Şimdi Ara

Türkiye, ötegezegenine isim verecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
0
Favori
5.673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uluslararası Astronomi Birliği (International Astronomical Union), kuruluşunun yüzüncü yıldönümünü kutluyor. Yüzüncü yıl kutlamaları kapsamında 70 ülkeye bir yıldız ve bu yıldızın yörüngesinde dolanan ötegezegene isim verme imkanı tanınıyor. Türkiye, 70 şanslı ülke arasında yer alıyor. Katalog ismi WASP-52 olan yıldıza ve onun ötegezegenine isim vereceğiz.

    WASP-52 isimli yıldız Türkiye’den küçük teleskoplarla görüntülenebiliyor. Gezegenin isimlendirme çalışmalarını Türk Astronomi Derneği (TAD) yürütecek. Dernek tarafından bir isimlendirme komitesi oluşturuldu. Komite, yıldız ve ötegezegenin adı için Kasım ayına kadar 3 aday isim belirleyecek.

    Kimler isim önerisi verebilir?

    • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve lise dengi okullar
    • Üniversitelerin Astronomi ve Uzay Bilimleri, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Astronomi ve Astrofizik bölümleri
    • Gözlemevleri
    • Planetaryumlar, Bilim Merkezleri, Bilim Müzeleri
    • Türk Astronomi Derneği kurumsal üyeleri

    Gezegene koyulacak isim için ilkokul ve liselerde isimlendirme oylamaları yapılacak. Okullar, en çok oy alan isimleri komiteye iletecek. Her ne kadar isim önerinizi online başvuru formundan iletebiliyor olsanız da yukarıdaki birimlere bağlı bulunmayanların önerisi dikkate alınmayacak.

    IAU, yıldız ve ötegezegene verilecek ismin Türkiye ile özdeşleşmiş bir kişi, yer veya ‘şey’ adı olmasını istiyor. Bu doğrultuda Türkiye 3 aday isim gönderecek. IAU araştırma yapacak ve Türkiye’nin yıldız ve ötegezegeninin ismini Aralık 2019’da duyuracak.

    WASP-52 Yıldızı hakkında bilgiler

    WASP-52 Yıldızı, Pegasus (Kanatlı At) Takımyıldızında bulunan, Güneş’ten biraz daha soğuk ve yüzde 20 daha küçük turuncu renkli bir yıldızdır. WASP-52’nin bir gezegeni olduğu 2011 yılında geçiş (transit) gözlemleri ile keşfedilmiştir. Gezegenin kütlesi Jüpiter’in yaklaşık yarısı ya da Yer’in 146 katı kadardır.

    WASP-52 yıldızı ve ötegezegeni Yer’e 457 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. WASP-52’nin gezegeni yıldıza çok yakın, sıcak bir gaz devidir. Bu nedenle, yaşam barındırma olasılığı bulunmamaktadır.

    WASP-52 yıldızı Pegasus (Kanatlı At) Takımyıldızında bulunmaktadır ve ilkbahardan sonbahara kadar Türkiye’den gözlenebilmektedir.


    Pegasus Takımyıldızı ve WASP-52’nin konumu (siyah daire). Görsel: Stellarium







  • anladığım kadarıyla işe yaramaz boş beleş bi gezegenlere ülkeler isim vercek, 60 tanesinden bi tanesine de biz isim vericez. boş bi gezegen olduğu için bence göktürk, atatürk gibi yüce ve büyük isimler kullanmamalıyız. daha sade bi isim olabilir, binali yıldırım, ekrem imamoğlu falan olsun ismi
  • 15 temm.... Neyse boşver.

  • Liste=
    15 Temmuz
    Payitaht Abdülhamit
    Dünya lideri Erdoğan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ismini zaten koymuşuz be ya. öte gezegen densin işte
  • Mağdurüs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye ile özdeşleşmiş dersek milyonlarca suriyeli olduğundan suri olabilir, ne de olsa bizden daha çok hakları ve ayrıcalıkları var,onlar varken bizim ne haddimize isime karar vermek filan.
  • Kullanılmış olmasa GökTürk uzaydaki tüm cisimlere uyuyor
  • Orda bir gezegen var, ötelerde
    O gezegen bizim gezegenimizdir.
    Gezmesek de, tozmasak da
    O gezegen bizim gezegenimizdir.
  • Göster Ürksün

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Beylikdüzü densin.
  • The çomar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Göktürk

  • Öte gezegen zaten çok havalı bi isim gibi geldi bana. Bu isim kalsın diyenler beğeniye balistik füze atsın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • anladığım kadarıyla işe yaramaz boş beleş bi gezegenlere ülkeler isim vercek, 60 tanesinden bi tanesine de biz isim vericez. boş bi gezegen olduğu için bence göktürk, atatürk gibi yüce ve büyük isimler kullanmamalıyız. daha sade bi isim olabilir, binali yıldırım, ekrem imamoğlu falan olsun ismi
  • 15 JULY MARTYRS STAR
  • umarım milliyetçi bir isim verip utandırmazlar bizi. Gerçi ergenekon ismi her zaman kulağıma hoş gelmiştir. Ergenekon gezegeni :) olabilir..

