elektronik mühendisi olup ne yapacaksın kayan yazı mı yapacaksın diyen arkadaşlarımız var yada kayan yazı yaptın mutlu mu oldun diye onun yerine doktor ol diyenler var
aynı örnekten karşılık vereyim doktor olup ne yapacaksın kurbağayı mı kesip inceleyeceksin bakteriyi görünce mutlu mu olacaksın
bu ikisi de öğrenciliktye yapılan şeylerdir diye düşünüyorum. eğer iş kayan yazı yapmak olsaydı sanıyorum o kadar kişi mühendislikte kafa patlatmaz az biraz bilgiyle de bunu yapabilirdi diye düşünüyorum. haksız mıyım
nasıl bir doktor ömür boyu kurbağa yada kadavra incelemiyorsa, sadece öğrencilik için geçerliyse (pratiklik adına) aynı şey mühendis için de geçerlidir diye düşünüyorum
mühendislik daha iyidir dediğimden değil verilen örnekler garip geldiği için söylüyorum
ve biraz araştırdım maaşlar konusunda (yanlışsa düzeltin lütfen cidden ihtiyacım var buna) sadece internetten bulduğum birkaç örnek (bana az gelmedi maaşlar. hatta burada verilen bazı rakamlardan çok uzak)
Location: Czech Republic Salary: EUR30000 per annum Job type: Permanent
Electronics Engineer Embedded C C++ Analogue Digital Southampton Embedded C C++ Location: Hampshire Salary: sal up to £40k + 25 days + pension + health
Salary: £25,000 to £40,000 per year • Location: Woking, Surrey
We are looking for an electronic engineer with 2 or more years of experience in Digital and Analog electronics. Pay Rate: $45,000.00/YEARLY
başka bir firmanın sitesinden Aerospace engineering and operations technicians $52,500 Electrical and electronic engineering technicians 46,310 Industrial engineering technicians 43,590 Mechanical engineering technicians 43,400 Electro-mechanical technicians 41,440 Environmental engineering technicians 38,550 Civil engineering technicians 38,480
ve başka bir yerden bir tablo
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omarr35 -- 18 Mayıs 2007; 18:26:33 >
gerçekçi konuşmak gerekirse sandığınız gibi maaşların yüksekliği mesleklerin kalitesine bağlı değildir. örneğin geçen ay haberlerde duyduğum kadarıyla yeni mezun bilgisayar mühendisine önerilen ücret 500 YTL'sıydı. buna karşın bölüm öğretmenlerinden duyduğum kadarıyla neredeyse tercih edilmeyen döküm bölümünden yeni mezunlaraysa sadece deneme süresinde 900 YTL veriyorlar. marangozluk gibi az tercih edilen meslekler, çok tercih edilen bölümlerden daha çok olanaklara sahiptir.
yüksek maaş öncelikle kişinin vasıflarına bağlıdır. sandığınız gibi cebinize mühendislik veya tıp diplomasını koyup gittiğinizde yukarıda yazan rakamları vermeyeceklerdir. ilk kriterleri iş tecrübesidir, sonra okuduğunuz üniversite gelir ve sonrası ise sahip olduğunuz bilgi ve becerilerdir. öncelikle yabancı diliniz yoksa(teknik terimleri anlayacak seviyede) yüksek maaşı unutun. bilgisayar deseniz en az bir tane programlama dili bilmeniz gerekiyor. autocad programı kullanmak bile yeterli değil, matlab'ı bilmeniz şart.(ofis programını dile bile getirmiyorum.) üstelik insan ilişkileri ve sosyal becerilerde vasıflarınıza katılması gerekenler arasındadır. tıp desen, uzman doktor değilsen gene önün kapalı oluyor. mühendislik ve tıp bilimleri sandığınız gibi ben buralara kapağı atayım, mezun oldummu paralar gelsin tarzı yerler değildir. buraları kazanmak işin kolay kısmıdır, ama kaymağını yemek içinde sonrasında çok çalışmanız gerekiyor.
