Şimdi Ara

Çinli şirketin geliştirdiği roket uzaya ulaşamadı: İşte o anlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çinli şirketin geliştirdiği roket uzaya ulaşamadı: İşte o anlar



    Uzay araştırmalarına yapılan yatırımların sürekli arttığı bir ülke olan Çin, artık yalnızca devlet boyutunda değil aynı zamanda özel sektörde de yavaş yavaş ABD'yi yakalamaya çalışıyor. Bu alanda önemli çalışmalar yapan Çinli şirket OneSpace, yeni geliştirdiği OS-M isimli roketin ilk yörüngesel test denemesini dün gerçekleştirdi. Deneme uçuşu başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da şirketin gelecek adına büyük umutları var.



    Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden yerel saatle 17.39'da fırlatılan roket kalkıştan yaklaşık bir dakika sonra kontrolü kaybetti ve Yeryüzü'ne doğru düşüşe geçmeye başladı. Yerel medya tarafından yapılan haberlere göre OneSpace ekibi şu sıralar başarısızlığın nedenini araştırmaya koyulmuş durumda.



    Kalkış anlarından görüntüler:







    Dört aşamalı katı yakıtlı bir roket olan OS-M, yaklaşık 19 metre uzunluğa ve 20 tonluk ağırlığa sahip. Görece küçük boyutlara sahip olan roket 200 kilogramlık uyduların düşük maliyetlerle yörüngeye taşınabilmesi amacıyla tasarlanmış. OneSpace, ilk deneme başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da OS-M roketinin büyük potansiyel vaadettiğine inanıyor.



    Uçuş öncesinde SpaceNews'e konuşan OneSpace yetkilileri,"Başarıya ulaşmamız halinde Çin tarihinde yörüngeye çıkabilen ilk özel şirket olacağız. Elbette çok heyecanlıyız ancak bir şeyler ters gitse dahi bu deneme uçuşu bizim için çok önemli olacak. Başarısızlık durumunda da teknolojilerimizi düzeltmemiz için önemli veriler elde edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.



    Çinli şirketin geliştirdiği roket uzaya ulaşamadı: İşte o anlar



    OneSpace geçtiğimiz eylül ayında OS-X isimli alt-yörünge roketini başarılı bir şekilde test etmişti. 9 metre uzunluğunda küçük bir roket olan OS-X alt-yörüngede araştırma yapmak isteyenlere düşük maliyetlerle kalkış hizmeti sunacak.



    Çin devleti 2014 yılında özel sektöre çağrıda bulunmuş ve uzay sanayisine yapılan yatırımların artmasını istemişti. OneSpace bu alanda çalışma yapan şirketlerden yalnızca bir tanesi. Pekin merkezli uzay şirketi LandScape de geçtiğimiz ekim ayında yörüngeye ulaşmayı denemiş ancak başarısız olmuştu.



    Çin'deki özel uzay yatırımları elbette şu an için meyve vermeye başlamadı ancak OneSpace ve LandScape gibi şirketlerin uzun vadede başarıya ulaşması ve böylece Çin'in ABD'ye bu alanda da rakip olması bekleniyor. Bakalım yeni nesil 'uzay yarışında' ilginç teknolojik gelişmeler görmeye devam edecek miyiz. 




    Kaynak:https://spacenews.com/chinese-private-firm-onespace-fails-with-first-orbital-launch-attempt/







  • Hindistan’a attıydı uzaya uyduyu bile vurdular çinlilerin çok çalışması lazım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu aralar ne oluyor böyle, önüne gelen uzaya sıkıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adamlar en azından denemiş, özel şirketleri bile uzay roketi yapıyor...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • en azından denemiş ve başaramamışlar.bu sefer olmazsa 2. de 3. de başarırlar.deneyip yapamamak yola çıkmamaktan 500 kere iyidir.

  • çinliler zaten uzaya çıkabiliyor, uzay istasyonları bile vardı yakın zamana kadar. bu haberdeki özel bir şirket.

  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Çin olunca en azından denemişler Türkiye olunca adamlar marsa gidiyor biz daha dünyadan çıkamadık. Bu psikolojiyi milletimize yerleştirenlerin ahlakı olmasa da yine de tebrik etmek lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • serafon kullanıcısına yanıt
    Ne zaman uzay çalışması oldu da laf ettiğimi gördünüz, ben Meritokrasi ve teknolojik gelişim yanlısıyım, bizimkiler denese 50 kere beceremeseler de 51 için bana "ellibirinciyi deniycez, ücretsiz gelip köle gibi çalışacaksın" deseler, gitmezsem şerefsizim! Yeter ki bu yarışta geride kalmayalım, devletime hayatım fedadır!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bloodin -- 29 Mart 2019; 13:17:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Şahsınıza bişey demiyorum yanlış anlaama olmasın. Dediğim tarzda haber ve yorum olsaydı epey artı alırdı da.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yakıtı bitti diye yere düştüğünde patlamadı herhalde.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yonex78

    en azından denemiş ve başaramamışlar.bu sefer olmazsa 2. de 3. de başarırlar.deneyip yapamamak yola çıkmamaktan 500 kere iyidir.
    gecenlerde yazmistim.

    bu adamlar isvecten volvoyu aldi ama bagimsiz olarak uretemediler hala isvece baglilar.

    ayni bizim yerli denilen lakin almandan lisanslanmis centrion cakmasi pd170 motoru icin de olabilir.

    sen egitimini gelistirmezsen ... basariyi yakalayamazsin. cin son 10 yildir egitime para yatiriyor ve henuz bile tam faydalaniyor degil. sovyet cakmasi teknolojilere modifiye atip deneyim kazanmaya calisiyor.

    biz bu transferleri elestirirken, ulkemizdeki baltalanan egitim ve sosyal sistemi goz onune alarak yorum yapiyoruz! ama bazilarinin kafasi almiyor.
  • serafon kullanıcısına yanıt
    O konuda malesef haklısınız, kusura bakmayın ben de sert çıkıştım biraz, hakkınızı helal edin :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gövde gösterilerine devam.

  • SpaceX'in de canlı yayında kaç roketi patladı sayısını bilmiyorum. Adamlar artık tekrar kullanılabilir roketlerle yörüngeye uydu, ISS'e malzeme taşıyor. Hatta istasyona astronot, marsa koloni bile taşırlar önümüzdeki yıllarda. Denemeden, başarsız olmadan başarı da olmuyor...

  • Birdahaki sefere

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.