Şimdi Ara

İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
7.971
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, @mmengi usta ve ben 7 yıldır EIB İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri üzerine çalışmalar yapmaktayız. Günümüzde adını sıkça duyduğunuz "Akıllı Bina sistemleri" hakkında elimizden geldiği kadar sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
     İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri
     İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri

    Akıllı Bina Sistemi nedir? Yaşadığımız mekanları, gelişen teknolojiler ile birleştirerek, daha güvenilir ve daha konforlu bir hale getiren sistemlere Akıllı Bina sistemleri diyoruz. Bu sistemlerin öncüsü de EIB İnstabus Sistemidir.

    EIB (European Installation Bus) Kontrol ve Otomasyon sistemi 110 imalatçı partneri olan, 2500’ den fazla onaylanmış malzeme grubu bulunan, dünya üzerinde 6 milyondan fazla monte edilmiş akıllı ev, akıllı bina konseptinde, 10.000 den fazla lisans satmış kalıcı bir ev otomasyonu ve bina otomasyon sistemidir. Konut, İş Merkezleri, Ofis ve her türlü binada en etkin çözüm kaynağıdır.

    Sistem iki telli bir Bus Hattı (24V. DC) ve bu hatta bağlanan sensör (algalıyıcı,anahtar vb...) ve actuator (sürücü) elemanlarından oluşmaktadır. Sistemin işletilebilmesi esnasında Kontrol Panosu veya bir Bilgisayara ihtiyaç duyulmamaktadır. Sistem elemanları, bağlı oldukları Bus hattı üzerinden birbirlerine telgraf göndererek merkezi bir kontrol ünitesi olmaksızın bağımsız olarak işlevlerini yerine getirirler. Bu da sistem üzerinde çok yaygın bir otomasyon imkanı sağlamaktadır. Herhangi bir algılayıcı (on/off anahtarı, ışık seviye sensörü, ısı sensörü vb.) sistemin durumunu yayınlar. Bu bilgileri alan sürücüler de (açma kapama ünitesi, dimmer, selenoid vana, fan coil vb.) programları dahilinde aldıkları komutları/işlevleri yerine getirirler.
     İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri


    AYDINLATMA:

    Aydınlatma otomasyonu ile sistemdeki tüm aydınlatma

    elemanlarının kumandası;

    * Anahtarlar,

    * Uzaktan kumanda cihazları,

    * Hareket detektörleri ile

    * Zaman ve ışık şartlarına bağımlı olarak yapılabilmektedir.

    On/Off veya Dimmer seçenekleri ile Aydınlatma; Sistem özelliklerine uygun olarak mahalden, belirlenen merkezi bir noktadan veya programlamak suretiyle otomatik olarak gerçekleştirilebilir.

    ISITMA, HAVALANDIRMA VE SOĞUTMA (HVAC) :
    Bağımsız mahallerdeki ısı seviyesi, seçilmiş olan ;

    * Radyatör,

    * Döşemeden ısıtma,

    * Fan-Coil (sıcak/soğuk),

    tekniklerine uygun olarak akıllı oda termostatları ile kontrol edilmektedir. Bu sayede maksimum konfor ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Enerji tasarrufuna yönelik olarak; mahal kullanılmamakta ise stand-by ısı seviyesine, gece konumunda ise mahaller önceden belirlenen ısı seviyelerine getirilirler. Arzu edildiği takdirde mahal pencerelerinin açılması durumunda ısıtma/soğutma sistemi devre dışı bırakılabilmektedir.

    Mahal için konfor ısısına geçiş; hareket detektörleri, aydınlatma anahtarları, termostat üzerindeki seçme butonundan veya zamana bağımlı olarak yapılabilmektedir.

    MOTORLU KUMANDALAR:

    Panjurlar, Tente, Güneşlik, kapı, pencereler ile ;

    Tüm motorlu cihazlara, Sistem sensörleriyle (anahtar, varlık, ışık, zaman ve hava şartları algılayıcıları vb.) ve mantıksal karşılaştırmalar ile kumanda edilebilir. Söz konusu cihazlar tek tek, belirlenen senaryolara bağlı olarak veya merkezi olarak çalıştırılabilir.