burada kimseyi karamsarlığa düşürmek istemiyorum ama şartlar bunlar. ama şunuda söyleyim, mühendislik bilimlerinin iş hacmi meslek okullarına göre daha dardır. uzman bir tekniker vasat bir mühendisten daha çok kazanabilir. üstelik son aylarda işverenler vasıflı ara elman arıyoruz diye feryat ediyorlar. meslek lisesinden bilgi ve beceriye sahip bir şekilde mezun olanlar, biraz iş tecrübesiyle çok güzel yerlere gelebilirler.
ama en önemlisi yaptığınız işi seveceksiniz. çünkü mutlu olamadığınız bir alnda başarılı olmanız imkansızdır. bol paralı, prestijli diye meslek seçimi yaparsanız hem başarılı olmazsınız, hemde hayatınızı pişmanlıkla geçirirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 19 Mayıs 2007; 2:57:56 >
Arkadaşlar bahsedilen 30.000-40.000$ lar bazı arkadaşlarımızın kafasını karıştırmasın.Bunlar vergilerle birlikte senelik ücretlerdir.Aylık bir mühendisin şu şartlarda 30.000$ kazanması avrupada çok nadir Türkiye de imkansızdır.Tecrübesi çok fazla olmasının yanında yönetici olabilmiş bir mühendisin belki ucundan yaklaşabildiği değerler 15-20milyar civar olacaktır ki bu mertebeye ulaşmak yıllarınızı alacaktır.Mühendislik Türkiye de yapılan değil öğrenilen bir meslek olup öğrenilmesi de asla bitmeyen tüketmeye dayalı bir meslektir. Ar-Ge ni Ge sinin nadiren yapıldığı ülkemizde elbette kalifiye yani mezun mühendislerimizin bir kısmı 2000 net maaşla çalışabilmektedirler.Tecrübeli mühendisler ise 2000-3000 Ytl arası maaşlarla genelde elektronik sektöründe iş bulabilmetedirler.
İyi yazılımcı arkadaşlarımızın ise önleri her zaman açık olup bir çok iş ilanınında seçicisi olurlar.
Elektronik mühendisi olarak sağlam belgeleriniz yok ise kurumsal bir yerde sıfırdan başlamanız çok kolay değildir.Torpil ve buna benzer tanıdık durumları ile iyi bir yerden başlamanız da Türkiye de çok da zor olmayan bir durumdur.
ama benim gibi torpiliniz yok ise ve kurumsal yerlerde gözünüz var ise şunlar olmazsa olmazlardandır: 1) Çok iyi ingilizce(Konuşup derdinizi kendinizden emin bir şekilde anlatabilmeniz gerek.Dilerseniz basit cümleler kurun ama derdinizi anlatın benim gibi) 2) Kendinize güven ve teknik altyapı 3) Ucundan da olsa giriş seviyesi de olsa bir programlama dili 4) Varsa yüksek lisans. 5) Eğer olabildiyse adam gibi bir bitirme tezi
İlginç ama bunlar genelde mülakatlarda karşıma çıkan durumlardı.
<<<Para kazanıp rahat bir yaşam sürmek istiyorsanız ve mühendislik alt yapınız ve bu mesleğe karşı ilginiz çok iyi değil ise ticaretin bir köşesinden öyle ya da böyle tutunmanız gerekir.Hatta eczacılık gibi bir bölüm bitirmeniz ise sizin yararınıza olacaktır.
<<<Eğer ki çabuk yükseleyim para kazanayım derseniz ve yine sağlam bir mühendis değilseniz küçük işletmelerde yol almaya bakacaksınız.Ama çalışma şartları ağır olabilirse de ilerisi için daha avanajlı pozisyonlara çabucak geçebilirsiniz.Görülmeniz ise daha kolay olacaktır.
