Şimdi Ara

Laboratuvar yapımı kara deliğin sıcaklığı ölçüldü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Laboratuvar yapımı kara deliğin sıcaklığı ölçüldü
     
    Kara delik denince akla genellikle çekim kuvveti çok yüksek olan ve ışığı bile yutabilecek kuvvette devasa boyutlardaki oluşumlar geliyor. Bilim insanları 2009 yılında laboratuvar şartlarında ses dalgalarını içine hapsedebilen bir kara delik oluşturmayı başarmıştı.

    O günden bugüne kadar bu sonik kara deliklerin ışığı da absorbe edebilen kara delik türleriyle analog olduğu, deneysel olarak kullanılabileceği kanıtlandı ve fizikçilerden oluşan bir araştırma ekibi bu kara deliklerden birinin sıcaklığını ölçmeyi başardı. Yeni ölçüm; 45 yıl önce Stephen Hawking'in  kara deliklerin sıcaklığı hakkında yaptığı tahmini de doğrular niteklikte.

    Kara delikler

    Laboratuvar yapımı kara deliğin sıcaklığı ölçüldü 

    Kara delikler, uzayda yol alan hiçbir maddenin veya radyasyonun kaçamayacağı kadar büyük kütle çekim alanları olarak tanımlanıyor. Aslında kara delikler, ölü yıldızlar olarak biliniyor çünkü büyük kütleli bir yıldızın yakıtı bittiğinde, kendi üzerine çöküyor ve kara delik oluşuyor.

    Stephen Hawking kara deliklerin sıcaklığını 45 yıl önce tahmin etmişti

    Laboratuvar yapımı kara deliğin sıcaklığı ölçüldü 

    1974'te Hawking, kara deliklerin olay ufkunda küçük parçacıkların yayılmasını tavsiye etmişti. Bu parçacıklar “Hawking radyasyonu” olarak biliniyor ve fizikçilerin tahminlerine dayanarak, kara delik kütlesinin sıcaklığını belirlemeye yarıyor.

    Nature dergisinde de yayımlanan araştırmada, the Technion-Israel Institute of Technology kurumundan araştırmacılar sonik bir kara delik oluşturma yöntemlerini açıkladılar ve 0 kelvin derecedeki akışkan atomlar ile çok sayıda lazer ışını içeren son derece teknik bir işlemle Hawking radyasyonunun sıcaklığını ölçtüler.

    Deneyde firar eden fononların ölçümleri ile araştırmacılar sıcaklığı tahmin edebildi. Kullanılan parametrelere dayanılarak yeni sıcaklık değerinin 1 kelvin derecenin 0.35 milyarda biri olduğu tahmin ediliyor.
     
    Ölçümlerin Hawking tarafından tahmin edilen sıcaklık değerleri ile aynı olduğu tespit edildi. Sıcaklıklar tahminle örtüştüğü için Hawking'in o dönemlerde bir proje üstünde olduğu düşünülüyor lakin evreni dolduran ışık emici kara delikler teorisi test edilinceye kadar gerçekler kesin olarak ortaya çıkmayacak gibi duruyor.







  • 0,00000000285714857 Kelvin yani. Soğukmuş.

  • 1974'te Hawking, kara deliklerin olay ufkunda küçük parçacıkların yayılmasını tavsiye etmişti
    Bu ne biçim çeviri, ne tavsiye ediliyor? Şu kopyala-çevirt-yapıştır huyundan ne zaman vaz geçip gerçek haberciliğe başlayacaksınız?

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    Yaklaşık-273 derece yine.... Yani soğuk ama dayanılmaz bir soğuk da değil. İlginç olan böylesine basınçlı bir ortamın daha sıcak olmasi beklenir....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hawking radyasyonuda cok ilginc bir olaydir. karadelige giren hic bir sey disari cikamaz, buna ragmen karadelikler hawking radyasyonuyla buharlasarak kutle kaybedeler. hawking radyasyonu quantum fizigi ile einstein'in gorecelik teorilerini bir arada kullanan nadir ornekdir.

  • asenler kullanıcısına yanıt
    Eskiden haber editörü dendimi ofiste çalışan, sigortası yapılan, maaşı yatan çalışanlar akla gelirdi. Bu editörler hem İngilizce biliyordu, hem de şimdi ki editörler gibi yabancı teknoloji basını sitelerinde saatlik çıkan haberleri kopyala yapıştır yapmak yerine, konuyu farklı kaynaklardan derinlemesine araştırıp, analiz edip, harmanlayıp, adeta bir makale tadında haber girişi yapıyorlardı. Gerçek editörlük buydu.

    Şimdi ki haber editörleri boş vakti çok olup, ofiste çalışması şart olmayan, sigorta istemeyen, çoğu zaman maaş bile istemeyen, hobi amaçlı yapan gençlerden seçiliyor. İngilizce seviyesi olarak, Google Translate'i verimli kullanabilmesi yetiyor. Google Translate de bilimsel makalelerin çevirisinde son derece başarısız olduğu ve hatalarla dolu rezil çeviriler yaptığı için bizim İngilizce bilgisi sıfır olup, evden çalışan haber editörleri de işte bu şekilde afallıyor.

    Ar Technica, Engadget, vb. siteleri aç, safayı Türkçeye çevir butonuna bas, tümünü seç, kopyala, kopyalanan siteyle ilgili verileri temizle, Donanım Haber editör giriş ekranına yapıştır.

    Yeni nesil editörlerin çalışma şekli tam olarak bu şekilde. Bir çoğu gönüllü çalışan gençler olduğu içinde çok üzerlerine gidilmiyor.

    Sigortalı, maaşlı, 9-6 ofis çalışanı olan editörler seçmece oldukları için onların haberlerinde bu tür çeviri hataları çok görmüyoruz. Ki onlar bile haberin içeriğinin derinliği ve Türkçeye çevirisi konusunda eski editörler kadar başarılı değiller.





  • Ben de neden anlayamıyorum burda yapılan bazı haberleri diyordum.

    Alternatifler var Ahura Mazdadan
    https://bilimfili.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGHER -- 1 Haziran 2019; 13:8:34 >
  • İyi de nasıl oluyor yav. O kadar basınçta çok yüksek bir sıcaklık olması lazımdı ama neredeyse mutlak sıfıra yakın soğukluk.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • TheStarBox kullanıcısına yanıt
    dayanılmaz bir soğuk ne fdasfasdfdsfa. Minimum sıcaklık değeri -273derece yani 0 kelvindir.

  • Editör kalitesi cidden düşmüş durumda, bu konuda bir konu açılmalı foruma.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.