Şimdi Ara

NASA, evrenin en eski molekülünün izini 3,000 ışık yılı uzaklıkta buldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  

     

    Bilim insanları uzun bir süredir, büyük patlamadan yaklaşık 100,000 yıl sonra helyum ve hidrojen atomlarının birleşmesiyle ortaya çıkan ilk molekülün izini arıyordu. Helyum hidrat adı verilen ve evrenin soğuması ile yıldızların oluşmasına öncülük eden molekül, onlarca yıl süren uzay araştırmalarına rağmen bir türlü bulunamamıştı. Ancak NASA ve Alman Havacılık ajansının çabaları evrenle ilgili bir sırrı daha aydınlatmış gibi görünüyor.
     

    3,000 ışık yılı uzaklıkta bulundu 

    Araştırmacılar, uçakta taşınabilen Kızılötesi Astronomi Statosferik Gözlemevi (SOFIA) adlı cihaz sayesinde bahsi geçen molekülün tespit edildiğini ifade ediyorlar. Keşfin, 3,000 ışık yılı uzaklıktaki NGC 7027 adlı bir gezegen nebulasunda yapıldığı belirtilmiş. Elde edilen bilgiler, helyum hidratın uzayda var olabileceğini ve erken evrenin kimyası ile ilgili teorilerin de doğruluğunu kanıtlar nitelikte.

    Bilim insanları, yapılan keşfin aynı zamanda NASA’nın SOFIA teknolojisi için de bir gövde gösterisi olarak algılanabileceğini belirtiyor. Modifiye edilmiş bir Boeing 747SP uçağı üzerine inşa edilen sistem, her uçuş sonrası üsse geri dönebiliyor ve böylece sisteme yeni eklemelerin yapılması mümkün kılınıyor. SOFIA’nın bahsi geçen keşfi yapmasını mümkün kılan araç ise Terahertz Frekanslarda Alman Alıcı (GREAT) adlı donanım olmuş. Helyum hidrat’ın frekansına ayarlanan GREAT, NGC 7027 nebulasında hedefini tespit etmiş.

     

    SOFIA Uzay Merkezi yöneticisi Harold Yorke, parçacığın en başından beri doğru cihazlarla bulunmayı beklediğini ve SOFIA’nın da bunun ispatı olduğunu belirtmiş.

    NASA’nın yapılan keşif kapsamında yayınladığı videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.








  • Evren biraz iddialı olmuş olsa olsa galaksimizdeki olur. Ki o galaksimiz evrende samanlıkta iğne gibi bir şey.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle katılıyorum

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mu5tafa kullanıcısına yanıt
    bende basta yanlis anladim. demek istedikleri evrendeki ilk molekulun kendisi degil, big bang den sonra ortaya cikan ilk molekul tipini uzayda kesfetmisler. teoride ortaya konan bir molekul ilk defa uzay ortaminda gorulmus oluyor.

  • 3000 ışık yılı uzaklıktaki bi şeyi nasıl buluyolar lan
  • Vay be dunyada dusen ucaklar kayboluyor bulunamiyor ama 3000 isikyili uzaktaki ilk molekul bulunuyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.