Şimdi Ara

ABD’de bir kömür santrali, rüzgâr enerjisi üretimine destek için yenileniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
202
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

    ABD’de altı eyaleti içinde bulunduran New England bölgesini en çok kirleten santrallerden biri olan ve 2017 yılında kapatılan Brayton Point kömür santrali, açık denizde üretilen rüzgâr enerjisine destek sağlamak maksadıyla yenilenecek.
     

    1960’lı yıllarda kullanılmaya başlayan, Massachusetts’e bağlı Mount Hope Körfezi’nde bulunan ve kötü bir sicile sahip santral, faaliyette olduğu her yıl için yaklaşık 106 prematüre ölüm ile çeşitli sağlık sorunlarının baş sorumlusu olarak gösterilmiş. Hava kirliğinin yanında suyunu kullandığı körfezin doğal yaşamını da katleden santralin sahibi Dynergy firması, ekonomik sebeplerle santrali 2017 yılında kapatma kararı almış. Ancak yetkililer tüm bu kötü şöhrete rağmen, Brayton Point kömür santralinin yüksek gerilim hatlarına direk olarak bağlı olmasını önemli bir avantaj olarak görüyor. Bu kapsamda santralin, Massachusetts ve Rhode Island bölgesinde gelişen rüzgâr enerjisi sektörüne katkı sağlayabileceği düşünülmüş.

    Firma yetkilisi Steve Collins’e göre 228 metrelik bir rıhtıma ve 7 metrelik su derinliğine sahip olan santral bölgesi, okyanusa açılan gemiler için büyük bir avantaj sağlıyor. Massachusetts Temiz Enerji Merkezi’nde görev yapmış olan Bill White adlı çalışan ise santral bölgesinin 1,242,386 m2’lik bir alana sahip olduğunu ve bölgenin açık deniz rüzgâr enerji faaliyetleri için en geniş alanlardan birini sunduğunu ifade etmiş.

    Temiz enerjiyi destekleyecek 

    Yetkililere göre bölgenin sahip olduğu açıklık alan, bazen 50 katlı bina uzunluğuna erişebilen türbin pervanelerinin gemilere yüklenmeden önce rahat hareket ettirilebilmesi için önemli. Santralin sahip olduğu yüksek gerilim hattı bağlantısı da ileride üretilecek elektrik enerjisinin sisteme aktarılması için büyük bir kolaylık. Avantaj olarak görülen söz konusu iki durum da bir araya gelince, doğa katili bir santral temiz enerji üretimi için değerli bir merkez haline dönüşmüş olacak.








  • Dünya kirlilik haritasına bakılır ise dünyaya en az zarar veren ülkeler fakir ülkeler. Bir şey bildiklerinden değil fakirliklerinden zarar veremiyorlar. Sanırım dünyayı fakirler kurtaracak.


    ABD’de bir kömür santrali, rüzgâr enerjisi üretimine destek için yenileniyor




  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    bu ülkeye nükleer enerji santrli kurdurmak istemeyen dış güçlerin bakın bakalım kaç tane nükleer enerji santrali var bir de onu araştırın lütfen ! misal amerika...!
  • MonitörKertenkelesi kullanıcısına yanıt
    E tabi gelismislik seviyesi ile alakali. Afrika (Güney Amerika'da dahil tabi) da ekonomik olarak gelistikten sonra kendisi de büyük santraller ve üretim merkezleri kuracak, hem enerji kullanimi artacak hem de cevreye verdigi etkiler. Ama zaten tam da bu gönderdiginiz resmin sonucu olarak bütün Avrupa ülkeleri gözünü Afrika'ya dikmis durumda. Kolonilesme döneminden beri Avrupa'nin Akrika'ya ilgisi zaten inkar edilemez ancak simdi farkli bir alanda: cevre temizligi. Ingiltere'de doktorasini yapan bir arkadastan duydugum, yarim yamalak aklimda kalan hipoteze göre, Avrupa ülkeleri kirlilikten ve kalabaliktan ötürü yasanilamaz have gelen sehirlerini Afrika'ya transfer edecek!! Yani tamam cok ucuk bi nokta ama mantik bu. Politik olarak zaten cok etkin bir sekilde kendine yer edinmis

    Kendi alanimdan bildigim (güc mühendisligi) baska bir senaryo da olayin baska noktasina deginiyor. Politik destegin yaninda 20.yy'in sonlarindan itibaren de teknolojik destege de baslandi; cesitli vakif ve kurumlarin yardimiyla köylere solar paneller vasitasiyla elektrik ve temiz su arzi gibi hem teknolojiyi bölgelere yerlestirme hem de büyük projelerde personel egitimi gibi konusunda yogun calismalar var. Bunlar hem Afrika'nin medeniyet seviyesini artirmak amacli hem de (benim düsüncem) yeni pazar yaratma aski. Düsünün bir pil bile bulunmayan köye panel koyup elektrik veriyorsun, bu insanlar örnegin "telefonlarini sarj" edebiliyorlar. Proje amaclarindan birisi de bu; sarjli cihazlarin kullanimini, buzdolabi vesaire gibi ekipmanlarin kullanimini mümkün kilmak, Avrupa insanin sahip oldugu bu lüksü Afrika vatandasina da ulasilabilir kilmak. Her ne kadar motivasyon para olsa da, en azindan bu alanda sunulan hizmet/fayda insani ve pozitif.

    Ayrica Afrika kitasinin bilinen inanilmaz güneslenme süreleri de Avrupa'nin istahini acayip kabartiyor. Bu gercek, Avrupa'nin yeni gözdesi yenilenebilir enerjiyle birlesince, Avrupalilar'in bütün Afrika'yi yenilenebilir elektrik enerjisi üretim havzasi olarak kullanip bütün Avrupa kitasina temiz elektrik temin etme gibi fantastik sadomazo fikirler kulislerde dönüyor.





  • Muguroz M kullanıcısına yanıt
    Fikrine ve teorina katılıyorum. Afrika kıtası gibi gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerin durumunun ileride düzelebileceğini sanmıyorum daha doğrusu düzelmemesi de bekleniyor. Bu hem dünyanın ömrünün uzaması için gerekli hem de bunu sözde medenileşmiş ama özünde kapitalist ve sömürgeci ülkelerin ömürleri için gerekli. Çünkü herkes zengin olur ise dünyanın herkese yetecek bu derece büyük kaynağı yok.

    Afrika, Güney Amerika, Asyanın bir kısmı gibi bölümler hem fakir hem de parası değerli olan ülkeler tarafından zaten çoktan satın alınmış durumda. Halkının çoğu mülteci olmuş ülkesinden kaçmış kaçamayanlar da zaten para ile uzaktan yönetilerek zaten bir şekilde yattığı yerden ülkesini pazarlıyor iken tümden bu kıtaları satın alıp buralara yerleşmeleri söz konusu artık zengin ülkelerin. Yakında satılan açık arttırmaya çıkan ülkeler ve onların ucuz köle vatandaşları internete düşer ise hiç şaşmam. Ebay üzerinden evinize bir Afrikalı köle alabileceksiniz mesela. Zaten onların böbrekleri veya iç organları da darknet üzerinden bulunabiliyor diyorlar. Herşey olması gerektiği gibi aslında, doğa gibi insan da acımasız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 29 Nisan 2019; 12:11:16 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.