<<<Allah aşkına artık şu üniversite bu üniversite diye ayırım yapmayın.Lakin herkes kendi üniversite çevresini iyi bilir.Ben Yıldız Teknik Elektronik Haberleşmeden mezunum ve arkadaşlarımın hemen hemen hepsi Avea, Nortel-Netaş, Telsim, Telekom,Microsoft,Motorola,Turkcell,Alcatel ve bunun gibi firmlarda.Hatta birisi pilot oldu gününü gün ediyor.Yani bu demek olmuyor ki Yıldız o zaman süper yahu...Birisi vardır bilgisi var ama kendini anlatamaz birisi vardır bilgisi yok ama kendini iyi anlatır birisi de hem bilgili hem de kendini iyi anlatır.Bunu yapan Üniversite değil bireyin kendisidir.Üniversiteye bakarak işe alınma olayları arıtk geride kalıyor arkadaşlar.Kendiizi geliştirmeye cv nizde kabarık işe yarar şeyler göstermeye bakın derim.Ve tecrübe de cabası.
Devir şu veya bu üniversite devri değil.Bilkent Odtü nün vs bunun gibi üniversitelerin avantajı buralarda ingilizceyi artık içinize işlemeleri ve yurtdışı olanaklarının ve yurtiçi iş bağlantılarının daha iyi olması.Eğer param olsaydı Türkiyede ilk 4000 e gireceğime gider özel bir üniversitede istediğim bölümü okur istediğim şeyi gerçekleştirirdim.Şuan çalıştığım kurumsal ve tanınmış işyerinde de Özel üniversitelerden mezun arkadaşlarımızın sayısı oldukça fazla ki hemen hemen hepsi de akıllı ve işini bilen arkadaşlar.Yani buradan ne çıkıyor:Üniversitelere takılıp kalmayın.
Bir not daha:Çocuğum olursa ki inşallah, ileride onu özel üniversitede okutacağımda kesindir.Umarım bütçem elverir de derece yaparak gireceği iyi bir devlet üniversitesinde imkansızlıklarla okuyacağına yurtdışı bağlantıları ve gerek lab. gerekse diğer olanakları açısından iyi olan özel üniversitelerde çocuğumu okutabilirim.Hatta ve hatta umarım benim kendi işim olurda çocuğuma bu işi sağlam temellerle devrederim.Çocuğumun bu durumda üniversitelerde bilgi almasını değil vizyon sahibi olmasını ve işletmeyi yönetmeyi öğrenmesini isterim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melihcelik -- 19 Mayıs 2007; 3:17:29 >
Omarr35 net bir soru sormuşsun, ancak net bir cevap alamamışsın :-)
Her ne kadar elektrik-elektronik müh. diye bir ünvan olsa da, elektrik mühendisleri ve elektronik mühendisleri birbirinden farklı şeyler yaparlar, ben elektronikçilerin neler yaptıklarını sıralayım :
* Tasarım Güç elektroniği, mikroişlemcili sistemler, RF, haberleşme elektroniği endüstiyel otomasyon vs. için donanım ve yazılım tasarımı
* Satış pazarlama elektronik komponent, sanayi ile ilgili elektronik üretim ekipmanları, medikal, otomasyon sistemleri vs
* Bakım/Onarım/Otomasyon/Kurulum Fabirikalardaki elektronik üretim ekipmanlarının bir araya getirilmesi, işletilmesi, arızalarının çözülmesi. GSM sistemleri, yangın söndürme, güvenlik, gözetleme vb sistemelrin kurulumu.
* Teknik servis Cep tel, endüstiyel ekipmanlar, ölçüm aletleri, otomotiv elektroniği, printer , monitor, TV vs. cihazların tamiri gibi işler.
* IT IT deyince hem bilgisayar sistemlerinin kurulumu ve idamesini, hem de PC programcılığını kasdediyorum. Bir sürü elektronikçi bankalarda çeşitli firmalarda bu tip işlerle uğraşıyor.
* Alakasız işler Mühendislik formasyonu almış, kafası çalışan birinin yapabileceği işler. İşletmecilik , teknik yöneticilik, proje takibi, danışmanlık gibi.
ITU/ODTU/BU/Bilkent/9 Eylül/Ege gibi biryerden 75+ ortalama ile belirli bir konuda da bilgili olarak çıkarsan, yeni mezun olarak kurumsal bir yerde 2000YTL~2500TYL arası bir maaşla başlarsın.