    GÜVENLİK VE İHBAR:
    Sistem içersinde ;

    * Yangın Algılama Detektörü (Isı ve Duman),

    * Su Basma Detektörü,

    * Hareket Detektörü ve



    Manyetik Kontak,

    Cam Kırılma,

    Gaz ve Deprem sensörleri ile Ek bir panel/pano ve tesisat gerekmeden sistem ile bağlantılı çalıştırılabilecek bir güvenlik ve ihbar sistemi oluşturulabilmektedir. Aydınlatma otomasyonu ve ısıtma/soğutma kontrolü için kullanılan hareket detektörleri ve manyetik kontaklar aynı zamanda güvenlik amacıyla da kullanılabilmektedir. Sistem, Alarm durumunda ikaz vermekte ayrıca Telekontrol ünitesi ile de alarm raporları üç ayrı telefonu arayarak ilgiliyi bilgilendirebilmektedir.

    ZAMANA BAĞIMLI İŞLEMLER:
    Tüm sistem fonksiyonları Yıl bazında günlük, haftalık ve aylık programlama ile zamana bağımlı olarak kontrol edilebilmektedir.

    HAVA DURUMU:
    Sisteme dahil edilen hava istasyonundan alınacak; rüzgar şiddeti, yağmur, ısı, dış ve iç ışık bilgilerine bağımlı olarak; aydınlatma, ısıtma/soğutma, panjur ve tente gibi motorlu kumandalar ve bahçe sulaması gibi özel kumanda işlevleri yerine getirilebilmektedir.

    TELEKONTROL:
    Uzaktan izleme ve kumanda amaçlı olarak sisteme dahil edilecek olan Telekontrol cihazı ile sistemden durum raporu alınabileceği gibi açma/kapama ve durum değiştirme kumandaları verilebilmektedir. Aynı zamanda güvenlik amaçlı olarak cihaz oluşabilecek alarm durumunu otomatik olarak önceden belirlenen üç ayrı telefon numarasını arayarak ilgiliyi bilgilendirmektedir.

    BİLGİSAYAR BAĞLANTISI:
    Sistemde modüller arzu edilen görev ve fonksiyonlarına göre programlandıktan sonra bilgisayar bağlantısı olmaksızın çalışmaktadır. Ancak arzu edildiği takdirde sisteme ait tüm bilgiler bilgisayar ekranından grafik olarak izlenebilmekte ve ekrandan durumları görülen modüllere kumanda edilebilmektedir.

    GÖRÜNTÜLÜ BİLGİ VE KUMANDA PANELLERİ:
    Sisteme ait bilgi ve alarm ikazları Info Display’ler üzerinden yazılı-sesli olarak algılanabilir ve sistemlere kumanda edilebilir.

    Ayrıca LCD Panel’ler üzerinden sistemdeki çeşitli cihazların durumları hakkında (aydınlatma, ısıtma, güvenlik vb.) bilgiler alınabilir ve sistemdeki cihazlara kumanda edilebilir. Kullanıcı ihtiyaçları ve yetki seviyelerine göre oluşturulacak Mimic Panel’ler ile de sistemdeki tüm cihazlara ışıklı ve butonlu bir panel üzerinden kumanda edilebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dublör -- 27 Nisan 2007; 11:25:20 >







