Şimdi Ara

Türkiye mevcut anlaşmadan çıkarsa F-35 projesi çöker mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
1.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

    Gündemi takip eden okuyucularımızın hatırlayacağı üzere Türkiye, 1990'lı yılların ortasından bu yana güney komşuları olan Suriye, Irak ve İran'dan kaynaklanabilecek füze tehdidine karşı hava savunma sistemi tedarik etmeye çalışıyor. Bu kapsamda açılan ihalelerin yıllardır sonuçsuz kalması neticesinde ibre en son Rus üretimi S-400 sistemlerine kaymış ve Türkiye de Rusya’yla S-400 alımı konusunda anlaşmaya varmıştı.
     

    Rusya ile yapılan anlaşma özellikle ABD’nin tepkisini çekmiş ve ABD, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılabileceğinin sinyallerini vermişti.

     

    Yedi Türk firmasının destek verdiği F-35 projesinde şirketler, uçağın gövdesinden motoruna kadar 19 ayrı noktasına parça üretimi yapıyordu. ABD ile gerilen ilişkiler neticesinde ise Nisan ayı itibariyle ABD’li üreticiler Türkiye’ye F-35 savaş uçağı parçalarının teslimatını durdurduğunu açıklamıştı. Gelinen bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14'üncüsü düzenlenen IDEF'19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin dışlandığı F-35 projesi çökmeye mahkûmdur" ifadelerini kullandı ve Türkiye'nin kendi milli muharebe uçağını üretmeye yönelik çalışmalarına hız verdiğini açıkladı. F-35'ler konusunda da dayatmaya maruz kalındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizi dışlamaya çalışanların hala bu işin sonunu nereye varacağını göremediklerini düşünüyoruz.” sözleriyle de ABD’ye uyarıda bulundu.

    Peki Türkiye’nin kozları ne?

    Yaşanan bu olumsuzluklar karşısında ise Türk şirketlerce üretilen parçaların, ABD’ye gönderilmemesi konusunda bir karar alınabileceği ifade ediliyor. Bahsi geçen bir yaptırım uygulandığı takdirde; yaklaşık 340 F-35’in teslimatının 24 ay kadar gecikebileceği ve ABD’li üretici Lockheed Martin’in bu sebeple canının fazlaca sıkılabileceği belirtiliyor. Gecikmenin ötesinde, sipariş iptalleri ve yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalma ihtimali bulunan ABD’li şirket için Türkiye’nin vereceği karar son derece önemli.

     

    Diğer yandan Türkiye’nin alacağı karar sonucunda parça üretmeyi durduracak Türk şirketler için sıkıntılı bir süreç başlayabileceğinin de altı çiziliyor. Uzmanlar,  Türk şirketleri ekonomik anlamda zor durumda bırakacak ve bazılarının iflas etmesine bile yol açabilecek bahsi geçen adım için Türkiye’nin akıllıca hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.

    ABD’nin, Türk şirketlerce tedarik edilen parçalar olmadan da trilyon dolarlık projeyi devam ettirebiliriz açıklamalarını da akılcı bulmayan analistler, Türk şirketler bir kez devre dışı bırakıldığında; atılan bu adımdan çok zor geri dönülebileceğini ve Türk tarafının projeye tekrar dâhil edilmesi hususunun imkânsıza yakın hale geleceğini belirtiyor. Uzmanlara göre ortada bir “kaybet-kaybet” durumu var ve iki tarafın da sağduyulu davranması gerekiyor.

    F-35 krizi kapsamında ise en son NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Anadolu Ajansı'na konuşmuş ve Rusya'dan S-400 tedariki konusunda "Askeri teçhizat temini hususu, ülkelerin ulusal kararı niteliğindedir." açıklamasında bulunmuştu.

