Şimdi Ara

NASA'nın 12 milyar dolar harcadığı dev Mars roketi bekleneni veremiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
2.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA'nın insanlı derin uzay görevleri için hazırladığı devasa roketi SLS (Space Launch System), bir türlü bekleneni veremiyor. Art arda gelen erteleme kararları ve teknik problemler nedeniyle roketin geleceği şu anda tamamıyla belirsiz bir hale gelmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen NASA başkanı Jim Bridenstine, SLS'nin 2020 yılında da fırlatılamayacağını açıkladı.

    2011 yılından bu yana geliştirme süreci devam eden SLS'nin aslında 2017'de ilk görevine çıkması bekleniyordu. Ancak NASA ve roketin üretiminden sorumlu olan Boeing, geride bıraktığımız üç yıl içerisinde tam üç farklı erteleme kararı alarak roketin fırlatma tarihini 2017'den 2020'ye almıştı. NASA-Boeing ikilisi şimdiyse roketin 2020 yılında da kalkışa geçemeyeceğini söylüyor.
     
     
    SLS projesi NASA'nın önümüzdeki 20 yıllık insanlı uzay görevleri planları için çok büyük bir öneme sahip. Zira uzay ajansının Ay, Mars ve hatta bazı asteroitlere düzenlemeyi planladığı tüm uzay görevlerinin merkezinde SLS roketi bulunuyor.
      
    Ancak 2011 yılından bu yana harcanan yaklaşık 12 milyar dolara rağmen roketin geleceğinin hala belirsiz olması nedeniyle şu anda ABD'de ciddi bir tartışma ortamı oluşmuş durumda. Sektörün önde gelen bazı isimleri NASA'nın daha fazla zarar etmeden projeyi derhal iptal etmesi gerektiğini bile söylüyor. Bu alanda kendisini kanıtlayan Elon Musk'ın Falcon Heavy ve Starship roketlerine yatırım yapılmasının daha uygun olacağı konusunda öneriler var.

    SLS roketinin 2020 için planlanan EM-1 (Exploration Mission 1) görevinde NASA, Orion kapsülünü Ay yörüngesine fırlatıp geri getirmeyi planlıyordu. SLS'nin hazır olmaması nedeniyle bu görev şu anda elbette tehlikeye girdi. NASA başkanı Jim Bridenstine ise EM-1 görevini SLS roketi olmadan da gerçekleştirebileceklerini söylüyor.

    SLS yetişmedi, Elon Musk yardıma geliyor


    Bridenstine yaptığı açıklamalarda,"SLS roketinin beklediğimiz tarihte uçması mümkün görünmüyor. Projenin ne kadar zorlayıcı olduğunu şu anda çok iyi anlıyoruz. Biraz daha zamana ihtiyacımız olacak. Ancak bir konuda çok net konuşmak istiyorum. NASA olarak eğer bir söz verdiysek bu söze bağlı kalmamız gerek. 2020'de Ay yörüngesine bir görev düzenleyeceğimizi söyledik ve bunu yapmalıyız. Bu hedefi gerçekleştirmek için her türlü seçeneceği değerlendirmemiz gerekiyor." sözlerini kullandı.

    Bridenstine, özel şirketlerin ürettiği roketleri işaret ederek,"Amerika Birleşik Devletleri'nin büyüklüğünü de işte tam olarak burada görebiliyoruz. Şu anda kullanabileceğimiz tamamıyla hazır halde bulunan başka imkanlarımız da var. EM-1 misyonunu bu şekilde gerçekleştirebiliriz." ifadelerini kullandı.
     
     
    Jim Bridenstine EM-1 görevi için tam olarak hangi şirketle anlaşacaklarını elbette henüz söylemedi. Ancak ArsTechnica'dan Eric Berger'in haberine göre Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, şu anda hali hazırda NASA ile görüşmelere başlamış durumda. SpaceX'in Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleriyle EM-1 görevi için rakiplerinin önünde olduğu söyleniyor.