  • Evet arkadaşlar günümüz yeni nesil elektrik tesisatı konusuna yeni bir soluk getiren bu sistem ülkemizde çok fazla tanınmamakla birlikte avrupada neredeyse artık standard elektrik tesisatının yerini almıştır. Sistemin en güzel tarafı yüzlerce üreticinin ürünlerini tek bir platformda marka yada firmalara bağımlı kalmadan kullanılabilir olması. Bu başlık altında konu hakkında sorularınız ve merak ettikleriniz olursa elimizden geldiğince cevaplamaya çalışacağız.
  • Bilgi sadece gerektiğnde değerlidir.
  • Evet bilgi gerektiğinde değerlidir ama gerekli olduğunda bilgi bulunabilmeside önemlidir. Ülkemizde yeni gelişmeler ne yazıkki yakından takip edilemiyor, takip edenlerde kendi çıkarlarını kollamakla meşgul. Forumların amacıda bu zaten paylaşmak ve hep birlikte gelişmek. Bu gün sizin bu bilgiye ihtiyacınız olmayabilir ama yarın başka bir arkadaşa lazım olabilir ve biz hep burdaydık yine burada olacağız.

    quote:

    Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

    Bilgi sadece gerektiğnde değerlidir.
  • mmengi arkadaşım,

    Gerçektende dediğin gibi bilgi lazım olduğunda bulmakta çok önemli. Sen mesajı gönderdikten yaklaşık 3 sene sonra ihtiyacım oldu ve bilgiler oldukça faydalı oldu. Türkiye'nin en büyük forumunda böyle bir konu açtığın için teşekkür ederim.

    Bir sorum olacaktı, yardımcı olabilirsen çok sevinirim.

    Duyduğuma göre KNX veya İnstabus ile haberleşen cihazların programlanması için "ETS3" adında bir program varmış. Anladığım kadarıylada markadan bağımsız olarak tüm cihazları bu programı kullanarak haberleştirmek mümkün. Şunu merak ediyorum, örneğin Siemens marka bir dokumatik paneli bu program ile programlamak mümkünmüdür. Bu konuda önerebileceğiniz mümkünse Türkçe, değilse İngilizce dokümantatasyon veya internet sitesi var mıdır?

    İngilizcem oldukça iyi, KNX.com sitesini de inceledim. Ancak Türkçe kaynak her zaman daha hızlı anlamayı kolaylaştırıyor.

    Şimdiden teşekkür ederim.
    quote:

    Orijinalden alıntı: mmengi

    Evet bilgi gerektiğinde değerlidir ama gerekli olduğunda bilgi bulunabilmeside önemlidir. Ülkemizde yeni gelişmeler ne yazıkki yakından takip edilemiyor, takip edenlerde kendi çıkarlarını kollamakla meşgul. Forumların amacıda bu zaten paylaşmak ve hep birlikte gelişmek. Bu gün sizin bu bilgiye ihtiyacınız olmayabilir ama yarın başka bir arkadaşa lazım olabilir ve biz hep burdaydık yine burada olacağız.

    quote:

    Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

    Bilgi sadece gerektiğnde değerlidir.






  • merhaba güzel bilgiler varlık similatörü ve zaman saati hakkında bilgi verirmisiniz nedir nasıl çalışır sisteme nasıl dahil edilir kolay gelsin
  • Arkadaşlar Merhaba,