     







  • Zarar gören sadece Türkiye olmayacak. Hatta F-35 satılmazsa bir daha Türkiye ye F serisi bir uçak satamazlar. Bu karar Türkiye yi Rus uçaklarına itmek olur ki bu durum rus uçak sanayisini dünya arenasında daha da güçlü hale getirir. Üstelik F-35 kontrolü tamamen Amerika nın eline olan bir uçak. Amerika izin vermezse hava alanından bile kaldıramazsın. Zaten s-400 ile Türk hava sahasını kontrol ettiğimizi düşünün bir de kontrolü Amerika da olmayan uçaklar ile operasyon yaptığımızı düşünün bu durum Amerika için kabus gibi bir durum olur.
    F-35'lerin şu anda birim maliyeti 95 milyon dolarlarda filan. Amerika Türkiye ye çok ucuza ürettiriyor o F-35 parçalarını. O parçaları başka bir ülkede ürettirmeye kalksa bizden daha ucuza üretecek bir ülke yok şu anda. Teknoloji olarak belli bir birimi olan bir ülke gerekiyor. Mecbur avrupalı bir ülkeye ürettirecekler yada ABD de üretilecek her halükarda bu parçaların maliyeti artacak ve F-35 in birim maliyeti 100 milyon doları aşacak. Şu ana kadar f-35 projesi trilyon dolara mal oldu. 900'ün üzerinde hata var uçakta. Çünkü çok fazla yazılımsal parça var. Uçan bilgisayar gibi bir şey. Doğal olarak çok fazla hata meydana geliyor. Eminim ki ABD bu uçağın bu kadar hata vereceğini ve bu kadar pahalıya mal olacağını bilse idi bu projeyi rafa kaldırırdı. Şu anda bu projeye o kadar para harcandı ki bu projeyi mecbur devam ettirmek zorundalar. F-35 in birim maliyetinin 100 milyon doların üzerine çıkması ABD için hiç de iyi olmaz. Dünya çapında çok müşteri kaybederler. Dahası Çin in Almanya/Fransa nın, ingilterenin , hatta bizim uçak projelerimiz var. Pazar eskisi gibi değil. Bu birim fiyatları ile F-35'in piyasada tutunabilmesi zor. 90 milyon doların altına indirmeleri lazım birim fiyatı. Bu dediklerimden dolayı bizim bu projeden çıkarılmamızdan dolayı zararımız olacak doğru ancak Amerika nın zararının yanında bizim zararımız devede kulak bile olmayacak.
    22 trilyon dolar borcu olan ABD tarihinin en büyük projesinin bir fiyaskoya dönüşmesine razı olacak mı acaba? Bakalım bekleyip göreceğiz,
    Normalde bu proje ile ilgili anlaşmalar var. Ancak bildiğiniz üzere ABD hiç bir kanunu tanımıyor. Normalde anlaşmayı bozarlarsa ödediğimiz paraları geri vermek zorundalar. Vermeyiz deme hakları normalde yok. Vermezlerse kanunların anlaşmaların hiç bir önemi olmadığı anlaşılır. Amerika bir daha bir uçak projesinde kendine ortak aradığında ülkeler bir daha düşünür. Çünkü hangi ülke kural, nizam, kanun, anlaşma tanımayan bir ülke ile proje yürütmek ister ki? Hem bu duruma biz de Amerika ile imzaladığımız anlaşmalara uymak zorunda kalmayız o zaman. Düşünsene patenti Amerika da olan skorsky helikopterlerini biraz daha değiştirip Çinliler gibi çakmasını yaptığımızı düşünün. Çinlilerin Harbin Z-20 helikopterini bir incele istersen. Bildiğin skorsky çakması. Ki biz skorsky nin bir çok parçasını da üretiyoruz. Bizim çakma skorsky yapmamız daha kolay olur. Amerika adına bayağı bir şey üretiyoruz. F-16 vs. Onların da çakmasını yapma hakkımız doğar.
    Eee madem hiç bir anlaşma geçerli değil aynısı bizim için de geçerli. Ancak öyle bir şey olacağını sanmıyorum.
    Amerika mecbur anlaşmaya uymak zorunda kalır. Zaten uymazlarsa bizi hepten kaybederler. 2030 yılında Çin e karşı bu bölgede mecbur Türkiye ye ihtiyaçları olacak. Türkiye, Amerika için vazgeçilmez bir ülkedir. Ancak biz kendi değerimizin farkında değiliz. Amerika, 1 milyar doları geri vermeyecek diye Türkiye gibi stratejik bir ülkeyi komple kaybetmeyi göze alamaz.
    Çin şu anda bile gemi sayısına ABD yi geçti. Kendi uçak gemilerini yapıyorlar. Ekonomik olarak Çin, ABD yi geçti üstelik ABD gibi 22 trilyon dolar borçları da yok. Tam tersine ABD den trilyonlarca dolar alacakları var.
