Şimdi Ara

Elon Musk, “Neuralink” sayesinde insan beyni ile bilgisayarları birleştirmeyi hedefliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elon Musk’ın beyin-makine arayüzü geliştiren şirketi Neuralink, Salı günü yaptığı bir paylaşımda insan beyni ile bilgisayarları birleştirme planlarını ortaya koydu. Buna göre en erken önümüzdeki yıl, insanlar beyinlerine yerleştirilen implantlar sayesinde bilgisayarları kontrol edebilecek.
     

    Şirket CEO’su Max Hodak bu konuda yaptığı açıklamada, “Birçok insan bunun imkânsız olduğunu savunuyordu. Ancak takip eden 10 yıl içinde bu alanda inanılmaz gelişmelere tanıklık edeceğiz.” ifadelerini kullanmış.

    2017 yılında faaliyetlerine başlayan şirket, felçli hastaların beynine yerleştirilecek elektrotlar sayesinde bilgisayar kullanmayı mümkün kılacak teknolojinin insanlar üzerinde denenmesi için Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun onayını almaya çalışıyor.

    Gerekli izinler alınabildiği takdirde bahsi geçen teknolojiyi hayata geçirecek şirket, robotlar aracılığıyla öncelikle hastaların kafatasında 8mm’lik delikler açacak. Bu delikler vasıtasıyla beyne yerleştirilen implantlar sayesinde ise hastalar, düşünce yoluyla bilgisayar kontrolü sağlayabilecek. Neuralink’in söz konusu işlemi en az 19 hayvan üzerinde denediği ifade ediliyor. İnsan saçından daha ince olan ve “iplik” adı verilen implantlar, bu hayvanlara %87 başarı oranıyla nakledilmiş.

    Hodak yaptığı açıklamada işlemi, “Lazer yöntemiyle ve acısız bir şekilde kafatasınızda delikler açıp iplikleri içine yerleştireceğiz. Açılan deliği sensör yardımıyla kapattıktan sonra evinize gidebileceksiniz. Yapılan işlem lazerli göz cerrahisi kadar kolay.” sözleriyle açıklamış.

    İpliklerin bağlı olduğu ve kulak arkasına yerleştirilecek insan arayüz cihazı ile telefon ya da bilgisayara kelime girişi yapılarak web sayfaları ve televizyon ekranları arasında dolaşılabilecek. Şirketin sağlayacağı teknoloji bekleneni verebilirse hastaların dakikada en az 40 kelime girişi yapabileceği belirtiliyor.

    Eğer başarı sağlanırsa Parkinson hastalığından muzdarip insanlarda da kullanılabileceği ifade edilen teknoloji için Neuralink’in 100 milyon doları Elon Musk’ın kendisinden olmak üzere toplamda 150 milyon dolar topladığı belirtiliyor. Şirketin 100 kadar çalışanı bulunuyor.

     



  • duzgun bir kopru kurulabilse insan beyninin calisma sekli boyle bir baglantiya cok musayit. hepimiz kendimizi tek bir birey olarak, tek bir bilinc olarak gorsekde aslinda beyin tek bir parca olarak calismiyor. moduler yapida birbirleriyle uyumlu calisan parcalar halinde. ama dogustan beri birbirleriyle o kadar icice gecmis o kadar uyumlu calisiyorki, bir kendimizi tek bilinc olarak goruyoruz. gecmiste sara hastaligi icin sag beyin ve sol beyin arasindaki kopruyu kesmek uygulanan bir tedaviydi. amac beynin bir yarikuresinde baslayan sara nobetin diger yarikureye sicramasini engellemekti. bu operasyonu gecirenlerin sol gozune bir goruntu gosterip ne oldugu soruldugunda ne oldugunu soyliyemiyorlar ama kartlardan sol eliyle ne oldugunu isaretliyebiliyorlar. ne oldugunu soyliyemiyorlar cunku konusan kesim beynin sol lobu sag beynin kartta ne gordugunu bilmiyor. yani aslinda 2 beyin var ve daha pek cok alt parcalari. neuralinkle iliskisine gelirsek, beyin bu sekilde calisabilen, esnek bir organ. siber baglantiyla bilgisayar donanimlari ve hatta robotik parcalari bir kendi butunun devamiymis gibi kullanabilir, bir konu hakkinda dusunurken akliniza bir anda nerden geldigi belli olmayan cozum gelir ya. iste o beyninizin alt modullerinden birinin calismasiin sonucudur. benzer sekilde beyin bilsayar donanimindan, internetten bilgiye kendi hafizasinin parcasiymis gibi aninda ulasabilir, hesaplamalari, simulasyonlari bilgisayara cok buyuk hizla yaptirabilir. tabi bunlar teoride yapilabilmesi mumkun seyler, gercek hayat uygulamalari cok daha farkli olur.