    Verilen bilgiler çok güzel yeri geldiğinde ulaşılıyor. Bende biraz bilgi vermek istiyorum. KNX otomasyon teknolojisinide geçen teknolojiler var. KNX ortak bir protokol ve Akıllı Ev konsepti olrak yapabilecekleri biraz sınırlı. Sadece aydınlatma, bir kısım ısıtma/soğutma birimlerinin kontrolü, perde ve röle kontrollerini otomasyon mantığında yapabilmekte. Ben size ZigBee Wireless RF Protokolünden ve Control4 Otomasyon Teknolojileri dan bahsetmek istiyorum. ZigBee kablosuz akıllı ev sistemleri için geliştirilmiş bir kablosuz protokoldür. Ve KNX, Instabus, Lonbus, Modbus, 2 kablolu bus gibi sistemlerin ihtiyaç duyduğu bus kablolamayı ortadan kaldırmasının yanında direk mevcut evlerimizde kullandığımız standart kablolama üzerine sadece zigbee protokolü kullanan bir anahtar yerleştirerek aydınlatma tarafının kontrolü sağlanabiliyor. Yine aynı şekilde zigbee termostad lar ile iklimlendirme kontrolü kablosuz olarak sağlanabiliyor. Zigbee nin mucidi Control4 adında bir Amerikan Akıllı Ev Sistemi markası. Control4 KNX veya bus sistemi kullanan markaları akıllı ev konusunda geride bırakıyor. Çünkü Control4 dünya üzerindeki binlerce markayla partnerlik yapmakta. KNX, Lonbus, Modbus, 2 damarlı bus gibi pek çok sistemin üzerinede entegre olabilmekte. Ayrıca kendi kullandığı Zigbee protokolüyle çok kolay bir şekilde her tür yapıya ister komple ister bölüm bölüm entegre olabilmekte. Control4'un entegre olabilmesi için tek gereken bina içinde bir network altyapısı. Geri kalanını kablosuz olarak kurabiliyor. Kullanıcı arayüzüde diğer sistemlerde olduğu gibi sadece kapının girişinde duran kullanışsız bir dokunmatik ekran değil. Control4 da Televizyon ekranı, ipad, iphone, android bir cihaz, bilgisayar yada dokunmatik ekran arayüz olarak kullanılabiliyor.Ve tüm bu saydığım ekranlarda aynı arayüz geliyor. Ve arayüz sezgisel bir arayüz, kullanımı inanılmaz kolay. Bir çocuk bile rahatlıkla kullanabilir. Control4 Akıllı Ev Sistemleri un KNX yada diğer bus sistemlerinden en büyük farkı diğerlerinin yaptığı herşeyi yapmasının yanında audio/video özelliklerinide kontrol edebilmesi ve inanılmaz bir rahatlık sağlaması. Örneğin film seyretmek istiyorsunuz, ipadinizi elinize aldınız ipad ekranından sisteme tanıtılmış network üzerindeki herhangi bir depolama alanındaki filmlerin kapaklarını görüp burdan istediğiniz filme dokunmanız evinizi sinema salonuna çevirmek için yeterli. TV açılı, Network üzerinden film oynatan medya birimi ve home teather açılır tüm aygıtlar birbirini otomatik tanır örneğin TV HDMI1 girişine geçer ses kanalı film moduna geçer. Bu sırada perdeler kapanır ve ışık önce dim olur, filmin başlaması ile kapanır. Sıcaklık vücut seviyesine getirilir. Böylece mükemmel sinema ortamı hazırlanır. Film seyrederken kapınız çalarsa filmi bölmenize gerek yok Ipadinizden yada iphone dan geleni görüp kapınızı bile açabilirsiniz. Yapabilecekleriniz sadece hayallerinizle sınırlı. İster bir anda ister bölüm bölüm sistemi kurabilirsiniz. Sistem yazılım tabanlı olduğu için yeni çıkan ürünleri ve versiyonları çok kolaylıkla yükliyebilirsiniz. Control4 un en büyük avantajı binlerce markayla çözüm ortağı olması klimalar, fancoiller, VRV ler, KNX ve diğer bus sistemleri, IP kameralar, TV ler, Amfiler, IP telefonlar, iphone docları, güvenlik sistemleri ve birçok özellik ve marka Control4 Akıllı Ev ile birlikte tüm özellikleriyle kullanılması için driver çıkarmaktalar. Böylece tüm evinizdeki cihazları tek bir ekrandan ve tüm özellikleriyle kullanılabilmekte. Size bir örnek daha vereyim. Evinizde DSC, Crow, GE vs. gibi bir alarm sistemi olsun. Güvenlik sisteminizi Control4 ile konuşturup tüm sesnsörleri kendi senaryolarınızda kullanabilirsiniz. Örneğin evin içinde hareket ettiğiniz noktalarda aydınlatmalar otomatik olarak devreye girmesi normaldir ama aydınlatmayla birlikte gittiğiniz yerde müzik yanı devreye girse salonda izlediğiniz kanal mutfağa gittiğinizde otomatik açılsa nasıl olur. Yada salonda tv seyrediyodunuz mutfakta işiniz olduğunu fark ettiniz ve salonu terk ettiniz. Pır dedektör içerde belirlenen bir süre hareket algılamazsa salonda çalışan herşeyi kendi özellikleriyle kapatıp enerji tasarrufunada katkıda bulunur. Salonda çalışan TV, klima, müzik sistemi, aydınlatma, ısıtma birimleri, perde panjur otomatik olrak standby konumuna geçirilir.

