Şimdi Ara

Hubble, 'evrenin tarihini' tek bir büyüleyici fotoğrafa sığdırdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
2.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Geçtiğimiz ay 29. yaş gününü kutlayan 'emektar' uzay teleskobu Hubble, yakaladığı muhteşem fotoğraflarla bizleri etkilemeye devam ediyor. Dev teleskop şimdi de bugüne kadarki en geniş galaksi panoramasını görüntüledi.



    Yukarıdaki büyüleyici fotoğrafta tam 265 bin farklı galaksiyi tek bir karede görme fırsatı yakalıyoruz. NASA'nın kullandığı ifadelere göre galaksilerden bazılarının yaşları 13,3 milyar yıla kadar uzanıyor. Yani Big Bang'den yalnızca 500 milyon yıl sonra oluşmuş evrenin ilk galaksileri yukarıdaki fotoğrafta yer alıyor. NASA, "Hubble Legacy Field" ismini verdiği görüntü için 'evrenin tarih kitabı' ifadesini kullanmış.






    Hubble Legacy Field (HLF) fotoğrafı 16 yıllık dev bir çalışma sonucunda elde edilmiş. NASA, HLF'nin tam 7500 farklı kareden oluşan mozaik bir görüntü olduğunu belirtiyor. Uzay ajansının ifadelerine göre HLF, Hubble'ın 1990'lı yıllardan beri yürüttüğü derin alan çalışmalarının en görkemli ürünü olmuş.



    Hubble'ın derin alan çalışmaları sonucunda ilk olarak 1995 yılında
    Hubble Deep Field fotoğrafı yayınlanmıştı. 342 farklı kareden oluşan fotoğrafta yaklaşık 3 bin galaksi bulunuyordu. Daha sonra 2004 yılında 10 bin galaksiden oluşan Hubble Ultra Deep Field fotoğrafı yayınlandı. Son olarak 2012 yılında da 5500 galaksi içeren Hubble eXtreme Deep Field fotoğrafı paylaşılmıştı.


    Hubble Legacy Field fotoğrafıyla ilgili konuşan araştırma lideri Dr. Garth Illingworth,"Evrendeki galaksilerin 'bebeklik' zamanlarından, 'yetişkin' hallerine kadar evrimini tüm tarihiyle gösteren muhteşem bir görsel oldu. James Webb Teleskobu fırlatılana kadar Hubble Legacy Field'dan daha derin bir galaksi panoraması göremeyeceğiz." ifadelerini kullandı.




    Hubble Legacy Field aynı zamanda geleceğin uzay teleskopları için de bir anlamda bir çalışma alanı ortaya koyuyor. James Webb Uzay Teleskobu'nun Legacy Field'daki galaksileri çok daha detaylı bir şekilde incelemesi ve galaksilerin evrimi hakkında birçok soruya cevap bulması bekleniyor. Ayrıca Hubble'dan 100 kat daha güçlü olacağı belirtilen WFIRST de sadece üç haftalık bir gözlem sonucunda Legacy Field'dan iki kat daha geniş galaksi panoramaları yakalayabilecek.



    Hubble Legacy Field fotoğrafında ultraviyoleden yakın-kızılaltına kadar birçok farklı dalga boylarında gerçekleştirilmiş gözlemler yer alıyor. İnanılmaz uzak konumlarda bulundukları için fotoğraftaki bazı galaksileri gözle görmek mümkün değil. Hubble Legacy Field'ın 927 MB boyutundaki orijinal haline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.










  • evrende nerdeyse bir kum tanesi kadar şu videonun gösterildiği alan.

    bir de şöyle bir video var izlemenizi tavisye ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erhan850 -- 6 Mayıs 2019; 2:11:4 >
  • erhan850 kullanıcısına yanıt
    Çok iyi video.

  • Yani bu 256 bin galaksi fotoğrafı, gökyüzünde ay büyüklüğünde bire yer kaplıyor. bir de koca gökyüzünün tamamını (göremediğimiz diğer yarım küre tarafındaki gökyüzünü de ekleyin) düşününce benim kayış kopuyor.

  • kum tanesi gibi gozuken her bir galakside yuz milyarlarca yildiz, on milyarlarca dunya benzeri yasama uygun gezegen var. akil alir gibi degil.

  • Böyle bir evrende yanlız olduğunu düşünen... Akıl alır gibi değil.

  • Geçen ay denk gelmiştim buna kesinlikle çok güzel anlatmışlar..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kaand12@ kullanıcısına yanıt
    kesinlikle. çok etkilendim izlerken. bu tarz videolar insanın hayata bakış açısına çok farklı perspektifler kazandırabiliyor. işin en ilginç yanı ise 13.4 milyar yıl yaşında olan evrenin daha emekleme döneminde bile olmaması.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erhan850 -- 6 Mayıs 2019; 11:42:21 >
  • Ne şanssız bir nesiliz. Dünyayı keşfetmek için çok geç uzayı keşfetmek için çok erken bir zaman.

  • Başka dünyadakiler de bizim gibi bu güzelliği görmüş müdür acaba..

  • Düşünün artık Allah'ın yüceliğini. Tekbiirrrrr



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.o.T.u.S -- 6 Mayıs 2019; 17:26:43 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evren’de bir toz taneciği kadar yer kaplıyoruz ... şaşırtıcı gerçekten düşünemiyorum o kadar gezegeni, belki de beynimiz bi tek kendi dünyamızı algılayabilecek kadar olduğundan , bilemiyorum ....

  • Evren’i gezegenleri düşününce acaba yalnız mıyız diye soramadan edemiyorum! Sizce yalnız mıyız bu koskoca Evren’de ?

  • Evrende en az 300 milyar galaksi olduğu söyleniyor. 265 bini ay kadar bir fotoğrafa sığıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiçiz. Haddimizi bilelim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dünyadaki kum taneleri mi fazla, evrendeki yıldızlar mı? Bir tahminde bulunun bakalım.. Sonuç; tahminlere göre evrendeki yıldız sayısı, Dünya'daki kum tanelerinin sayısından çok daha fazladır, muhteşem bir eseri izliyoruz şu an...

  • bu galaksilerden hiçbirinde zeki yaşam formu yok demeyin...

  • Erken dogmusum, yildizlararasi seyahatin mumkun oldugu bir donemde dogmak isterdim.

  • Verdiginiz linkdeki 37 mb lik olani indirdim ve sol alt koseyi yakinlastirinca piramit sekli var attigim resimde belli olmuyor ama yaninda da yapı benzeri seyler var gibi geldi.
    Hubble, 'evrenin tarihini' tek bir büyüleyici fotoğrafa sığdırdı
    Hubble, 'evrenin tarihini' tek bir büyüleyici fotoğrafa sığdırdı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maresal52 -- 7 Mayıs 2019; 0:39:4 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.