Şimdi Ara

Apple’ın OLED ekran kararı Japan Display’i sıkıntıya soktu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apple veya Samsung gibi teknoloji devlerine adeta bel bağlayarak tek bir teknoloji üzerinden büyümeye çalışan tedarik firmaları eninde sonunda bunun bedelini ağır bir şekilde ödüyor. Tüm üretimini Apple’a endeksleyen Imagination Technologies buna en iyi örneklerden birisi olmuştu. Şimdi ise Japan Display sıkıntıda.

     

    Tedbir alamadı

     

    Sony ve Toshiba gibi Japon devlerinin ortaklaşa kurduğu JDI – Japan Display Inc., özellikle Apple’dan aldığı siparişlerle gücüne güç katmıştı ancak OLED ekrana geçiş kararı sonrasında ağır hasar aldı. Borçlarını ödeyemeyen firma Çin’de kredi arıyor.

     

    2014 yılında iPhone 6 serisinin 4.7 ve 5.5 inçlik iki farklı boyuta geçiş yapması JDI için dönüm noktası oldu. Üretimi arttıran JDI yetersiz kalınca anlaşma gereği Apple’dan 1.5 milyar dolar borç aldı ve Japonya’da yeni bir üretim tesisi kurdu.

     

    Ayrıca Bkz.Türk girişimcilerden NexDock 2 harici ekran aksesuarı

    iPhone 6S serisi, iPhone 7 serisi ve iPhone 8 serisinde JDI ekran tedariğine devam etti. Ne var ki iPhone X ile birlikte OLED ekran tercihi yapan Apple’ın iPhone XS serisinde tedariği arttırması JDI için darbe anlamına geliyordu.

     

    Apple’ın LCD ekranlı telefon satışlarının kendisini idare edeceğini düşünen JDI bu nedenle OLED ekran teknolojisine geçişte yavaş kaldı. iPhone X ailesinin Samsung hakimiyetinde kalması yanında LCD ekranlı iPhone XR modelinin satışlarının düşük kalması olumsuz bir etki oluşturdu. Gelen raporlara göre firmanın Japonya’daki yeni ekran üretim tesisinde kapasite yarı yarıya düşmüş durumda.

     

    Diğer taraftan BOE ve Tianma gibi Çinli ekran üreticileri de JDI’yı zorlamaya başladı. Daha önce Huawei telefonlarında ekranların yüzde 33’ü JDI’dan geliyordu ancak şimdilerde bu pay yüzde 4’e gerilemiş durumda. Kalan miktar BOE ve Tianma’ya kaydı.

     

    Yaşanan sıkıntılardan dolayı JDI firması Çin’de kredi arayışına girmiş durumda. Çinli bir yatırım firması olan Silkroad Investment Capital ile görüşmeler yürütüldüğü bilgisi var. JDI ve Silkroad; 500-700 milyon dolar arasında bir yatırım için anlaşma sağlamak üzere.

     

    Silkroad yaptığı yatırımın karşılığında JDI’dan önemli bir hisse alacak ve Çin’de bir OLED üretim tesisi kurulacak. JDI tarafından yürütülecek olan tesiste verimli OLED ekran teknolojileri geliştirilecek. Böylece JDI sonraki dönemde OLED ekranları için yeni müşteriler bulabilecek.

     







  • Atalarımızın meşhur 2 sözü
    "Ayağını yorganına göre uzat".
    "Dereyi görmeden paçayı sıvama".

  • BOE Samsung tan ekran tekonolojisi caldigi da kanitlanmisti haber de olmustu. BOE gercekten de Samsung un eskimis OLED/AMOLED teknolojisini de Mate 20 Pro larda gormekteyiz :) Soluk renkler grimsi kirli beyazlar ve LG deki gibi yesillenmeler :)


    Apple buyuk hata yapiyor . Gelecek simdiden : Micro LED ile kabaca inorganik OLED/AMOLED ile daha da fazla parlaklik ve kalite ve piksel seviyesinde aydinlatma yani arka aydinlatma da yoktur AMOLED/OLED lerdeki gibi . PEntile derdi yok yanma derdi yok. En az 10 bit milyar renk destegi vs bircok artilari da vardir.

  • Vizyoner olamazsan, derbeder olursun...

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Apple neyine hata yapıyor. Apple'ın LG ve Samsung'tan daha fazla MicroLED patenti var.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Koca firma bile Apple'ı çözmüş. Bunlar 100 sene değişmez demiş. Neyse ki Apple yine devrim yapıp OLED panel kullanmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whippoorwill -- 23 Mart 2019; 14:51:9 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok geçmez JDI Çinlilere geçer.

  • Renkte parlaklıkta vs değilim Temmuz güneşi altında ekranı görmekte zorlansam biraz bir şey olmaz. Ama her gece telefon elimizde... En düşük parlaklıkta odayı aydınlatıyor telefonum ips ekranıyla. Twillight kullanıyorum ene rahatsız ediyor. Oled amoled gerçekten önemli telefon için.

