Şimdi Ara

ISS, ölümcül dozda radyasyona dayanabilen küf sporlarına ev sahipliği yapıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilim kurgu filmlerinde pırıl pırıl görmeye alışkın olduğumuz ve “bal dök yala” sözünü hatırlatırcasına temiz olan uzay gemileri gerçek hayatta acaba ne kadar mümkün? Bu sorunun cevabı, birçoğumuzun da tahmin edeceği üzere Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yatıyor. İstasyonda yaşayan astronotlar; bu kapalı kutu içinde her gün terliyor, bir şeylere dokunuyor ve içerideki rutubetli havayı soluyor. ISS’de bulunan yaşam destek sisteminin düzenli temizlik rutinine rağmen ise istasyonda üreyen küf ve bakteri ile mücadele aralıksız devam ediyor.

    Köln merkezli Alman Havacılık Dairesi’nde (DLR) görev yapan araştırmacılar, uzay yolculuklarında kullanılması planlanan araçların steril kalabilmesi kapsamında yaptıkları birtakım deneylerde ilginç sonuçlar elde etmişler. ISS’den getirilen küf sporlarını inceleyen mikrobiyolog Marta Ayrıca Bkz.BMW yöneticisi: “Elektrikli araç teknolojisine geçiş konusu fazla abartılıyor” 

    Mantarları x ışını, ağır iyon ve yüksek frekanslı UV ışınlara maruz bırakan araştırmacılar, DNA’nın zarar görüp hücre yapılarının da parçalanacağı değerlere mantarların dayanabildiğini ortaya koymuşlar.

    Işınlanan maddenin 1 kg’ına 1joule’lük enerji veren radyasyon miktarı olarak tanımlanan “gray” birimi baz alındığında; söz konusu mantarların 1000 graylik x ışını radyasyonuna dayanabildiği hesaplanmış. Bu değer ortalama bir insanı öldürmek için 5 gray olarak ifade ediliyor.

    Küf sporlarının bu derece dayanıklı olması önemli bir sorunu da beraberinde getiriyor. Gezegenlere ya da uzak gökcisimlerine icra edilecek görevlerde kullanılacak uzay araçlarının, yabancı gök cisimlerini kirletmemek adına dünyaya ait organizmalardan arındırılmış olması gerekiyor. Bahse konu bu durum mevcut bulgular ışığında ise pek kolay gözükmüyor.

    Küf, uzay görevleri için aynı zamanda bir avantaj 

    Cortesao elde ettikleri sonuçlar neticesinde bardağın bir de dolu tarafına bakmak gerektiğini hatırlatmış. Bilim insanına göre söz konusu mantar türleri uygun şartlarda saklandığında uzun soluklu görevlerde kullanmak üzere çoğaltılabilecek ham madde kaynağı olarak değerlendirilebilir. Cortesao bu konuda yaptığı açıklamada, “Küf sadece bizlere zarar verip ve yiyeceklerimizi bozmuyor. Uzun soluklu görevlerde küf yardımıyla antibiyotik ve vitamin gibi maddeler üretebiliriz. Bu durum astronotlar için büyük bir avantaj.” ifadelerini kullanmış.

    Yapılan açıklamada küf mantarları üzerinde yapılan testlerin sadece radyasyonu baz aldığı vurgulanmış. İleriki dönemde yapılacak yörünge testlerinde ise radyasyonla birlikte vakum, soğuk ve düşük yerçekimi faktörlerinin mantarlar üzerinde ne gibi etkiler yaratacağı incelenecek.








  • ACE’yle ovalayın geçer.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • torenbolen T kullanıcısına yanıt
    Çok net abi bunu düşünmeleri lazım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torenbolen

    ACE’yle ovalayın geçer.

    Yalnız ace ile değil cif le ovalanır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ssbrutality

    quote:

    Orijinalden alıntı: torenbolen

    ACE’yle ovalayın geçer.

    Yalnız ace ile değil cif le ovalanır.

    Alıntıları Göster
    Görüyorum ve arttırıyorum, mintax. (üretimi durmuştur sanıyordum ama devam ediyormuş, yalnız benim bahsettiğim şey şuydu




  • Demek ki dünyanın bir gün nükleer savaşlar veya bir radyasyon salınımında sonu gelse bile hayatta kalabilecek bazı canlılar olacak ve dünya artık onların olacak. Bunlardan biri de Küf. İnsanlar hala kendilerini en zeki, yenilmez, özel, Tanrının armağanı ve üstük bir ırk olarak göre dursun. Bir küf kadar bile güçlü ve özel bir yaratık değiliz.

