Meslek Liselerini bizde gitmek zorunda kaldık ).
Anlaşılan bundan sonra Elektrik müh. liğini ancak İTU, Yıldız teknik v.b. mezunları yapıcak.
Yanlış anlaşılmasın bu okul mezunu arkadaşlara bir lafım yok.
Tek derdim EMO artık bu odayla ilgili konuşmıyacam üyeside değilim olmıyacağımda

Bu arada şu an Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinde halen okumakta olan arkadaşlar yukarıdaki karara dikkat etsinler eğer Elektrik mühendisi olmak istiorlarsa (Elektrik SMM'si yani) gerekise okullarını uzatıp yuakrıdaki dersleri tarnskriptlerine yazdırsınlar.

İzmir'in kızları,Karşıyaka'nın delikanlıları meşhurdur.
gripin518

3 Kasım 2007; 18:44:39 

quote:

Orjinalden alıntı: SonDelikanlı

@gripin518
Bildiğin gibi bu kararın yürütmesi durdurulmuş(2005 yılında) ancak bir ay kadar önce Danıştay EMO lehine durdurma kararını bozdu ve EMO'yu haklı buldu.
Yani şu an Transkript inceleme tekrar başaldı.
Aradaki iki yıllık süreçte tahütnameyle Elektrik SMM alanların SMM'leri yalan olucak (elektrik ve elektronik mühendisleri için söylüyorum.)
Birde olaya netlik getirilmedi bir türlü bu dersler dışarıdan alınsa olur mu olmaz mı oda belli değil?

yukarıdaki emonun kararında ki c maddesine dikkat edersen bu şartı sağlayamayan üyelerin üniversitelerden ek ders alabileceği yazıyo. eğer bu dersi ek olarak alamıyacaksam ve eksik olan bir ders yüzünden smm belgesi verilmiyosa yüksek gerilim tekniği dışında aldığım 50 küsür dersin bi önemi yok. bu bölümü kaanmak ve bitirmek için senelerdir verdiğim emek, benim ve ailemin çektiği maddi manevi kayıpların bi önemi yok. bu ülkede nasıl bir adalet var anlamıyorum. ben üniversiteyi kazandığımda elimde olan haklarım şimdi elimden alındı. emo yönetimi sırf elektrik mühendislerinin çıkarlarını korumak için böyle bir karar aldı. elektrik-elektronik mühendisliği okuyan arkadaşlar ileride mağdur olmamak için lütfen alacağınız dersleri bu karara uygun olarak seçin. çünkü bu ülkede haklı olan değil güçlü olan kazanıyo mahkemeleri.

CANON A570 IS
kzengin

3 Kasım 2007; 19:29:48 

Kardeş yüksek lisans programlarına başvurup istediğin kadar ders alabilirsin zaten elektronik mühendisi olmuşsan yüksek lisans da yapman lazım normalde. Ayrıca eğerki yok ben yüksek lisans yapmak istemiyorum dersen dediğim gibi özel öğrenci statüsünde istediğin elektrik derslerini alabilirsin. Karanlıkta karanlığa küfretmeyelim bir ışıkta biz yakalım.

Ancak senin ve ailenin çektiği maddi ve manevi kayıpların zaten günümüz Türkiye sinde bir önemi yok. Bu önemi sen yaratacaksın. Zor fakat gerçek bu malesef. Zaten doktor olsaydın gerek devlet hastanelerinde gerekse özel hastanelerde çalışır aylık 20 milyara para demezdin. O kazandığın para ilede on tane gece bölümü elektronik mühendisliği bitirirdin. Bu şekilde doktor olupta bilgisayar mühendisliğini bitiren arkadaşım var. Aylık geliri 30 milyarı geçiyor bunlar Türkiye gerçekleri.

14 Makam aracını geri verdi. Okluk'taki yazlık köşke hiç gitmedi. Oğlunu evlendirdi, elektrik parasına kadar cebinden ödedi. Eşi düştü, bileğini kırdı; hastaneye sivil araçla götürdü, röntgen için kuyruğa girdi, sıra bekledi.Kendisine tahsis edilen "kafana göre harca" denilen ödeneği de harcamadı.Hediyeleri bıraktığı gibi...Papelleri de bıraktı.46 trilyon liracık!Yeminini tuttu...Hukuku üstün kıldı.
E haliyle...Sevilmedi. Sevilmez.

gripin518

3 Kasım 2007; 19:50:17 

ben elektrik-elektronik mühendisliği mezunuyum ancak 4. sınıfta elektrik ağırlıklı dersleri aldım. sadece yüksek gerilim tekniği eksik olan ders. inş. onu da dışarıdan alailiriz. burada zoruma giden olay emoya elektrik, elektronik , elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme, bilgisayar mühendisleri üye olabiliyor. ve üye olurken aidat toplarken hiç sorun çıkarmayan emo bizim ayni üyelerinin haklarını koruması gerekirken haklarımızı elimizden alıyo.

CANON A570 IS
SonDelikanlı

3 Kasım 2007; 19:55:49 

Ben o kararı çok kez okudum.
C) maddesi öyle diyor ama EMO'lara gidip kapıdan dönen çok illa transkriptinde olucak diye tuturuyorlar. Bak üç arkadaşım bu problemi yaşadı, ikisi dışardan dersleri laıp üniversiteden geçti kağıdı aldılar. Diğeride senin dediğin gibi Y.lisans yaparken aldı dersleri transkripte yazdırdı oradan.
Bunlar EMO'ya gitti bana belge ver diye SMM yain tüm evraklar tmm.
ilk iki arkadaşa hayır siz alamzsınız dendi niye diyince mahkeme kararı bozdu artık transkript lazım demişler. Onlar bu dersleri aldıklarını kanıtladılar falan bayağı uğraştılar yani (bu olay bir iki ay önce oluyor mahkeme kararı bozulduktan sonra) sonun da dersleri kabul etmişler ama bir ton hizmet içi kurs istemişler normalde istediklerinden fazla yani.
Y. Lisansta dersleri alan arkadaşada ırın gırın etmişler ama sonunda tmm demişler.
Oluyor yani olmuyor demedim aşağıdada problem çıkartıyorlar.
Tabi bu dediklerim hep 2005 öncesi kayıt olmuş kişiler ünv. 2005 den sonra kayıt olanları işi daha zor.
Bu arada benim bir yıl önce SMM alan tandıklarımda var bir çoğu kara kara düşünüyor şu an her an SMM leri iptal olabilir tahütname imzaladılar çünkü. Eksik ders için uğraşıyor mesela biri aydınlatma sistemleri galiba.
Devlet ünv. gitmiş hep hocanın insafı özel öğrenci işi.
Sonra bir özel ünv. gitmiş demiş durum bu bu ben parasını veriyim bana bu derse özel öğrenci alın adamlar demişki ne uğraşıyon senin durumun bu mu versen kredisi 300 dolarsa 400 dolar kredi başı (kafadan atıyorum rakkamları) biz dönem sonu sana dersten geçtiğine dair verelim belgeyi hiç uğraşma.

İzmir'in kızları,Karşıyaka'nın delikanlıları meşhurdur.
FIMIN

11 Kasım 2007; 21:12:17 

Yeri burasımı bilmiyorum. Ben makine mühendisliğinde okuyorum. İkinci anadal olarak Elektrik-Elektronik mühendisliği okuyorum. Mezun olunca elektronik mühendisi olarak çalışabilecekmiyim. Ve Emo ile MMO ya aynı anda kayıtlı olabilirmiyim. Bilen varsa yardım ederse sevinirim.
SonDelikanlı

12 Kasım 2007; 1:14:23