    Şu anda bu dediklerim okuyuculara saçma geliyor farkındayım ama yaşarsak 2030 yılında ABD nin ne kadar zor durumda olacağını göreceğiz. O zaman Türkiye ye her zamankinden daha çok ihtiyaçları olacak. Şu andaki politikalarını ben tamamen göz korkutma olarak görüyorum. Türkiye yi Rusya ve Çin safına itmek Amerika yı daha da zor duruma düşürür. Zaten s-400 ler gelirse Türk hava sahasının kontrolü tamamen Türkiye tarafına geçecek. F-35 lerin alınmaması ve paraların üstüne yatılması demek Türkiye nin daha da sinirlenip Rus uçakları alması daha sı üretime katılması daha da ötesinde Rus s-500 sistemlerini alıp süpersonik füze savunma sistemine sahip olması anlamına da geliyor. Dahası Abd karadenizdeki sınırlı da olsa hakimiyetini tamamen kaybeder. Rusya Karadenizde tamamen güvende olur. Her ihtimal Rusya nın elini güçlendirirken ABD nin elini zayıflatıyor. Türkiye yi kaybetmek o kadar basit değil. Dediğim gibi Trump ve avenjelik tayfasının kararları bana tamamen tüccar tehdit leri gibi geliyor. Zaten Trump da iş adamı tüccar. Trump her zaman en imkansız olanı isteyerek aslında istediğine razı getiriyor ülkeleri. İş adamı iken de aynı politika ile satın aldığı şirketlere istediği her şeyi kabul ettirmiştir. Şu anda da aynı kafayla devam ediyor. Rahat olun onların çekinecek daha çok şeyi var. Ekonomik olarak batmamıza Avrupalılar izin vermez zaten. Türkiye nin ekonomik olarak bitmesi demek 5 milyon mültecinin akın akın Avrupaya gitmesi demek. Avrupa bile baskı yapar o zaman Amerikaya. Yapma etme rahat bırakın bu adamı diye. Zaten NATo genel sekreteri Jens Stoltenberg (ki kendisi avrapalı yani Norveçli) "SİLAH TEDARİKİNE İLİŞKİN KARARLAR ÜLKELERİ İLGİLENDİRİR" diyor her seferinde. Adamlar a farkında Amerika/Türkiye inatlaşması ekonomik krizler enine sonunda Avrupayı kötü etkiliyor. O yüzden Avrupalılar Amerika ve Türkiye yi uzlaştırmaya çalışıyorlar.
    1938 1dolar= 0,80 kuruş. 2001 1 dolar=1,600,000 tl. inceldiği yerden kopsun artık. dolar artacaksa 1 kere artsın değil 10lira, 50 lira olsun ama bunlardan kurtulalım şu batı yakamızdan düşsün artık.
    .
    ben olduğum yerden düğmeye basıp bombayı gönderebiliyorsam neden uçağa binip gidip bombayı atayım? roket her zaman uçaktan daha iyidir. f35i ne yapayim ben. gelecek ihalarda zaten. küçük radarda görünmez maliyeti az. 10 bombayı 1 f35e koyana kadar 10 bombayı 10 ihaya koyarım. yinede daha ucuz ve radara görünmez olur. pilotta daha fazla risk alabilir. kamikaze saldırısıda yapabilir.
    .
    f35 alalım isterim tabi. neden alalım isterim? bunlar bize saldırırsa en azından parçalar söker zayıf yönlerini biliriz.
    komikmisiniz safmısınız arkadaşlar, üretimi yapan bütün firmalar özel, (TUSAŞ hariç) RTE nın bunlar üzerinde ne gibi bir yaptırımı olabilir, bırakın len amerigaya parça üretmeyi mi diyecek, o işler o kadar kolay mı, imzalanan bir sürü anlaşma var, bunların illaki cezai müeyyidesi var, hangi firma bunların altından kalkabilir, yoksa ameriga teslimat konusunda bu kadar atarlı giderli olabilir miydi, seve seve o parçaları üreteceğiz, ama ameriga bizi mike mike verecek o uçakları, alternatifin yoksa ağzına ediverirler işte böyle..
    er ya da geç F-35 uçaklarımızı alacağız diye düşünüyorum, vermemeleri için mantıklı gerekçeleri yok tamamen bir koz olarak kullanıyorlar "şunu şöyle yap bak F-35 vermem haaa" gibi her olayda bunu öne sürmeye başladılar, biz taviz verdikçe her konuda da yaparlar bunu, yani biz S-400 almasaydık yine başka konulardan sebep F-35 leri vermeyiz diye tehdit edeceklerdi diye düşünüyorum
  • Bir şeyin çökeceği yok. Adamlar parçayı ürettirecek sana, geri sana parayla satacak. Böyle anlaşmalarda en kötü ihtimalin de ihtimalini düşünerek bütün riskleri değerlendiriyorlar, çökmez bu proje