  • Annem olsa orası öyle pis mi olurdu be

  • böylesine güzel bir konuda verilen cevaplara bak; kaliteyi gör. İçi boş insanlardan gelen ses neyse aynısı.

    " olayı sadece radyasyon olarak algılamak yanlış. Bünyemize ne kadar uyum sağlar bu küf belli değil Tamam düşünce olarak güzelde bence asıl gösterdiği nokta, bu uzay teknolojisi ile daha ileri uzay yolculuklarını yapamayacağımızdır. Küften bir şeyler üretmek yerine uzay yolculuk sistemlerine odaklanmak daha mantıklı gibi görünüyor.
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    o senin düşüncen. ayrıca sahip olduğun bilgiler ile yakın çevrenden herhangi bir yöntem ile almakta olduğun bilgilerin doğruluğuna inanmak da senin kendi tasarrufunda. şu forumda her şeyi gördüm ama bir küf karşısında kendisini ezik gören bir insan da gördüm ya diyebileceğim tek şey, kıyametin vuku bulacağı dönemin insanlarının ruh halini varın hep birlikte şimdiden görün. bugün böyle düşünen biri bir yüz yıl sonrası dönemine ait insana şimdiden adeta taş çıkartıyor. lütfen bize şaka yaptım de..
  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Bildiğin kibirli, dünyayı kendisi için yaratıldı sanan, kendisi dışındaki her tür varlığı ve canlıyı ikinci üçüncü ve dördünsü varlık olarak gören ve onların üzerinde tek hakimiyetin insan olarak doğduğu için kendinde gören kibirli insan soyunun bir örneği olarak senin gibilerin laflarını ciddiye almıyorum. Bir küf ile kendimi bir tutabilirim veya bir küfü veya mikrobu bile kendimden üstün görmem seni üzmesin. İkimizden biri yanlış düşünüyor olabilir ama buna da sen ben değil tabiat karar verecek. Bir gün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 1 Temmuz 2019; 21:46:43 >
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    daha önce de yazmıştım forumda yine yazayım. küf veya mikro mertebesindeki bir canlı ile yine makro olarak hangi canlı varlığı örnek verelim mesela fil olsun. bu ve benzeri bir çok canlı varlıklar arasında yer alan insanı diğerlerinden ayıran özelliği anlatmaya gerek var mı? islamda bir kuran ayetini, din alimlerinin büyük çoğunluğu insanın yeniden yaratılışına karşılık evrenin yaratılışının daha büyük olduğu yönünde tefsirleri var. yani senin bedenen iki canlı varlığı karşılaştırıyor olman bir hatadır. kısaca ben küf ile senin bedenini kıyaslamadığımı bilmeni isterim. insanların bir birbirine göre üstünlüğü takva iledir. yoksa küf de elbette bir canlı varlık olup bedenen insandan belki çok daha güçlü özelliklere ve yeteneklere sahip olabilir. ama bu durum onun insandan üstün olduğunu göstermez. en basitinden örnek, beyazıt meydanında bir ağaç var hala sağlıklı ve yalnız eskisine göre daha heybetli bir ağaç oldu. bu ağacın altında fi zamanda fotoğrafı olan bizim rahmetli anneanne ise göç edeli en az kırk sene oldu. şimdi ağaç mı üstün insan mı? metal üzerinden örnekleme de yapılabilir. bence sen yanlış düşünmüyorsun. sadece doğru kabul ettiğin bilgilerin peşinden gittiğin için kararlarını buna göre veriyorsun. nihayetinde sen de haklısın.




  • The souls migration kullanıcısına yanıt
    Doğru ve gerçek muallak olduğu gibi insanın özel tüzel veya eşi benzeri olmayan kainatın en yüce ve güzel yaratığı olduğuna da kendi adıma söyleyeyim inanmıyorum. Bahsettiğin ağaç ile insan benim nazarımda aynı eşi benzeri olmayan güzellik ve özellikte. O yüzden küf, mikrop şu bu, hepimiz biriz. Kainatın bir efendisi, ruhu, Tanrısı, Allah'ı vardır,belki de yoktur, ama diğer her zerresi birbiri ile aynı derece bir kaderi paylaşıyor, artısı ve eksisi birdir bana göre. Bitcoin üretecek zekada biri belki bir gün çok zengin olup bir uçak bir ada alabilir ama o coini üretmeyi başaran her insan aynı şeyi yaptığında dünya elektrik ihtiyacından daha hızlı tükenecek ve iklim bozulup tüm insan soyu yok olacak. Geriye hayatta kalan bir küf bir mikrop kalacak ise burada kim özel ve zeki yaratıktır o zaman sormak gerek.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.