  • Sonra Feyzuli neden filmlere taktın diyorsunuz. :D Al sana T1000 al sana SKYNET

  • Birleştirsen ne olur ki Elon. Daha uçan araba bile yapamadın.
    Oysa bizim 2016 dan beri yerli arabamız göklerde...

  • Bu adama imrenen tek ben miyim adam dünyayı değiştiriyor biz de okuyoruz...

  • Elin musluğu neler neler yapıyor, bizde hala tesisatçılık yapıyoruz onların adına, gelde 2000 li olma.
  • İnsan bu, herkes gider o kalır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cyberprank 2029

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine Elon Musk ve yine imkansızı imkan kıldığı bir haber. Sağlık alanında tıp ile bilişimi birleştirmesi çok güzel. Buna ihtiyacı olan bir sürü hasta var umarım en kısa sürede kullanılabilir olur. Bunun yanında da bu gelişim Black Mirror dizisini aklıma getiriyor.. :)

  • Sorun, o bilgisayar ileride o bağlandığı beyni kontrol etmeye başlayabilir mi?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    duzgun bir kopru kurulabilse insan beyninin calisma sekli boyle bir baglantiya cok musayit. hepimiz kendimizi tek bir birey olarak, tek bir bilinc olarak gorsekde aslinda beyin tek bir parca olarak calismiyor. moduler yapida birbirleriyle uyumlu calisan parcalar halinde. ama dogustan beri birbirleriyle o kadar icice gecmis o kadar uyumlu calisiyorki, bir kendimizi tek bilinc olarak goruyoruz. gecmiste sara hastaligi icin sag beyin ve sol beyin arasindaki kopruyu kesmek uygulanan bir tedaviydi. amac beynin bir yarikuresinde baslayan sara nobetin diger yarikureye sicramasini engellemekti. bu operasyonu gecirenlerin sol gozune bir goruntu gosterip ne oldugu soruldugunda ne oldugunu soyliyemiyorlar ama kartlardan sol eliyle ne oldugunu isaretliyebiliyorlar. ne oldugunu soyliyemiyorlar cunku konusan kesim beynin sol lobu sag beynin kartta ne gordugunu bilmiyor. yani aslinda 2 beyin var ve daha pek cok alt parcalari. neuralinkle iliskisine gelirsek, beyin bu sekilde calisabilen, esnek bir organ. siber baglantiyla bilgisayar donanimlari ve hatta robotik parcalari bir kendi butunun devamiymis gibi kullanabilir, bir konu hakkinda dusunurken akliniza bir anda nerden geldigi belli olmayan cozum gelir ya. iste o beyninizin alt modullerinden birinin calismasiin sonucudur. benzer sekilde beyin bilsayar donanimindan, internetten bilgiye kendi hafizasinin parcasiymis gibi aninda ulasabilir, hesaplamalari, simulasyonlari bilgisayara cok buyuk hizla yaptirabilir. tabi bunlar teoride yapilabilmesi mumkun seyler, gercek hayat uygulamalari cok daha farkli olur.
    Hocam bahsettiğiniz deneyle ilgili kaynak verebilirseniz çok makbule geçer
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MonitörKertenkelesi

    Sorun, o bilgisayar ileride o bağlandığı beyni kontrol etmeye başlayabilir mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-0E184FE49

    Hocam bahsettiğiniz deneyle ilgili kaynak verebilirseniz çok makbule geçer

    Alıntıları Göster
    Kaynak tek bir deney degil. 1960 larda uygulanan corpus callosotomy denen bir operasyon sonrasi hastalar uzerinde yapilan arastirmalarla elde edilmis bilgiler. Corpus callosotomy split brain diye googlelarsaniz pek cok kaynak ve ilginc bilgi ile karsilasirsiniz. Ornegin operasyonu geciren bir hasta market alisverisinde bir yiyecegi bir eli alirken otekinin onu durdurmaya calistigindan bahsediyor. Sag ve sol beyin birbiri ile mucadele ediyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    Kaynak tek bir deney degil. 1960 larda uygulanan corpus callosotomy denen bir operasyon sonrasi hastalar uzerinde yapilan arastirmalarla elde edilmis bilgiler. Corpus callosotomy split brain diye googlelarsaniz pek cok kaynak ve ilginc bilgi ile karsilasirsiniz. Ornegin operasyonu geciren bir hasta market alisverisinde bir yiyecegi bir eli alirken otekinin onu durdurmaya calistigindan bahsediyor. Sag ve sol beyin birbiri ile mucadele ediyor.

    Alıntıları Göster
    Teşekkürler Meslek neydi sizin?