    Tabi EM-1 görevi SpaceX roketleriyle başarılı bir şekilde tamamlansa dahi NASA, SLS projesindeki başarısızları nedeniyle eleştirilerin odağı olmaya devam edecek. Son ertelemelerle beraber roketin maliyetinin 14 milyar dolara çıktığı belirtiliyor. Ayrıca SLS'nin üretim ve kalkış maliyetlerinin çok pahalı olması ve teknoloji anlamında da SpaceX'in Falcon Heavy ve Starship roketlerinin gerisinde kalması nedeniyle de ciddi eleştiriler gelmeye devam ediyor.

    SLS, başarıyla tamamlanması halinde insanlığı Ay'a götüren Saturn V'i de geride bırakarak tarihin en güçlü roketi ünvanını eline geçirecek. Devasa roket aynı zamanda SpaceX'in Falcon Heavy roketin de yaklaşık 1.8 kat daha güçlü olacak. Bakalım Space Launch System'ın ilk kez kalkışa geçtiği tarihi anları görebilecek miyiz. 







  • Iste devir okumayan adamlarin yuzunden cahiliye devri. Sasiracak ne var. Simdi gelirler su universiteyi bitirdim soyle sinavda derece yaptim Eline bir tane bilimle ilgili kitap almamis konusuyor iste.

    Bilim tarihine biraz bakmis herkes bilir ki NASA'nin Ay'a gitmesi Sovyetler Birligi ile olan yarista onemli oldugu icin USAF tarafindan da desteklenmis bir projedir. Ayrica butceleri sinirsiza yakindi. Simdi adam SLS'i Saturn V'la ayni sey sandigi icin bilip bilmeden konusuyor. SLS basarisiz evet ama neden diye hic soran yok anca bilimi yalanlamaya calissin. Duz dunyacilar ve asiya karsi olanlar da ayni zihniyet. Artik bunlarla internette debate etmekten gina geldi o yuzden merak eden acar okur. Biraz arastirma merakiniz olsun.
    Dünyanın Ay'a uzaklığı 384.403 km
    Dünyanın Mars'a ortalama uzaklığı 225.000.000 km

    Bütçenin çok büyük etkisi var. Kennedy 10 yıl içinde aya gideceğiz dediğinde,Nasa nın bütçesi binde 7-8 gibi bir rakamdan yüzde 8 çıkarıldı.Çalışan iş gücünün haddi hesabı yoktu.Başta Rusya şimdiyse Çin bunun yalan olup,olmadığını anlayabilecek teknolojiye sahip.Tabi bu argümana karşı sus payı olarak Rusya'ya para verilmiş vs. diyorsunuz.
    Son olarak Ay'a ilk seferlerinde gitmediler.30 insansız görevin yarısı başarısız oldu ve 1 kez değil 6 kez Ay'a inildi.
    Bu Amerikanın başarısı değil bu insanlığın başarısı.Ay programında bir çok Türk mühendis de görev aldı ve Amerikayı Ay'a Alman mühendisler gönderdi.


    Eskiden sizin gibilerin yorumlarını görmezden geliyordum lakin yeni neslin beynini safsatalarla dolduruyorsunuz.
    Laf anlatmak çok zor van allen kuşağı nedir bilmeyenden tut, fiziğin temel prensiplerine bilmeyene kadar. Arkadaşlar önce öğrenmeyi öğrenin. Bilim nasıl yapılır öğrenin. Teknik nasıl ilerler öğrenin. 50 senede neden ilerlenmemiş deniyor. Zaten bütün atılım 1950-72 arasında yapıldı. Oradaki temel faktörde alman bilim adamları, soğuk savaş, Sovyet korkusu ve milliyetçilikti zaten... Sonra ekonomik koşullardan, 86 challenger faciasından, Hubble'deki sıkıntıdan dolayı 1980'lerden bugüne hep durgun geçti. Ta kii özellikle özel sektörün bu işe girip uzayın tekrar gündemde olmasına dek. Arkadaşlar bu işler para işi bilim işi. Hergün yeni roket modeli yapılmıyor, eski teknolojiyi bugüne uyarlayamazlar, siz farkında değilsiniz 60 ve 70'lerde onlarca belki de bilmediğimiz yüzlerce insan bu denemeler sırasında feci halde öldü, telef olan hayvanata girmiyorum bile. Bugün bir kişi bile ölse gene bütün çalışmalar sekteye uğrar. Sanki oturmuşlar ofiste yazılım yapıyorlarmış gibi konuşuyorsunuz. Burada fiziki gerçek bir teknoloji var. Yazılım teknolojisi gibi değil motor ve roket teknolojisi.
  • Allah muhafaza Dünya'ya bir göktaşı falan gelecek olsa bu NASA ile ayvayı yediğimizin resmidir. İyiki özel sektör bu işlere el attı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homebird -- 18 Mart 2019; 0:23:20 >
  • 12 milyar doları bize verseler uçarız.