  • Zarar gören Türkiye olacaktır net

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Guney KIBRIS NATO YA ALINIR TURKIYE CIKARTILIR...

  • er ya da geç F-35 uçaklarımızı alacağız diye düşünüyorum, vermemeleri için mantıklı gerekçeleri yok tamamen bir koz olarak kullanıyorlar "şunu şöyle yap bak F-35 vermem haaa" gibi her olayda bunu öne sürmeye başladılar, biz taviz verdikçe her konuda da yaparlar bunu, yani biz S-400 almasaydık yine başka konulardan sebep F-35 leri vermeyiz diye tehdit edeceklerdi diye düşünüyorum

  • Zarar gören sadece Türkiye olmayacak. Hatta F-35 satılmazsa bir daha Türkiye ye F serisi bir uçak satamazlar. Bu karar Türkiye yi Rus uçaklarına itmek olur ki bu durum rus uçak sanayisini dünya arenasında daha da güçlü hale getirir. Üstelik F-35 kontrolü tamamen Amerika nın eline olan bir uçak. Amerika izin vermezse hava alanından bile kaldıramazsın. Zaten s-400 ile Türk hava sahasını kontrol ettiğimizi düşünün bir de kontrolü Amerika da olmayan uçaklar ile operasyon yaptığımızı düşünün bu durum Amerika için kabus gibi bir durum olur.
    F-35'lerin şu anda birim maliyeti 95 milyon dolarlarda filan. Amerika Türkiye ye çok ucuza ürettiriyor o F-35 parçalarını. O parçaları başka bir ülkede ürettirmeye kalksa bizden daha ucuza üretecek bir ülke yok şu anda. Teknoloji olarak belli bir birimi olan bir ülke gerekiyor. Mecbur avrupalı bir ülkeye ürettirecekler yada ABD de üretilecek her halükarda bu parçaların maliyeti artacak ve F-35 in birim maliyeti 100 milyon doları aşacak. Şu ana kadar f-35 projesi trilyon dolara mal oldu. 900'ün üzerinde hata var uçakta. Çünkü çok fazla yazılımsal parça var. Uçan bilgisayar gibi bir şey. Doğal olarak çok fazla hata meydana geliyor. Eminim ki ABD bu uçağın bu kadar hata vereceğini ve bu kadar pahalıya mal olacağını bilse idi bu projeyi rafa kaldırırdı. Şu anda bu projeye o kadar para harcandı ki bu projeyi mecbur devam ettirmek zorundalar. F-35 in birim maliyetinin 100 milyon doların üzerine çıkması ABD için hiç de iyi olmaz. Dünya çapında çok müşteri kaybederler. Dahası Çin in Almanya/Fransa nın, ingilterenin , hatta bizim uçak projelerimiz var. Pazar eskisi gibi değil. Bu birim fiyatları ile F-35'in piyasada tutunabilmesi zor. 90 milyon doların altına indirmeleri lazım birim fiyatı. Bu dediklerimden dolayı bizim bu projeden çıkarılmamızdan dolayı zararımız olacak doğru ancak Amerika nın zararının yanında bizim zararımız devede kulak bile olmayacak.
    22 trilyon dolar borcu olan ABD tarihinin en büyük projesinin bir fiyaskoya dönüşmesine razı olacak mı acaba? Bakalım bekleyip göreceğiz,





  • stalker(1979) kullanıcısına yanıt
    Bu anlaşmayı bozan bizmiyiz onlar mı? Eğer onlar bozuyor ise bizim ödediğimiz paralar ne olacak? Biz uluslar arası dava açamıyoz mu? Bize haksızlık edilmesi durumunda bir karşılığı olmaz mı?

