Şimdi Ara

Yapay zeka sizin yerinize kime oy vermeniz gerektiğine karar verebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
785
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İnternet kullanımının kritik bir parçası hâline gelen öneriler, alışveriş sitelerinden müzik servislerine her alanda karşımıza çıkıyor. Bu önerileri yapmakta kullanılan makine öğrenmesi algoritmaları, geçmiş hareketlerimize bakarak bu çıkarımları yapıyor ve neyi satın almak isteyebileceğimizi bize sunuyor. Benzer yazılımlar bir süredir kime oy vermeniz gerektiğini sizin ona aktardığınız bilgiler ile zaten bir süredir tahmin ediyordu fakat yeni bir yazılım, bu işlemi tamamen otomatik hâle getiriyor ve âdeta sizin benliğinizi sanal ortama taşıyıp hangi adaya oy vermek isteyebileceğinizi tahmin ediyor.
     
    Seçmenler bilindiği üzere genel olarak iki gruba ayrılabilir. Bu gruplardan ilki sürekli aynı partiye oy verenler, diğeri ise seçimlerden önce karşılaştırmalarını yapıp karar verenler olarak açıklanabilir. Politikacılar, ilk gruba bir etkilerinin olmayacağını bildiklerinden genellikle ikinciye odaklanırlar ve onları belirli argümanlarla kendilerine çekmeye çalışırlar.
     
    ABD’li sosyal psikolog Jonathan Haidt, kişilerin değerleriyle uyuşan bilgileri daha kolay kabul ettiklerini, Avustralyalı psikolog Katherine Greenaway ise seçmenlerin “bizden biri” dedikleri kişilerin argümanlarını daha güvenilir bulduğunu söylüyor.
     

     
    Yapay zeka, yapısı gereği tam olarak bu konulara odaklanarak insanların fanatizmini, grupçuluğunu ve duygularını denklemden çıkararak “daha iyi sonuçlara” odaklanılmasını sağlayabilecek. Bu “daha iyi sonuçların” yapay zekayı oluşturan kişilerce kolaylıkla manipüle edilebilecek oluşu ise tamamen moral değerlere bırakılmış gibi görünüyor.
     
    Yapay zeka yazılımı, sizin seçiminizi oluşturabilmek için internetteki ayak izinize bakacak. Bu ayak izi dediğimiz kavram içerisinde internet geçmişiniz, çevrimiçi alışverişleriniz, konum verileriniz, sosyal medya hesaplarınız, fotoğraflarınız, okuduğunuz haberler ya da beğendiğiniz videolar gibi veriler yer alıyor. Bu verilerin analizinden elde edilenler, yapay zekanın incelediği seçmene en çok faydayı sağlayacak adaya oy vermeyi teklif etmesiyle sonuçlanıyor. Şimdiye kadar kullanılan benzer yazılımları, anket gibi seçmenden bilgi alınması sonucu tahminler yürüterek çalışıyordu. Bu sistemde ise herhangi bir ekstra veri girişine gerek duyulmuyor.
     
    Araştırmacılara göre siyasetçiler tarafından kullanılan yapay zeka yazılımlarının seçmenler tarafından da kullanılmasına çok kısa bir süre kaldı. Bu değişimle birlikte politik eğilimlerde de değişimler ortaya çıkması bekleniyor.
    Benzer bir teknolojinin olumsuz tarafı da gayet açık şekilde ortada. Yazılımın bireysel faydayı düşünüp toplumu yok sayarak oy seçimi yapması ve insanlığa ait ve belki mantıkla uyuşmayan vicdani değerlerin dışlanması eleştiri başlıklarından. Önceden de belirttiğimiz gibi yapay zekanın dış manipülasyona açık olması da bambaşka bir boyut.
     







  • Tüm ülkeyi hakir görmeye devam, çok güzel... Kardeşim sen Oxford okuyup MIT'den mi yazıyorsun bize. Birazcık eğitim alıp kitap okusaydınız zaten bu denli sivri düşünceli olmazdınız...

    İkinci olarak sen eğitimci misin ya, ders sayısındaki fazlalık ile eğitim kalitesini nasıl özdeşleştirdi, hangi ülkeyle kıyaslıyorsun. Bir yadan 20 ders görüp bu adamlar çok iyi eğitim alıyor diyebilir misin..
  • İnsanlığın şalterini indirelim.. Nede olsa herşey yapay zekaya emanet olacak..

  • Politikacılar da yapay zeka olacaksa tamam.

  • 😂😂😂😂😂😂😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aaaaa siz neden üzerinize alındınız ki yoksa sizde mi o %25'in içindesiniz 😂🤣😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jacobıan

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    +İmam
  • Hükümetin arayıpta bulamadığı maden. Yediriyoruz içiriyoruz hala oy vermiyorlara gerek kalmaz.

  • Çok gerekli keza kafa tasının içindekini kullanamayanlar yüzünden bu haldeyiz. En azından birazcık yardımı dokunur diye düşünüyorum.

  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Tüm ülkeyi hakir görmeye devam, çok güzel... Kardeşim sen Oxford okuyup MIT'den mi yazıyorsun bize. Birazcık eğitim alıp kitap okusaydınız zaten bu denli sivri düşünceli olmazdınız...

    İkinci olarak sen eğitimci misin ya, ders sayısındaki fazlalık ile eğitim kalitesini nasıl özdeşleştirdi, hangi ülkeyle kıyaslıyorsun. Bir yadan 20 ders görüp bu adamlar çok iyi eğitim alıyor diyebilir misin..

  • NeroWin kullanıcısına yanıt
    Zaten bu minvaldeki topluluk yüzünden bir yere gidemiyoruz. Bu sivri lümpenler, karacahilleri kabuğuna itiyor, dolayısıyla onlar da kendine başka yol açıyor. Sonra o yol da eleştiri alıyor. Sonuç olarak gruplaşma ortaya çıkıyor. (Böyle tek tek anlatmak lazım bunlara hocam.)
  • -Jarvis beneim yerime oy kullan.
    Jarvis:Herşey çok güzel olacak,tamam.
  • WB kullanıcısına yanıt
    Bizler adama değil partiye oy veriyoruz. Akpliler rte kaybetmeye başlasa çil yavrusu gibi dağılırlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • WB kullanıcısına yanıt
    Valla tebrik ederim? %25 lik cenahın vaziyeti ancak bu kadar güzel, kısa ve veciz ifade edilebilirdi....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Çok boş yorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.