  • quote:

    Ancak bir konuda çok net konuşmak istiyorum. NASA olarak eğer bir söz verdiysek bu söze bağlı kalmamız gerek. 2020'de Ay yörüngesine bir görev düzenleyeceğimizi söyledik ve bunu yapmalıyız.

    100 sözün 1'ini tutarlarsa bu %1 başarı demektir... Hiç yoktan iyidir.

  • 50 sene önce aya gidip gelenler şimdi aya gidecek roketi yapamıyor. Ondan sonra gelde aya gidildiğine inan.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

    12 milyar doları bize verseler uçarız.
    Suriyeli kardeşlerimize 30 milyar dolar para harcamışız biz 12 milyar küçük ülke bütçesi olur ancak.
  • Geleceğin teknolojisi; nükleer enerjili anti yerçekimi motorları ile hareket eden uzay araçları olmazsa işleri çok zor.

  • Gerçekte amerikalı çok zeki adam yok hep göçmenler ve almanların verdiği ivmeyle geldiler bu güne. Yeni jenerasyon büyük işler yapacak kadar yetenekli değil. Şimdi amerika göç de almıyor eskisi gibi. O yüzden daha çok duyacağız böyle şeyler. Benzer şey savunma sanayisi için de geçerli.

  • Boeing yüzündendir.

  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    O zamanlar para su gibi akıyordu Satürn V’in maliyeti bugüne getirilirse 42 milyar dolarmış. Şu anda 3’te birine gerçekleştirmeye çalışıyorlar uzadıkça uzuyor tabii.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ay'a gidildiği bariz bir gerçek hocam. Yorumunuzun bu kadar artı aldığına şaşırdım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Yalnız teknoloji hiç gelişmedi mi

  • Nevfel kullanıcısına yanıt
    NASA atmasyonda number one. Ay yalanları, ISS yalanları roket yalanları hala inanan insanların aklına şaşıyorum.

  • gun kullanıcısına yanıt
    Şimdi amerika çok daha zengin bir ülke. Artı 50 senede teknolojik gelişmeleri göz önüne alırsak bence ortada çok fazla şüphe var. Yani bırakın onu aynı saturn V'i tekrar da mı yapamıyorlar? Dosyaları silip çöpe mi atmışlar? Yapsınlar aynısını. Madem niyet aya gitmek tekrardan. 50 senede marsa gidip gelecek kadar gelişme yapamıyorlarsa üzerine bunda bir sıkıntı var bence.

    Bu arada düz dünyacı vs değilim yanlış anlaşılmasın ama amerika gibi bir ülkenin propaganda amaçlı böyle bir şeyi yapmaktan çekinmeyeceği ihtimalini de düşünmemek elde değil, özellikle şöyle haberlerden sonra.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gun

    O zamanlar para su gibi akıyordu Satürn V’in maliyeti bugüne getirilirse 42 milyar dolarmış. Şu anda 3’te birine gerçekleştirmeye çalışıyorlar uzadıkça uzuyor tabii.
    Aynen öyle şu anda o paraları harcayamıyorlar ...