    Yapılabilecekler sadece ev, villa ile sınırlı değil, showroom, ofis, alışveriş merkezi, fabrika, otel, rezidans. Kısacası enerji kullanılan heryerde kullanılacak ve kullanılması gerekecek bir sistem. Daha geniş bilgi almak isterseniz tolga.tezcan@control4.com.tr adresinden bana ulaşabilirsiniz.

    Slogan şöyle olmalı herşey birlikte çalıştığında hayat daha güzel.

    Videolar:
    http://youtu.be/2dmuWUDJuPk (Tanıtım Videosu)
    http://youtu.be/XaMh55iASDQ (Control4 Ev otomasyonu)
    http://youtu.be/BoVVaPUg-lY (Control4 Örnek Çiflik Projesi)
    http://www.youtube.com/watch?v=1XEw_vj9KGM (KNX ve Control4)

    Detay İçi: tolga.tezcan@control4.com.tr

     İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri


     İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri


     İnstabus KNX Akıllı Bina Sistemleri




  • Merhaba arkadaşlar bende knx sistemlerle uğraşıyorum aslında knx olması önemli değil zeki yaşam alanları adına birşeyler yapmaya çalışıyoruz fakat,açıkça itiraf etmeli ki müşteriye karşı aydınlatma perde dedikten sonra gerisi eee kem küm oluyor yani olayın fantazi kısmı çok zor mesela kapı kamerasıyla entegrasyon olsun yada knxciler atıp tutuyorlar ama ben çok rahat knx çalışan devler dahil hiçbirinde adam gibi multimedya kontrol görmedim siemense sorun zennio der schneidere sorun zennio der oda adam gibi çalışan modül değil,,bu arada ben cidden kafayı beyaz eşyaya bozdum yani adammarketten buzdolabında ne var ne yok bilsin istiyorum control4 cüler hemen subzero wolf diyecekler ama bi daire parasına,mevcut evdeki buzdolabına nasıl bi sensör nasıl haberleşme bi fikriniz varmı,???
  • KNX Solution Partner'im yani temel kursu alanlardanım. Win Fair'de Siemens in standı oldukça iyiydi . Bahsetmiş olduğunuz multimedia kontrolleri ile ilgili uygulamalar da mevcuttu. Ayrıca siemens in ürünleri oldukça ilgi çekici özelliklere de sahipti. Kapı kamerasıyla ilgili şeyler vb. vb. oldukça fazla idi . Ve bunların programlanma süreçleride çok fazla zor olmasa gerek. Zaten KNX de tekil müşteriye yapılacak çözümler bu tarz ek özellikleri içermezse anlamsız , yoksa perdeyi indir kaldır ışığı aç kapa bunlar çok da gerekli değil :)
  • Selamlar,

    Ben bina otomasyon sektöründe çalışıyorum, daha çok HVAC (Havalandırma-ısıtma-soğutma) sistemlerini kontrol ediyoruz, kurduğumuz sistemlerde PLC kullanılıyor. Benim merak ettiğim; acaba KNX anahtar sinyallerini PLC'ye taşıyıp aydınlatma sistemlerini PLC'nin çıkışları ile kontrol edebilirmiyim, aydınlatma senaryolarını PLC'de yazmak mantıklımı, yaşayabileceğim sorunlar nelerdir? Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
  • Merhabalar. Akıllı Ev Sistemleri ile ilgili tez hazırlıyorum. Acaba KNX protokolü ve güvenliği ile ilgili detaylı bilgisi olan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: basak.ayhan