    Böyle bi video buldum






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E184FE49 -- 19 Temmuz 2019; 8:34:27 >
  • aynen bahsettigim buydu. videoda beynin calisma seklini cok guzel anlatmis. beyin bagimsiz ve yari bagimsiz modullerden olusuyor, bilinc bunlarin hepsini birlestiren hub. dogumdan beri bu bagimsiz parcalar birbirleriyle o kadar esgudumlu calisiyorlar ki, kendimizi daime tek butun olarak algiliyoruz. bu hub'a organik bilesenlerinin yaninda dijital elektronik parcalarda eklendiginde beyin onlari kendi butununun parcasi olarak kabul edebilir, mesela 25*5 dedigimde beyindeki aritmatik hesaplari yapan bolum bunun cozumunu aninda bilince sunuyor, bunu bilinc kendi hesaplamiyor ama kendi bulmus gibi davraniyor. ayni huba dijital bir modul ekleyebilirsek e^-x^2dx in integralini al dedigimizde 5*25 hizinda sonucu bilince ulastirabilir. beynin mentel kapasitesini defalarca kat yukari cikarmak mumkun olabilir. normalda internetten saatlerce arastirip bulacaginiz cevablar saniyeler icinde bilincde sanki kendi hafizasiymis gibi belirebilir.

    beynin buna adapte olabilcegini nerden cikariyorsunuz derseniz, beyin cok esnek bir organ. onla ilgili bir baska ilginc deney var. rhesus maymununun beynine elektrotlar bagliyorlar ve koluna giden sinyalleri robotik bir kola aktariyorlar. robotik kol eliyle ayni hareketleri yapiyor. maymundan robotik kolu hareket ettirerek bazi isler yapmasini istiyorlar, basariyla yaptiginda odullendiriyorlar. bir sure sonra ilginc bir olay oluyor, maymun matrixe eriyor, kendi kolunu hareket ettirmeden robot kolu hareket ettirmeye basliyor. beyin hic sahip olmadigi yeni bir parcayi sanki kendi parcasiymis gibi kontrol ediyor. beyin hemen her duruma adapte olabilen cok esnek bir organdir. hatta deneyin ufak bir videosunuda buldum:



    bu arada meslegim elektronik muhendisi ama ilgi alanlarim meslegimin otesinde cok genistir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    aynen bahsettigim buydu. videoda beynin calisma seklini cok guzel anlatmis. beyin bagimsiz ve yari bagimsiz modullerden olusuyor, bilinc bunlarin hepsini birlestiren hub. dogumdan beri bu bagimsiz parcalar birbirleriyle o kadar esgudumlu calisiyorlar ki, kendimizi daime tek butun olarak algiliyoruz. bu hub'a organik bilesenlerinin yaninda dijital elektronik parcalarda eklendiginde beyin onlari kendi butununun parcasi olarak kabul edebilir, mesela 25*5 dedigimde beyindeki aritmatik hesaplari yapan bolum bunun cozumunu aninda bilince sunuyor, bunu bilinc kendi hesaplamiyor ama kendi bulmus gibi davraniyor. ayni huba dijital bir modul ekleyebilirsek e^-x^2dx in integralini al dedigimizde 5*25 hizinda sonucu bilince ulastirabilir. beynin mentel kapasitesini defalarca kat yukari cikarmak mumkun olabilir. normalda internetten saatlerce arastirip bulacaginiz cevablar saniyeler icinde bilincde sanki kendi hafizasiymis gibi belirebilir.

    beynin buna adapte olabilcegini nerden cikariyorsunuz derseniz, beyin cok esnek bir organ. onla ilgili bir baska ilginc deney var. rhesus maymununun beynine elektrotlar bagliyorlar ve koluna giden sinyalleri robotik bir kola aktariyorlar. robotik kol eliyle ayni hareketleri yapiyor. maymundan robotik kolu hareket ettirerek bazi isler yapmasini istiyorlar, basariyla yaptiginda odullendiriyorlar. bir sure sonra ilginc bir olay oluyor, maymun matrixe eriyor, kendi kolunu hareket ettirmeden robot kolu hareket ettirmeye basliyor. beyin hic sahip olmadigi yeni bir parcayi sanki kendi parcasiymis gibi kontrol ediyor. beyin hemen her duruma adapte olabilen cok esnek bir organdir. hatta deneyin ufak bir videosunuda buldum:



    bu arada meslegim elektronik muhendisi ama ilgi alanlarim meslegimin otesinde cok genistir.
    Hocam sizde Torlak Kemal vibe'ı var, o da çok bilgilidir. Çağırayım da tanışın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam tanıyorum arkadaşı, yorumlarını da beğenerek okuyorum. Bu aralar pek yazmadığım için belki o beni tanımıyordur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.