    NASA'nın 12 milyar dolar harcadığı dev Mars roketi bekleneni veremiyor




  • ChiefOfficer kullanıcısına yanıt
    Dostum sorum gayet net. Düz dünyacı da değilim. 50 sene önce aya gidip gelen roket yapıyorsun ama şuan da bir türlü yapamıyorsun. Aynı roketten yap bir tane daha o zaman madem aya gidiceksin. Format mı atmışlar dosyalara? Çok fazla şüphe var ve amerika gibi bir devlette böyle bir propaganda yapsa şaşırmam.
  • Ay a gitmek ile mars a gitmek arasındaki farkı anlayamayan insanlar neden hala bu tarz konulara yorum yazıyor anlamıyorum.

  • az harcamışlar ondan :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nevfel

    Dostum sorum gayet net. Düz dünyacı da değilim. 50 sene önce aya gidip gelen roket yapıyorsun ama şuan da bir türlü yapamıyorsun. Aynı roketten yap bir tane daha o zaman madem aya gidiceksin. Format mı atmışlar dosyalara? Çok fazla şüphe var ve amerika gibi bir devlette böyle bir propaganda yapsa şaşırmam.
    Para ve amaç faktörleri var. 50 sene önce sovyetler paniğiyle inanılmaz paralar gömüldü uzay yarışına .Şu an böyle bir psikoloji yok devletler arasında. Dolayısıyla adamlar daha farklı görevler için gidecekler ve daha farklı amaçlar için daha kullanılabilir araçlar yapacaklar. Nasanın bütçesi eskisi kadar çok değil ve yine eskisi gibi acele işleri de yok. Yakın bir örnek vereyim boeing 737 max modelindeki sorunlar mesela. Sen kalkıp kaç yıldır uçak üretiyorlarsa şimdi niye düzgün uçak yapamıyor diyor musun ? Mühendislik bir olay ,kusur olur hata olur maliyet tutmaz ,siyasiler bütçeyi kısar veya görevi beğenmezler falan filan. Bir de şu aklında bulunsun genellikle özel uzay şirketlerinde çalışanlar zaten Nasanın eski çalışanları oluyor. Bir de şu gerçeği de görmek gerek nasa devlet kuruluşu haliyle özel şirket kadar verimli çalışamıyor.

    Kafanda şöyle bir senaryo oluştur ,

    Evet beyler aya gideceğiz, çok acelemiz var, yeni mekik yapana kadar 50 yıl önce ürettiğimiz eski roketleri tekrar üretelim !!!

    Benim şahsi görüşüm özel şirketler bu kadar geliştiyse nasanın bu üretim işinden elin eteğini çekmesi gerekir. Çünkü daha ucuza daha hızlı bir üretim gerçekleşir özelde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 18 Mart 2019; 23:6:34 >




  • nasanin su an yasadiklari bizim futbol klubleriyle ayni. turkiyedeki buyuk futbol klubleri dernek yasasiyla yonetildikleri icin 2 senede bir baska seciliyor ve baska yapilan borcdan zarardan sorumlu olmuyorlar. bu durumda baskan 2 senede hizli basari yakalamak icin klubu borca sokarak yasli eski yildizlari aliyor. kisa vadede basari nadiren geldigi gibi uzun vadede klub daha cok batiyor. nasa nin durumdaysa baskan amerikan baskani. her yeni baskan geldiginde kendine prestij getirecek hirsli hedefler koyuyor, marsa gitmek, aya ust kurmak gibi. sonrasinda yeni baskan geldiginde bu projeleri iptal edip milyarlarca dolari cope atiyor, sonra kendi baska hirsli projesini ortaya koyuyor. buyuk hirsli projeler gecmisteki ay yolculuklari gibi on yila yayilan surekli ve kararli yatirimi getirir. 4 yilda bir proje bitmeden yeni projeye gecmenin sonucu yukardaki gibidir, muhtemelen yeni gelen baskan sls tamamlanmadan projeyi iptal edecek. cunku o projeyi kendi baslatmadi, kendi prestiji degil. zamaninda ay gorevleri soguk savasin getirdigi rekabetle baskanlarin uzerinde bir devlet politikasi haline geldigi icin bu sorunlari yasamamisti. bugun icin bayragi spacex, blue origin gibi ozel sirketleri devralmasi daha uygun. politik mudahalenin cok oldugu bir kurumla istikrarli gelisim zor.





  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.