Şimdi Ara

10nm masaüstü işlemciler başka bahara kaldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
0
Favori
2.676
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Apple ile Qualcomm’un yeniden iş birliği yapması sonucunda modem üretimini yavaşlatacak olan Intel böylece 14nm sürecini ağırlıklı olarak işlemcilerine ayırabilecek. Bununla birlikte halen 10nm sürecinde verimlilik yakalanabilmiş değil.


    10nm süreci yalan oldu


    Bu hafta dokuzuncu nesil masaüstü işlemcilerin tamamını duyuran Intel’in önümüzdeki dönemde izleyeceği yol haritası internete sızdırıldı. Buna göre 2022 yılına kadar masaüstünde 10nm işlemciler görmek mümkün olmayacak.


    Hali hazırda Coffee Lake-S Refresh kod adıyla dokuzuncu nesil Core işlemcilerini piyasaya süren firmanın gelecek yıl ortalarına doğru 10 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen Comet Lake-S işlemcilerini satışa çıkarması bekleniyor. 2021 yılında ise Rocket Lake-S işlemciler piyasada olacak. Bu işlemciler 14nm++ üretim sürecinden geçiyor.


    Ayrıca Bkz.Dokuzuncu nesil Intel masaüstü işlemcileri duyuruldu

    Masaüstünde 10nm sürecini görebileceğimiz tarih 2022 ortaları. Yani yaklaşık 3 yıl sonra işler yolunda giderse Ocean Cove çekirdek mimarisini temel alan 10nm sürecindeki işlemciler piyasaya çıkmış olacak.


     

    Hatırlanacağı üzere Cove isimlendirmesi Intel’in büyük zar alanına sahip çekirdekleri için kullanılıyor ve bu yıldan itibaren sahneye çıkacaklar. Sunny Cove çekirdeği Ice Lake kod adlı işlemcilere hayat verecek. Willow Cove çekirdeği 2020 yılında, Golden Cove ise 2021 yılında gelecek. Mobil tarafta bu çekirdeklerin 10nm sürecine uyarlanan versiyonları olacak.


     

    Intel, mobil taraftan hatırladığımız big.LITTLE yapısına ana akım işlemcilerinde de yer vermeyi planlıyor. Cove çekirdekleri performans kısmında yer alacak. Verimlilik kısmında ise Mont serisi Atom çekirdekleri yer alıyor. Sunny Cove ile Tremont çekirdekleri eşleşirken, Golden Cove ile Gracemont çekirdekleri eşleşecek. Yongada 1+4 şeklinde format sunuluyor. Bu yongalar belirli sektörlere hitap edecek.


    Mobil taraf şanslı


    Mobil tarafta 10nm sürecini daha erken görebileceğiz. Computex 2019 fuarında Intel’in ilk 10nm mobil işlemcisi Ice Lake-U’yu tanıtması bekleniyor. 2 veya 4 çekirdekli olacak bu işlemciler kısıtlı sayıda üretilecek. Yine 2 çekirdekli Ice Lake-Y işlemciler de onu takip edecek.


    Elbette ilk işlemcileri görmek 10nm sürecinde verimlilik yakalandığı anlamına gelmiyor. Bu işlemciler kısıtlı sayıda dizüstü modellerinde kendisini gösterecek. Verimliliğin yakalanmasının beklendiği tarih ise 2020 ortaları zira Tiger Lake işlemcilerde herhangi bir kısıtlama yok.


     

    Yol haritaları Intel tarafından doğrulanmış değil bu bakımdan değişiklikler de olabilir. Yine de Intel’in bu denli gecikmesi rekabeti nasıl etkileyecek merak konusu. Intel’in 10nm sürecinde tam anlamıyla verimliliği yakaladığı dönemlerde AMD muhtemelen 5nm sürecini konuşuyor olacak.


