Şimdi Ara

Apple'a App Store'daki hakim durumunu kötüye kullandın davalarına kapı aralandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Apple'ın App Store'da aldığı yüzde 30 komisyon uzun süredir tartışılıyor. Birçok uygulama geliştiricisi bu komisyon oranını oldukça yüksek buluyordu. ABD yüksek mahkemesi konu hakkında önemli bir karara imza attı. Apple'a App Store'daki hakim durumunu kötüye kullanması sebebiyle dava açılmasına kapı aralandı.

    Başka kaynaktan uygulama indirilemiyor


    Bildiğiniz üzere iOS kullanıcıları uygulama yüklemek için App Store harici bir yer kullanamıyor. Davanın temelinde de, müşterilerden yüzde 30 komisyon alınmasının anti tekel yasalarına uymaması yatıyor. Apple, müşterilerin kendisinden değil, geliştiricilerden uygulama satın aldığını belirtiyor. Yani müşterilerden komisyon almadığı söylüyor. Dava tarafı ise ödemelerin geliştiricilere değil direkt olarak Apple'a gittiğini belirtiyor. Bu da Apple'ın müşterilerle birebir ilişki içerisinde olması sebebiyle dava edilebilmesine yol açtı. 

    Apple hisseleri düşüşte 


    Kararın duyulmasının ardından Apple hisselerinde hızlı bir düşüş gözlemlendi. Neredeyse yüzde 5 düşen hisseler 10 dolar kaybın ardından 186-187 dolardan işlem görüyor. Bunun arkasındaki sebep ise yüksek komisyon sebebiyle fazla ödeme yapan iOS kullanıcılarına geri ödeme yapılması ihtimali. 

    Ayrıca Bkz.Google'ın Dijital Denge özelliği Pixel telefonları yavaşlatıyor olabilir
    Dava şu an için erken aşamalarında. Yani kesin sonuçlarını söylemek şimdilik mümkün değil. Davalar tamamlandığında Apple aldığı komisyon oranını düşürmek ve yüz milyonlarca dolar ceza ödemek zorunda kalabilir. Hatta kullanıcıların farklı uygulama mağazalarına ulaşmasına izin verilme ihtimali bile mevcut. 







  • Eeee elma, sömürü günlerin bitiyor, kurtlar içini oyuyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yüzde 30 komisyon değil bildiğin haraç yahu. Emlak satışlarında bile emlakçının komisyon oranı yüzde 2-3 arası değişir. Yüzde 30 neredeyse kazandığı paranın üçte birine denk gelen bir oran. Komisyon oranı beşte biri geçmemeli. Umarım bu konuda yargı Apple’ın komisyon oranını düşürür.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Steamde de aynı oranlar ama ne hikmetse herkes steami savunuyor

  • playstation da da aynı oran var sanırım.Ger.ekten çok yüksek oranlar.
  • bundan bir sey cikmaz. hepsinde oran bu sekilde.

    valla yuzde 30 kotu bir rakam degil. adamlarin ellerinde hazirda kredi karti tanimlanmis milyonlarca musteri var. gelistiriciler icin muthis bir market.
  • Aynen öyle, mobil uygulamalar bu hale geldiyse Apple’in sayesindedir. %30 çok ama büyük paralar dönen uygulamalar zaten uygulama içi satmıyor (netflix, spotify)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.