  • __sin__ _ kullanıcısına yanıt
    Normalde bu proje ile ilgili anlaşmalar var. Ancak bildiğiniz üzere ABD hiç bir kanunu tanımıyor. Normalde anlaşmayı bozarlarsa ödediğimiz paraları geri vermek zorundalar. Vermeyiz deme hakları normalde yok. Vermezlerse kanunların anlaşmaların hiç bir önemi olmadığı anlaşılır. Amerika bir daha bir uçak projesinde kendine ortak aradığında ülkeler bir daha düşünür. Çünkü hangi ülke kural, nizam, kanun, anlaşma tanımayan bir ülke ile proje yürütmek ister ki? Hem bu duruma biz de Amerika ile imzaladığımız anlaşmalara uymak zorunda kalmayız o zaman. Düşünsene patenti Amerika da olan skorsky helikopterlerini biraz daha değiştirip Çinliler gibi çakmasını yaptığımızı düşünün. Çinlilerin Harbin Z-20 helikopterini bir incele istersen. Bildiğin skorsky çakması. Ki biz skorsky nin bir çok parçasını da üretiyoruz. Bizim çakma skorsky yapmamız daha kolay olur. Amerika adına bayağı bir şey üretiyoruz. F-16 vs. Onların da çakmasını yapma hakkımız doğar.
    Eee madem hiç bir anlaşma geçerli değil aynısı bizim için de geçerli. Ancak öyle bir şey olacağını sanmıyorum.
    Amerika mecbur anlaşmaya uymak zorunda kalır. Zaten uymazlarsa bizi hepten kaybederler. 2030 yılında Çin e karşı bu bölgede mecbur Türkiye ye ihtiyaçları olacak. Türkiye, Amerika için vazgeçilmez bir ülkedir. Ancak biz kendi değerimizin farkında değiliz. Amerika, 1 milyar doları geri vermeyecek diye Türkiye gibi stratejik bir ülkeyi komple kaybetmeyi göze alamaz.
    Çin şu anda bile gemi sayısına ABD yi geçti. Kendi uçak gemilerini yapıyorlar. Ekonomik olarak Çin, ABD yi geçti üstelik ABD gibi 22 trilyon dolar borçları da yok. Tam tersine ABD den trilyonlarca dolar alacakları var.
    Şu anda bu dediklerim okuyuculara saçma geliyor farkındayım ama yaşarsak 2030 yılında ABD nin ne kadar zor durumda olacağını göreceğiz. O zaman Türkiye ye her zamankinden daha çok ihtiyaçları olacak. Şu andaki politikalarını ben tamamen göz korkutma olarak görüyorum. Türkiye yi Rusya ve Çin safına itmek Amerika yı daha da zor duruma düşürür. Zaten s-400 ler gelirse Türk hava sahasının kontrolü tamamen Türkiye tarafına geçecek. F-35 lerin alınmaması ve paraların üstüne yatılması demek Türkiye nin daha da sinirlenip Rus uçakları alması daha sı üretime katılması daha da ötesinde Rus s-500 sistemlerini alıp süpersonik füze savunma sistemine sahip olması anlamına da geliyor. Dahası Abd karadenizdeki sınırlı da olsa hakimiyetini tamamen kaybeder. Rusya Karadenizde tamamen güvende olur. Her ihtimal Rusya nın elini güçlendirirken ABD nin elini zayıflatıyor. Türkiye yi kaybetmek o kadar basit değil. Dediğim gibi Trump ve avenjelik tayfasının kararları bana tamamen tüccar tehdit leri gibi geliyor. Zaten Trump da iş adamı tüccar. Trump her zaman en imkansız olanı isteyerek aslında istediğine razı getiriyor ülkeleri. İş adamı iken de aynı politika ile satın aldığı şirketlere istediği her şeyi kabul ettirmiştir. Şu anda da aynı kafayla devam ediyor. Rahat olun onların çekinecek daha çok şeyi var. Ekonomik olarak batmamıza Avrupalılar izin vermez zaten. Türkiye nin ekonomik olarak bitmesi demek 5 milyon mültecinin akın akın Avrupaya gitmesi demek. Avrupa bile baskı yapar o zaman Amerikaya. Yapma etme rahat bırakın bu adamı diye. Zaten NATo genel sekreteri Jens Stoltenberg (ki kendisi avrapalı yani Norveçli) "SİLAH TEDARİKİNE İLİŞKİN KARARLAR ÜLKELERİ İLGİLENDİRİR" diyor her seferinde. Adamlar a farkında Amerika/Türkiye inatlaşması ekonomik krizler enine sonunda Avrupayı kötü etkiliyor. O yüzden Avrupalılar Amerika ve Türkiye yi uzlaştırmaya çalışıyorlar.