Yurtdışı ile ilgili anlatılanların epey bir kısımı şehir efsanesi. Hem kendim çok kısa süreler de olsa yurtdışında bulundum, hem de beraber çalıştığım yurtdışında çalışmış ve/veya okumuş arkadaşlar var. Özellikle Amerika'da asıl parayı avukat, doktor, dişçi gibi hizmet sektörleri götürüyor. Mühendislik asyalılara ve dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlere kalmış gibi.
Türkiye'de her yıl 2500'ün üzerinde elektronik mühendisi çıkıyor, ancak piyasada bu kadar "tasarımcı" talebi yok. O nedenle kıytırık bir üniversiteden zorla mezun olup, bir audio amfisi yapıp PIC ile de iki LED yakıp söndürdükten sonra kendini birşey sananların "ama beni anlamıyorlar, Türkiyede teknoloji yok, Arge yok" diye ağlanmaları, suçu kendileri dışında sisteme, eğitime hocalara, piyasaya atmaları normaldir. Ne de olsa sınavdan 90 alınır ama 40 hoca tarafından verilir.
Kalkıp ta Dumlupınar, Sütçü İmam, Atatürk, Orhangazi üniversitesi gibi bir yerde elektronik okumaya kalkma zamanına yazık olur. Mühendislik işi bulmakta sonradan çok zorlanırsın.
Endüstri mühendislerinin asıl işi üretim planlama, lojistik yönetimi vb. biraz mühendislik biraz işletme bilgisi gerektiren işlerdir. Liseli bebelerin gözündeki imaj farklı olabilir ancak bence uzak dur.
Son söz olarak, mühendis olma doktor ol derim. TUS dahil on yıl tırmalarsın ancak sonrasında 65 yaşına kadar işsizlik derdin olmaz. Ne kadar iyi olursan ol, mühendis olarak iş bulmak zor, hele 35'inden sonra işsiz kalırsan.
çok doğru anlatım, katılıyorum arkadaşım..(Bilkent Elektronik 1. sınıf)
arkadaşlar yapmayın elektronik mühendisi kayan yazı falan yapmaz, bir de programlama falan öğrenmek zorunda değilsin.. evet bir çok kişi elektronik mühendisi olup C programlar yazarak para kazanıyor ama sen donanım dizaynı yapabilirsin mesela... eğer fiziğe meraklıysan ve ayakta tutacak kadar matematik biliyorsan çok rahat okursun,son sınıfta da istediğin alana kayarsın (haberleşme, dijital dizayn, IC design , kontrol) mesela kontrolcüler de çok fazla var, o kolda kendi şirketini kurman daha olası falan filan....
zor tercihler bunlar bol şans....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zora -- 27 Mayıs 2007; 15:38:04 >
konu gayet güzel.. ben kendi adıma piyasa şatları hakkında bilgi sahibi olabildim... varsa diğer üyelerin iş deneyimleri/piyasa şartları hakkında yorumlarını alabiliriz, ölmesin bu konu :)
ilk öss'ye girişimde tıp kazandım, 1 sene okudum bıraktım... zaten istemiyordum, bir de alışamayınca yürümedi :(
Siz siz olun istemediğiniz bölümü "daha çok para kazanırım,daha rahat/iyi iş bulurum..." diye tercih etmeyin. düşünüce mantıklı, akıllıca bir seçim görünebilir ama, bir ömür boyu o mesleği yapmak zorunda kalmak hoş olmayabilir.
kotiledon arkadasima katiliyorum. ben de bir elektronik muh. adayi olarak kisinin para kazanmak icin degil de asil hedefi hobby olarak sevdigi bi isi yapmasini oneririm. he diyeceksiniz para hic onemli degil mi? elbette onemli hem de cok ancak zaten elektronik muh de ciddi manada para kazaniyor. gorustugum fikrini aldigim muhendis buyuklerim heop sunu soyler: Ogrencilik mezun olunca bitmiyo, belli bi deneyim kazanana kadar is hayatinda dusuk maasla calisacaksin ancak bu sureyi atlatinca yani deneyim elde edince maasin da ciddi boyuta ulasiyor.. yani kimse kendini kandirmasin; ben gecen sene mezun oldum, para kazanamiyorum dogru duzgun git doktor ol falan.. isveren olarak dusunun, yeni mezun olmus bi muh e su an almak istediginiz kadar maas