     



  • amd'nin mühendislik örneği yani tam hızında çalışmayan tam olmamış işlemcisiyle 9900k'yı cinebenchte karşılaştırdılar ve milim de olsa geçti.aynı çekirdek 8/16 dediler.yani 3600 3600x dedikleri işlemciler tahminim duman eder 9900k'yı öyle 5 ghz falan gelirse hatta 2700x bile 5 ghz olabilse dağıtır işte 3000 serisi 5 ghz olabileni hani hiçbir yenilik getirmese bile ki getirecek.3700x dediğin 24 çekirdek sen zar zor diyorsun hiç takip etmemişsin bu işi.
    yine kavramları karıştırmışsınız nm ile isimlendirme numarasının bir alakası yok nanometrik küçülme pek çok avantajı getirir fiyat avantajı sadece bir tanesi. 7nm üretimle AMD hiç bir mimari geliştirme yapmadan 9900k dediğin işlemciyle aynı gücü tüketen fakat daha fazla çekirdeğe sahip bir işlemci yapsa senin 9900k yı ezer performans olarak ezer tükettiği güce oranla ezer fiyatta ezer çöp olur 9900k. isimlendirme oyunu dedğiniz şeyse örneğin gt 520 diye çıkardığınız bir ekran kartının işlemcisini sıfır yenilik ile isim değiştirip gt 620 yapmaktır yoksa 12nm üretimden 7nm üretime geçip üstüne mimari bazında iyileştirme yapıp adınada 3. nesil zen işlemci demeye isimlendirme numarası diyeceksek core i serisi 1. nesilden 9. nesle kadar bu numaradan ibaret bir seri olur
  • Hadi 2020 yi anladık da 2022 ne yav. Biri intele 14nm ye 2015 de geçtiği ve 2022 ye de daha 3 sene olduğunu hatırlatsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 25 Nisan 2019; 21:15:26 >
  • amd 7nm le geliyo :)

  • geçmiş olsun gene intel 14nm+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ile iteliyecek anlasıldı
  • AMD vurdukça Intel ağlıyordu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2022'ye amd 5. seriyi çıkarır istese ve muhtemelen falan değil 5nm olur çünkü TSMC koparır o işi dantel gibi ah kurumsalım bi düşüneyim demez.telefon vs de uğraşıyor tsmc vurur kırar parçalar yani.intelin batmasını mı istiyoruz hayır ama şu fiyatları düşürsünler artık.açık olayı nm falan bişi salladığı yok adamların.amd'den full tokat yeseler kuruş indirmeyecekler böyle olmaz.dantel meraklısı olduğumdan değil intel indirirse amd de ona göre satar.çakaaaaaalll..

    10nm masaüstü işlemciler başka bahara kaldı
  • 34 yıllık hayatımda intel işlemcilerini kullandım, amd bana göre yetersiz kalıyordu diye, şimdi amd bir atak yaptı ve intel'i gerçekten zorladı rahatını bozdu ama intel tarafı akıllanmamakta ısrar ediyor amd nin yeni neslini büyük bir merak ile bekliyorum düşündüğüm gibi gelirse intel,amd performansına yetişemiyecek ve kullanıcıların bir çoğu intel işlemcilerini amd ile değişecek bende dahil. amd i gerçekten tebrik ederim son dönemde sıkı bir çalışmaya girdi yiğidi öldür hakkını yeme

  • 2022 de Amd 7nm+ veya 5nm ile daha da verimli yapar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DenzeL_28 -- 25 Nisan 2019; 14:56:8 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jake Lockley

    2022'ye amd 5. seriyi çıkarır istese ve muhtemelen falan değil 5nm olur çünkü TSMC koparır o işi dantel gibi ah kurumsalım bi düşüneyim demez.telefon vs de uğraşıyor tsmc vurur kırar parçalar yani.intelin batmasını mı istiyoruz hayır ama şu fiyatları düşürsünler artık.açık olayı nm falan bişi salladığı yok adamların.amd'den full tokat yeseler kuruş indirmeyecekler böyle olmaz.dantel meraklısı olduğumdan değil intel indirirse amd de ona göre satar.çakaaaaaalll..

    14 nm üretim verimliliği madem yüksek ucuza sat de mi ama yok intel enayi mi ucuza satsın. Dünyada kereviz bol

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Habere bak başlığa bak. 10 nm işlemciler başka bahara kalmışmış.
    Birisi bu arkadaşa AMD diye de bir firmanın olduğunu hatırlatsın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • huseyincarnege kullanıcısına yanıt
    gelsin ilk ben alacam 3700x

  • quote:

    Orijinalden alıntı: asko56

    geçmiş olsun gene intel 14nm+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ile iteliyecek anlasıldı
    Bakalim amd'nin 7nm 3700x işlemcisi 14nm 9900k'yı geçebilecek mi? Geçti diyelim burun kılıyla, peki intel kadar iyi overclock olacak mı? Güya aralarında dağlar kadar fark olması lazım ancak işler öyle olmuyor nedense, bu üretim süreçlerinde kullanılan isimler ticari ve görüldüğü üzere gerçek dünya testlerinde kayda değer bir fark yaratmıyor, intelin yaptığı üretim hala daha yeterince kaliteli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 25 Nisan 2019; 15:11:36 >
  • "10nm masaüstü işlemciler başka bahara kaldı"

    Böyle başlık mı olur Allah aşkına... Okuyunca sırf ne saçmalanmış diye girdim. Click-bait olmuş resmen.