    Merhabalar. Akıllı Ev Sistemleri ile ilgili tez hazırlıyorum. Acaba KNX protokolü ve güvenliği ile ilgili detaylı bilgisi olan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    http://www.knx.org

    akıllı bina sistemlerinin öncelikli hedefi konfordur ve daha sonra da güvenlik gelmektedir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcff -- 22 Şubat 2013; 0:02:09 >
  • Merhabalar. bende bu başlık altında KNX ile uyumlu kendi üretimimiz olan olan bir dokunmatik ekrandan bahsetmek istiyorum.

    yaklaşık olarak 5 yıldır bu sektörün içindeyim ve şimdiye kadar kullanmış olduğumuz paneller bize göre çok eksik kalıyordu. bunu nasıl geliştirebiliriz üzerine yoğunlaştık. 2 yıl önce kendi panelimizi piyasaya sürdük. bu 2 yıl içerisinde de yaklaşık olarak 1500 adet civarında bu panelden kullandık.

    Panel, ilk olarakda söyediğim gibi KNX üzerinde çalışıyor ve all in one dediğimiz bir panel. panel üzerinden evinizdeki tüm aydınlatma, perde ve iklimlendirme sistemlerini (klima, fancoil, yerden ısıtma v.s.) kontrol edebiliyoruz. bu zaten KNX firmalarının sunduğu bir çözüm. üretmiş olduğumuz panelde, IP tabanlı veya analog bir kamerayıda bu sisteme dahil edip intercom olarak kullanabiliyoruz. bu sayede kapınıza gelen misafirinizi sesli ve görüntülü olarak karşılayabiliyorsunuz. güvenlik kısmına gelince, evinizde bulunan manyetik kontakları, su basma dedektörlerini, pır dedektörleri vs. sistemimize dahil ederek bir güvenlik paneli olarakta kullanabiliyoruz. bu ürünlerin knx tabanlı olmasıda gerekmiyor. kuru kontak çalışan cihazlarıda sisteme dahil edebiliyoruz. güvenlikten bahsetmişken, RTSP destekli bir DVRınız var ise bu görüntüleride panele aktarıp, panel üzerinden kameralarınızı izleyebilirsiniz. günümüzde residence projeleri artık çok yaygın. özellikler bu yapılarda bulunan concierge hizmetlerini panel üzerinden kontrol edebilirsiniz. canınız spaya gitmek istedi, panel üzeriden birkaç dokunuş ile spada rezervasyon yapabilirsiniz. arabanızı, kapınızın önünemi getirtmek istiyorsunuz yada bugün araba kullanmayıp taksi ile işinize gitmek istiyorsunuz, sadece birkaç dokunuş yeterli. bu hizmetleri aynı zamanda uzaktan erişim ile, internete ulaşabildiğiniz her yerden kontrol edebiliyoruz.

    panelimizin şuanda Iphone uygulaması mevcut ve çok kısa bir süre içerisinde android versiyonuda gelecek.




  • paneliniz ile ilgili katalog pdf dosyasını bana gondermeniz mumkun mudur?

    biraz daha özelliklerinden bahsetmenizi rica edebilir miyim?
  • mail adresinizi verirseniz sunum dosyamızı paylaşabilirim.
  • pm gonderdim eposta adresimş
  • Merhaba,

    RDG100K ile York YGFC05 / YGFC10 4 borulu fan coil arasindaki kablolama ve konfigurasyon hakkinda destege ihtiyacim var.
  • Son yorum geçen sene girilmiş fakat belki gören olur diye şansımı deneyeyim.

    Amx hakkında yorumlarınızda merak ediyorum açıkçası. Sanıyorum ki piyasada pek kullanan yok. Henüz sektörde çok yeniyim ve emekleme değil henüz kundak dönemindeyim. Instabus mantığını tam olarak kavrayamadım. Metinler bakmış olsamda, çalışma mantığını diagram olarak görmek daha sağlıklı benim için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ironic -- 14 Temmuz 2014; 20:03:05 >
  • AMX için diagram elinde mevcut mudur? paylasabilir misin?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.