  • Şu yorumları okudukdan sonra "Türk'ün Türkten başka dostu yoktur" lafına "Türk'ün Türkten başka düşmanı da yokmuş" diyorum.. Yazık cidden..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Osmanlinin ingilizlere parasini pesin verip yaptirdigi gemileri alamamasini getiriyor akla. Seve seve o parcalari verip ucaklari alamayacagiz. Acik ve net.

  • stalker(1979) kullanıcısına yanıt
    Aynen dediğin gibi, abd için asıl mesele parça üretimine alternatif bulmak değil, kendi kurduğu stratejiyi kendi eliyle yok etmesi ve kendine çelme takması. Adamlar alışkanlık edinmişler, bizim aleyhimize olan kendi istedikleri işleri bizim insanımızı, paramızı kullanıp bir de bunu bize isteterek yaptırmak, yeri geldiğinde şantaj yapıp bir kuş daha vurmak. O yüzden süreci çok yavaş ilerletiyorlar, mümkünse zor bir yola girmeden Türkiye'yi terbiye etmek, hizaya çekmek istiyorlar. Değilse geçici f35 i iptal etseler bile durum uygun olunca tekrar devreye almak isteyecekler ama bu çok riskli bir hareket... Bu arada fox life ta Madam Secretary dizisinde kısa bir ana denk geldim, F40 (F35 in dizideki adı), tayvan ve çin üzerinden bir konu işleniyordu. F40 üzerindeki spekülasyonlar, Üretici şirketle ilgili bazı şeyler, uçağın performansı, satıp satmamak vs. Başını sonunu görmediğimden acaba bizimle de ilgisi olabilir mi diye düşündüm. Belki mesaj filan vardır




  • adamlar istemiyorsa uçak zaten kalkamiyor, bize teslim etmeyip neden zarar etsinler Amerika açısından çok mantıksız ha neden bu olayi kullanıyorlar bu şu demek biz size bu uçakları vericez ama yarın s400 alirsanız veya kurarsaniz uçakları kullanamazsınız, ön bir uyari bu, uçaklar gelecektir mutlaka.

  • abd'nin b-c-d-e-f-g-h planları daima vardır.

  • A haber ?

  • komikmisiniz safmısınız arkadaşlar, üretimi yapan bütün firmalar özel, (TUSAŞ hariç) RTE nın bunlar üzerinde ne gibi bir yaptırımı olabilir, bırakın len amerigaya parça üretmeyi mi diyecek, o işler o kadar kolay mı, imzalanan bir sürü anlaşma var, bunların illaki cezai müeyyidesi var, hangi firma bunların altından kalkabilir, yoksa ameriga teslimat konusunda bu kadar atarlı giderli olabilir miydi, seve seve o parçaları üreteceğiz, ama ameriga bizi mike mike verecek o uçakları, alternatifin yoksa ağzına ediverirler işte böyle..
  • :D

  • hiç birşey olmaz. O parçalar üretilir, TR'ye 2 katına saytılır. Olan gariban vatandaşa olur.

  • Türkiye'de mühendisleri doğru düzgün maaşla çalıştıran bir Savunma Sanayii kalmıştı onu da batıracaklar bu gidişle.
  • Eğer F35 alacaksak 2 yol görüyorum. Hem Rusya hem de Amerika'nın gönlünü almak. Nedir bu? Al ama kullanma. Bir diğer yol. Alıp Amerika'nın yaptırımlarına maruz kalmaz. Projelerde bir daha yer bulabilir miyiz? Şirketlerimiz Amerika ve müttefiklerinden proje alabilir mi? Sanmıyorum.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.