  • Firmam olsa Türkiye ye kurardım. Sgk sı dahil en fazla 600 dolara geliyor, hadi yemesi içmesi falan olsun tüm maliyeti 750 dolar, oysa su an Japonya da tek işçiye yeme icme sgk haric 1500 dolar maaş veriyor. Sırf burdan %50 kar elde edip işimi geliştirmye çalıştırırdım, çünkü hologram olgunlaşana kadar ekranların rahat bir 10 15 senesi daha var

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Asıl merak ettiğim de HDR 10-bit renk teknolojisini kırpılmamış OLED ekranlarda henüz görmedik. Çünkü OLED televizyonlarda kullanılan piksel dizilimi RGB değil WRGB dizilimli. microLED ekranlarda sanırım RGB dizlim var. OLED’den daha geniş dinamik aralığa sahip ve RGB+10-bit desteğiyle şu an gördüğümüz OLED’lerden çok daha keskin ve yüksek renk gamutuna sahip bir teknoloji olacağını düşünüyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    WRGB olayi benim bildigim arka aydinlatmalilarda var. TEK bir piksel sadece beyaz isigi vermesi ile parlaklik asiri yuksek olmasi hedefleniyor ki bunun da bir bedeli vardir kontrast dusuklugudur..


    10 olayi da IPS veya arka aydinlatmali panellerde de su sekilde kandirmacasi da cok yaygindi : FRC ( Frame Rate Control ) ... Bu ozellik aslinda pratikte 10 bit renk derinligi vermiyor aksine 8 bit e cok yakin ama 8 bit ten de az bir GIDIM renk gamutu hafif genis o kadar ...


    Yine tek basina gercek 10 bit renk derinligi yani milyar renk destegi bile olmasi da anlamsizdir cunku her gercek 10 bit panelde renk gammutu ne kadarina sahiptir ?


    10 bit in bazi bariz ustunlukleri de vardir en klasik bilinen color banding videolarda fotograflarda gorunmemesi veya hic belli olmamasi durumu gibi ...


    OLED aslinda resmi olarak olmustur yerine Micro LED ler gececek. Apple buna da ciddi gelistirme destegi butcesi vardir il baslarda ufak ebatli ekranlarda veya Apple elma ikonlari olan Apple urunlerinde vs kullanilmaktadir.

    Bir sonraki kademe Apple saatleri olacak sonrasinda ise telefon tablet ve monitorlerinde Apple icin .


    Samsung ta buna gecebilir Micro LED ve Kuantum LED birlestirerek organik zamanla omrunu azalan ekran yanigi ve/veya altpiksel ana renkleri esit oranda tukense bile ( aslinda her ana altpiksel esit omre de sahip degiller ! ) renkleri silik gosterecektir ....


    Inorganik yani organik olmayan teknolojide pratiksel olarak QLED lerde Kuantim LED lerde Samsung da gormekteyiz gercek 10 bit ( RGB ) milyar renk tam destegi ekrani surekli acik kalsa bile 10 yil dan once ekranda yanik vs sorunu olmuyor oyle ki Samsung TV lerine fotograf vs tablo niyetine de LCD TV QLED lerinizi kullandiracaktir aslinda baslandi bile . QLED yaklasik 3 yildir var TV sektorunde ...


    Micro LED de piksel kendisi aydinlatiyor tek tek tipki OLED/AMOLED gibi ama omru cok uzun daha kaliteli gorseller yuksek kontrast asiri yuksek parlaklik degerleri de cabasi ...


    O yuzden gelecek 10 bit 12 bit vs ile Micro LED lerde ...




  • Apple kimi sıkıntıya düşürmedi ki
  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    Hayır WRGB dizilimi OLED ekranlarda da mevcut. Sony ve LG’nin tüm OLED televizyonlarında LG üretimi OLED ekranlar var ve hepsi de WRGB piksel dizilimine sahip. O yüzden RGB dizilimine sahip 10-bit destekli bir OLED hâlâ piyasada yok. microLED ile OLED’de yapılamayan RGB dizilimi olacak üstelik daha yüksek kontrast ve üzerine 10-bit ile çağ atlanacağını düşünüyorum. Özellikler arasında WRGB ibaresi mevcut. Özellikle Samsung QLED ekranlarında sürekli bu dizilime atıfta bulunarak RGB ile daha yüksek kontrast sunduğunu belirtiyor.

    https://www.displayspecifications.com/en/model/01e011b5
    https://www.displayspecifications.com/en/model/bdb71873



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 24 Mart 2019; 9:32:48 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    OLED lerde de W oldugunu simdi ogrenmis oldum . Geri kalan ifadelerini de ben de ifade etmistim. Gelecek artik 10 bit 12 bit yayginlasmasi yonunde.

    https://news.samsung.com/global/what-is-rgbw-tv


    QLED neden teknoloji Kuantum LED yani SAmsung un isimlendirmesidir baska markalar da kendi adlari ile bu teknoloji kullaniyor diye biliyorum. Turkiye de yaygin marka Samsung olmasi ile ezberimde kalmistir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.