Şimdi Ara

Denizlerdeki yabancı cisimlere dolanan hayvanların hayatı risk altında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Denizlerdeki yabancı cisimlere dolanan hayvanların hayatı risk altında

    Exeter Üniversitesinde görev yapan bilim insanları, deniz canlılarının denizlerdeki plastik atıklara dolanarak zarar göme ve hayatlarını kaybetme riskleri kapsamında yürüttükleri çalışmanın sonuçlarını paylaştı.
     
    Denizlerdeki yabancı cisimlere dolanan hayvanların hayatı risk altında

    Köpek balıkları ile vatozların denize bırakılmış kullanılmayan balık ağları ve plastik atıklara dolanmaları hakkında Twitter ve diğer mecralarda yapılan paylaşımları tarayan araştırmacılar, 1,000’den fazla hayvanın bu durumdan etkilendiğini tespit etmiş. Ancak bilim inşaları söz konusu sayının sanılandan çok daha fazla olabileceği endişesini de dile getirmiş.

    Denizdeki yabancı bir cisme dolanma hadisesinin bahsi geçen hayvanlara ticari balıkçılıktan daha az zarar verdiğine dikkat çeken araştırma ekibi, bu konunun yine de hayvan sağlığı için ciddi bir sorun olduğunu vurguluyor. Aynı üniversitede görev yapan Kristian Parton adlı araştırmacı, “Örneğin, gelişigüzel bırakılmış balık ağına atılan bir dik burun köpekbalığı dolandığı ağla birlikte büyümek durumunda kalmış. Kabuklu deniz canlılarıyla kaplanmış olan bu ağ yıllar içinde hayvanın derisini yırtarak hayvanın omurgasına zarar vermiş.” sözleriyle durumun vahametini gözler önüne sermiş.

    Denizlerdeki yabancı cisimlere dolanan hayvanların hayatı risk altında

    Dolanma hususu yeteri kadar dikkat çekmeyebiliyor 

    Aynı çalışmada yer alan bir başka bilim insanı Prof. Brendan Godley ise bir cisme dolanma olayının söz konusu hayvanların aşırı avlanması ya da farklı tür hayvanların avlanması sırasında tesadüfen yakalanmaları hadiseleri sebebiyle dikkatlerden kaçtığını belirtiyor. Araştırmacı, bu konuda yapılan çalışmanın bir ilk olduğunu ve bu sayede farkındalık yaratılabileceğini umduğunu dile getiriyor.

    Denizlerdeki yabancı cisimlere dolanan hayvanların hayatı risk altında

    Araştırmacılar, taradıkları akademik makalelerde 34 türden 557 ve Twitter üzerinde yaptıkları aramalarda ise 26 türden 559 köpek balığı ile vatozun yabancı bir cisme dolanma olayıyla ilgili bilgiye ulaşmış. Yapılan açıklamada, hayvanların yaşadıkları bölge, göç yolları ile vücut şekillerinin onları “dolanma” konusunda riskli grubu soktuğu ifade ediliyor.








  • Yazık cidden hayvanlara. Ekosisteme. İnsanoğlu çevresindeki hiçbir şeyi umursamıyor. Ancak ucu kendisine dokununca umursuyor. Ama işte o zaman çok geç olacak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Doğa ana bir gün insanoğlunun içinden geçecek ama hadi bakalım.

  • Çok üzücü. Bizim ufak gördüğümüz ve umursamadığımı şeyler bir veya birkaç canlının hayatına mal oluyor. Sıkıntılı bir durum. Artık suistimal göstermeyin kendinize ve bu kötülüğe.

  • Ben en çok köpekler yüzünden rahat gezemiyoruz , çoluk çocuğu sokağa çıkaramıyoruzculara bayılıyorum.

    Sen hayvanın yaşadığı yer yık geç doğal yaşamı apartmanlara çevir. Sonra yolda sırf yanından geçiyor diye taşla , cocuguna yaklastı diye tasla. Sonra ya biz bu köpeklerden bıktık.....

    Adaletine inandıgım allahım bir gün su dünyayı hayvanların eline verde aksama kadar iskence etsinler bize.
  • -RAUL kullanıcısına yanıt
    amin

  • -RAUL kullanıcısına yanıt
    Evet köpeklerin doğal yaşam alanına ev yapıyoruz. Köpekler tarihte ilk evcilleştirilen hayvan. Vahşi köpekler var doğada onlarda apartman arasında gezmez. Hayvanlara eziyet edenlere bende karşıyımda sokakta yürürken beni çocupu tehdit edercesine havlayan hayvana haddini bildiririm. Suç onlarda değil diye gelip bi tarafımı koparmasına seyirci olamam. Suç o hayvanları ya da onların ana babalarını sokağa salan insanlarda. Şunu anlayın. Sokakta normal şartlarda kedi köpek olmaz, İnsanlar atmsaydı. Evcil hayvan bunlar. Evcil hayvanların yavruları dışarıda doğunca yabanileşen. Ya da yavruyken dışarı atılan.

    Fransa da bununla alakalı bir kamu spotu yayınlandı. Sokağa evcil hayvan bırakmada fransa şampiyon. Türkiye kaçıncı bilmiyorum ama profesyonel ligde yer alıyordur bu konuda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devletlerin hem egitim olarak hem de temizlik olarak calismasi lazim yoksa olmaz

    Bazen haberlerde görüyorum ufacik göl kirlenmis ulan 2 tane adam tutsan 1 2 günlük isi var tum temizliğin ama yok kimse ilgilenmiyor

    Avrupa cidden bu konuda kendini asmis durumda para kar vs dusunmeden inanilmaz calismalar yapıyorlar cevre ile ilgili plastik yasakları olsun yenilenebilir enerji zorunluluğu olsun elektrikli araclar olsun

    Dünyayı en cok abd ve çin kirletiyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yorum yazanlar çöpünü rastgele atıyordur muhtemelen
  • Bir kerede biz temiz tutalım kirletmeyelim yolda giderken çöpü sallayıp atmayalım diyin be kardeşim devlet yapsın etsin, zaten sizin kafada çok adam var.. Amerika diyorsun adamlar kışın bile kendi kapı önlerini kendileri temizliyor devlet değil azıcık s.p. olmayın kardeşim sizin zihniyet en tabir ile akıl veriyor azıcıkta kirletenler içlerindeki canavara dur desin ...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.