  • Exoplanet'i "Öte gezegen" diye çevirmek fonetiklikten oldukça uzak bir tercih. Dış gezegen demek de öyle. Exothermic için ekzotermik diyoruz, buna da ekzogezegen denilebilir ama o da kulağa hoş gelmiyor. Benim önerim dışküre.

    Astrofizik alanında acilen bir Aydın Köksal'a ihtiyacımız var. Sorun bir tek bu kelime değil zira burada fonetik olarak hoş gelmeyen ama yine de doğru bir çeviri mevcut; fakat bu alandaki çoğu kelime gerçek anlamından oldukça uzak, kötü bir uyarlamaya sahip veya bu örnekteki gibi, hoş bir tonlaması yok. Bing Bang'i ele alalım: Ortada bir patlama yok, ecnebi burada "Bang!"i bizdeki "Tak!" misali aniden gelişen bir olayı tanımlamak için kullanmış, bizim millet ise zekidir, patlama deyivermişiz. "Büyük yayılım, büyük enginleşme, büyük genişleme" gibi olayın özünü tek seferde herkese anlatabilecek bir uyarlama yapmak yerine bu tercih edilmiş ve maalesef ki Astrofizik'in çoğu terimleri için durumumuz bu.

    Bir araştırmada Çinli öğrencilerin matematikte neden daha iyi olduğu araştırılıyordu. Buldukları sonuç ise Çincenin matematiği daha basit bir şekilde ifade etmesine bağlı olarak çocukların ilkokul çağında bu dersi daha iyi kavradığını, bunun sonucunda ise diğer dillerdeki öğrenciler gibi bu alandan uzaklaşmak yerine bu alanın üzerine gittikleri için matematikte daha iyi olduklarıydı. Analitik felsefeciler gibi lisanı her şeyin kilidi olarak tasvir etmiyorum; ama size hatırlatırım, 1984'te kitle kontrolünün bir parçası ve aşaması olarak lisana nasıl müdahale edildiği anlatılıyordu. Sen olmayan patlamayı oraya koyarsan bunu duyan çocuk, hatta bu alanda bilgisi olmayan herhangi biri bu kelimenin bir patlamayı içerdiğini düşünür. Neden? Çünkü isminde patlama geçiyor. Kelimenin ari şekilde anlattığı şey, sana vadettiği şey kontekstinde bir patlamanın mevcut olduğu.

    Aynı şey Wormhole için de geçerli. Bunu solucan deliği diye çevirirsen çocuk bunu duyduğunda "Solucan deliği de ne ki?" diyecek, bu örnekler artıkçada sorunu kendisinin yeteneğine bağlayacak; hatta öğretmeni, ailesi de öyle düşünecek ve bu alandan gitgide uzaklaşacak. Sonra "Neden bilim ülkesi değiliz?" diye sorarız. Sorunu eğitimin üzerine yıkmak oldukça basit bir yöntem zira sorun çok daha derinlerde.

    Wormhole'a "Kurtçuk deliği" de, bunu duyan çocuk da eline aldığı bir meyvedeki kurtçuk deliğini hatırlasın; desin ki "Demek ki etrafından dolaşmak yerine içinden geçmeyi kastediyor." Böylelikle kelime hem ihtiva ettiği anlamı dile getirmiş ve bu sayede herkesçe anlaşılabilir olur hem de kişilerin merakını cezbeder. Bir kısmı "Neyin içinden geçiyor, nasıl geçiyor?" diye sorular sorarak araştırmaya başlar. Mevcut hali ile yaptığı en büyük şey kendini anlaşılmaz kılarak kişileri kendinden uzaklaştırmak. Ondan sonra da "Neden ülkede bilim yok?" diye yakınırız. Daha temel bilimlerdeki temel olayları anlatamıyoruz ki, bu şartlar altında bilim nasıl var olabilsin?

    Hint şair Tagore'un da dediği gibi, "İnsandır kendi kendine engeller koyar." Sorunları binbir türlü baheneye bağlamak en kolay çözüm. Ülkedeki iki majör taraf ve bu taraflardaki sayısız fraksiyon sorunlar için birbirini göstermeye devam ettikçe bir arpa boyu yol alamayız.

    Son olarak, nereden nereye geldiğimin farkındayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be All My Sins Remembered -- 12 Haziran 2019; 1:23:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Atatürk olsun en temizi sky mapten falan da bakariz Atatürk yıldızı diye cok guzel olur

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.