  • paco_ct kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba, merak ettim hangi işlemci size yetersiz geliyordu ?

  • Neden mahalle arası kekosu gibi başlık atıyorsunuz: Başka bahara kaldı reiss, raat ol sen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 25 Nisan 2019; 15:14:12 >
  • tostumm kullanıcısına yanıt
    öncelikle intelin yaptıgı büyük hatalar intelin düşüsüne sebep oldu bu açıklarda tuz biber oldu 7nm büyük bir gelişmedir işlemci kanadında intel çok daha pahalıya milyonlarca işlemci satmış iken hala daha bir 10 nm inemediler rakip ilk önce 14 nm sorna 12 nm şimdide 7nm indi


    intelin yaptıgı hatalar

    mali kriz var diye işlemci fiyatlarına anormal zam yapıp o zamlarıda kalıcı hale getirmesi

    intel işlemcilerinde tonlarca açık kaldı ve yamaladıkça performans düşmesi oludu ama hala açık çıkmaya devam ediyor ama rakip de tek bir açık vardı oda kapatıldı başka açık yok

    eger intel deseydi biz bu nesil anakarta aynı amd gibi destek vericez desydi ozaman kullanıcı tarafında daha avantajlı olucaktı ama tabikide bu imkansız bu sene gene yeni çipset gene gene 14 nm işlemci görücegiz 1151 v3 diye çıkarırlar bunuda
  • Demek ki intel in eli boşmuş. AMD nin bu çıkışını beklemiyorlardı. 3 yıl AMD nin yılı olur demek bu. Bekleyelim bakalım...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: djduke

    Demek ki intel in eli boşmuş. AMD nin bu çıkışını beklemiyorlardı. 3 yıl AMD nin yılı olur demek bu. Bekleyelim bakalım...
    Amd'nin gpu konusunda intel'e boş yere mi yardım ettiğini düşünüyorsunuz? O kadar patent, müdendis intelin gpu bölümüne geçti. Anlaşmanın maddi yönü elbet var fakat benim düşüncem bunun karşılığında intel'in işlemci pazarında amd'ye biraz da yer açtığıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 25 Nisan 2019; 15:25:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KaanDE34

    gelsin ilk ben alacam 3700x
    şimdiden hayırlı olsun o vakit
  • quote:

    Orijinalden alıntı: asko56

    öncelikle intelin yaptıgı büyük hatalar intelin düşüsüne sebep oldu bu açıklarda tuz biber oldu 7nm büyük bir gelişmedir işlemci kanadında intel çok daha pahalıya milyonlarca işlemci satmış iken hala daha bir 10 nm inemediler rakip ilk önce 14 nm sorna 12 nm şimdide 7nm indi


    intelin yaptıgı hatalar

    mali kriz var diye işlemci fiyatlarına anormal zam yapıp o zamlarıda kalıcı hale getirmesi

    intel işlemcilerinde tonlarca açık kaldı ve yamaladıkça performans düşmesi oludu ama hala açık çıkmaya devam ediyor ama rakip de tek bir açık vardı oda kapatıldı başka açık yok

    eger intel deseydi biz bu nesil anakarta aynı amd gibi destek vericez desydi ozaman kullanıcı tarafında daha avantajlı olucaktı ama tabikide bu imkansız bu sene gene yeni çipset gene gene 14 nm işlemci görücegiz 1151 v3 diye çıkarırlar bunuda
    Dostum onu demiyorum 3700x çıkarsa zar zor 9900k'yı geçecek, nerede bu 7nm'nin hikmeti, bu 3-5 laflarına fazla takılmayın ticari numaralandırmalar bunlar. Intelin 14nm dediği süreç hala daha bunların karşısında kaliteli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tostumm -- 25 Nisan 2019; 15:28:51 >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.